kategorie: A1200, Sprzęt
[#61] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@mwb113, post #60

Moj pierwszy HDD w Amidze, to byl Conner 120MB. Pamietam jak dzis.
1
[#62] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@mwb113, post #60

Pierwsze co zapytał to jaki kolor PCB Radeona 😁
[#63] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Amra, post #62

Jest jednak mały zgrzyt - mam podpięte 2 wyjścia video: pierwszy HDMI z Indyvision MK3 i teraz drugi DVI z Radeona. Oba wchodzą na selektor do przełączania sygnału na monitor 2 wejścia, jedno wyjście). System się odpala już z Radeona poprawnie ale gdy wrócę selektorem na AGA/HDMI (np. jakiś program mie se tam odpali) a potem spowrotem na DVI to już monitor nie dostaje sygnału i jest czarny ekran ale system się nie wywala.
Dodam, że monitor ma 2 wejścia: DVI (i tam idzie sygnał z laptopa) i DisplayPort, gdzie wchodzi sygnał z selektora.
Jakieś pomysły?
[#64] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Amra, post #63

W PVS włącz na początek wygaszanie obrazu jak przechodzi na aga , jest tam chyba taka opcja. Piszę z głowy.

Edyta
A na Radeon masz wyjście VGA? Zobacz czy na nim będziesz miał to samo.

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2026 18:50:36 przez mwb113
[#65] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@mwb113, post #64

Dzięki za sugestie. Sprawdzę pod VGA.
[#66] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Amra, post #59

Napisz co zrobiliscie po kolei?
Czyli przechodzi z vga na aga a spowrotem zwis.Czyli nie wraca?

Michał mi pvs nie chodzi i nie chodził nigdy .O ile cos nie pomieszałem .

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2026 22:04:51 przez Markzyg
[#67] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Markzyg, post #66

Nie, na VGA jeszcze nie sprawdzałem. Jutro. Brak powrotu sygnału mam na razie z DVI. Zwisu nie ma (tak sądzę mimo czarnego ekranu) bo reset z klawiatury idzie od razu. Jak były zwisy to musiałem robić długi reset albo power-off.
[#68] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Amra, post #67

Jaaki masz system ?
[#69] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Markzyg, post #68

3.2.3
[#70] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Amra, post #63

Ja konfigi z kartą graficzna na PCI i Indivision mam spięte do RatteSwitch, który automatycznie przepina wejście. Tylko trzeba mieć do niego odpowiednie kable, jeden z wtyczą VGA, a drugie do Invivision MK3. No i MK3 przestawiamy na VGA, bo to przełącznik wejścia VGA. Dodatkowo jest adapter na CIA i po odpaleniu programiku SwitchControl wejście przełącza się automatycznie.

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2026 10:29:47 przez jargo
[#71] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Amra, post #67

VGA wogóle nie daje mi sygnału. Dziwne. Switch MK3/R9200 miga diodą i nie ma sygnału na monitor. Jak jest podawany sygnał z R9200 to dioda świeci się ciągłym światłem. zmieniłem nawet na niższą rozdzielczość 800x600 ale też nic. Może to wina przejście z VGA na HDMI na switch?

Może mam trochę za skomplikowany układ bo strasznie kombinowany kablami:
- z MK3 idzie po HDMI na switch HDMI 2=>1 (2 wejścia, jedno wyjście), a następnie kablem HDMI-DP na monitor
- z R9200 idzie po DVI-HDMI na ww switch i dalej na monitor

Co do PVS'a to nie mogę ew. skojarzyć która to opcja wygaszania ekranu. Poeksperymentuję w ToolTypach Radeona.

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2026 15:07:59 przez Amra
[#72] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Amra, post #71

to podłacz kazdy monitor osobno bez przełącznikaaby sprawdzic czy to w ogole działa
[#73] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Markzyg, post #72

Dobry pomysł tylko jak wydębię od syna do testów szeroki uśmiech.
Tam ma wejścia HDMI więc z MK3 pójdzie bezpośrednio po HDMI a na ten, który używam teraz potestuje na zmianę z R9200 po DVI i VGA.
[#74] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Amra, post #73

Idz na najblizszy PSZOK i przynies sobie z 5 monitorów .Wybiez sobie takie z roznymi złaczami.To ja mam cie uczyc?
1
[#75] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Markzyg, post #72

Poszło na 2 monitory. MK3 po HDMI=>DVI i R9200 bezpośrednio po VGA bez żadnych przejściówek na HDMI, switch i na koniec DVI (tak mam w głównym monitorze bo nie ma VGA).
Obraz się przełączał od razu pomiędzy monitorami zmieniając w ScreenMode na AGA i spowrotem, bez zwiechy.
Podejrzewam, że coś nie trybi z tym switchem albo przejściówką VGA=>HDMI (albo oba razem), bo tylko wtedy obraz nie wraca. Nie jestem elektronikiem to nie będę snuł teorii o sygnałach czy zasilaniach.
Może jeszcze wykorzystam pomysł jargo ze switchem VGA only.
[#76] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Amra, post #75

Dla testu podpiąłem lapka przez ten sam układ: VGA=>HDMI na switch=>monitor po DP i switch też zaczął migać diodą nie puszczając sygnału na monitor jak w przypadku testu z R9200 więc jak dla mnie to ewidentnie coś w kombinacja switch/przejściówka z VGA=>HDMI. Dodam, że switch nie ma swojego zasilania.
[#77] Re: Miało być tak pięknie - Mediator i A1200

@Amra, post #76

Kwestie braku obrazu chyba rozwiązał mi ChatGPT: przejście z VGA (analog) na HDMI (cyfrowy) przez switch pasywny nie powinno działać.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem