[#31] Re: Lewy 3.2 na Allegro

@_arti, post #30

Hmm, czyli wynika z tego, że to chyba nie do końca jest ok. w kwestii licencji.
[#32] Re: Lewy 3.2 na Allegro

@KM_Ender, post #31

Jest OK, cały świat tak sprzedaje.

Jak kupowałem kości ROM w sklepie z USA oraz później kartę CF z 3.2.2 do A4000T w sklepie z Francji, to musiałem im przesłać dowód zakupu wersji BOX AOS 3.2, aby potwierdzić moje prawa do korzystania z licencji na ten system.
Klucza przesyłać nie trzeba.
[#33] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@_arti, post #1

Dziękuję za darmową reklamę. Spieszę z wyjaśnieniami jeśli chodzi o zestawy Cloanto jestem w Polsce jednym bezpośrednim dystrybutorem działającym na zasadzie umowy partnerskiej. Jeśli chodzi o produkty Hyperionu zaopatruję się w Amiga Store oraz u Archi-Techa. Oni produkują również wersje na CF oraz ROMy z których prawo do korzystania mają jedynie legalni nabywcy wersji BOX. Nie każdy ma CD-ROM, nie każdy umie poprawnie utworzyć partycje, wybrać filesystem, maskę, maxtransfer itd.

Co do powystawowości nie każdy produkt posiada kod EAN - portal aukcyjny nie pozwoli wtedy wystawić produktu jako fabrycznie nowego.

Tak jak pisze lord_spider inne sklepy dokładnie tak samo sprzedają wersje CF oraz ROMy, na tej zasadzie nie jestem jakimś wyjątkiem/ewenementem.

Moja firma to malutki jednoosobowy retro biznes oparty głównie na wiodącym portalu aukcyjnym w PL stworzony głównie dla Was a myślę dość potrzebny po zamknięciu RetroAmi. Jeśli ktoś ma jakieś pytania można zadawać je tutaj publicznie lub na priv.

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2024 21:51:25 przez pong777
20
[#34] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@pong777, post #33

.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2024 03:45:38 przez karolb
[#35] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@pong777, post #33

No OK. Skoro jest to legalne i Hyperion nie ma z tym problemu, to ja teraz - tym bardziej. Choć powiem szczerze, że dalej nie rozumiem tego systemu dystrybucji. Co mi broni kupić od ciebie kartę za ~80 PLN i mieć AmigaOS 3.2, za który musiałbym normalnie zapłacić prawie 250 PLN? Wytłumaczysz?
3
[#36] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@_arti, post #35

Co mi broni

Sumienie, moralność lub etyka. Do wyboru, do koloru.
[#37] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@_arti, post #35

Jeśli nie będziesz mieć oryginalnej wersji box, to nie kupisz. Tu chyba płacisz za sam nośnik i robociznę przy instalacji.
[#38] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@pong777, post #33

Z całym szacunkiem, ale przypisywanie sobie wypełniania luki po RetroAmi dzięki sprzedaży z tak dużym narzutem na Allegro, to już trochę za mocny odjazd

xT Karta turbo dla Amigi 600, 11MB Fast:
- 474,00 zł ( JacekkK84 na Allegro )
- 369,00 zł ( https://programatory.archi-tech.com.pl/pl/p/xT-Karta-turbo-dla-Amigi-600%2C-11MB-Fast-/228 )

Karta turbo A630rev3 FPU MMU:
- 1349,00 zł ( JacekkK84 na Allegro )
- 1090,00 zł ( https://programatory.archi-tech.com.pl/pl/p/Karta-turbo-A630rev3-FPU-MMU-/332 )

A hitem jest już ACA1234/50:
- 2499 zł ( JacekkK84 na Allegro )
- 1720 zł (398,64 EUR) ( https://icomp.de/shop-icomp/en/shop/product/ACA1234.html )

Uprzedzając: wiem, że dostępność u Archi-Tech pojawia się i znika (na szczęście pojawia się regularnie), wiem, ze Allegro ma prowizję, wiem, że gdzie indziej trzeba doliczyć wysyłkę, ale nadal drogo cenisz swoje pośrednictwo.I w Twoich ofertach na Allegro nie ma nawet żadnej wzmianki o gwarancji, czy przedmiot jest nowy, co może wpisuje się w tę mimo wszystko użyteczną "powystawowość".

Tak, nie ma obowiązku kupna u pośrednika, ale nie ma też co przypisywać sobie zasług w rzekomym wypełnianiu luki po RetroAmi biznesem "stworzonym dla nas", jak to wygląda na strzyżenie owiec (żerowanie na niewiedzy), zanim te trafią na stronę producenta - ciekawe czy marża na pośredniczeniu nie jest o wiele wyższa niż autorska na stworzeniu i produkcji

Dlatego w ramach wolności słowa proponuję: amigowcy, poszukując sprzętu zerkajcie na:

https://programatory.archi-tech.com.pl/pl/c/Retro-sprzet/17
https://lotharek.pl/
https://icomp.de/shop-icomp/en/news.html
https://amigastore.eu/

(i inne u żródła)

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2024 11:18:55 przez Jacques
7
[#39] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@Jacques, post #38

To się wszystko tak wydaje dopóki nie trzeba wyżyć z takiego pośrednictwa/dystrybucji. Ja jestem producentem różnego sprzętu i muszę sprzedawać dwa razy drożej niż produkuję żeby popłacić wszystkie daniny.

Jak patrzę na różne akcesoria Amigowe polskich i zagranicznych producentów, nawet skomplikowane karty turbo to ja doskonale wiem, że w hurcie on to produkuje za 150 zł (bo wiem ile kosztują części + montaż). A widzę, że sprzedaje za 600 zł. Bo inaczej nie wyżyje. Bo 1/3 przychodu idzie na same podatki/zusy. Bo czasami coś klient zepsuje i powie, że nie działało. Bo czasami coś trzeba klientowi tłumaczyć 2 godziny i cała transakcja wychodzi ze stratą bo 2 godziny dodatkowej pracy to więcej niż marża za ten produkt. Itp. itd.
4
[#40] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@bfgmatik, post #39

Jesteś producentem, to zupełnie coś innego niż bycie handlarzem i narzucanie horrendalnej marży na czyjąś pracę OK Amigowcom też łatwiej wyżyć jak kupią taniej w sklepie producenta.

Ja dobrze pamiętam, jak przez takie "przedsiębiorcze" zachowania handlarzy swego czasu wzrosła cena Savyna68K u źródła pomimo listy kolejkowej z obiecaną ceną - w obawie, że zaraz ktoś zaradny zacznie sprzedawać i golić amigowców. To już faktycznie: twórcom się przynajmniej należy.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2024 11:36:51 przez Jacques
1
[#41] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@Jacques, post #40

E tam, czepiać to się trzeba dużych handlowców. Jak idę do Castoramy i widzę bezpiecznik albo baterię za 5 zł a ja wiem, że w hurcie kosztuje 40 groszy to wtedy mnie trzęsie. Albo wiertło. Albo jakąś pieprzoną śrubkę co nie jest na wagę tylko w woreczku za 10 złote :). A czasami musisz kupić bo nie masz czasu i płacisz marżę 1000%. To jest złodziejstwo.

Dajmy spokój drobnemu handlowcowi :).
5
[#42] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@bfgmatik, post #41

Nasze środowisko też jest małe, więc znajmy proporcje. Oczywiście nikt nikomu nie broni kupować ACA1234 za 2499 zł zdeklarowanej jako "powystawowa" bez wzmianki o gwarancji zamiast nówki za max 1800 zł z wysyłką, ale nie ubierajmy tego w złotko i można informować o alternatywach.
Dla mnie jest coś nie tak, gdy zaradny handlarz przypuszczalnie zarabia więcej od twórcy/producenta, żerując na czyjejś pracy i naiwności klientów.
Może to być też ważna informacja dla producentów, by sprzedawali także na Allegro, bo tym zapewnią dotarcie do szerszej rzeszy zainteresowanych i niekorzystne oferty się nie obronią.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2024 12:00:10 przez Jacques
2
[#43] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@Jacques, post #42

Nie no ustawowa gwarancja jak i prowadzenie działalności w takim przypadku to jest mus. Pewnie o gwarancji nie jest nic napisane bo ona jest w domyśle. Teraz już nikt chyba nie odważy się handlować bez działalności.

Ale nie będę rzucał kamieniami bo w 2010 handlowałem na lewo bez firmy aż mi się uszy trzęsły. :D Ale to tylko rok... i jednak inne czasy.
[#44] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@Jacques, post #42

Otwórz własny biznes i pokaż wszystkim, że można taniej.
Rynek weryfikuje ceny, gdyby były z tego kokosy miałbyś na Allegro jeszcze 20 sprzedawców z tym lub podobnym towarem.
[#45] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@bobycob, post #44

Pokazałem, że można taniej i lepiej u źródła - nie czytałeś post #38?
https://www.ppa.pl/forum/amiga/47316/lewy-3-2-na-allegro/2#m829149

Poza tym co za oburzenie, piewca golenia owiec?

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2024 12:09:20 przez Jacques
1
[#46] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@Jacques, post #38

A hitem jest już ACA1234/50:
- 2499 zł ( JacekkK84 na Allegro )
- 1720 zł (398,64 EUR) ( https://icomp.de/shop-icomp/en/shop/product/ACA1234.html )

Moim zdaniem, trzeba by wziąć pod uwagę przynajmniej trzy dodatkowe kwestie, oprócz kosztu transportu.

Po pierwsze różnica w VAT między DE 19% a PL 23%.

Po drugie IC ma swoje odgórne warunki, aby zostać oficjalnym pośrednikiem i móc zarabiać na sprzedaży, jeśli się nim nie jest, to trzeba do ceny sklepowej IC doliczyć swoją marżę. Choć nawet będą oficjalnym dealerem są produkty "w hurcie", które nie mają marginesu zarobku dla pośrednika.

Po trzecie trzeba doliczyć margines na ew. koszty serwisu w tym wysłania karty do Niemiec (tutaj może i również przesyłki zwrotnej, bo w IC mają czasem dziwne zasady odsyłania sprzętu ). Także kupując w PL nie musisz się tym przejmować, korzystasz z przywilejów jakie daje Ci polskie prawo odnośnie zakupów konsumenckich, a sprzedawca musi się martwić o to, żeby warunków sprzedaży wymaganych przez nasze prawo dotrzymać.

Jeśli JacekkK84 nie ma porozumienia z archi-tech.com.pl i kupuje bez rabatu, to do ceny sklepowej dolicza marżę, a to podnosi cenę końcową.

Sprzedając na Allegro też trzeba brać pod uwagę ryzyko zwrotu - oczywiście przysługuje ono klientom bez względu gdzie w polskich Internetach dokonasz zakupu - jednak ze Smartem Allegro jest on wyjątkowo prosty i szybki, przez co bardziej możliwy.

Sam na Allegro często dokonuje zwrotów, natomiast nie zdarza mi się to, kupując w sklepach internetowych gdzie trzeba zwyczajowo zapłacić za wysyłkę towaru do sprzedawcy.

Osobiście kupowałem na Allegro od JacekkK84 i zdarzyło się, że kupiony towar okazał się wadliwy. Wymiana nastąpiła szybko i sprawnie. System komentarzy stanowi z jednej strony zachętę do zachowania rzetelności i poziomu obsługi przez sprzedającego, z drugiej strony stanowi podpowiedź dla potencjalnego nabywcy.

Jako kupujący mamy możliwość porównywania ofert, każdy może się zdecydować na zakup gdzie chce, kalkulując sobie opłacalność zakupu. A nie zawsze cena musi być decydującym czynnikiem do podjęcia decyzji.
1
[#47] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@Jacques, post #45

Nie, po prostu prowadzę od 10 lat własną działalność gospodarczą, więc mam inną perspektywę, nie tylko węża w kieszeni.
1
[#48] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@ITU, post #46

Tak to wychodzi:

ACA1234 speed: 50 MHz
Order Subtotal: 334,99 €
EU-VAT (Poland) 23% 77,05 €
Shipping (UPS Standard) 15,36 €
Order Total: 427,40 €

Suma: 1850 zł zamiast 2499 zł.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2024 12:17:19 przez Jacques
2
[#49] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@bobycob, post #47

Myślę, że prowadzenie biznesu nie wybiela wszystkich zachowań, ale mniejsza o to. Mnie osobiście sprowokowało to samozwańcze porównanie się do RetroAmi, które rzeczywiście było przystępne cenowo, a tutaj mamy ogromne narzuty. Niczego nie odbieram za to rzeczywistym producentom i twórcom sprzętu, oni mają swój ogromny wkład dla społeczności.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2024 12:18:09 przez Jacques
1
[#50] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@Jacques, post #48

No prawdopodobnie rzeczywiście jest tak, że sprzedawca w tym przypadku liczy bardziej na "złoty strzał" niż na masowy handel z małą marżą. Ale mimo wszystko to jest wolny rynek.

Pomyśl ile zarabiają fliperzy :D. Albo co sprytniejsi handlarze używanymi samochodami od Niemca :D.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2024 12:18:55 przez bfgmatik
[#51] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@bfgmatik, post #50

Wolny rynek, wolność słowa, napisałem przecież, że obowiązku kupna nie ma. Ale można skomentować i przedstawić na forum alternatywne opcje zakupu często bezpośrednio u twórcy/producenta, żeby się ktoś na złoto nie zastrzelił OK
1
[#52] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@Jacques, post #49

Oczywiście, że też patrzę na ceny.
Uświadom sobie, że cena towaru to nie jest tylko cena zakupu plus marża. Masz koszty które też trzeba liczyć. Zwłaszcza jest to ważne przy tak drobnej sprzedaży. To są towary które nie schodzą nawet w dziesiątkach sztuk. Co sprawia, że koszt jednostkowy jest po prostu duży.
Jednocześnie są na ciebie narzucane obowiązki nie tylko prawo ale i platformę, aby utrzymać się przy życiu musisz zacząć liczyć.
Jaką możesz mieć stopę zwrotów, koszt serwisu, obsługi. Gdy zaczniesz to na poważnie liczyć wyjdzie ci, że z 10% marży nie wyżyjesz - a nawet wyjdzie, że mnożąc cenę x2 to nie zawsze ma sens.

Ujmę to inaczej, zaglądasz komuś do portfela nie bardzo mając pojęcie czym się zajmuje i jak zarabia - lub nie zarabia.
3
[#53] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@Jacques, post #38

( JacekkK84 na Allegro )

Sam się kiedyś zastanawiałem, czy sprzedający Jacekkk84, który ma zawsze sporo amigowości na portalu aukcyjnym, ma tutaj konto na PPA.
[#54] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@tukinem, post #53

Ma
https://www.ppa.pl/forum/elektronika/46975/pistorm-a500#m821233

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2024 12:30:47 przez bobycob
[#55] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@bobycob, post #52

Jak już, to zaglądam do portfela amigowcom, żeby nie przepłacali bez sensu
Oczywiście można wszystko próbować uzasadnić jak to się pośrednik musi natrudzić by sprzedać. Koszty są, kwestia skali i już nie przesadzajmy przy działalności typu przełożenie z kupki na kupkę i wystawienie na Allegro. Dobra, bo za bardzo się to rozwleka, każdy sobie sam oceni i kupi gdzie mu pasuje, byle miał świadomość, że poza Allegro są o wiele bardziej korzystne oferty gdzie indziej.

I jak dla mnie mimo wszystko brak jasnego stwierdzenia w ofercie czy towar jest nowy czy używany i informacji o gwarancji producenta lub jej braku, to trochę dziwne.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2024 12:44:18 przez Jacques
1
[#56] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@Jacques, post #38

Prowizje Allegro to około 11-18%, +dopłaty do Smart, +opłaty za promocje, +opłata jednostkowa, + ten towar trzeba sprowadzić do siebie czyli opłacić przesyłkę, +towar na stanie = zamrożenie pieniędzy które nie mogą pracować np. na lokacie, +własne roboczogodziny na prowadzenie firmy

Gwarancja jest zawsze 24 msc. Jest o tym informacja na samej aukcji (nie w treści gdyż Allegro zabrania umieszczania jej tam)

Towar zawsze można odesłać do sprawdzenia. Za wysyłki w obydwie strony płacę ja.
Możliwość zwrotu 14 dni ale w praktyce na Allegro na widzimisię jest te pełne 2 lata.

Przy reklamacjach często wysyłamy inny egzemplarz przedmiotu zaraz na drugi dzień + opłaconą etykietkę do zwrotu reklamowanego przedmiotu bezpośrednio na serwis producenta.
Jeśli ktoś się waha pomiędzy dwoma rozwiązaniami wrzucam do paczki obydwa i klient kupuje faktycznie ten, który potrzebuje a drugi oddaje.

Działalność to działalność więc jest ZUS, opłaty BDO, magazynowanie i pakowanie, księgowość, licencje, porady prawne, VAT, dochodowy, koszty sprzętu uszkodzonego przez klientów + zwroty itp.

Rynek jest niszowy więc nie da się tutaj nadrabiać kosztów dużą ilością sprzedanych przedmiotów.

Agreguję różnych sprzedawców w jednym miejscu: AmigaStore, Archi-Tech, 7-Bit, RastPort, iComp., MATT, Cloanto itd.

Co dają portale aukcyjne w PL a czego nie ma przy zakupie w sklepie za granicą:

1) szybkość dostawy - zwykle 1-2 dni od zakupu (ponad 90% zamówień) dla przykładu AmigaStore to 12-14 dni
2) dostawy do automatów paczkowych a nie tylko na adres domowy
3) komunikacja w rodzimym języku
4) płatność w PLN oraz wysyłki pobraniowe
5) system sporów i dyskusji wspomaganych pracownikiem portalu
6) płatności ratalne lub odroczone
7) bezpłatne zwroty do 14 dni nawet jeśli jest to oprogramowania które zawiera numer seryjny - za granicę koszty zwrotów to nawet 80-150 zł.
8) ocena sprzedającego i produktów wystawiana przez faktycznie kupujących dany produkt użytkowników portalu

Myślę, że większość z nas zna te linki i pewno miała przyjemność robić tam zakupy.
Jeśli ktoś czuje się pokrzywdzony i strzyżony - zapraszam serdecznie gdzie indziej.

Co do RetroAmi ciepło i miło wspominam tam zakupy i wysoki poziom obsługi klienta jak i dobre ceny. Także jestem klientem nie tylko sprzedawcą.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2024 13:03:51 przez pong777
7
[#57] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@pong777, post #56

Działalność 1 osobowa to działalność ...

więc trzeba dodać choroby, gdzie nikt za Ciebie niczego nie zrobi,
czyli przerwy w obsłudze/wysyłkach itp

zdarzyło mi się czekać na waszą przesyłkę, w czasie choroby, 3 tyg,
ale nie miałem o to pretensji :)

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2024 13:00:14 przez Cezarykl
[#58] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@Jacques, post #42

Może to być też ważna informacja dla producentów, by sprzedawali także na Allegro
To się łatwo pisze, ale sprzedawanie na Allegro jako firma nakłada szereg obowiązków i kosztów. To pochłania pieniądze i czas - czyli też pieniądze. Jako drobny amiproducent nie widzę się na Allegro. Z mojego punktu widzenia dużo lepiej jest sprzedać hurtem dystrybutorowi... Mimo, że cena niższa.
2
[#59] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@Cezarykl, post #57

Zgadza się choroby po ludziach chodzą. Chyba 80% naszych producentów/dostawców w tym momencie w PL to jednoosobowe działalności prócz Elboxu / C. S. Labu / MATTu.
[#60] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@pong777, post #56

Kolego nie masz co się tłumaczyć jednej, czy dwóm osobom na forum.

Szkoda Twojego zachodu, zdrowia i nerwów - nie chcę kupić u Ciebie, to niech ściąga towar z Niemiec.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2024 13:08:12 przez Hubez
3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem