kategoria: CDTV
[#1] Amiga prawie cdtv
Dzień dobry stałem się posiadaczem Amigi cdtv gola tylko rozszerzenie elbox2. Mam problem bootuje tylko kickstart 1.3( rączka z dyskietka)nie uruchamia się logo cdtv z odtwarzaczem i ustawieniami miał może ktoś z takim przypadkiem doczynienia od czego zacząć sprawdzanie wszystkie układy wyjęte wyczyszczone tak samo podstawki. Dziękuję z góry za każdą sensowną podpowiedz.
(CD ROM czyta płyt z muzyką)

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2025 08:54:56 przez solve

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2025 08:55:17 przez solve
1
[#2] Re: Amiga prawie cdtv

@solve, post #1

Nie masz na obudowie jakiegoś do robionego przełącznika? Jak jest to przełącz i spróbuj.
[#3] Re: Amiga prawie cdtv

@mareq, post #2

Nie nic żadnych przełączników żadnych dodatkowych rozszerzeń
[#4] Re: Amiga prawie cdtv

@solve, post #3

Na plycie glownej jest zworka jp15 przemień ją albo wyciagnij. 🙃

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2025 09:13:44 przez Rewak88
[#5] Re: Amiga prawie cdtv

@Rewak88, post #4

Niestety to też nic nie daje jak przestawie nie uruchamia się wogóle
[#6] Re: Amiga prawie cdtv

@solve, post #3

Sprawdź zworkę JP15, jest ona mniej więcej pomiędzy Agnusem a układem 6525A tak po przekątnej w połowie.
[#7] Re: Amiga prawie cdtv

@superbonio, post #6

Zworka 3 pionowa niestety bez reakcji uruchamia się tylko kickstart 1.3
[#8] Re: Amiga prawie cdtv

@solve, post #7

Dziwny przypadek, że działa tylko w trybie A500. Może sprawdź czy BootRom dobrze siedzi. Najwyraźniej gdzieś wisi na wyszukiwaniu napędu CD.
[#9] Re: Amiga prawie cdtv

@Rafał A-3000, post #8

Układy bootrom to są u34 i u35
[#10] Re: Amiga prawie cdtv

@solve, post #9

Jesli mozesz, to zrob fotke plyty glownej.
1
[#11] Re: Amiga prawie cdtv

@Phibrizzo, post #10

Będę w domu zrobie wstawię
1
[#12] Re: Amiga prawie cdtv

@solve, post #11

[#13] Re: Amiga prawie cdtv

@solve, post #12

Kurde, ale to nie jest Amiga CDTV tylko Commodore CDTV
Wywal aku z tego rozszerzenia Elboxu i sprawdź DMACa, podstawkę i okolice. Widać, że aku zrobił pod siebie, opary mogły zaszkodzić wszystkiemu w pobliżu.
1
[#14] Re: Amiga prawie cdtv

@Kilos, post #13

Baterię ktoś musiał wymieniać (w znalezionej torbie była stara) ścieżki też niby nie uszkodzone (żaden ze mnie elektronik) na mierniku przewodzi przynajmniej punktu które udało mi się sprawdzić powinno być ok. Zastanawia mnie jedna rzecz czy to tak powinno być zagięty pin w podstawce pod tą pamięcią elbox
[#15] Re: Amiga prawie cdtv

@solve, post #14

Zagięty jak zagięty, wygląda to tak jakby części terminala w ogóle nie było. Nie powinno tak być, tam jest linia A5. Wygląda jakby tam były listwy SIL pod procesor więc kontakt może być z tą pozostałą częścią, ale na pewno bym to sprawdził. Przyłóż multimetr do 33 nogi CPU i gdzieś do linii adresowej A5 na płycie, sprawdź czy jest przejście. Tak czy inaczej podstawka do wymiany.

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2025 14:37:32 przez Kilos
[#16] Re: Amiga prawie cdtv

@Kilos, post #15

Wrzuciłem kulkę z drutu miedzianego przejście jest i w górę i dalej od pinu. Obraz bez zmia tylko 1.3
[#17] Re: Amiga prawie cdtv

@solve, post #16

Czy ruszales kosci U34/35. Jest mozliwe ze sa zamienione miejscami (malo pradopodobne).
No i tej zwory na JP15 brak.
[#18] Re: Amiga prawie cdtv

@Phibrizzo, post #17

Kości nie zamieniałem miejscami zamienię zobaczę jak zworkę włożę nie odpala w ogóle
[#19] Re: Amiga prawie cdtv

@solve, post #18

Mam jeszcze pytanie za co odpowiada układ CSG 390563-02 miał zaśniedziałe nóżki IPA zmyła lecz nie mogę go wyjąć i zobaczyć jak to wygląda pod spodem
[#20] Re: Amiga prawie cdtv

@solve, post #19

To jest uklad DMAC odpowiedzialny za wymiane danych z CD-ROMu, stosowany tez w sterownikach SCSI.
[#21] Re: Amiga prawie cdtv

@solve, post #7

Zakładałeś zworę na JP15? Bo na zdjęciu jej nie widać.
[#22] Re: Amiga prawie cdtv

@km-l, post #21

Tak zakładałem jak jest założona nie odpala tzn. brak obrazu CD dziala w każdym położeniu. Zauważyłem tylko że jak założę zworkę zmienia się godzina z 0:00 na 12:00 Pm lub Am

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2025 20:21:45 przez solve
[#23] Re: Amiga prawie cdtv

@solve, post #22

To moze oznaczac ze bootrom dziala poprawnie. Sproboj wycignac tego DMACa i sprawdzic czy cos sie tam nie podzialo.
[#24] Re: Amiga prawie cdtv

@solve, post #22

Załóż zworę i tak jak sugerował Phibrizzo zamień miejscami U34 i U35.
Zworę pozostaw, bo tylko wtedy komputer będzie działał (jeśli będzie) w trybie CDTV.
[#25] Re: Amiga prawie cdtv

@km-l, post #24

Zamienilem miejscami ze zworką i bez zworki zero rezultatu uruchamia się tylko 1.3.
Sama kość u34 ze zworką i bez zworki uruchamia kickstart 1.3 jak dołączę kość u35 ze zworką ekran nie uruchamia się w ogóle bez zworki uruchamia kickstart 1.3

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2025 20:50:10 przez solve
[#26] Re: Amiga prawie cdtv

@solve, post #25

Próbowałeś z samym CPU bez tego FASTu Elboxu?
[#27] Re: Amiga prawie cdtv

@Kilos, post #26

Tak włożyłem sam procesor bez zmian
[#28] Re: Amiga prawie cdtv

@Phibrizzo, post #23

Wyjęty wyczyszczony wszystkie piny przewodzą bez zmian.
Nowe spostrzeżenie bez zworki CD czyta płyty można słuchać muzyki przewijać utwory. Jak założę zworkę nie ważne jakie położenie CD płyta kręci nie wczytuję muzyki
[#29] Re: Amiga prawie cdtv

@solve, post #28

To obawiam sie ze usterka moze byc bardziej zlozona.
Przepikal bym jeszcze piny z DMACa do innych ukladow czy nie ma przerwy w sciezkach (trzeba miec schemat).
Moze byc tez uszkodzony sam DMAC.

Mozna zrobic tez prosty test, masz dzialajaca stacje dyskow?
[#30] Re: Amiga prawie cdtv

@Phibrizzo, post #29

Niestety w komplecie nie było
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem