kategorie: A500, A600, Sprzęt
[#61] Re: AGA Pistorm for ESC

@Drakon, post #60

Jedna Amiga na jednego amigowca.

Jedna para gaci na jednego atarowca.
Wątpię by to przeszło. Choć i tacy się znajdą.
2
[#62] Re: AGA Pistorm for ESC

@koczis, post #61

Jakaś demencja się zaczyna na forum, bo coraz bardziej "inteligentne" te dyskusje o niczym Niewiele merytoryki a hurtowe trollowanie, negowanie wszystkiego co nie moje, bo moja racja jest mojsza niż twojsza

Ostatnia aktualizacja: 18.09.2026 13:25:18 przez misiek2
1
[#63] Re: AGA Pistorm for ESC

@misiek2, post #62

Nie ma obowiązku przebywania, a czytania tym bardziej ;)
To jest właśnie to, o co tutaj walczy wielu - swoboda wypowiedzi i wyrażanie swojego zdania.
2
[#64] Re: AGA Pistorm for ESC

@Drakon, post #60

No to Amiga 1200/4000 dla AGA i Commodore CDTV dla OCS.
Da się żyć
[#65] Re: AGA Pistorm for ESC

@Drakon, post #51

Główny kanał dyskusyjny discorda dot. pistorma (general-support) maj tego roku. Lemaru i spółka. WYRAŹNIE pisali to co piszę i ja i z niewiadomego powodu staję się wrogiem numer 1:
Lemaru [WTF], — 5/12/26, 10:53 PM
Yeah, we don't need that. Once the chipset gets emulated, scrap the motherboard and just stick an SBC in the case

Doprawdy ja nie rozumiem jak nie można tak prostego i SŁUSZNEGO stwierdzenia nie rozumieć i uważać, że "ktoś wam psuje zabawę". Napisałem wyraźnie, że nie podoba mi się to, że takie rozwiązanie otwiera pewne drzwi w wiadomym kierunku... Jasno, przejrzyście, wyraźnie. Wiem, że czytanie ze zrozumieniem ogółem na świecie ginie, liczyłem że choćby przez nostalgię amigowcy przynajmniej tyle jeszcze zachowali.
1
[#66] Re: AGA Pistorm for ESC

@-tbn-, post #21

Na razie się tylko zastanawiam, bo mając do wyboru PiStorm, Warp560 czy Apollo V4 dla A500 rev. 6 to najlepiej dla mnie wypada Apollo V4.

Nie znam i nie śledziłem nigdy historii o których piszesz, ale bardziej mnie zniechęca mała ilość oprogramowania wykorzystująca potencjał tego rozwiązania oraz specyficzny KickStart, bo nie wiem czy w ogóle go można podmienić na coś innego jak KS 3.2.3 na przykład i dostęp do złącz chyba tylko od wewnątrz obudowy Amigi.
[#67] Re: AGA Pistorm for ESC

@abcdef, post #65

No pisali i co to zmienia skoro trzymają się deklaracji? Autorem tego modu jest przecież (już nie) jakiś anon. Weź skontaktuj się z nim i powiedz, że to co zrobił dla brata nie ma sensu i niech używa od razu maliny, bo po co tak udawać AGĘ w A500

Widziałem kiedyś w akcji Malucha ze small blockiem (takie V8 od Chevroleta). Chciałbym mieć takiego Malucha. Idąc Twoim tokiem niezadowolenia powinienem nie wsadzać takiego silnika do PF126p, a jeździć Camaro.
Będę w końcu miał AGA w mojej A600 z '93 i mam w dolnej części okrężnicy czy się to komuś podoba czy nie
8
[#68] Re: AGA Pistorm for ESC

@lukjan, post #66

Kick da się zmienić, ale nie ma co oczekiwać, że V4 kiedykolwiek osiagnie 100% kompatybilność z fabryczną AGĄ. To bardziej taka ciekawostka, a jak zaczniesz marudzić to usłyszysz że gra jest źle napisana

Jest taki filmik na YT obnażający bugi w V4: link. Kółeczko wzajemniej adoracji umawiało się na Discordzie by klikać łapki w dół za to, że facet pokazał realia IMO Pistorm jest bardziej rozwojowy, tańszy i obserwuję jego rozwój z zainteresowaniem.
6
[#69] Re: AGA Pistorm for ESC

@-tbn-, post #68

Cudo film!

To już lepiej UAE na czymś odpalić ;D
[#70] Re: AGA Pistorm for ESC

@Drakon, post #60

wg mnie, każdy Amigowiec powinien mieć tyle każdego rodzaju sprzętu ile sobie zapragnie
:)
[#71] Re: AGA Pistorm for ESC

@-tbn-, post #68

Otwiera oczy - naiwnie zakładałem, że coś w nielicznych przypadkach działać może źle. Rozwijają jeszcze Vampire? Wiadomo coś?
[#72] Re: AGA Pistorm for ESC

@bobycob, post #71

Oczywiście, w tym roku niby odpalili 3 potok wykonawczy więc ich 68080 ma 3ALU zamiast 2 (jak 060) i zdaje się fully pipelined FPU. Jak to się rzeczywiście przekłada na wydajność nie mam pojęcia, bo to nie moja bajka. Jak będzie potrzeba zawsze mogą wziąć jeszcze większe FPGA, ale dalej limitem będzie propagacja sygnału. Prędkość samego FPGA. Więc teraz projekt dławi technologia o którą go oparli. A szanse na ASIC są niewielkie... Poza tym z mojej perspektywy zakładanie, że ot przeniosą w ASIC i będzie hulać na 2GHz zamiast 150MHz jest śmieszne i zupełnie pozbawione jakichkolwiek podstaw. A klakiery tak to łykają... Sukcesem bym nazwał gdyby to działało stabilnie na 1GHz.
1
[#73] Re: AGA Pistorm for ESC

@-tbn-, post #68

No słabo to faktycznie wygląda, przy czym podobne problemy to ja potrafię mieć zarówno przy demach OSC na AGA, lub nawet AGA na AGA przy TF12(LC)60 szczególnie pod WHDLoad.

Ten filmik ma 4 lata i nic w tej kwestii nie zmienili ?

PiStorm obserwuję i też go biorę pod uwagę od kilku miesięcy, ale tak jak wspomniałem A500 rev6 to kosztowny problem z rozbudową Chip Ram do 2 MB, a obecnie mam tam i tak 0,5 Chip + 0,5 Slow, co dla PiStorm jest konfiguracją bez sensu, jeżeli chce się mieć jakąś kompatybilność w dół choćby dla WHDLoad.

W Archi-Tech mieli na tapecie produkcję tańszej karty rozszerzającej do 2 MB Chip niż ta, co jest dostępna (lub już nie) na rynku bez większego kombinowania na płycie głównej, ale temat też ucichł.
[#74] Re: AGA Pistorm for ESC

@lukjan, post #73

jak nie masz agnusa 2MB to nic nie zrobisz żadną nakładką, potrzebny jest agnus zdaje się 8372AB albo 8375. Był projekt ReAgnus, ale dawno zdechł (bo Stephen się wku... na PPA, a Renee która chciała zrobić coś jeszcze lepszego jak to ze zbyt ambitnymi założeniami nie dowiozła ani buffee, ani willoe bo przeleciała po łebkach dokumentację, a jak przyszło do implementacji to okazało się, że to nie tak proste jak się jej wydawało).
Ergo - rynek na coś w stylu ReAgnus jak najbardziej jest, szczególnie w przypadku A1000 (gdzie nawet dociągnięcie do 1MB chip jest nietrywialne).
1
[#75] Re: AGA Pistorm for ESC

@abcdef, post #74

no a1000 ma podluznego agnusa, zwykle nawet nie pasuja
[#76] Re: AGA Pistorm for ESC

@michal_zukowski, post #75

Tak, dlatego do A1000 potrzebny był "rejuvenator" albo podobne mody. I w pierwszej wersji jak dobrze pamiętam TYLKO rozszerzał do 1MB. Tak samo do A500 był m.in. minimegi chip (z 2MB agnusem). Ale raz, że większość tego typu rozwiązań jest nieprodukowanych, dwa że akurat samych agnusów brakuje. Gdzieniegdzie się czasem znajdzie, ale za tyle to mógłby być ReAgnus od razu z pamięcią i jeszcze by w pakiecie loda robił. Ale tak na serio to wiele układów z tych bardziej chodliwych jest mało dostępnych i przez to drogich. Biorąc pod uwagę, że gier na ECS wymagających 2MB jest tyle, że policzyłby je na palcach bezręki drwal inwalida to nie do końca rozumiem ciśnienie. Oczywiście we wcześniejszym poście pisałem o 8375 - ale tu się okazuje, że ten układ w późnych wersjach A500 się też pojawił (i dalej z ograniczeniem 1MB) więc trzeba szukać konkretnych wersji.

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2026 12:34:12 przez abcdef
[#77] Re: AGA Pistorm for ESC

@abcdef, post #76

8375 w a500 rev8 ma normalnei wsparcie dla 2mb chipu
[#78] Re: AGA Pistorm for ESC

@michal_zukowski, post #77

Tak, ale... 318069-17 to 1MB Agnus 8375 NTSC, a 318069-16 to jego wersja PAL. Dlatego napisałem, że SAMO 8375 nie gwarantuje sukcesu, trzeba mieć konkretną wersję układu -10, -11, -18, -19 albo 390544-01 bądź -02.
[#79] Re: AGA Pistorm for ESC

@abcdef, post #78

na kilkadziesiat amig co mialem w rekach, nigdy nie widzialem Agnus 8375 NTSC
to pewnie w stanach maja takie chipsety
[#80] Re: AGA Pistorm for ESC

@lukjan, post #73

Był taki arkusz online z listą najpopularniejszych gier na AGA i sukcesywnie coś tam było poprawiane, na zasadzie tu naprawiłem, a gdzie indziej się zepsuło Tak jak napisał Abcdef - para poszła w nowe ficzury - 3d, równoległe wątki, kręcenie słupka w SysInfo. Ale jak na horyzoncie widać 3d i emuppc to szkoda kasy na V, chyba że zbierasz kolekcję wszelakich rzeczy stworzonych dla Amigi

Przeróbka do 1MB jest stosunkowo prosta w A500, a gierek z dopiskiem 2MB pod Whdload to ja za dużo nie kojarzę. Jest parę MODów powyżej 1MB, ale żyć bez nich też się da szeroki uśmiech
[#81] Re: AGA Pistorm for ESC

@-tbn-, post #80

jest troche gier pod whdload ktore wymagaja 2mb chip, normalnie go nie wymagajac
[#82] Re: AGA Pistorm for ESC

@lukjan, post #73

Przelutowujesz jedną zworkę i masz 1MB chip które w większości przypadków wystarcza jeśli będziesz miał mase Fast ram z pistorma. Nie kojarE tytułów które wymagaja konkretnie 2mb chip
[#83] Re: AGA Pistorm for ESC

@waldiamiga, post #12

Pare demek AGA - przydalo by sie dla testow uruchomic rownolegle z amiga1200 ;) monitor w monitor- moze kiedys jak czas pozwoli tak zrobie.

1
[#84] Re: AGA Pistorm for ESC

@Maniu, post #82

Primal Rage np.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem