kategorie: A1200, Sprzęt
[#1] Miało być tak pięknie - Mediator i A1200
Cześć,

Jak w temacie, miało być tak pięknie, brakowało tylko lepszej grafy więc dopełnieniem miał być Mediator i wszystko co tam na PCIu się zmieści. Dodam, że mam Tower Infinitiv. Najpierw kupiłem 2 karty: S3 Virge'a i Radeona 9200. Wszystko tanie na portalach więc zobaczymy, która będzie lepsza. Potem doszedł SoundBlaster i D-Link. Jest komplet. Następnie stwierdziłem, że tego nie zasilę więc dokupiłem zasilacz ATX 400W z 20 pinową wtyczką.
Ostatni był Mediator. Wszystko szybko i sprawnie doszło.
Wczoraj był jak to mówią "unboxing" i zaczynamy montować. Trochę kłopotów bo ciasno (na pokładzie Indy MKIII, Lyra, RTC, karty CF) ale poszło. Okazało się, że teraz dzięki konektorowi Mediator-TF1200 karta turbo wystaje ponad obudowę, będziemy się martwić kiedy indziej. Zasilacz ATX wcześniej sprawdzony, podaje napięcia itp. Stary zasilacz AT dalej zasilał płytę poprzez standardowe połączenie z Infinitiv. Wpiąłem zasilanie z ATX do Mediatora, startuję i ... płyta nie rusza. Znaczy ruczył Gotek (ma przecież zasilanie z AT), zaświeciła się dioda na Mediatorze ale reszta zimna, nic, ani dioda na CF, klawiatura, nic.
Do brzegu - rozmontowałem wszystko do golasa, bez Mediatora, TF1200 i dalej nic. Było już późno więc dałem sobie spokój. Wcześniej gdzieś doczytałem, że płytę zasili Mediator więc dziś od rana wypiąłem zasilanie z AT, zmontowałem wszystko, zasiliłem z ATX i dalej wszystko zimne.
Teraz Mediator jest wymontowany i mam zagwozdkę (nie jestem elektronikiem): czy coś "spaliłem"? Nic nie było czuć przy pierwszym uruchomieniu. Potem już "zima", komp nie wstaje. Co ew. na szybko sprawdzić?
[#2] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@cochlearia, post #1

Odłączyć wszystko od płyty A1200, podłączyć monitor/TV przez SCART, podłączyć zasilanie. Najlepiej stary zasilacz AT. Nie ATX.
Jak płyta nie wystartuje po 40 sekundach (brak obrazu z animacją dyskietki na ekranie), to jest uszkodzona.
3
[#3] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@stachu100, post #2

Lub wystartować płytę na oryginalnym zasilaczu amigowym.
1
[#4] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@mwb113, post #3

Tego niestety nie mam bo padł daaaawno temu. Zaraz płytę rozbiorę do golasa i sprawdzę z AT wieży.
Myślicie, że poszło napięcie z dwóch źródeł na płytę (AT z wieży i ATX z Mediatora) i coś się sfajczyło?
[#5] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Amra, post #4

Zasilanie komputera z dwóch zasilaczy to zawsze jest ryzyko.
2
[#6] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Amra, post #4

Zima. Jest jeszcze chyba opcja, że poszło coś w module, z którego jest zasilana płyta. Zasilanie idzie z AT wieży na ten moduł (tak go nazwałem), z którego wychodz port klawiatury PS/2 no i idzie zasilanie na płytę właśnie. Opcja oryginalnego zasilacza jest wówczas jak najbardziej słuszna, żeby wykluczyć moduł.
[#7] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Amra, post #6

A to nie jest tak, że zasilacz AT miałeś uruchamiany z wyłącznika? Zasilacz ATX jest uruchamiany przez zwarcie 2 pinów we wtyczce. Tak ogólnie to wtyki powinieneś mieć różne w tych zasilaczach.
[#8] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@mareq, post #7

Zasilanie z AT poszło standardowo z POWER ON wieży a z ATX z przełącznika z tyłu zasilacza. Potem wpiąłem się do POWER SW na Mediatorze i przy starcie z wieży startował również ATX.
[#9] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Amra, post #6

Kupiłem oryginalny zasilacz na jednym z portali. Zobaczymy ja dojdzie czy płyta wstanie.
[#10] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Krashan, post #5

Jesli się sfajczyło to coś może konkretnego jako pierwsze z zasady pada czy w zasadzie każdy podzespół mógł paść?
[#11] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Amra, post #10

Multikonto oznacza ban.
3
[#12] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@moderator, post #11

1
[#13] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Amra, post #10

Jezeli chodzi o zasilanie z mediatora atx em to mozesz miec słaby kontakt na złaczu krawedziowym płyty głównej i wtedy tez nie startuje amiga.Chodzi o ten łacznik elboxa dla medka i turbo.Podłaczenie dwoch zasilaczy do jednej płyty to słaby pomysł.
[#14] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Amra, post #10

Płyta żyje. Bardzo mi pomógł Michał, z którym dziś rozmawiałem bo naprowadził mnie na problem. To sfajczyła się ścieżka na listwie zasilającej płytę z Infinitive i dzięki Bogu, że to tylko to.
Po krótce co mi poradził: rozebrać kompa do gołej płyty, sprawdzić wizualnie ścieżki, jak ok to podłączyć zasilonego z ATX’a samego Medka bez żadnych innych peryferii i sprawdzić czy wyskoczy „dyskietka” na ekranie. Piszło. Potem po kolei dodawałem Goteka, kartę i na koniec CFa żeby zobaczyć, czy wstanie system. Wstał.
Teraz walka z Radeonem. Elbox twierdzi, że Medek pasuje do każdej wieży. Owszem, ale jeśli chodzi o spasowanie kart PCI z tyłem obudowy to poszły kombinerki i pilnik w ruch bo ni diabła nie da rady żadnej zamontować. Sloty PCI rozmijają się z tylnymi zaślepkami o jakiś 1cm.
Jeszcze raz dzięki Michał!

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2025 21:06:45 przez Amra
[#15] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Amra, post #14

To już trzeci przypadek, o którym słyszę, że Infinitiv do medka trzeba piłować. Kurde, jak wy to robicie? U mnie Medek pasuje idealnie
[#16] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Amra, post #14

Ależ proszę bardzo. Grunt że działa
1
[#17] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@_arti, post #15

Miałem z drugiej ręki Infinitiva. Co prawda nie miałem do niego Mediatora, za to była płyta ZII. Ile ja się z tym plastikowym dziadostwem umordowałem: trzeszczał, giął się, rozpinały się zatrzaski, oczywiście przesuwały się wtedy płyty w złączach, wieszało się to... Masakra.
Została mi po nim obudowa do klawiatury, wsadziłem tam klawisze od A500 (po odlutowaniu ledek), i jest to jedyna fajna rzecz z całości.
2
[#18] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@_arti, post #15

Chyba, że były różne wersje Infinitive 🤔
Teraz problemem jest wystająca ponad górną obudowę karta turbo z powodu łącznika Medek-płyta ale tego nie będę piłował 😁
[#19] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@_arti, post #15

Mialem ten sam problem w Infinitivie.
Poprostu niektore karty PCI maja tak rozmieszczone zlacza ze zachodza czasem na otwor zlacz.
Ja pod dwie karty musialem pilowac: Tuner TV i SB128.
[#20] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Phibrizzo, post #19

U mnie niestety wszystkie: Radeon, S3 Virge, SB128 i D-Link. Taki pech.
[#21] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Amra, post #18

Chyba przy montażu Mediatora czy slotów Zorro trzeba było na górę montować nadstawkę z dodatkową zatoką na napęd 5 25".
[#22] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@mareq, post #21

[#23] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@mareq, post #21

Mam taką obudowę ale nie chce mi sie przekładac płyty tylko po to by to sprawdzic.Wiem za to na pewno ze w blackboxie elboxa turbina dochodzi na ciasno do sufitu.Co jest swego rodzaju lekkim absurdem w najnowszej obudowie tej firmy.

U mnie niestety wszystkie: Radeon, S3 Virge, SB128 i D-Link. Taki pech.

Napewno to dobrze poskładałeś? Coś tu panie nie halo

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2025 22:13:33 przez Markzyg
[#24] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Amra, post #18

Wersje były co najmniej dwie.
Jedna bez blachy/ekranu, usztywniającego konstrukcję, druga zaś z tym elementem.
Poza tym wieżę można było podwyższać dokładając piętra właśnie z zatoką 5,25".
W zestawie musiały być też podwyższenia do boków i tylnej ścianki wieży. Działa, mam od dziesięcioleci.
Co do mediatora nie wypowiem się, bo nie posiadam.
1
[#25] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Phibrizzo, post #19

Ja miałem w Infinitiv (ta z logiem Powered By Amiga) sloty Zorro II z nieaktywnymi PCI, rev5.4, tylko z Picollo musiałem odkręcić jednego dynksa przy D-Sub. .... albo to było w Domino, hmm, nie pamiętam już.

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2025 14:06:10 przez waldiamiga
[#26] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Markzyg, post #23

Tego się nie da inaczej poskładać.
[#27] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Amra, post #20

a po co miec i radeona i s3 ? razem
[#28] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Gandalf, post #24

Ja mam tę z blachą Powered by Amiga ale nadstawek nie pamiętam aby były. Albo może i były ale to prawie 30 lat temu było 😀.
Jak się wkurzę to kupię Elboxa 🤔
[#29] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@habit, post #27

Kupiłem oba (na wszelki wypadek) ale zamontowany tylko Radeon. Jak się płaci po 50-60pkn za kartę to nie żal.
Teraz trwa inna walka bo się wywala instalator, coś ze skryptem.
[#30] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Amra, post #28

Standardowo nie było.
Wtedy (końcówka lat 90 ub. wieku) była możliwość kupienia zestawu z takimi nadstawkami.
Ale to już poza konkursem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem