kategorie: A600, Programy, Sprzęt
[#61] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@Sventevith, post #60

Udało się wyrwać za 170 funtów + przesyłka.

Miałem już umówioną sztukę za 1950 zł + KW, ale po uzgodnieniu że wysyłka przez OLX, kontakt sie urwał ( profil na fb retro pasja).
No bede dalej polował na 1200
[#62] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@miniek, post #59

Piękny egzemplarz. Według mnie najważniejsze to czerpać radość z Amigi, czego serdecznie koledze życzę.

O ile Amigi 600 nigdy nie posiadałem, to wiem że można wyposażyć ją w twardy dysk 2,5 cala i rozszerzenie pamięci oraz ewentualnie kartę pamięci na PCMCIA.

Mając twardy dysk możemy wygodniej korzystać z komputera, bo po włączeniu ładuje się system i gry za pomocą pakietu WHDLoad.

https://whdload.de

Polecam koledze kupno oryginalnych gier. Można też pobierać gry z Aminetu (katalog game). Są to zazwyczaj autorskie gry (niekomercyjne):

https://aminet.net
[#63] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@miniek, post #61

Monitor CRT to jest to co robi robotę. Czyli jak za dawnych czasów Komputer, monitor i dopiero później rozszerzenia.
[#64] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@cossack, post #63

Monitor CRT to jest to co robi robotę.

Zajmuje dużo miejsca i jest "klamotem", ale niestety masz rację

Cały czas używam TV LCD, ale jak podłączyłem A1200 do 1084 to duża łezka nostalgii zakręciła się w oku, bo w przeszłości miałem A600 podpiętą do TV CRT. Kineskop przynajmniej dla mnie jest takim nostalgicznym powrotem do przeszłości, ale oczy niestety też potrafi zmęczyć.

W czasach "nowożytnych" kupiłem sobie A1200 w towerze, żeby zakozaczyć, ale jednak cały czas tęskniłem za tym, co miałem kiedyś (A600) i za tym na czym grałem u kolegów (A500).

A1200 jest fajna i w sumie teraz jest moją docelową Amigą, ale do A600 zawsze będę miał sentyment. Jednak pierwsza Amiga i taka fajna - kompaktowa.
1
[#65] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@ryshard, post #52

Majâc Furië to teű moűna, jak ja teraz poôwiecię póî wieczoru i napisaę post na ppa.pl, zanim darmowy iBrowse sië rozîâczy :).
Moűe moűna by byîo zrobię wersjë ppa.pl na http bez s? Bo mi na koszernej A600 z Furiâ Openssl poűera poîowë Ram'u.

Przede wszystkim czcionki ISO i mapa klawiatury ISO. Wszystko jest w 3.2.
Monitor CRT to jest to co robi robotę

Kompletnie nie rozumiem tego jarania się CRT. Mając w czasach epoki monitor CRT chciałem mieć obraz ostry jak w RGB2HDMI. Musiałem na to czekać tyle lat szeroki uśmiech
3
[#66] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@QkiZ, post #65

Ja przez wiele lat używałem zielonego monitora Neptun 156. Niedawno sięgnąłem po grę, w która kiedyś długo grałem. Gdy zobaczyłem ją w kolorach to straciła sporo na klimacie. Ta gra to Utopia.
[#67] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@QkiZ, post #65

Gry projektowane pod CRT, dobrze wyglądają na CRT:

4
[#68] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@QkiZ, post #65

W grach nie RTG Sony Trinitrona nic nie zastąpi. Gry były robione na CRT i na CRT najlepiej wyglądają. Pamiętać trzeba że żaden CRT nie dorówna pod względem obrazu Trinitronowi i jeśli ktoś odpala na czymś innym może mieć efekt rozmazanego ekranu. Na Sony obraz jest ostry. O smużeniu, lagach czarnym kolorze na LCD nie wspomnę. Dopiero OLED robi robotę. zresztą gry nie 3d po przeskalowaniu wyglądają obrzydliwie. Odpaliłem sobie Diablo na PC z CRT Sony i Remake na LCD nie ma co porównywać.

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2025 20:51:51 przez Sventevith
2
[#69] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@Sventevith, post #68

Philips rowniez robil bardzo dobre "banki". Mam m.in tv Bang&Olufsen z kineskopem Philipsa i jest swietny. Sony Trinitrony rowniez posiadam (w tym profesjonalne), wiec mam porownanie
[#70] Re: [A600] Pierwsze inwestycje po zakupie

@moulder, post #69

Trinitrony uzywaly Aperture Grille zamiast Shadow Mask moim zdaniem tutaj jest przyczyna czemu obraz jest taki dobry. Nie trafiłem na TV 14 callowy Philipsa aby dawał tak dobry obraz. Może kwestia modelu i rodzaju kineskopu chyba w Comodore 1084 były ekrany Phillipsa ale zbudowane tak aby dawały kwadratowe piksele przy wykorzystaniu Shadow Mask. W każdym razie 14 cali nie zajmuje dużo na stole a do rozdzielczości gier z Amigi jest super. Można też nadal tanio kupić :) Zmieści się na biurku obok LCDka który pod Workbencha i użytki.

https://www.reddit.com/r/crtgaming/comments/s83tgs/a_little_tower_of_power_comparison_consumer_slot/

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2025 11:31:05 przez Sventevith
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem