[#1] Moja ostateczna Amiga 1200
Siema wszystkim. Taki sobie projekt wymyśliłem, żeby wbudować w A1200 wszystkie niezbędne (a może i zbędne) połączenia, jakie są używane w 2025 roku. Wszystko ma być zamknięte w oryginalnej obudowie, bez żadnych wiszących na zewnątrz klamotów. Potrzebne będzie:

HDMI - Indivision
Bluetooth - RysBlue
USB do klawiatury - Sum A1200
USB do myszki - Microtom (to akurat jest tak małe, że może być wpięte w port)
Floppy na kartach SD - Gotek
Wymiana danych po SD - PCMCIA
Zasilanie USB-C - Powershark

Jednocześnie chcę mieć talerzowy dysk twardy (bo fajnie szumi) oraz oryginalną stację dyskietek. Założeniem jest także to, aby nie wycinać żadnych dziur w obudowie i minimalnie ingerować w samą płytę, tak żeby sama Amiga pozostała sobą, tylko z dołożonym sprzętem.

No to znalazłem na OLX Amisię, która miała być całkowicie sprawna. Oczywiście nie była :) Ale ponaprawiałem już połamane piny, urwane kabelki od LEDów i wymieniłem uszkodzone gniazdo PCMCIA. Na drukarce 3D zrobiłem sanki dla HDD, pod którymi zmieści się Indivision. Jeszcze recap i zacznę składać całość w obudowie.

Aaa, no i zrobiłem Timing fix, bo z Pistormem się zawieszało.

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2025 14:49:44 przez KubikRulez

Ostatnia aktualizacja: 14.10.2025 07:15:41 przez KubikRulez
[#2] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@KubikRulez, post #1

Jeszcze sobie coś na clock port ogarnij ;)
1
[#3] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@Mirq, post #2

No racja, jeszcze jakiś RTC.
[#4] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@Mirq, post #2

also a314cp
[#5] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@KubikRulez, post #1

Indivision kłóci się z sankami, więc bez przeróbki tych ostatnich się nie obejdzie.
1
[#6] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@KubikRulez, post #1

Szału nie ma ale jak ci się podoba to spoko OK
1
[#7] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@KubikRulez, post #1

Dobrze by było jeszcze w coś To zapakować.
[#8] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@koczis, post #7

Autor w pierwszym poście wspomniał o oryginalnej obudowie.
Z drugiej strony, skoro zamontował interfejs klawiatury, to ja bym się pokusił o zrobienie customowej budy i dorzucenie jeszcze napędu optycznego. szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 14.10.2025 06:42:56 przez mareq
[#9] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@mareq, post #8

Tylko co ja do tego napędu wsadzę? Jedyną płytkę jaką mam to ta z Amiga OS 3.2.

Ostatnia aktualizacja: 14.10.2025 07:15:25 przez KubikRulez
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem