[#1] 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg
Ktoś coś takiego zrobił? Nie zauważyłem żeby ktoś się chwalił :D

Patrząc na schemat ma to prawo zadziałać?

Jakieś sugestie?

Mam A600 i do niej chcę zrobić ów sprzęt.

[#2] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@jaa2, post #1

No ja mam nadzieję, że któryś z naszych szanownych elektroników forumowiczów weźmie się za lokalną produkcję seryjną i zaoferuje to to w przyzwoitych pieniążkach. Sam kupił bym ze trzy sztuki :).

Mistrzowie PCB do roboty!

[#3] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@jaa2, post #1

To rozszerzenie jest nieciekawe ponieważ nie konfiguruje się automatycznie i wymaga pewnych konkretnych kości z 30 pinowych simmów. Więc jak masz takie to OK, ale jak masz szukać takich po allegro to już sprawa się komplikuje. No i musisz sam sobie zaprojektować PCB. Jeśli nikt się nie chwalił, to chyba nikt nie zrobił lub nie widział sensu się tym chwalić, znajdź kogoś takiego co ma taką sygnaturkę jak ja. A poza tym masz 20$ dla autora? :)

"No ja mam nadzieję, że któryś z naszych szanownych elektroników forumowiczów weźmie się za lokalną produkcję seryjną."

"This project is ShareWare. If you build it, and it works (why wouldn't it?)
then passing $20 along my way would help pay for future projects as fantastic
as this one."

Przy takiej marży, to chyba trzeba by sobie życzyć ze 200zł za tą pamięć.

Osobiście wolę robić ruski ram bo jest autokonfigurowalny i pamięci bardziej dostępne, zamówiłem 5 płytek ale czekam już miesiąc i jeszcze ich nie zrobili , ale każdy kto chce mieć taki ram powinien powinien wiedzieć, że często są problemy ze stykiem, bo nie ma dobrych podstawek.

[#4] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@rafgc, post #3

O co chodzi z tym "ruski" ramem ? Co jakiś czas ktoś o nim wspomina że taki super...w czym rzecz ?
[#5] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@MuppetShow, post #4

Od rusek fajniejsze są ukrainki A na poważnie:
http://lvd.nedopc.com/Projects/a600_8mb/index.html
Z chęcią wziąłbym na próbę jedno PCB z zaprogramowaną
kością. 16$ + przesyłka to znowu nie takie pieniądze.
Jestem ciekaw jak z dostępnością reszty podzespołów
no i czy nie będzie mi kolidował z wbudowanym CD Slim.

A kolega rafgc to na późniejszy handel? Chętnie zapiszę
się do kolejki. Oczywiście w rozsądnych pieniążkach.

Ostatnia modyfikacja: 23.05.2009 17:43:29
[#6] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@sebar27, post #5

> http://lvd.nedopc.com/Projects/a600_8mb/index.html

Eh, gdyby tam jeszcze byla jakas 030 Pomarzyc mozna...
Swoja droga, ktos wie, jaka jest w tej chwili mozliwosc zdobycia 030/040/060, gdyby ktos na serio chcial robic takie karty? W gre wchodzi jakies oficjalne zamowienie nowszych/podobnych wersji tych ukladow od Motoroli czy tylko sprzet z odzysku?

[#7] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@rafgc, post #3

O jakich kościach mówisz? Nie widziałem żeby tam była o tym mowa

[#8] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@rafgc, post #3

Projekt płytki jest w archiwum.
[#9] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@zyga64, post #8

A rzeczywiście, ten dziwny plik Fig.1 wszystko mówi. Jak myślicie, opłaca się próbować zdobyć te SIMMy??

[#10] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@_arti, post #6

"Swoja droga, ktos wie, jaka jest w tej chwili mozliwosc zdobycia 030/040/060, gdyby ktos na serio chcial robic takie karty?"

Zdaje się na EAB widziałem wątek, w którymś ktoś robi dopałkę 68020 z pamięcią, koszt miałby oscylować chyba w granicach 80 euro, nie wiem czy schematy będą udostępnione, a nawet jakby były to skąd wziąć taki 68020, chyba tylko z jakichś starych drukarek i innych urządzeń, założę się, że dostępność będzie jeszcze mniejsza niż ruski RAM.

"O co chodzi z tym "ruski" ramem ? Co jakiś czas ktoś o nim wspomina że taki super...w czym rzecz ?"

W tym, że zakładasz sobie takie 5.5Mb i masz wolny PCMCIA lub 8MB (blokuje PCMCIA) i masz prawie maksymlnie rozbudowaną pamięć.

"A kolega rafgc to na późniejszy handel? Chętnie zapiszę
się do kolejki. Oczywiście w rozsądnych pieniążkach."

Być może jak będą działać dobrze, z pierwszych trzech jakie wykonałem, jedna "pocerowana" siedzi w amidze, drugą rozwaliłem, a trzecią na której ocalało 4MB kupił jakiś gość z EFUNZINE jak wystawiłem na allegro. Teraz zamówiełem zmodyfikowane płytki na tylko 5.5MB

"O jakich kościach mówisz? Nie widziałem żeby tam była o tym mowa"

You can use 1meg by 8 (or 9, some place charge MORE for the 8bit sipp!), or
256k x 8/9 sipps. To use the 256k, they must have only 2 chips on them (3 if it is a 9bit simm). Why? The ones with 8 or 9 chips use 256k x 1 type DRAM chips. Those are fine in other ram expanders but not here. They DON'T support _CAS before _RAS refresh.

"A rzeczywiście, ten dziwny plik Fig.1 wszystko mówi. Jak myślicie, opłaca się próbować zdobyć te SIMMy??"

Same simmy są tanie, trzeba tylko wiedzieć które kupić, poza tym nic nie stoi na przeszkodzie abyś takie rozszerzenie sobie sprawił, zwłaszcza, że nie możesz i tak sobie takiego kupić.

Ostatnia modyfikacja: 24.05.2009 19:52:47
[#11] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@rafgc, post #10

Widocznie nie doczytałem ;) komu zlecić wykonanie płytki?

[#12] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@jaa2, post #11

Jest masa firm. Np. http://www.drukowane.pl/
[#13] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@zyga64, post #12

Ja właśnie tam zamawiałem płytki, jak dasz im tylko schemat to będzie drożej. A jak masz PCB w jakimś egzotycznym formacie, to będziesz musiał bawić się w eksportowanie gerberów, co sam przeszedłem, gdy musiałem zlecać płytki od ruskiego ramu. A tak wogóle, to bardzo przyjazna firma, przynajmniej dla mnie.

[#14] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@sebar27, post #5

SEBAR27, jak chcesz, to mogę ci przesłać jedną płytkę do betatestów z 5.5Mb ramu, chodzi o to, żeby ktoś przetestował ten ram np czy nie ma problemu z PCMCIA.

Czy jest sens budowania rozszerzenia większego niż 8Mb? Analizując to ruskie rozszerzenie zauważyłem, że na pierwszy rzut oka istnieje możliwość rozszerzenia go do 9.5MB (8Mb FAST + 1.5Mb slow, które jest tak samo szybkie jak fast), ale wymagałoby to gruntownego przeprojektowania płytki i modyfikacji FIRMWARE, więc czy jest sens zadawać sobie trud?

[#15] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@rafgc, post #14

Z przyjemnością. Obecnie mam trzy działające A600 z różnymi rev. PCB więc będzie na czym potestować jakość podstawki PLCC :)
Co do zabawy z przeprojektowaniem płytki, to wydaje mi się, że 2MB CHIP + prawie 6MB Fast i wolna PCMCIA zadowoli każdego. Pod koniec czerwca będę miał 2MB SRAM na PCMCIA. Ciekaw jestem jak z taką konfiguracją poradzi sobie nasza malutka Amisia :).

Pozdrawiam.

Ostatnia modyfikacja: 10.06.2009 23:09:43
[#16] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@sebar27, post #15

Trochę się spóźniłeś, bo jedną już wziął przemasIII i... połamał podstawkę zanim sobie potestował, wlutowałem mu nową i idzie właśnie pocztą do niego z powrotem. Więc będziesz musiał poczekać, bo mimo, że mam jeszcze 5 płytek, bo nie mam już tych układów PLD a w tym miesiącu krucho z kasą, no i raczej nie byłbym optymistycznie nastawiony na testowanie jakości podstawek poprzez wkładanie i wyjmowanie, najlepiej jakby było tak, że lutuje się podstawkę, zakłada na procek i już nie ściąga, no ale przecież muszę jakoś sprawdzić te pamięci. Mam na oku podstawki, które są 3 razy droższe, ale ich styki wyglądają na solidniejsze.

Aha, to nie jest 5.5Mb czystego fastu tylko 4Mb fast i 1.5Mb SLOW (ale tylko z nazwy).

Ostatnia modyfikacja: 11.06.2009 22:53:27
[#17] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@jaa2, post #11

No i co jaa2, będziesz robił ta pamięć? Jestem ciekaw rezultatów, czy już się poddałeś?

[#18] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@rafgc, post #17

Zastanawiam się.

[#19] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@jaa2, post #18

Nad czym, trzeba wziąć się do roboty i już.

[#20] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@rafgc, post #19

czemu adresuje polowicznie 4 MB FAST + 1.5 MB SLOW .. Slow nie bylo w A600.... nawet PCMCIA jest FAST RAMEM adresowana

[#21] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@HOŁDYS, post #20

Ponieważ pierwsze dwie kości pamięci są adresowane od $200000 do $5fffff (pierwsze 4MB w obszarze FAST), dostęp do ostatniej kości zaczyna się od adresu $c00000 do $d7ffff a zgodnie z mapą pamięci amigi jest to pamięć SLOW i tak też ją wykrywa sysinfo. Aby amiga wykryła pamięć FAST, procesor musi otrzymać informację, że taka pamięć znajduje się w komputerze, natomiast pamięć SLOW jest automatycznie wykrywana przez KICKSTART (nie wymaga autokonfiguracji), co zresztą powiedział mi sam LVD i wynika z samego kodu źródłowego, a co za tym idzie, brak złącza na pamięć SLOW w amidze nie świadczy, że takiej pamięci amiga nie obsługuje.

Obszar pamięci FAST to $200000-$9fffff, PCMCIA zaczyna się od $600000 do $9fffff (ostatnie 4MB) więc mieści się w obszarze pamięci FAST i dlatego karty pamieci na ten port są widziane jako FAST, z tego też wynika dlaczego amiga obsłuży max 4mb ramu na PCMCIA i dlaczego włożenie więcej niż 4Mb FASTu blokuje ten port (to samo występuje w przypadku rozszerzeń pamięci do A1200).

http://en.wikipedia.org/wiki/Amiga_500#Memory_map

P.S: Mając takie rozszerzenie 5.5MB, możesz sobie jeszcze dołożyć 4MB na pcmcia i będziesz miał praktycznie maksymalną ilość pamięci jaką może obsłużyć amiga. 2Mb chip + 8mb fast + 1.5Mb slow = 11.5Mb

Ostatnia modyfikacja: 17.06.2009 15:46:48
[#22] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@rafgc, post #21

No dobra, więc jak mój apollo jest w stanie zaadresować 64mb? :)

[#23] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@sebar27, post #22

Apollo ma chyba procesor 040 a nie 020. Ale mogę się mylić;D

Benedykt Dziubałtowski

[#24] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@sebar27, post #22

Bo to nie jest Fast, a już Z3 Fast.

Standardowy Fast korzysta z przestrzeni adresowej Zorro 2, która na potrzeby Fast RAM pozostawia właśnie 8 MB z okna 16 MB (24bit).

Karty turbo z minimum pełnym (nie 24-bitowym) 68020 korzystają z dobrodziejstw przestrzeni adresowej Zorro 3, czyli zdecydowanie ponad 8 MB :)

[#25] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@lord_spider, post #24

No niestety popularne karty M-tec z Prockiem 030 adresują max 8mb. Taka logika karty ale niech lepsi odemnie wytłumaczą dlaczego tak te karty zostały zrobione :)

Taki 020 umie 16 mega zaadresować. Czy ktos może wyjaśnić dlaczego w Amigach pamięć jest max 8mb? Kiedyś słyszałem o roszeżeniu ramu do a1200 o 9mb fast. Jak tam to zrobili?

Benedykt Dziubałtowski

[#26] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@Benedykt Dziubałtowski, post #25

mialem ta karte to memory master. z ta kata byly fajne transfery z CD, jak
wsadzilem plytke z PSX to mialem transfer ponad 3MB/s na standardowym
ide A1200. czytnik Philips 40x ten zareklamowany w jednym z ostatnich MA.

Ostatnia modyfikacja: 17.06.2009 23:55:04
[#27] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@Benedykt Dziubałtowski, post #25

Karta Elbox 1230 LC też adresuje 8 MB. One po prostu zrobione są jak rozszerzenie pamięci z dodanym prockiem. Cały ten procek i jego ROM siedzą w przestrzeni adresowej ZII dzięki bezpośredniemu wpięciu w linie adresowe A1200 w złączu "pod klapką".
Lepsze karty mają wyprowadzoną własną magistralę pamięciową spietą bezpośrednio z prockiem na karcie, stąd nie ogranicza jej to co jest na złączu wychodzącym z Amigi. Takie rozwiązanie jest trochę bardziej skomplikowane w budowie, stąd występuje w kartach lepszych i tym samym droższych.

Przyczyną ograniczenia pamięci rozszerzanej w Amigach do około 8 MB (ciut więcej) jest to, że nie możesz całej przestrzeni adresowej procesora przeznaczyć na pamięć, tylko coś musi pozostać na układy peryferyjne: rejestry chipsetu, pamięć chip (dzięki niej możesz do układów peryferyjnych wysłać coś więcej niż tylko pojedyncze liczby w ich rejestrach, do tego bez angażowania CPU - np. bitplany dla Denise/Lisa, sample dla Pauli.....). Motorolki mają jedną płaską przestrzeń adresową i musisz w niej zmieścić pamięć i I/O (np. Intele mają inaczej - pamięć i układy peryferyjne w tych samych, zdublowanych adresach - procesor przełącza między adresacją pamięci a przestrzenią dla I/O). Rozwiązanie Motoroli jest dobre gdyż np. niepotrzeba osobnych instrukcji dla operacji I/O - wszystko załatwiasz instrukcją Move .

Co do obsługi pamięci 9 MB w A1200, to pewnie ten dodatkowy 1 MB jest zamapowany w obszarze Slow (oczywiście wtedy nie jest to żaden slow, bo procesor ma do niego dostęp bezpośredni, a nie poprzez Agnusa jak w A500...). Tu masz podany wcześniej link do mapy pamięci w A500 http://en.wikipedia.org/wiki/Amiga_500#Memory_map - w A1200 chyba się niewiele różni.

Ostatnia modyfikacja: 18.06.2009 00:54:07
[#28] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@rafgc, post #19

Jednak się zdecydowałem. Tylko mam dwa problemy:
1. Jaką podstawkę na procek wziąć? Być może zrobię zakupy w tym sklepie:http://www.nikomp.com.pl/cgibin/shop?show (bo jest tu złącze 23 pin do wejścia Video Amigi), nieco poniżej środka są: http://www.nikomp.com.pl/cgibin/shop?show=PDP00&sort=id&sid=7d6ec8a9
2. Używam PCMCIA, więc chciałbym mieć przełącznik 5.5/8 MB (ewentualnie 4/8 MB). Może któryś z was wie co z tym fantem zrobić?

[#29] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@sebar27, post #22

Ponieważ procesor w apollo ma 32 bitową szynę adresową a co z tego wynika rozmiar całkowitej przestrzeni adresowalnej to 4GB, szyna 68000 w A600 ma tylko 24 bity (procesor a A1200 też), czyli maksymalnie 16MB z czego część jest zarezerwowana do innych celów niż RAM.

[#30] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@jaa2, post #28

To rozszerzenie z aminetu nie jest autokonfigurowalne, więc dopóki nie użyjesz polecenia autoaddram to amiga nie zobaczy pamięci (wszystko opisane w dokumentacji). Pozostaje tylko jedna niepewność, która być może ograniczy cie do używania tylko 4mb, mianowicie rozszerzenie jest dedykowane do A500 gdzie nie ma PCMCIA. Amiga 600 po resecie blokuje PCMCIA jeśli wykryje więcej niż 4MB Fastu i nie wiadomo co się stanie gdy będziesz chciał uruchomić 8mb podczas gdy PCMCIA będzie już aktywne.