[#31] Re: Legenda o specjalnej wysokej rozdzielczości, czyli C=2024

@xtro, post #1

Pracowalem w DTP na Atari TT z jakąś dodatkową kartą graficzną, bo monitor SVGA miał 800x600 w 256 kolorów. To ledwo działało, narzucenie italika w kolumnie powodowało zabawne obserwowanie skrzywiania czcionekszeroki uśmiech. I chyba większoś użytkowników TT miało karty grafczne obych firmy i te dziwaczne monitory mono były bez sensu.

DTP na Atari ST to już musiał być hardcore, mimo tego monitorka 640x400 w 72Hz. Ogólnie zaczynało to dopiero chodzić, jak odpalaliśmy pod emulatorem Atari na Macu G3/300.

Pozdro.

P.S Całośc chyba pracowała pod MintOS, nasz entuzjasta firmowy Atari olał oryginalny system.

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2025 14:41:53 przez marianoamigo
4
[#32] Re: Legenda o specjalnej wysokej rozdzielczości, czyli C=2024

@marianoamigo, post #31

pod emulatorem Atari na Macu G3/300

A dziś Atari TT warte z 10 razy tyle co ten Mac.
[#33] Re: Legenda o specjalnej wysokej rozdzielczości, czyli C=2024

@Marcin27411, post #32

Nic straconego, łaskawco. Jeszcze dużo czasu...
1
[#34] Re: Legenda o specjalnej wysokej rozdzielczości, czyli C=2024

@Marcin27411, post #32

Nie sądziłem, że wzmianka na forum tak trochę z d..y strony o moich osobistych rozmyśleniach na temat jakże jednak "dziwnego" dla "Amigowca łupanego" z przełomu 80/90' o które to rozważanie popchnął mnie jeden czy drugi materiał z sieci o mocnym argumencie ST ze specjalnym monitowem i we specjalnym dedykowanym trybie - wywoła taki kierunek dyskusji... poprzez TT, Walkera, a po drodze zahaczymy i o STE. Ja tylko "niewinnie" w tym kontekście chciałem przypomnieć naszej amigowej gawiedzi, jeślibyście kiedykolwiek popadli jak ja po usłyszeniu o tej specjalności (tu mi bardziej chodziło o zwykłe 520/1040 ST - które ciut brakowało bym miał zamiast A500 i dziś bym "Falkonił" w triumfalnym tonie ;) by tylko przypomnieć , że taką ową specjalność w kilka dni po zakupie odkryłem ok 90 roku w świeżo kupionej A500 z A1084s w Prefs pod tajemniczą nazwą A2024 4 or 8 colours (jeśli dobrze spamiętałem) i że była to chyba w tamtym momencie A500 doładowana tylko 512 kb slow. Więc i my możemy powiedzieć, że nie tylko mieliśmy opcję pracy pewnie od połowy lat 80 pracy w takim dedykowanym HI KONFIGU, a że rynek nie był może gotowy na 1008x1024/800 w 50/60 Hz i bez Lace (a jeszcze chyba można było coś dołożyć Prefsem Overscan) to również domena istniejąca w Amifan świecie, tyle, że pominięta.

Pomyślcie jednak jak dziś postrzegalibyśmy Ami z OCS gdyby softy dedykowane pod no powiedzmy HiresLace 640x512 i A2024 z na nie wskazanie typu Calamus czy inne układacze sekwensera nut dla midi i CADy popularnie się przyjęły? Na tamtenczas byłoby w tej kategorii sprzętu POZAMIATANE na lata jak uczyniła to SCALA MM - Info Channel / Media Point / DeluxeVideo / CanGoo , czy jeszcze kilka podobnych.

Ot to miałżem na celu w tym wątku, ale kierunek cieszy :) Pozdr!
1
[#35] Re: Legenda o specjalnej wysokej rozdzielczości, czyli C=2024

@xtro, post #34

A tak szukając dalej coś w sieci o A500 i A2024 taki cenowy filmik mi się trafił to się podzielę i odnieście to gdyby 2024 był popularniejszy i softowo doposażony w CADy i inne (swoją drogą... hmm.. może moją misją w wyróżnieniu się z TŁUMU amigowych użytkowników w czasach dzisiejszych .... może.... będzie misja zdobycia i używania Amigi w trybie A2024 ??? ) ... Jakież to by było retro ĄĘ... huhu . . .

4
[#36] Re: Legenda o specjalnej wysokej rozdzielczości, czyli C=2024

@xtro, post #35

Bardzo interesujący pokaz z '87 roku ok, racjaOK
[#37] Re: Legenda o specjalnej wysokej rozdzielczości, czyli C=2024

@xtro, post #34

Na temat Atari i pracy na różnych modelach to najwięcej by wam powiedział Kroll. Atarowcy go znają bardzo dobrze
[#38] Re: Legenda o specjalnej wysokej rozdzielczości, czyli C=2024

@Madman, post #37

To fakt. Widziałem niedawno wywiad z Krollem. Takie to ja rozumiem, sam
bym nie miał możliwości całej chaty zawalić sprzętem.
[#39] Re: Legenda o specjalnej wysokej rozdzielczości, czyli C=2024

@Marcin27411, post #38

Aż się łezka w oku kręci - powolność wyświetlania kolejnych stron tekstu przypomina mi jak kiedyś używałem PageStream na Amidze. :)
[#40] Re: Legenda o specjalnej wysokej rozdzielczości, czyli C=2024

@xtro, post #35

Ależ to teraz pocieszenie wygląda. 🤣
I pomyśleć, że wtedy autentycznie wywalało z butów (w porównaniu np. z Art Studio na C64).
Za naszego życia dokonała się prawdziwa rewolucja technologiczna, a debile na fejsach utyskują, że lepiej było taplać się w błocie i trzymać krowę za ogon. Aha, i że kontakt z żywym człowiekiem.
4
[#41] Re: Legenda o specjalnej wysokej rozdzielczości, czyli C=2024

@Marcin27411, post #38

Kiedys czytałem w jakimś zinie, mogę się mylić, że Amiga Magazyn lub Amigowiec był skaładny na Amidze, a wszystkie wydawnictwa Bajtek za wyjątkiem ST na pecetach.
[#42] Re: Legenda o specjalnej wysokej rozdzielczości, czyli C=2024

@Ralpheeck, post #41

Od czasu zmiany layoutu (i wydawcy na "wydawnictwo MMM") polski Magazyn Amiga był składany w PageStream na Amidze.
1
[#43] Re: Legenda o specjalnej wysokej rozdzielczości, czyli C=2024

@recedent, post #42

Od czasu zmiany layoutu (i wydawcy na "wydawnictwo MMM") polski Magazyn Amiga był składany w PageStream na Amidze.
Co się od razu negatywnie odbiło na layoucie i wyglądzie, niestety.
3
[#44] Re: Legenda o specjalnej wysokej rozdzielczości, czyli C=2024

@Krashan, post #43

To był pokaz skrajnej amatorszczyzny.
1
[#45] Re: Legenda o specjalnej wysokej rozdzielczości, czyli C=2024

@Pinto, post #44

To była nasza ukochana gazeta podobnie ACS i dotyczyły ukochanej Amigi, która chcieliśmy widzieć jako zwyciężczynię wyścigu IT. Szacunek dla walczących o nasze gazety. Dały mi niezapomniane przeżycia.
5
[#46] Re: Legenda o specjalnej wysokej rozdzielczości, czyli C=2024

@Krashan, post #43

To ten moment kiedy składem zajął się Końrad?
[#47] Re: Legenda o specjalnej wysokej rozdzielczości, czyli C=2024

@hrw, post #46

Ja nie jestem w temacie, ale jakieś przykłady i w czym to nowe łamanie było gorsze?
Ja byłem w szoku jak to czytałem, że C&A łamie się na pececie, a takie proSTacie gazetki wszystko na tych ich ST lub TT były jednak składane. Dobrze że C&A na Atarai nie składali :(
[#48] Re: Legenda o specjalnej wysokej rozdzielczości, czyli C=2024

@Krashan, post #43

A po czym się to poznaje?
Bo ja się nie znam.
[#49] Re: Legenda o specjalnej wysokej rozdzielczości, czyli C=2024

@Krashan, post #43

Ja tam nigdy nie miałem żadnych zarzutów do MA pod tym względem. To było dla mnie obowiązkowe czasopismo jako amigowca, to dla mnie jak z grami, wolę grywalność niż wypasioną grafikę
3
[#50] Re: Legenda o specjalnej wysokej rozdzielczości, czyli C=2024

@Madman, post #49

No właśnie.
Jak papier jest biały, litery czarne, kolory kolorowe a rozdzielczość obrazków dobra, to jest ok.
Reszta to niuanse dla nerdów.
2
[#51] Re: Legenda o specjalnej wysokej rozdzielczości, czyli C=2024

@Krashan, post #43

Mnie osobiście nowy layot MA się podobał OK
Był bardziej "przejrzysty" i sprawiał wrażenie bardziej nowoczesnego w porównaniu z oryginalnym jednak archaicznym już wtedy wyglądem gazety.
Rzeczywiście "niedoróbki" zdarzały się czasem, z tym że te niedoróbki to raczej nie była wina Amigi i jej softu ale najzwyczajniej czynnik ludzki ok, racja z tego co pamiętam..

Ostatnia aktualizacja: 20.01.2025 13:16:29 przez BULI
[#52] Re: Legenda o specjalnej wysokej rozdzielczości, czyli C=2024

@hrw, post #46

Ten Końrad od szamana i muftiego?

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2025 07:31:30 przez fazior
[#53] Re: Legenda o specjalnej wysokej rozdzielczości, czyli C=2024

@BULI, post #51

Dokładnie, to jak oskarżać narzędzie o to, że rzemieślnik nie potrafi go użyć.
Ci którzy narzekają na zmieniony layout magazynu amiga to pewnie żałują, że nie wyglądała nadal jak pokolorowana autogiełda z lat 90.
[#54] Re: Legenda o specjalnej wysokej rozdzielczości, czyli C=2024

@Daclaw, post #48

Najbardziej mnie denerwowało to, że w każdej linii tekstu był inny kerning czcionki. Z reguły za duży.
1
[#55] Re: Legenda o specjalnej wysokej rozdzielczości, czyli C=2024

@Krashan, post #54

Może na piracie jechali i nie mieli instrukcji :D
[#56] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Legenda o specjalnej wysokej rozdzielczości, czyli C=2024
[#57] Re: Legenda o specjalnej wysokej rozdzielczości, czyli C=2024

@Krashan, post #54

Najbardziej mnie denerwowało to, że w każdej linii tekstu był inny kerning czcionki. Z reguły za duży.

No ok, rozumiem ale jednak... kupowałeś MA nie dla tego kerningu czcionki?
[#58] Re: Legenda o specjalnej wysokej rozdzielczości, czyli C=2024

@Marcin27411, post #38

Ta 60 to jakaś kpina tak zaprojektowana że nie zamkniesz obudowy.
No ale to tylko atari.
[#59] Re: Legenda o specjalnej wysokej rozdzielczości, czyli C=2024

@Madman, post #57

No ok, rozumiem ale jednak... kupowałeś MA nie dla tego kerningu czcionki?
Powody, dla których kupowałem MA nie zmieniają faktu, że po rozstaniu z Lupusem jakość składu się pogorszyła. Poza tym robimy offtopic, więc może wystarczy.
1
[#60] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Legenda o specjalnej wysokej rozdzielczości, czyli C=2024
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem