[#1] A1200 i CD\DVD ROM
Witam,
Podpowiedzcie koledzy o co tutaj może chodzić :) Przeszukałem internet i forum ale nie znalazłem podobnego przypadku.
Próbuję podłączyć napęd DVD do Amigi 1200 poprzez adapter KA 60:

Amiga bootuje z karty SD wpiętej do tego adaptera poprzez przejściówkę SD2IDE, a sam napęd mruga diodą. Niestety w programie FindDevice z pakietu IDEfix97 napęd nie jest wykrywany:

Przygotowałem sobie dyskietkę z OS 3.1 z dokopiowanym atapi.device i programem FindDevice, wypinam SD2IDE, bootuję Amigą z tej dyskietki i napęd w programie FindDevice jest widoczny:

Czytałem o problemach związanych z tym, że sporo napędów CD\DVD nie jest ustawiona jako Slave ale to powinno powodować, że Amiga nie zabootuje z karty SD.
Zauważyłem też że IDEfix97 można konfigurować:

oraz zarejestrować pełną wersję:

Może coś źle robię albo mój napęd nie jest kompatybilny z takim setupem choć jest wykrywany? :)

Dzięki za pomoc i pozdrawiam,

Krzysiek
[#2] Re: A1200 i CD\DVD ROM

@kri3tof, post #1

musisz użyc pakietu do obsługi CD/DVD kluycz do idefix97 jest dostępny ogólnie
[#3] Re: A1200 i CD\DVD ROM

@kri3tof, post #1

A inne device które mają w nazwie atapi próbowałeś ?
[#4] Re: A1200 i CD\DVD ROM

@Stoopi, post #2

Ok poszukam klucza :)
[#5] Re: A1200 i CD\DVD ROM

@Norbert, post #3

Tak próbowałem na wszystkich. Poza tym na tym standardowym atapi przy wypiętej karcie SD napęd jest wykrywany. Może trzeba też coś ustawić w Prefs do IDEfix97 ale nie wiem jak - próbowałem to zepsułem zupełnie bootowanie za SD :)
[#6] Re: A1200 i CD\DVD ROM

@kri3tof, post #5

A to czytałeś?
[#7] Re: A1200 i CD\DVD ROM

@kri3tof, post #5

Ten CD-ROM chyba jest ustawiony na slave, bo wykrywa UNIT 1. Ten adapter SD może nie lubić się z tym napędem albo adapterem. Sprawdź, czy jest przejście między pinem 39 na DVD, a adapterem SD. Po uruchomieniu idefix, napęd powinieneś móc wykryć także pod scsi.device.

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2026 22:35:02 przez bulbulator
[#8] Re: A1200 i CD\DVD ROM

@kri3tof, post #1

w ustawieniach masz źle ustawiony unit dla napędu na 0, a wykrywa na 1
[wyróżniony] [#9] Re: A1200 i CD\DVD ROM

@kri3tof, post #1

Od Zawsze korzystam z AMICDROM 2.40 z Aminetu który powstał w 97 roku wraz z kartą CmapctFlash jako dysk. Proponuje spróbować. Pozdrawiam

[#10] Re: A1200 i CD\DVD ROM

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #8

Tam się wybiera unity i dla każdego są osobne ustawienia:

Dla Unit 1 próbowałem już chyba wszystkich kombinacji :)
[#11] Re: A1200 i CD\DVD ROM

@bulbulator, post #7

Przy instalacji IDEfix97 wybiera się driver atapi.device lub scsi.device, następnie numer Unitu - wpisuję 1. Niestety na obu nie widzi napędu;

BTW karta SD jest widoczna jako scsi 0. Wydaje mi się że dopóki FindDevice nie pokaże napędu to nic z tego nie będzie ale już mi się pomysły kończą :)
[#12] Re: A1200 i CD\DVD ROM

@Kitech, post #6

Tak czytałem tylko tam jest problem napędu który nie jest ustawiony na Slave, a u mnie wygląda że jest :)
[#13] Re: A1200 i CD\DVD ROM

@Stoopi, post #2

Znalazłem klucz w internecie i wpisałem - nic to nie dało.
[#14] Re: A1200 i CD\DVD ROM

@viger, post #9

Dzięki spróbuję :)
[#15] Re: A1200 i CD\DVD ROM

@kri3tof, post #13

Jaki pakiet do obsługi CD/dvd masz zainstalowany?
[#16] Re: A1200 i CD\DVD ROM

@Stoopi, post #15

Aktualnie IDEfix97 z Aminet - przy instalacji podawałem zarówno driver scsi.device jak i atapi.device, zarejestrowana pełna wersja.
[#17] Re: A1200 i CD\DVD ROM

@viger, post #9

Niestety Amicdrom ma ten sam błąd - nie znajduje devicea.
Zrobiłem kolejne testy - zmiana taśmy do napędu i to samo, podłączenie CDRomu 5'25 i to samo - tylko gdy nie ma wpiętego SD adaptera FindDevice odalony z dyskietki pokazuje napęd NEC na atapi.
No i ostatni test który pokazał coś ciekawego :)
Podłączyłem na podwójnej taśmie dysk 3,5" (master) i CDRom 5'25 (slave) i nie wiem czy to jakiś trop ale na scsi widać 2 urządzenia:

Wydaje mi się że ten adapter KA 60 powoduje te problemy choć powinien według producenta obsłużyć coś takiego, nawet na zdjęciu jest z podłączonym takim adapterem IDE2SD i taśmą 40 pin :)

Czy ktoś z Was może używa tego adaptera i CDRomu?

Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2026 16:16:28 przez kri3tof

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2026 16:17:18 przez kri3tof
[wyróżniony] [#18] Re: A1200 i CD\DVD ROM

@kri3tof, post #17

Może autor KA60 będzie czytał ten wątek i da więcej informacji, jak rozwiązać problem.
[#19] Re: A1200 i CD\DVD ROM

@Norbert, post #18

Może autor KA60 będzie czytał ten wątek i da więcej informacji, jak rozwiązać problem.
Niestety tych dwóch urządzeń KA60 nie pogodzi, ponieważ oba pracują jako "master" i w żadnym z nich nie jest łatwo to zmienić. A przynajmniej ja nie wiem jak. W tej kwestii KA60 zachowuje się jak zwykła taśma z 3 wtyczkami.

Ktoś powie, że w poście #17 autor podłączył na taśmie 2 urządzenia i mu działa. Tak, ale to nie jest ten sam napęd CD, który był podłączany do KA60. To pełnowymiarowy napęd do komputerów stacjonarnych, który ma zworkę master/slave i powinien współpracować również z adapterem SD.

Natomiast laptopowy napęd GSA-T20N według mojego rozeznania nie ma prostej możliwości przestawienia w tryb "slave". Źródła piszą, że może się przestawić automatycznie, poprzez "cable select", ale port IDE Amigi nie obsługuje trybu CS w ogóle. Chińskie adaptery SD pewnie też nie.

Wyjściem jest użycie bardziej zaawansowanego interfejsu IDE, który pozwala na podłączenie do 4 urządzeń. Wtedy adapter SD będzie "master 0" a napęd CD "master 1" i powinny się pogodzić.
[#20] Re: A1200 i CD\DVD ROM

@Krashan, post #19

Faktycznie nie zauważyłem że to inny CD/DVD.
Ciekawe dlaczego nie użył tego laptopowego do testów.?
Czekamy na jego ruch. szeroki uśmiech
[#21] Re: A1200 i CD\DVD ROM

@Krashan, post #19

A ja pamiętam, że jak walczyłem (z powodzeniem) z pogodzeniem napędu SLIM z lapka w mojej A1200 na zwykłej taśmie to było coś o przecinaniu taśmy IDE na pinie 37 od strony napędu CD-ROM.
Nie pamiętam już, czy to pomogło, ale moja A1200 z DVD-ROMem slim i karta CF działa do teraz ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2026 11:09:38 przez BULI
[#22] Re: A1200 i CD\DVD ROM

@BULI, post #21

Paweł a masz/znasz jakąś receptę na "Amiga 1200 as CD32 console", ale bez napędu?

Wierzę że tak się powinno też dać.
[#23] Re: A1200 i CD\DVD ROM

@BULI, post #21

było coś o przecinaniu taśmy IDE na pinie 37
Zdecydowanie nie 37, ale pewnie 28. To jest właśnie mechanizm cable select. Ale jest tu szereg zagwozdek, o jakie się można przewrócić. W teorii CS działa następująco:
  • Pin 28 na płycie komputera jest podłączony do masy.
  • Urządzenie obsługujące CS może mieć albo zworkę master/slave/CS, albo zawsze obsługiwać tylko CS.
  • Taśma z trzema wtyczkami do CS ma jeden wyróżniony koniec, który musi być wpięty do kompa, drugi koniec jest dla urządzenia slave, środkowy wtyk dla master. Żyła 28 jest przecięta między wtykiem master i slave.
  • Urządzenie obsługujące CS (i ustawione na CS, jeżeli ma zworkę) sprawdza stan pinu 28. Jeżeli jest na nim masa, ustawia się jako master. Jeżeli wisi w powietrzu, to ustawia się jako slave.

I teraz jakie mamy problemy w naszych amigowych realiach.
  • Pin 28 w Amidze wisi w powietrzu. Żeby CS w ogóle miał szansę zadziałać, trzeba go kabelkiem podłączyć do masy. Inaczej oba urządzenia (jeżeli oba obsługują CS) zobaczą "pin 28 wisi w powietrzu" i ustawią się oba w slave, co oczywiście nie zatrybi.
  • Jak sami sobie zrobimy taśmę, to będzie miała nieprzeciętą żyłę 28 między drugim i trzecim wtykiem. Wtedy będą w Amidze nadal dwa slave, a jak umasimy pin 28, to dwa mastery. Porażka. Tak samo zachowa się KA60, on po prostu ma piny 28 na wszystkich trzech końcach połączone ze sobą.
  • Jeżeli umasimy pin i zrobimy poprawną taśmę, to nadal leżymy, jeżeli któreś z urządzeń nie obsługuje CS i będzie ustawione/ustawi się tak samo jak to drugie, które CS obsłużyło. Wtedy jeżeli mamy urządzenie "zawsze master", to powinniśmy je wpiąć do środkowego wtyku, a drugie jeżeli ma włączony CS, ustawi się na slave.

Gdy mamy dwa urządzenia i chcemy im urządzić cable select, musimy mieć pewność, że oba obsługują CS. Czy chiński adapter SD obsługuje CS? Nie wiem, ale internety są dość zgodne, że nie i jest na sztywno ustawiony jako master. Czy napęd GSA-T20N obsługuje CS? Nie wiem. Czy można go przekonfigurować, żeby obsługiwał? Nie wiem. Czy można go ustawić na stałe jako slave? Nie wiem.

Każdy KA60 testuję podłączając do niego adapter SD, siłą rzeczy jako master i talerzowy dysk Seagate 3.5" 8 GB, zworką ustawiony jako slave, podpięty prostą taśmą bez żadnych przeciętych żył. Taki zestaw działa zawsze.

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2026 13:46:59 przez Krashan
1
[wyróżniony] [#24] Re: A1200 i CD\DVD ROM

@BULI, post #21

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1179180.html
[#25] Re: A1200 i CD\DVD ROM

@Norbert, post #20

Ruch wykonany :) ale szczerze to już straciłem wenę do tego XD zarówno przy ustawieniu dysku HDD na master jak i slave Workbench z dyskietki aby sprawdzić FindDevice stan napędów się nie ładuje i pojawia się błąd:

Dzięki za kolejne komentarze włączając twórcę KA 60 :) ale chyba nie pozostaje nic innego jak kupić inny Slim CD. Pytanie jaki będzie działał prawidłowo? No i jeśli jest tak że mam napęd ustawiony na sztywno jako master to upada teoria że Amiga nie zabootuje wtedy z karty SD/CF bo u mnie z wpiętym CD bootuje :)
[#26] Re: A1200 i CD\DVD ROM

@kri3tof, post #25

Odpal z dyskietki bez s-s
Potem w CLI wpisz FINDDEVICE

Spróbuj też użyć polskiego :eide.device i programu który go uaktywania - loadeide
[#27] Re: A1200 i CD\DVD ROM

@Krashan, post #23

Miałem kiedyś problem z niewykrywanie napędu slave w niektórych konfiguracjach i okazało się, że przyczyną było rozłączone połączenie między pinami 39 napędów. Wg specyfikacji ten pin jest używany także do informowania napędu master, że jest podłączone urządzenie slave podczas włączenia zasilania.

https://www.seagate.com/support/disc/manuals/ata/92130pm.pdf
[#28] Re: A1200 i CD\DVD ROM

@kri3tof, post #25

Poszukaj modelu jak na zdjęciu. Często jest z innym złączem ale można to odkręcić i pod spodem jest JAE. Jest też przełącznik do ustawienia Master Slave i chyba CS.
Używam takiego adaptera JAE do IDE (DELL FC554), z innymi miałem problemy.

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2026 00:26:33 przez SimonGK

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2026 00:26:51 przez SimonGK
[#29] Re: A1200 i CD\DVD ROM

@Norbert, post #26

Loadeide znalazłem, eide.device niestety nie - czy mógłbyś udostępnić plik? Z góry dzięki!
[#30] Re: A1200 i CD\DVD ROM

@SimonGK, post #28

Zakładam że skoro mój adapter JAE działa tylko napęd jest masterem to poszukam innego napędu. One są tanie tylko trudno dostępne dlatego konkretne działające na slave modele to cenna informacja :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem