[#1] "Lewy" 3.2 na Allegro?
To ktoś od nas taki "przedsiębiorczy"?
KLIK!

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2024 21:14:07 przez _arti
[#2] Re: Lewy 3.2 na Allegro

@_arti, post #1

Masz napisane " ....dla osób posiadających AmigaOS 3.2 w wersii BOX..."
Jak bedziesz chcial kupic to zostaniesz poproszony o zrzut własności OS3.2 ze strony Hyperionu. Jak udowodnisz ze to Twoje to mozesz kupic karte.
1
[#3] Re: Lewy 3.2 na Allegro

@Kwiatki, post #2

Przecież to można spreparować Poza tym, co to zmienia? Gość sprzedaje coś, do czego nie ma prawa.
[#4] Re: Lewy 3.2 na Allegro

@_arti, post #3

No jak co to zmienia??
Musiałbyś założyć że on nie posiada własnej licencji os3.2 - a tego nie wiesz.
Gość sprzedaje usługę przygotowania os3.2 z kartą pamięci pod warunkiem, że pokażesz mu że takowy system zakupiłeś.

Lub inaczej - sprzedaje kartę z usługą ludziom, którym nie chce się zrobić to samodzielnie

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2024 15:41:43 przez Kwiatki
[#5] Re: Lewy 3.2 na Allegro

@_arti, post #1

To ktoś od nas taki "przedsiębiorczy"?

toż to nasz członek PPA
i dystrybutor ARCHI-tech
[#6] Re: Lewy 3.2 na Allegro

@_arti, post #1

Jaki "lewy"? Lewandowski?
Lewy będzie jak kupisz nie mając licencji. Kupowałem u niego zaprogramowane Kickstarty. Mam oczywiście legalnie nabyty 3.2, ale nie mam programatora. Upgready systemu ściagam z Hyperionu, a nie zassasz ich nie kupując podstawy.
Po prostu gotowiec dla leniwych, lub niezorientowanych w AmigaOS.
Przecież to człowiek znany w naszym środowisku i faktycznie posiadający konto na PPA.
2
[#7] Re: Lewy 3.2 na Allegro

@_arti, post #1

jak babcie laczkiem... nasz moderator w lodowki wyszedl ???

przeciez to stary uzytkownik Pong777
[#8] Re: Lewy 3.2 na Allegro

@Cezarykl, post #5

Dystrybutor, to dobre. Sprzedaje hardware z narzutem kilkudziesięciu procent jako "powystawowe"

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2024 16:45:44 przez Jacques
1
[#9] Re: Lewy 3.2 na Allegro

@Jacques, post #8

Pomyłka?
2
[#10] Re: Lewy 3.2 na Allegro

@_arti, post #3

To nie do końce musi być nielegalne (jak sugerujesz).
Tak jak już wiele osób wspomniało aukcja jest "dla osób posiadających AmigaOS 3.2 w wersii BOX". - czyli MUSISZ mieć oryginał.

Tutaj można wręcz przyjąć że kolega sprzedaje "know-how" jak zainstalować AmigaOS na najbardziej upierdliwym nośniku - czyli karcie CF. Ktoś kto temat CF ruszał w połączeniu z kartą Furią ten wie, że "nie jest lekko" - a TU mamy gotowca zrobionego przez bardziej zaawansowanego Amigowca... szczególnie że cena aukcji jest jak za "CF z usługą" a nie za AmigaOS.
[#11] Re: Lewy 3.2 na Allegro

@_arti, post #1

to teraz na forum będziemy się zajmować tym co na allegro/olx sprzedają? Ktoś ma nadmiar czasu i mu się nudzi?
1
[#12] Re: Lewy 3.2 na Allegro

@Kleofas, post #11

To teraz na forum będziemy komentować tylko te posty które zajmują się tematem sprzedaży allegro/olx? Ktoś ma nadmiar czasu i mu się nudzi?

siedzi, pije i chrupki
[#13] Re: Lewy 3.2 na Allegro

@Kleofas, post #11

...będziemy się zajmować tym co

oburzyl sie zapracowany krasomowca, ktory na forum ma az 28 postow
3
[#14] Re: Lewy 3.2 na Allegro

@Kwiatki, post #4

Znaczy, np. mogę sprzedawać perinstalowany Windows 11 na SSD, pod warunkiem, że ktoś mi okaże FV, że kupił oryginał? Chyba przespałem jakąś epokę... No ale OK, skoro to jest wporzo, to nie było tematu.

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2024 18:46:55 przez _arti
3
[#15] Re: Lewy 3.2 na Allegro

@_arti, post #14

trza by było sie dopytac czy spzredawca ma licencje na to co spzredaje. jesli ma no to niema problemu
2
[#16] Re: Lewy 3.2 na Allegro

@_arti, post #14

mogę sprzedawać perinstalowany Windows 11 na SSD

To nie miałoby sensu, skoro za darmo można sobie ściągnąć ze strony
microsoftu. Potem wystarczy zakupic klucz produktu, wklepać i już.
[#17] Re: Lewy 3.2 na Allegro

@Marcin27411, post #16

No ale może ktoś nie umie go sobie samemu zainstalować...
3
[#18] Re: Lewy 3.2 na Allegro

@_arti, post #1

Ogolnie przecież obecnie ciągle trwają procesy Cloanto vs Hyperion więc status prawny dowolnej wersji AmigaOS3.x od Hyperionu jest nieustalony.
[#19] Re: Lewy 3.2 na Allegro

@_arti, post #17

ale tu chyba 99% forumowiczów nie umie, aby daj gotowca coffeeina, mam problem z WB bo mam gotowca, kto ma gotowca do vampire i innego emulatora... (pistorma)

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2024 19:39:39 przez RokiS
[#20] Re: Lewy 3.2 na Allegro

@_arti, post #1

Przecież to nasz @pong777 - brałem od niego nie raz np. AmigaOS3.2 i parę razy kości ROM i coś tam jeszcze by się znalazło, wszystko legalne i z licencją (w większości zanim z Cloanto/Hyperion impra się zrobiła).
2
[#21] Re: Lewy 3.2 na Allegro

@_arti, post #1

tak to pong777
1
[#22] Re: Lewy 3.2 na Allegro

@Cezarykl, post #5

Jasne i dystrybutor Jans link
on kupuje tam i sprzedaje drożej to jego sprawa

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2024 20:03:36 przez Dorian3d
1
[#23] Re: Lewy 3.2 na Allegro

@Dorian3d, post #22

jak widać, 2 osoby tą drożyznę kupiły, więc ...... ?
[#24] Re: Lewy 3.2 na Allegro

@Cezarykl, post #23

Więc mają kupione wszytko w temacie
Nie każdy wie gdzie to kupić jak zrobić przelew zagranice , allegro ma sprzedaż na raty.
Dystrybutor to było Retroamiga sklep miał nawet taniej niż na stronie Jans

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2024 20:14:26 przez Dorian3d
2
[#25] Re: Lewy 3.2 na Allegro

@_arti, post #14

Chyba tak, bo numer musisz wkleić. W AmigaOS jak się uwierzytelnia? Gdyby ktoś mi dysk z MorphOSem w wersji demo sprzedał i muszę sobie zapłacić i wgrać klucz, to byłoby podobnie. Ja tu raczej nic podejrzanego nie widzę, no chyba, że niby z wgranym kluczem, kodem.

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2024 20:23:28 przez KM_Ender
[#26] Re: Lewy 3.2 na Allegro

@KM_Ender, post #25

do logowania na stronie HYperionu masz kod ktory jest w pudełku z systemem. tak to rozwiazali.
[#27] Re: Lewy 3.2 na Allegro

@KM_Ender, post #25

Ja podczas instalacjii nie wpisuje żadnego numeru z tego co pamiętam.
[#28] Re: Lewy 3.2 na Allegro

@KM_Ender, post #25

Co to znaczy "wkleić numer"? Co mi broni nie posiadać 3.2 w BOXie i kupić system na tej, konkretnej aukcji?
1
[#29] Re: Lewy 3.2 na Allegro

@_arti, post #28

Pisałeś o Windowsie, no musisz numer wpisać/wkleić żeby go aktywować, nie wiem co tu nie jest jasne. Kupuj jak chcesz i co chcesz. Jeżeli zakup nie narusza licencji to jest ok. Ja nie krytykuje aukcji, chyba, że to pirat. Skoro wysyłacie oryginalną
swoją wersję lub kod do uwiarygodnienia to ok.

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2024 21:12:56 przez KM_Ender
[#30] Re: Lewy 3.2 na Allegro

@KM_Ender, post #29

Klucz produktu podaje się przy instalacji i służy on (z tego, co pamiętam) do rozpakowania archiwów z poszczególnymi częściami systemu. Jeśli na aukcji sprzedawana jest karta z zainstalowanym już systemem, to... nie wiem, jak to odbierać. Stąd ten wątek-pytanie

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2024 21:15:01 przez _arti
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem