kategoria: CDTV
[#31] Re: Amiga prawie cdtv

@solve, post #30

Nowe informacje w dziatkowych szufladach znalazłem jeszcze takie rozszerzenie wstawiłem według instrukcji znalezionych na forum ale niestety nadal tylko kickstart 1.3
[#32] Re: Amiga prawie cdtv

@solve, post #31

a co pokazuje wyswietlacz ?
Obok godziny pojawiaja sie kody - 8 przy resecie, 6 przy niesprawnym CDromie.
[#33] Re: Amiga prawie cdtv

@solve, post #31

To jest przelacznik Kicksatrow. Wiec teoretycznie oprocz 1.3 powiniens miec mozliwosc wlaczenia takze innego np 3.0 lub 3.1.
Trzeba tylko pobawic sie przelacznikami.
[#34] Re: Amiga prawie cdtv

@Kwiatki, post #32

Przy resecie lub włączaniu wyświetla się na chwilę 8. Przełączniki podłączyłem w dwuch pozycjach 1.3. drugi przełącznik CD-ROM w jednej pozycji uruchamia się 1.3 a w drugiej pozycji nie uruchamia się ekran

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2025 16:12:16 przez solve
[#35] Re: Amiga prawie cdtv

@solve, post #34

Jak chwilowo 8 to jest OK - 8 oznacza właśnie reset.
Jak możesz to jeszcze raz wywal wszystkie dodatki, zostaw gołą płytę.
Tryb cdtv włącza się zworką JP15 (1-2 lub 2-3 dowolnie) - zwarta powinien byc boot ROM v1.0
rozwarta - kick 1.3
BootRom masz 1.0 czyli najwcześniejszy - potem byl 2.3, potem 2.7, a potem jeszcze "custom 2.35"
Jak zewrzesz 1-2 lub 2-3 to poczekaj chwile - powinien się pojawić logo cdtv (kolorowe - OK) czerwone (nie OK)
Masz pilota? po wciśnięciu prawego guzika powinien wejść w tryb konfiguracji.
Skoro możesz odtwarzacz płyty CD - to znaczy ze on się odpala - być może z jakiś przyczyn go nie widzisz.
[#36] Re: Amiga prawie cdtv

@Kwiatki, post #35

Pilot mam wywalałem już wszystko jak jest zworka(1-2 lub 2-3)ekran nie uruchamia się w ogóle. Bez zworki tylko kickstart 1.3 ekran cdtv w ogóle nie pokazuję się
[#37] Re: Amiga prawie cdtv

@Kwiatki, post #35

BootRom masz 1.0 czyli najwcześniejszy - potem byl 2.3, potem 2.7, a potem jeszcze "custom 2.35"

Pozwol ze doprecyzuje:
1.0, 2.7, 2.30 (zwany wlasnie nie wiedziec czemu 2.3) oraz 2.35.
Istnieje jeszcze wersja nieoficjalna 2.35s (zrobiona tylko pod jedenego uzytkownika). Ale to tak przy okazji.

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2025 17:25:47 przez Phibrizzo
1
[#38] Re: Amiga prawie cdtv

@solve, post #36

Czy przy zwartej JP15 po włożeniu płyty możesz słuchać muzyki ?
W takim razie proponuje podmienić układy u34 i u35 ze sprawnej CDTVki.
[#39] Re: Amiga prawie cdtv

@Phibrizzo, post #37

Dzięki Phib - jest dokładnie tak jak mówisz.
[#40] Re: Amiga prawie cdtv

@Kwiatki, post #38

Tak muzyka jest wczytywania. Sztuczka z pilotem nie działa. Niestety nie posiadam innej cdtv poszperam jeszcze po szufladach. Jeszcze jedna informacja Obraz wyświetlany jest kiepskiej jakości i migający kolorami kabel zwykły kompozytowy może to być związane z usterką
[#41] Re: Amiga prawie cdtv

@solve, post #40

No kompozyt to nie jest najszczęśliwsze rozwiązanie SCART byłby lepszy.
[#42] Re: Amiga prawie cdtv

@Kwiatki, post #41

Wiadomo lecz trzeba to ruszyć a potem przewody i jakieś napęd
[#43] Re: Amiga prawie cdtv

@solve, post #42

A jeszcze takie pytanie. Czy w tej CDTV jest zamontowany interferjs SCSI?
Sprawdz co jest pod pokrywka Expansion z tylu.
[#44] Re: Amiga prawie cdtv

@Kwiatki, post #38

W takim razie proponuje podmienić układy u34 i u35 ze sprawnej CDTVki.

Gdyby on miał chipset na podmianę to temat był by już pewnie rozwiązany.
Podmiana układów EXT ROM, DMAC w pierwszej kolejności.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem