kategoria: A500
[#31] Re: Amiga 500 pistorm zawiesza się na logo

@Kitech, post #30

Na Av nic niema czarny obraz .m
Dodam że mam zainstalowany adapter:
Framethrower dla Pistorm amiga 500/500+/1000/2000 FULL SET

Żeby wszystko było po HDMI.
[#32] Re: Amiga 500 pistorm zawiesza się na logo

@pirek22, post #31

jaką wersję maliny posiadasz? jeś;i ma dwa wejścia hdmi to spróbuj przełączyć się na drugie, na pw puściłem Ci co z tym kick.rom robiłem u siebie.
[#33] Re: Amiga 500 pistorm zawiesza się na logo

@delaRobal, post #32

link

ten zestaw mam
[#34] Re: Amiga 500 pistorm zawiesza się na logo

@pirek22, post #33

czyli jedno wyjście hdmi, a jak z tym kic.romem, próbowałeś wkleić ten kod z maila? Ogólnie to polecam Ci przejrzeć bliźniaczy wątek z a1200, tam jest większość problemów wraz z rozwiązaniami
https://www.ppa.pl/forum/amiga/45152/pistorm32-amiga-1200/30#m854414
Może spróbuj zmienić kick na oryginalny, dedykowany do a500. Jak nie masz to mogę podesłać.

Ostatnia aktualizacja: 12.04.2026 20:52:11 przez delaRobal
[#35] Re: Amiga 500 pistorm zawiesza się na logo

@delaRobal, post #34

Bez zmian podeślij ten orginalny kuc do amigi 500 napisałem ja priv..
[#36] Re: Amiga 500 pistorm zawiesza się na logo

@pirek22, post #35

Orginalny kick a500 bez zmian dalej to samo.
[#37] Re: Amiga 500 pistorm zawiesza się na logo

@pirek22, post #36

pod tym linkiem z którego ściągałeś coffeina znalazłem taki opis odnośnie wymagań:
64GB SD or bigger required (SanDisk Extreme). Not tested on different brands where capacity size might be smaller.
AmigaOS (3.9 BB2 custom Rom).
Uses Dopus Magellan 5.83 as WB Replacement.
Classic WB can be used as default.
- 1GB FAT32 partition for boot and data exchange
Network based on the MIAMIDX stack. Can be changed to RoadShow.
For click and play, it uses as default WifiPi device
On Amigas 600 /1200 if a PCMcia network device can also be used
Genesis (AMITCP) also installed. SYS:System/Networks

Czyli wychodzi na to, że potrzebny jest OS 3.9, który jest zawarty w coffeineOS, a on wymaga kick.rom 3.1 lub 3.2. Tyle że one były chyba dla a1200? Może niech ktoś z posiadaczy podeśle działąjący u niego rom, ja mogę tylko ten z a1200 Ci udostępnić, choć cczytałem na forum, że można kartę sd z 1200 do a500 przełożyć i bez problemu smiga.

Ostatnia aktualizacja: 12.04.2026 21:43:28 przez delaRobal
[#38] Re: Amiga 500 pistorm zawiesza się na logo

@delaRobal, post #37

czyli potrzebuje kick.rom 3.1 lub 3.2??
[#39] Re: Amiga 500 pistorm zawiesza się na logo

@pirek22, post #38

na to wychodzi, bo coffeine to zmodyfikowany os 3,9. Zaraz Ci podeślę na pw
[#40] Re: Amiga 500 pistorm zawiesza się na logo

@delaRobal, post #39

Oki podeślij czekam.
[#41] Re: Amiga 500 pistorm zawiesza się na logo

@pirek22, post #40

Bez zmian dalej wisi na logo pistorm 68.
[#42] Re: Amiga 500 pistorm zawiesza się na logo

@pirek22, post #41

czyli potrzebuje kick.rom 3.1 lub 3.2??
Nie. CaffeineOS korzysta ze swojego romu ładowanego z pliku.

Dodam że mam zainstalowany adapter: Framethrower dla Pistorm amiga 500/500+/1000/2000 FULL SET
Żeby wszystko było po HDMI.

Czasami trzeba zrobić ustawienia dla Framethrowera w systemie. Bez tego może być czarny ekran. Ponawiam propozycję podłączenia do TV.
[#43] Re: Amiga 500 pistorm zawiesza się na logo

@pirek22, post #41

na karcie SD w Pistormie w pliku " cmdeline " należy wkleić w jednej lini "

logo=purple dbf_slowdown enable_c0_slow vc4.mem=16 sd.unit0=rw emmc.unit0=rw unicam.boot unicam.smooth unicam.b=0 unicam.c=0 unicam.phase=90 unicam.mode=720,576,34,16

NIC po za tym nie ma tam być !!!

Tak zrobiłem jak w opisie .
[#44] Re: Amiga 500 pistorm zawiesza się na logo

@pirek22, post #43

ten framethrower jak rozumiem, konwertuje sygnał rgb na hdmi? No to skoro jest logo emu widoczne i dalej nic się nie dzieje, to jakiś konflikt może być z tym urządzeniem. Nie miałem z nim do czynienia, ale może potrzebuje drugiego wyjścia hdmi do poprawnej pracy? Zrób jak kolega radzi, odepnij framethrowera, podłącz pistorma kablem hdmi bezpośrednio z monitorem, amigi chyba nie trzeba nawet po rgb podpinać bo sam caffeine uruchamia się po hdmi. I przywróć oryginalne ustawienia jakie miałeś w configu, może niepotrzebne były zmiany kickstartu.

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2026 08:17:33 przez delaRobal
[#45] Re: Amiga 500 pistorm zawiesza się na logo

@pirek22, post #43

Spróbuj może na razie nie wpisywać komend do obsługi framethrowera. Zostaw jedynie ten fragment z oryginalnego Caffeine:
"logo=purple vc4.mem=16 sd.unit0=rw emmc.unit0=rw enable_c0_slow dbf_slowdown" - zobacz czy się uruchomi.

Jeśli się okaże, że działa, to wtedy masz dwie drogi, takie jak opisałem w tym poście: link.

Zasilacz masz porządny? ;)
[#46] Re: Amiga 500 pistorm zawiesza się na logo

@Splavinho, post #45

Zasilacz porządny z pc.
[#47] Re: Amiga 500 pistorm zawiesza się na logo

@pirek22, post #46

to spróbuj jeszcze sprawdzić bez Framethrowera - tak jak napisałem w poście wyżej
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem