kategorie: A1200, Sprzęt
[#31] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Gandalf, post #30

Być może błędnie kojarzę, ale chyba w ofercie firmy Eureka była możliwość zakupu "nadbudowy" do INFINITIV ;-D
[#32] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Gandalf, post #30

Kto wówczas myślał o nadstawce jak ledwo co uzbierałem na Blizzarda 030, pamięć 4Mb, potem HD i CDRom’a.
1
[#33] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Amra, post #32

Wystarczyło mieć nagrywarkę CD i odtwarzacz CD, żeby kopiować. Już wtedy przydawała się nadstawka.
[#34] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@mareq, post #33

A ja nie znałem posiadacza nagrywarki w czasach gdy twardziele były mniejsze niż pojemność CD, więc wystarczała nagrywarka bez osobnego czytnika.
3
[#35] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@ZorrO, post #34

Racja. Mój pierwszy twardziel miał chyba 300MB. Szczyt marzeń. Drugi to już 1.3GB.
[#36] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Amra, post #35

Mój pierwszy twardziel w Amidze to 270 MB (Amiga 1200) do tego M-tec 1230/28 lub 42 MHz 4 lub 8 MB - pamięć już nie ta.
[#37] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@miro_78, post #36

U mnie była wersja 28MHz z 881/16@28 i dysk Seagate 130MB, ale jak zmieniłem bude na infinitiv to wylądował BlizzPPC, wciąż z tym 130 megowym dyskiem., potem zmienionym na Seagate 2.5GB.
[#38] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Amra, post #32

Ja miałem czytnik CD/nagrywarkę, a drugiej zatoce 5,25" miałem kieszeń na HDD, który zabierałem, gdy trzeba było coś przerzucić od/do znajomego. Z tą myślą od razu zakupiłem wieżę z nadstawką.
[#39] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Gandalf, post #38

Nie znałem takich co w epoce nagrywarek używali jeszcze dyskietek 5,25".
[#40] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@ZorrO, post #39

Przeczytaj jeszcze raz 😁. W zatoce 5.25 była kieszeń na dysk twardy. Faktycznie, w tamtych czasach tak wyglądał pendrive. 😁
1
[#41] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Gandalf, post #38

O to toto. Właśnie sobie przypomniałem o kieszeni do przenoszenia danych.
[#42] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@ZorrO, post #39

Też miałem taką stację, ale zewnętrzną. Służyła do backupów.

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2025 10:01:21 przez Gandalf
[#43] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Gandalf, post #38

Teraz w tej kieszeni mam adapter IDE-->SD i w ten sposób załatwiam wymianę danych między A4000 a światem zewnętrznym.
[#44] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Daclaw, post #43

Taka kieszen to w sumie byl fajny pomysl. tylko mial jedna wade. Brak normalizacji.
Szedles np do kumpla ktory tez mial kieszen i okazywalo sie ze mial od ininego prducenta i nie pasowalo...
[#45] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Daclaw, post #43

Dobre rozwiązanie. Ja bardziej poprzez sieć, bo łatwo jest podpiąć nośnik do kompa z linuchem i udostępnić po lokalu, ale to już technikalia. Dzisiaj jest wiele możliwości. Dajmy jednak już spokój, bo odbiegamy od tematu.
[#46] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Amra, post #29

Po powrocie ze Świąt (ale ślizgawica na drodze była) walka trwa. Doszedłem do etapu gdzie PCIinfo pokazuje karty wpięte w Medka, P96 zainstalowane ale ni diabła nie mogę podać sygnału z VGA na monitor.
Przestudiowałem artykuł z PPA krok po kroku o instalacji i utknąłem.
[#47] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Amra, post #46

A konkretnie? Nie widzi ci karty ? zrobiłes monitor?
[#48] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Markzyg, post #47

Kartę widzi, dodaje mi 128MB ramu do mojego 128MB. Monitor skonfigurowany pod P96 i różne rozdzielczości pod PicassoPrefs. Jak robię test screena i przerzucam na drugi ekran to widać np. pulpit ale bez ikon i kursor się wiesza. Może muszę pokombinować z odświerzaniem ...
[#49] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Amra, post #48

Coś tak czułem po kościach ze to bedzie to co ja miałem i to nie zaleznie od mediatora.Jako ze jestem cienki bolek jezeli chodzi o systemy to po wielu dniach kombinacji wybrałem gotowy system od maxsofta 3.9 albo czysty 3.2 z ktorymi to nie było problemu z kartami mediatora.Na mój prosty umysł czegos brakuje w systemie i dlatego tak się dzieje.
[#50] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Markzyg, post #49

Może tak być. Albo wiesza się z 8000 0004 lub 8000 0005. Czasem mogę zrobić testow screen i wygląda to extra a jak chcę powrócić to zwiecha. Mam jeszcze S3 Virge'a to ew. do podmianki do testów. Teraz jestem na Radeon'ie 9200. Biblioteka najnowsza pci.library.
Pokombinuję jeszcze z ss, może tam coś się gryzie. Szkoda wydanej kasy aby mieć tylko extra 128MB
[#51] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Amra, post #50

Zamiana kart nic nie daje w tej sytuacji.OS3.9 ze wszystkimi dodatkami chodzą karty grafiki bez problemu.W OS2.3 tez, miałem jedynie problem ze spiderem.
[#52] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Markzyg, post #51

Ja jestem na AOS 3.2.3. Najpierw będę wyłączał w ss po kolei. Jak masz ustawione rozdzielczości i przy jakich częstotliwościach H/V w PicassoPrefs? Czy zmieniasz na kartę po starcie systemu czy od razu wstaje z karty?
[#53] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Amra, post #52

Od razu wstaje.Mi na 3.2 chodzi beza problemu r9200. Rozdzielczosc mam 1200 cos .Nie pamietam dokładnie bo a aktualnie mam monitor przy czyms innym.

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2025 23:43:38 przez Markzyg
[#54] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Amra, post #52

W ss to nic nie masz do mediatora, wszystkie ustawienia masz w env

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2025 07:41:26 przez mwb113
[#55] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@mwb113, post #54

Albo monitor (EIZO EV2736W) nie łapie moich ustawień albo już sam nie wiem.
Piszę do Elboxa, zobaczymy.
[#56] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Amra, post #55

Raczej pisz do kolegi Michała bo nigdy tego nie zrobisz.
1
[#57] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Amra, post #55

Walka trwa. Elbox poprosił o MedReport. Zobaczymy
Przekopuję też fora. Ludzie mieli różne problemy, czasem podobne. Nawet radzili przydzielać większą pamięć dla karty (ustawienia w ENVARC).
Poprzekładałem na inne sloty PCI, to samo. Zwiechy po pozytywnych testach w P96.
Mam też nowszego P96 ale to nic nie zmieniło.
Testowałem na monitorze Dell syna (nowszy i z większym zakresem częstotliwości) ale to samo.
Albo np. karta puści obraz ale WB nie ma ikonek i od razu zwiecha. Ostatnio nawet 8100 000F.
Nie mam jak sprawdzić karty na PC.
1
[#58] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Amra, post #57

Fajnie masz.
Weź napisz do mnie na priv. Ręce opadają.
2
[#59] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@mwb113, post #58

No i jak się można było spodziewać Michał pomógł. Parę trick'ów w ustawieniach, zmiany w konfiguracji Mediatora i poszło (zworka Memory Window z 8mb na 4mb, Radeon 9200 poszedł na sam dół).
Dzięki Michał! Potestuję i zobaczę jak chodzi.

BTW: zobaczymy co Elbox odpowie mądrego szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2026 12:04:46 przez Amra
2
[#60] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Amra, post #59

I gitara. Ten Michał to złoty człowiek. Ha ha
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem