kategorie: A600, Programy, Sprzęt
[#1] [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie
Hej,

Po kilku latach wracam ponownie do Amigi. Moja 500 zaginęła w dość dziwnych okolicznościach, więc tym razem kupiłem A600.

Widzę, że przez ostatnie lata pojawiło się sporo nowości i ciekawych rozwiązań.

Na start dokupiłem kartę CF 16 GB oraz przejściówkę PCMCIA–CF.
Rozważam też zakup AmigaOS 3.2.3 + „Kickstart ROM Amiga 600”(https://programatory.archi-tech.com.pl/pl/p/AmigaOS-3.2.3-Workbench/331), tylko nie wiem, czy w zestawie jest fizyczna kość ROM, czy jedynie licencja na obraz. Dodatkowo planuję rozszerzyć pamięć o 1 MB.

Szukam też sprawdzonej przejściówki na VGA — możecie coś polecić?

No i zastanawia mnie, czym dokładnie jest to całe „PiStorm”. Z tego co czytałem, to wygląda na turbo na sterydach. Czy ten sam zestaw z A600 działa również w A1200?
1
[#2] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@miniek, post #1

Zamiast adapter do PCMCIA lepiej kupić adapter do dysku, aby zamiast twardego dysku podłączasz CF.
Na Archi-Tech możesz kupić płytę z systemem do każdej Amigi plus kości jeśli wybierzesz taką opcję podczas zakupu. Zalecam AOS 3.2, bo warto. Dostajesz spatchowany system, który działa od strzała.
Szukam też sprawdzonej przejściówki na VGA — możecie coś polecić?

W to bym się nie pchał bo wtedy musisz szukać odpowiedniego monitora, który obsłuży Ci tryby wyświetlania obrazu z Amigi. Lepiej zainwestować w RGB2HDMI, wtedy podłączysz każdy nowoczesny monitor.
No i zastanawia mnie, czym dokładnie jest to całe „PiStorm”. Z tego co czytałem, to wygląda na turbo na sterydach. Czy ten sam zestaw z A600 działa również w A1200?

To prostu karta turbo do Amigi. Żadna karta turbo z jednego modelu nie pasuje do innego. Jeśli kupujesz do A600 nie będzie pasowała do A1200.
Zastanów się dobrze w co chcesz iść i jak bardzo chcesz rozbudować Amigę. Jeśli chcesz iść na całość i kupić PiStorm to nie musisz inwestować w dysk twardy, ani adapter CF/SD bo pistorm ma kontroler dysku i korzystasz z karty SD w RPi.
1
[#3] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@miniek, post #1

Cześć!

Rozważam też zakup AmigaOS 3.2.3 + „Kickstart ROM Amiga 600”(https://programatory.archi-tech.com.pl/pl/p/AmigaOS-3.2.3-Workbench/331)

Poczekaj lepiej te 2 miesiące, będziesz miał 3.3.

tylko nie wiem, czy w zestawie jest fizyczna kość ROM

Do sprawdzenia ale powinna być kość. Ja kupiłem OS3.2 z kością. Tak jak kolega pisał wcześniej, kości też nie przeniesiesz między Amigami.
1
[#4] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@_DiskDoctor_, post #3

Jeśli zdecydujesz się kupić 3.2 teraz to nie wywalaj kodu który jest na folii opakowania. Dzięki temu kodu możesz zarejestrować swoją kopie na stronie Hyperiona. Wtedy możesz pobrać aktualizację do 3.2 (3.2.3).
W przyszłym roku ma być 3.3. Ale nie wiadomo kiedy dokładnie.

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2025 18:39:47 przez QkiZ
[#5] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@miniek, post #1

Ja bym szedł w PiStorma tanio i dobrze :) Obecnie daje to RTG w A600 szok 😧 W przyszłości PiStorm to tez turbo PPC. RYG i PPC w A600 kto by pomyślał.

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2025 21:00:06 przez Sventevith
1
[#6] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@miniek, post #1

zastanawia mnie, czym dokładnie jest to całe „PiStorm”

Nie zastanawiaj się, po prostu przeczytaj :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem