[#61] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@Hubez, post #60

Kolego nie masz co się tłumaczyć jednej, czy dwóm osobom na forum.

oj tam, oj tam
reklama dźwignią handlu
:)
pomysł
"Nie ważne co o Tobie mówią, byle mówili"
:)
1
[#62] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@Hubez, post #60

Dodałbym do tego, że zabawa retro czy wręcz archeologię komputerową to nasz wybór. Jest drogie hobby i sami jesteśmy sobie winni dokonując tego wyboru.
Jest to nasz wybór, że jesteśmy gotowi za sprzęt bez realnej (w sensie praktycznym) wartości płacić naszą krwawicą. Jeśli chcemy narzekać to sami na siebie, a nie na sprzedawców, że nie chcą sprzętu sprzedawać charytatywnie.

Sprzęt do Amigi i w czasach świetności kosztował krocie. Jak dziś pamiętam pierwsze powerki na rynku.
Koszt z grafiką taki, że spokojnie można było złożyć trzy całkiem dobre PC.
[#63] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@Hubez, post #60

Wg mnie poruszenie tematu wątku było dość istotne. Napisałem jeszcze do Hyperionu jak oni takie praktyki widzą i zobaczymy co odpiszą. Chętnie się odpowiedzią podzielę. Puentą jest natomiast fakt, że dystrybutorzy mają w ofercie ROMy i CFki i weryfikują posiadanie licencji na podstawie dowodu zakupu. Kolejny fakt, że na CD z OSem są etykietki na ROMy, etykietki na CF, etykietki na dyskietki, cyfrowe wersje ROM do przygotowania kości, obrazy ADF do zapisania na fizyczne dyskietki. Hyperion sam z siebie nie produkuje ani ROMów ani CFek. Dystrybutorzy dostają zafoliowane boxy z CD oraz seriale do nich w formie elektronicznej i zwykle chociaż nie zawsze naklejają nie na pudełku na tej folii.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2024 14:08:32 przez pong777
2
[#64] Re: Lewy 3.2 na Allegro

@PWS, post #10

To nie do końce musi być nielegalne (jak sugerujesz).
Tak jak już wiele osób wspomniało aukcja jest "dla osób posiadających AmigaOS 3.2 w wersii BOX". - czyli MUSISZ mieć oryginał.

Ale jak kupujesz u niego kickstart to wystarczy "na oświadczenie", że masz oryginalny system, nawet żadnego zdjęcia nie musisz wysyłać, nic. Sam kupiłem tak kickstart bo nie miałem programatora choć system oryginalny posiadam ale wystarczyło napisać "mam oryginał". Równie dobrze można sprzedawać karty cf wypchane grami, demami, z zainstalowanym amiga os i pisać "tylko dla tych co mają oryginalny system a nie potrafią go zainstalować". Ja tam do niego nic nie mam ale akurat ta oferta z tym "fixem" to już takie, w mojej opinii, lekkie przegięcie...

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2024 14:26:07 przez Madman
1
[#65] Re: Lewy 3.2 na Allegro

@Madman, post #64

No i po co przypał zrobiłeś
[#66] Re: Lewy 3.2 na Allegro

@bfgmatik, post #65

Ale jaki przypał? Skoro został wywołany do tablicy i pisze, że wszystko robi na legalu to niech robi na legalu. Teraz będzie wołał o potwierdzenie i gitara gra a nasi forumowicze będą już wiedzieć, że bez posiadania legalnego systemu takiej karty cf (czy innej rzeczy związanej z systemem) nie kupią
A z tym "lekkim przegięciem" co napisałem to nie chciałbym być źle zrozumiany... chodziło mi o sam system na karcie którego tak naprawdę nie trzeba aktywować bo tego systemu się nie aktywuje, co najwyżej można sobie nowsze update'y pobrać z hyperionu i do tego trzeba już mieć klucz. Jeśli Pong zapytał hyperiona o tę sprawę to spodziewam się raczej negatywnej opinii... Może odpowiedzą mu "możesz sprzedawać nasz oryginalny system i do niego dołączać kartę cf z zainstalowanym już tym systemem pod konkretny model amigi" i wtedy miałoby to sens... Ja też na co dzień sprzedaję sprzęt klientom i często pewne usługi są w cenie, inne za symboliczną złotówkę a za inne doliczam dodatkowo.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2024 14:48:56 przez Madman
1
[#67] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@_arti, post #1

Jacek vel pong777/JacekkK84 ma wszystkie systemy od nas, są to legalne wersje z kluczami, usługę taką jak świadczy może jak najbardziej robić. Sam mam tak u siebie dla osób nie obeznanych, lub takich którym się nie chce i wola zapłacić, żyjemy w czasach ze czasem warto zapłacić a nie marnować czas.
Użytkowników jakoś weryfikować musimy, albo foto faktury (zagraniczny dystrybutor) lub miedzy sobą czy dana osoba posiada już system u któregoś z nas.
Ja tu jako legalny dystrybutor Hyperionu w PL problemu nie widzę.
9
[#68] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@Architect1200, post #67

No to teraz wszystko jasne OK
Przepraszam zatem kolegę pong777 za moją zbyt pochopną i przesadzoną insynuację.
7
[#69] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@_arti, post #68

...ale mam szczera nadzieje, ze tego kolesia z OLX/Allegro co dzierga wlasnorecznie boxy z drewienka i pakuje do nich nagrywane amigowe piraty dla dobra amigowego srodowiska, to jednak nie bedziesz przepraszal
2
[#70] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@selur, post #69

Przecież on do tego jeszcze dopłaca, a poza tym to są kolekcjonerskie kopie bezpieczeństwa.
3
[#71] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@_arti, post #68

Nie ma za co. Zawsze warto rozmawiać. Każda ze stron przestawiła tylko swoje obawy i/lub argumenty. Do tego służy forum. Koledzy pomogli rozjaśnić sytuację za co dziękuję.
9
[#72] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@_arti, post #68

I wszystko jest wysyłame w kartonach od pizza OK
[#73] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@Dorian3d, post #72

Nie wszystko. Tylko i wyłącznie PCB GBA1000. Tak udawało im się w całości dojechać nawet do Australii czy USA. Pudełka były nowe i dość sztywne - nigdy pizzy w środku nie widziały. Patent ten pozwalał sporo zaoszczędzić na wysyłce ze względu na gabaryty - Global Express, doręczenie 7 dni do USA za około 40 zł.

W międzyczasie zrezygnowałem z kopert bąbelkach na rzecz małych, sztywnych pudełek i eko wypełniaczy paczki są wiezione na rowerku do automatów paczkowych lub punktu pickup / placówki pocztowej.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2024 21:32:57 przez pong777
4
[#74] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@Dorian3d, post #72

co by wzmozyc apetyt kupujacego pomysł
2
[#75] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@selur, post #74

Tak płyta z dziurą nadawała się do śmieci.
Kurier mówił że robili zdjęcia tego że opisane jako elektronika
i karton cienki raz owiniente bąbelkami
[#76] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@Dorian3d, post #75

Tak, była taka historia . Dorian dostał drugą płytę bez problemów. Ja przestałem wysyłać po taniości. Uczy się człowiek na błędach, które czasem kosztują.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2024 22:22:27 przez pong777
2
[#77] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@pong777, post #76

Tak dostałem ale trochę to trwało.
[#78] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@Dorian3d, post #77

masz farta, ze nie dostales pizzy gratis w jednym opakowaniu z produktem
[#79] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@selur, post #78

to by było fajne
[#80] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@pong777, post #76

Z ciekawości: udało się od kuriera wyciągnąć jakieś odszkodowanie?
[#81] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@bfgmatik, post #80

To nie wina kuriera
[#82] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@pong777, post #76

Jak gdy wysyłam jakieś duże PCB, to zamawiam w Castoramie prostokąty płyty pilśniowej (to co na "plecach" szafki) wycięte pod wymiar PCB, przykładam je do PCB i tak pakuję. Jeszcze nikt nie reklamował :)
Polecam tę metodę. Taka płyta wychodzi w cenie kilka zł od sztuki.
[#83] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@bfgmatik, post #80

Nie. Nawet nie startowałem z tematem.
[#84] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@wali7, post #82

Ja tam Cię rozumiem i nawet uważam, że czasem trzeba dopłacić za przesyłkę by było "bezpiecznie".
Ale jest dla mnie magią jak "przesyłki niebezpieczne" trafiają do paczkomatów w standardowej cenie... jak dla mnie to są jaja.
No ale to taki kraj gdzie wszyscy mamy prawo w poważaniu, a przestrzegają je tylko jelenie.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2024 23:57:22 przez PWS
1
[#85] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@Architect1200, post #67

swego czasu kupiłem kilka szt adapter kart CF2IDE

i 1 była taka:

[#86] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@Cezarykl, post #85

Tester wizyjny na montażu automatycznym to must have, ale one kosztują kilkadziesiąt tysięcy złoty albo więcej. Ale te luty nie wyglądają dobrze niezależnie od testera.
[#87] Re: "Lewy" 3.2 na Allegro?

@Cezarykl, post #85

Trochę to nie miejsce na taki temat, bo poruszane było coś innego, ale czemu się nie odezwałeś żeby to wymienić ? Pewno jakaś zbłąkana sztuka która trafić do Ciebie nie powinna a jednak trafiła z jakiegoś powodu.
Skontaktuj się ze mną na PW to Ci wymiennie.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem