[#12]
Re: Powrót do Amigi po 30+ latach
@aMifan,
post #9
Wiesz co, no czuję, że to jest jakaś taka "imitacja". Ten pad dodawany w zestawie jest straszny - zagranie nim np. w Goal albo Sensible Soccer to jest droga przez mękę. Próbowałem podpiąć jakiegoś Quickshota przez przejściówkę, mapowałem, zmieniałem przyciski, nigdy nie działało to tak jak chciałem. Brakuje mi też klawiatury - wiadomo, można kupić na USB, ale wtedy może zabraknąć portów, no i jest to dodatkowym element, który nie stanowi całości z A500 mini. A wywoływanie za każdym razem klawiatury ekranowej jest turbo-niewygodne. Jeżeli komuś zależy tylko na grze w platformówki, to pewnie, czemu nie. Ja najbardziej lubiłem gry typu Ishar, Dungeon Master, Civilization, UFO Enemy Unknown, K240, Frontier, różne przygodówki typu point'n'click. To wszystko na A500 mini jest jakieś takie mało ergonomiczne, niewygodne, męczące. Nie mogę się do tej "konsolki" przekonać. Niby jest fajna, funkcjonalna, działa szybko, wszystko pod ręką - ale to jednak nie to.
A może po prostu chodzi o coś więcej. O jakąś chęć cofnięcia się w czasie, powrotu do czasów beztroski. Ja jestem coraz bardziej zmęczony i rozczarowany szeroko pojętą współczesnością, mediami społecznościowymi, galopującym rozwojem AI i piłowaniem gałęzi, na której sami siedzimy (moja branża zawodowa - translatorska - została zdemolowana przez AI chyba jako pierwsza). Jest we mnie jakiś sprzeciw przeciwko temu wszystkiemu - zamiast się rozwijać, wolę się zwijać i cofać w rozwoju