[#34]
Re: Legenda o specjalnej wysokej rozdzielczości, czyli C=2024
@Marcin27411,
post #32
Nie sądziłem, że wzmianka na forum tak trochę z d..y strony o moich osobistych rozmyśleniach na temat jakże jednak "dziwnego" dla "Amigowca łupanego" z przełomu 80/90' o które to rozważanie popchnął mnie jeden czy drugi materiał z sieci o mocnym argumencie ST ze specjalnym monitowem i we specjalnym dedykowanym trybie - wywoła taki kierunek dyskusji... poprzez TT, Walkera, a po drodze zahaczymy i o STE. Ja tylko "niewinnie" w tym kontekście chciałem przypomnieć naszej amigowej gawiedzi, jeślibyście kiedykolwiek popadli jak ja po usłyszeniu o tej specjalności (tu mi bardziej chodziło o zwykłe 520/1040 ST - które ciut brakowało bym miał zamiast A500 i dziś bym "Falkonił" w triumfalnym tonie ;) by tylko przypomnieć , że taką ową specjalność w kilka dni po zakupie odkryłem ok 90 roku w świeżo kupionej A500 z A1084s w Prefs pod tajemniczą nazwą A2024 4 or 8 colours (jeśli dobrze spamiętałem) i że była to chyba w tamtym momencie A500 doładowana tylko 512 kb slow. Więc i my możemy powiedzieć, że nie tylko mieliśmy opcję pracy pewnie od połowy lat 80 pracy w takim dedykowanym HI KONFIGU, a że rynek nie był może gotowy na 1008x1024/800 w 50/60 Hz i bez Lace (a jeszcze chyba można było coś dołożyć Prefsem Overscan) to również domena istniejąca w Amifan świecie, tyle, że pominięta.
Pomyślcie jednak jak dziś postrzegalibyśmy Ami z OCS gdyby softy dedykowane pod no powiedzmy HiresLace 640x512 i A2024 z na nie wskazanie typu Calamus czy inne układacze sekwensera nut dla midi i CADy popularnie się przyjęły? Na tamtenczas byłoby w tej kategorii sprzętu POZAMIATANE na lata jak uczyniła to SCALA MM - Info Channel / Media Point / DeluxeVideo / CanGoo , czy jeszcze kilka podobnych.
Ot to miałżem na celu w tym wątku, ale kierunek cieszy :) Pozdr!