[#1] A1200 i CD\DVD ROM
Witam,
Podpowiedzcie koledzy o co tutaj może chodzić :) Przeszukałem internet i forum ale nie znalazłem podobnego przypadku.
Próbuję podłączyć napęd DVD do Amigi 1200 poprzez adapter KA 60:

Amiga bootuje z karty SD wpiętej do tego adaptera poprzez przejściówkę SD2IDE, a sam napęd mruga diodą. Niestety w programie FindDevice z pakietu IDEfix97 napęd nie jest wykrywany:

Przygotowałem sobie dyskietkę z OS 3.1 z dokopiowanym atapi.device i programem FindDevice, wypinam SD2IDE, bootuję Amigą z tej dyskietki i napęd w programie FindDevice jest widoczny:

Czytałem o problemach związanych z tym, że sporo napędów CD\DVD nie jest ustawiona jako Slave ale to powinno powodować, że Amiga nie zabootuje z karty SD.
Zauważyłem też że IDEfix97 można konfigurować:

oraz zarejestrować pełną wersję:

Może coś źle robię albo mój napęd nie jest kompatybilny z takim setupem choć jest wykrywany? :)

Dzięki za pomoc i pozdrawiam,

Krzysiek
[#2] Re: A1200 i CD\DVD ROM

@kri3tof, post #1

musisz użyc pakietu do obsługi CD/DVD kluycz do idefix97 jest dostępny ogólnie
[#3] Re: A1200 i CD\DVD ROM

@kri3tof, post #1

A inne device które mają w nazwie atapi próbowałeś ?
[#4] Re: A1200 i CD\DVD ROM

@Stoopi, post #2

Ok poszukam klucza :)
[#5] Re: A1200 i CD\DVD ROM

@Norbert, post #3

Tak próbowałem na wszystkich. Poza tym na tym standardowym atapi przy wypiętej karcie SD napęd jest wykrywany. Może trzeba też coś ustawić w Prefs do IDEfix97 ale nie wiem jak - próbowałem to zepsułem zupełnie bootowanie za SD :)
[#6] Re: A1200 i CD\DVD ROM

@kri3tof, post #5

A to czytałeś?
[#7] Re: A1200 i CD\DVD ROM

@kri3tof, post #5

Ten CD-ROM chyba jest ustawiony na slave, bo wykrywa UNIT 1. Ten adapter SD może nie lubić się z tym napędem albo adapterem. Sprawdź, czy jest przejście między pinem 39 na DVD, a adapterem SD. Po uruchomieniu idefix, napęd powinieneś móc wykryć także pod scsi.device.

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2026 22:35:02 przez bulbulator
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem