kategoria: Mediator
[#31] Re: PCMCIA GPU P-vision

@wali7, post #30

Czy amiga 1200 tez posiada RBA tak jak np. zastosowane w amiga 500 i A314TD? Istnialaby mozliwosc i czy mialaby sens karta turbo copro graficznym przez RBA?
[#32] Re: PCMCIA GPU P-vision

@neoCDTV, post #31

A1200 posiada RBA, tak samo jak inne Amigi.
No właśnie, zapomniałem o A314. Muszę mu się przyglądnąć (mam nawet do niego płytki), jak on ma ogarnięte różne rzeczy, może można by go wykorzystać do testów samej koncepcji.
Przy czym docelowo ma to sens raczej w AGA, bo OCS/ECS ma o wiele bardziej wyważoną konstrukcję i nie występują tam takie problemy jak w AGA.

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2025 18:20:18 przez wali7
[#33] Re: PCMCIA GPU P-vision

@wali7, post #32

S K O R O . . . już tyle o transferach i wiele tam P . Tak z ciekawości spytam. czy ktoś tutaj w słusznych czasach mając no powiedzmy na przełomie 80/90 A500 odpalił skutecznie dostępne dla niej tryby 1024x800 lub x 1008 (NTSC/PAL) ?

Pamiętam gdy odkryłem po kupnie zestawu A500 i A1084s , że w Prafs jest taki tryb w o ile pamiętam 4 i 8 kolorach , a ówczesne radio bodaj PR3 nadawało, że do PC są karty dla profesjonalistów 800x600 a NAWET 1024x768 to pomyślałem o co kaman.... niestety jak doczytałem później w spolszczonej instrukcji dystrybutora "są to specjalne tryby dla monitora CAD" , a chodziło o Commodorowski A2024.

Swoją drogą, ciekawe jak moja A500 o 0,5 Chip miała by otworzyć taki ekran, skoro w DPaint pozalała do czasu przeróbki na 1 MB Chip tylko na 1 kolorowy 640x512 (i to bez overscanu). Tak więc są tu jacyś profesjonaliści, którzy w "epoce" mieli to szczęście odpalić te tryby, albo szerzej, czy ktokolwiek korzystał z tych trybów kiedykolwiek?
1
[#34] Re: PCMCIA GPU P-vision

@wali7, post #32

Na mnie tam najbardziej wrażenie zrobiło odtwarzanie filmu mpeg, gdzie zdekodowana animacja jest zapisywana bezpośrednio do chipramu i z tego co pamietam za pomocą dma - tego nie jestem pewien. Wydaje mi się czy a314TD jest jedynym rozszerzeniem do Amiga które wykorzystuje RBA?
[#35] Re: PCMCIA GPU P-vision

@xtro, post #33

Jeśli chodzi o wyższe rozdzielczości, to pełny ECS (czyli z "SuperDenise") potrafi wyświetlać tryby VGA i podobne, w rodzaju Multiscan Productivity (okolice 800x600), SuperHires to w linii 1280 punktów, tam odpowiednio ustawiając da się osiągnąć okolice 1200x1000 na monitorze Multiscan. Oczywiście w 4 kolorach, bo przy wyświetlaniu 30 kHz ilość bitplanów które da się przepuścić przez Agnusa spada do 2 (w Hires PAL/NTSC mamy 4, czyli 16 kolorów), jest to niemożliwy do uniknięcia skutek pasma pamięci chip. W AGA wydajność pamięci zwiększono 4x, stąd w każdym trybie da się uzyskać 8 bitplanów, czyli 256 kolorów, HAM, czy HAM8.
Zaś A2024 to zupełnie inna bajka. On ma w środku coś w rodzaju prostego frame buffera, czyli prawie karty graficznej, gdzie obraz przesyłany jest w dziwaczny sposób analogowo złączem RGB i elektronika monitor składa z tego kolejne klatki i wyświetla. Ceną takiego rozwiązania jest wysoka komplikacja elektroniki monitora i niskie odświeżanie obrazu - 10 - 15 fps, zależnie od konkretnego trybu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem