[#31] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@waldiamiga, post #23

Mam prawie identyczną, jak dla mnie najlepsza konfiguracja A1200 w desktopie bez PPC.

Widzę, że udało Ci się sprytniej poprowadzić taśmę od SD. Ja miałem problem z nią taki, że jak szła w złym miejscu to pojawiały się błędy odczytu, jak przechodzi tak jak teraz to jest ok.

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2025 10:07:20 przez jargo
1
[#32] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@jargo, post #31

Kurde, prawie identyczna :)

jak dla mnie najlepsza konfiguracja A1200 w desktopie bez PPC.

Zgadzam się, choć jak będzie Framethower do PiStorm 32Lite to też będzie lux.

Widzę, że udało Ci się sprytniej poprowadzić taśmę od SD

Jakby była te 3-5cm dłuższa to by była poezja. Widzę że są 65 cm ale mają kulawe gniazda SD.

Ja miałem problem z nią taki, że jak szła w złym miejscu to pojawiały się błędy odczytu,

Ta którą mam jest nawet OK, nic się nie dzieję ale gdyby była dłuższa o te 5 cm...

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2025 14:20:03 przez waldiamiga
[#33] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@jargo, post #31

3
[#34] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@jaster, post #33

Mam nadzieję że "Superfrog" śmiga.
[#35] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@jaster, post #33

tylko, ze Dundee powinien trzymac w rece PC'ta
[#36] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@selur, post #35

Eee tam...wsumie to ostateczność będzie jak wepcha sie mediatora do desktopaszeroki uśmiech
Mogli by robić jakie obudowy/adaptery na mediatora a od góry i dołu dwie połówki obudowy desktopa, wtedy grubośc była by zacnaszeroki uśmiech
[#37] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@Stoopi, post #34

Mam nadzieję że "Superfrog" śmiga.

Śmiga pomimo, a nie dzięki temu

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2025 15:35:03 przez Jacques
[#38] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@jaster, post #33

Cudo!

A mi właśnie HDD padł, system go nie wykrywa. Robiłem wymianę kondensatorów na płycie ale to chyba nie to. Inny dysk jest wykrywany. A miałem tam już cały system skonfigurowany.

Pieprzone retro sprzęty, na ten tydzień mam dość :)
[#39] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@KubikRulez, post #38

Dlatego ja (i nie tylko ja) zawsze polecam takie czy inne, robienie backupów.

Mam o wiele łatwiej, bo używam dysku na karcie microSD.

Choć z tego co pamiętam, jakiś czas temu jak miałem Blizzarda 1230, używałem zwykłego dysku... no ale to był dysk SSD, a nie HDD. Kupiłem z HDD ale od razu praktycznie wymieniłem.
1
[#40] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@_DiskDoctor_, post #39

To będzie ostateczna Amiga.

https://www.indieretronews.com/2025/10/the-a1200-full-size-full-keyboard-full.html#more
[#41] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@rbej1977, post #40

raczej tak
1
[#42] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@KubikRulez, post #38

To nie dysk, okazuje się, że tasiemka się popsuła

Z tej radości dokończyłem port HDMI - ostatecznie wylądował w miejscu modulatora. Oryginalną płytkę Invision z gniazdami HDMI/VGA przeciąłem chamsko dremelem na pół. Działa :)

[#43] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@jaster, post #33

Dobra, sądziłem że wytrzymam, ale nie wytrzymuję, muszą zapytać.

DO CZEGO SĄ TE WSZYSTKIE ZŁĄCZA?!
[#44] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@KubikRulez, post #43

Zajrzyj do działu Graffiti, tam jest to samo zdjęcie z opisem😁

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2025 17:46:36 przez jaster
2
[#45] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@KubikRulez, post #1

Wszystkie komponenty, kabelki, złącza mam już skompletowane. Polutowałem już co potrzeba, i kończę ostatnie wydruki 3D. A tutaj arcydzieło japońskiej miniaturyzacji:

Dwa porty USB (klawiatura i Gotek) oraz port karty Micro SD do PiStorma. Zmieściło się na styk, w przyszłości chciałbym tam jeszcze dołożyć przyciski od Goteka, ale żeby to zmieścić to musiałbym już swoją płytkę PCB zaprojektować. A strasznie mi się nie chce.
[#46] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@KubikRulez, post #45

A to pomarańczowe to jakiś ogólnodostępny projekt czy projektowałeś to sam, tak z ciekawości pytam bo moja A1200 jest nadal saute :).
[#47] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@bfgmatik, post #46

Sam projektuję pod konkretne elementy i potrzeby. Ten zestaw portów tutaj to gotowe moduły gniazd USB-A i przejściówka na kartę – wszystko z Allegro.

No i pomarańczowy "trzymacz" mojego autorstwa. Tak to wygląda z drugiej strony:

Nie jest pięknie, więc pewnie za dwa dni to będę poprawiał, ale jest już w pełni funkcjonalnie i solidnie :)

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2025 22:05:26 przez KubikRulez
[#48] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@KubikRulez, post #47

Nie jest pięknie, więc pewnie za dwa dni to będę poprawiał, ale jest już w pełni funkcjonalnie i solidnie :)

No rzeczywiście USB wystaje w górę. Może poziome podwójne USB jedno nad drugim by lepiej weszło chociaż też może być za wysokie bo tam jest duży odstęp.

Albo dwa USB jedno obok drugiego a nad jednym z nich gniazdo SD. Trochę by z tym była rzeźba żeby umocować SD nad USB. Ja bym jednak robił płytkę dedykowaną pod to. A że nie umiem projektować 3D to bym wszystko rozwiązał na fikuśnej PCB, pewnie dwupoziomowej :).
[#49] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@bfgmatik, post #48

No, mnie bardziej niż samo zaprojektowanie płytki, zniechęca zlecenie jej produkcji. Mam traumatyczne przeżycia z polskimi wykonawcami (w sensie jak bardzo ten proces zamawiania jest u nas nienowoczesny, wręcz przaśny), a wysyłać takie maleństwo do produkcji w Chinach to wychodzi prawie 200 zł.

Chyba, że istnieje już w PL coś zbliżonego do pcbway?
[#50] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@KubikRulez, post #49

Panie dzieju, to wychodzi dokładnie 5 dolarów przy małych rozmiarach (poniżej 100x100mm). Obczaj JLCPCB. Razem z wysyłką która może idzie 14 dni roboczych ale zawsze dochodzi :D.
1
[#51] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@bfgmatik, post #50

+30 USD za wysyłkę :)

Anyway, pewnie tak to się skończy, że zrobię tę płytkę. Zawsze najpierw marudzę, potem robię

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2025 22:37:19 przez KubikRulez
1
[#52] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@KubikRulez, post #51

aktualnie (do końca roku) w JLCPCB trwa promocja wysyłki, chyba kosztuje: 1,5$
więc jest to straszne
xD
1
[#53] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@Cezarykl, post #52

No dokładnie. Chociaż ja za wysyłkę jednego projektu już trzeci rok mam promocję za 1.5 USD, może to jest personalizowane bo zamawiam też trochę komercyjnie droższych rzeczy.
1
[#54] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@KubikRulez, post #1

Kanapka trójwarstwowa. Indivision MK3, nad nim HDD, nad nim Gotek.

Za sugestią Krashana, Goteka podpiąłem równolegle ze stacją dysków na jednej taśmie do wewnętrznego złącza, i tylko zworką przestawiłem go na DF1. Działa. Najwyraźniej Gotek nie używa tych sygnałów sterujących silnikiem stacji dysków, więc nie ma konfliktu. Są za to dwa inne problemy: 1) Gotek z Flash-floppy ustawiony na DF1 musi mieć przy bootowaniu włożoną kartę/pendrive, bo inaczej się nie odpali. 2) Nie wystartuje także, jak nie ma podpiętego wyświetlacza. Głupie to.

Ale ten HDD się grzeje jak piec. To normalne, że dyski 2.5" są takie gorące?

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2025 09:47:32 przez KubikRulez

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2025 09:48:02 przez KubikRulez
1
[#55] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@KubikRulez, post #54

1) Gotek z Flash-floppy ustawiony na DF1 musi mieć przy bootowaniu włożoną kartę/pendrive, bo inaczej się nie odpali.

W FlashFloppy można to było zmienić ustawieniania i wymusić inicjacje. Z tego co pamietam trzeba było na sztywno ustawić tryb Amigowy. Sprawdź w dokumentacji.

Może ustawienie wyświetlacza na sztywno też pomoże z drugim problemem

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2025 10:08:51 przez snifferman
[#56] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@KubikRulez, post #54

Są za to dwa inne problemy:

Trzeci to taki, że wystapi konflikt z pierwszą zewnętrzną stacją.
[#57] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@KubikRulez, post #54

Hdd możesz na spokojnie dać z boku bez kanapkowania zobacz to: https://www.amiga-shop.net/Amiga-Hardware/Amiga-Kabel-Adapter/CF2IDE-IDE-Adapter-2-5-Zoll-Extern-fuer-Amiga-1200-600::946.html
[#58] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@snifferman, post #55

No ale tryb Amigowy się wymusza w FF.CFG, który znajduje się na pendrive - więc bez pendrive nie wymuszę

Natomiast, taaak!, wymusiłem na sztywno wyświetlacz ustawiając `display-type = lcd16x02` i już działa bez jego podłączania OK

(szkoda, że nie da się wymusić 7-segmentowego LED, bo taki mam – wtedy by działało niezależnie czy go podłączę czy nie; ale nie widzę takiej wartości dostępnej dla `display-type`)
[#59] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@mateusz_s, post #57

Chyba zły link, ale rzeczywiście jak sobie zerkam, to może i by się zmieścił pod klawiaturą, blisko przodu obudowy.
[#60] Re: Moja ostateczna Amiga 1200

@KubikRulez, post #54

Ale ten HDD się grzeje jak piec. To normalne, że dyski 2.5" są takie gorące?

To nie on się grzeje, tylko Indivision go grzeje. Przerabiałem kiedyś to samo :)
Indi + dysk nad nim to bardzo zły pomysł.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem