[#31] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@rafgc, post #30

gdzie mozna kupic ten ruski ram 5.5mb do a600 i ile kosztuje?
[#32] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@Tiger, post #31

Albo od ruskich - mają 8Mb z konfiguracją, podobno ciężko dostać, albo ode mnie przerobioną wersję ruskiego fastuV2007 z 8mb na nieblokujące PCMCIA 5.5MB z możliwością wyłączenia ramu, z tym, że z braku kasy idzie mi po ślimaczemu składanie, mam 4 płytki ale nie mam w tej chwili kasy na podstawki, więc dostępność taka sama jak od rusków :).

Kosztuje około 150zł.

Jaa2, jak tam wycena, ile w sumie wyniesie cię ten RAM, no i musisz przerobić płytkę bo jest na procesor z podstawką DIP a w A600 jest PLCC68.

Ostatnia modyfikacja: 18.06.2009 18:45:20
[#33] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@rafgc, post #32

Wg autora koszt chipów ma wynieść poniżej 5$. Potwierdzam, bo w tym sklepie co podałem, nie należącym zresztą do najtańszych, wyniesie mnie to 10,70 zł + przesyłka, w najlepszym razie 7 zł. SIMM-y - na Allegro paczka takich za grosze. I koszt wykonania płytki. Podsumowując: bez płytki nie przekroczy 50 zł.

Powiedzcie ile za zrobienie płytki firma by wzięła.

Jeśli Amiga nie będzie mnie ograniczać, to zrobię sobie 2 takie pliki AutoAddRAM: jeden na 5,5 MB, a drugi na 8 MB. Będzie na różne okazje :)

Jeśli dam im ten schemat płytki, oni to przerobią? Za dodatkową opłatą?

[#34] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@jaa2, post #33

Nie zrobisz sobie 5.5Mb, bo ta płytka działa tylko jako FAST, a więcej niż 4MB blokuje PCMCIA. To 5.5MB co ja mam to jest 4Mb FAST i 1.5MB SLOW, SLOW znajduje się w innej przestrzeni adresowej dlatego nie blokuje PCMCIA.

No i nie wiesz co się stanie jak przydzielisz 8MB przy działającym PCMCIA, może być tak, że będzie się amiga wieszała, bo będzie bo będzie kolidować pamięć z pcmcia.

"Powiedzcie ile za zrobienie płytki firma by wzięła."

Policz sobie:

https://www.drukowane.pl/form/

"Jeśli dam im ten schemat płytki, oni to przerobią? Za dodatkową opłatą?"

Jeśli schemat masz w postaci pliku graficznego, to niestety zapłacisz za przeniesienie schematu do innej postaci (wektorowej), które akceptują ich maszyny. A czy przerabiają schematy płytki to nie wiem, nie szkodzi zapytać, ale jeśli nie znają konstrukcji amigi to trudno będzie im zrobić tak na pałę, żeby np nie kolidowało z kickstartem albo żeby nie było skierowane w odwrotną stronę.

Pomyślałeś jeszcze skąd weźmiesz podstawki pod te simmy? Masz jakieś stare płyty główne?

Ostatnia modyfikacja: 18.06.2009 22:30:37
[#35] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@rafgc, post #34

Witam,
Ja wymyśliłem że te SIMMy po prostu przylutuję.
Założyłem osobny temat na forum elektroda.pl:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=7551612#7551612
- zlecenie wykonania PCB (lub projekt w KiCad'zie) na rozszerzenie pamięci 8meg (projekt w Aminecie). Może ktoś z Amigowców już się pokusił na wykonanie projektu?

Ostatnia modyfikacja: 17.01.2010 21:56:27
[#36] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@mallorn, post #35

Zdejmij punkty na elektrodzie bo nikt tego nie przejrzy . Taka uwaga zastosuj sie do zastrzeżeń moderatora bo prośba wyleci do kosza
[#37] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@mallorn, post #35

Coś mi się zdaję, że oferty nie będą ciekawe, ja kiedyś dałem ogłoszenie, chciałem aby mi ktoś zrobił adapter z DIP na SOJ20/26, płytka o wielkości około 15x40mm, a oni mi przysyłali oferty zrobienia samego schematu PCB za przynajmniej 50zł :)

Zamiast załącznika, mogłeś dać linka z aminetu.

Napisz lepiej do jakiejś firmy co robi płytki z obrazków, może cię to wyniesie taniej np tutaj http://prototypy.com/graficzne.htm

Ostatnia modyfikacja: 18.01.2010 12:42:55
[#38] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@rafgc, post #37

Już zmieniłem wpis i zdjąłem punkty.

Zobaczymy jaki będzie odzew. Napisałem prośbę o wycenę wykonania projektu PCB.. Nieciekawa cena może mnie jeszcze zaskoczyć bo jakość obrazków jest kiepska...

Chyba że się wkurzę i zrobię ręczne malowidło i sam wytrawię...

Projekt zrobiłbym sam w KiCadzie - w sumie kiedyś (w czymś podobnym.. bodaj w Eaglu - w którym nie mogę znaleźć nawet 74LS157) już coś rysowałem i było OK..

Nie jestem elektronikiem i nie mam za wiele czasu na kombinowanie. Kiedy mi się oznaczenia wewnątrz układów na schemacie nie zgadzają to wymiękam i wolę zapłacić... Lutowanie i cała reszta to już pikuś.

Chyba że dojdę jak w KiCadzie narysować samo PCB bo zacząłem od schematu...

W kalkulatorze wykonanie samej dwustronnej PCB kosztuje około 70zł z wysyłką (dwustronna . około 550 otworów, ~110x80mm o ile dobrze podałem wymiar).

[#39] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@mallorn, post #38

Jak masz ofertę za 70PLN/szt to bierz bez zastanowienia.
Z tego co widzę to w tym projekcie potrzebna jest metalizacja otworów.
To zwiększa koszt całego przedsięwzięcia...
Można taniej rezygnując po prostu z metalizacji i wstawiając miedziane druciki tam gdzie trzeba.

Generalnie lepiej zrobić samemu.
Ja tez sam robię dwustronne PCB do swoich projektów:

http://picasaweb.google.pl/stacho100/KMOUSETURBO2008Project#

Masz to co chcesz i kiedy chcesz.
Pracy jest sporo, no ale jaka frajda z wykonania czegoś samodzienie
[#40] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@stachu100, post #39

70 zł to wykonanie płytki do projektu.. A projektu jeszcze nie ma.
Metalizacja otworów to tylko 5zł, a przelotek w sumie jest tylko 25... hmm.. zobaczymy...

Z drugiej strony... żal mi tej frajdy wykonania płytki samemu... ;)

APROPOS trawienia samemu... słyszałem że w jakiś prosty sposób można przenieść na płytkę ścieżki z wydruku laserowego... przy pomocy żelazka.
Może macie jakąś instrukcję?

Ostatnia modyfikacja: 18.01.2010 14:51:47

Ostatnia modyfikacja: 18.01.2010 14:52:31
[#41] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@mallorn, post #40

no pewnie:

http://www.ensyst.pl/szablon/files/METODA_ZELAZKOWA.pdf

Polecam tę aukcję i tego sprzedawcę:

http://www.allegro.pl/item875472698_papier_termotransfer_plytka_drukowana.html
[#42] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@stachu100, post #41

Wielkie dzięki za info!

[#43] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@mallorn, post #42

Ehhhh... Za wykonanie projektu z raczej kiepskiej jakości IFFów liczą sobie około 600zł... czyli raczej wyjdzie więcej.
Trzeba raczej własnymi siłami zaprojektować płytkę

[#44] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@mallorn, post #43

A wystarczy tylko dobrze poszukać... Poniżej linki do kilku różnych (m.in 8meg) schematów Eagle
"Zetr0 02:34 27 August 2007"
http://eabmobile.abime.net/showthread.php?t=31563
i można znaleźć odnośniki do projektu w Eagle'u:
http://www.guildserver.co.uk/projects/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=1059&g2_GALLERYSID=2c04e0ab625dc34a3d0ec8baece85836
Widać że jest to minimalnie inna wersja projektu niż ta w Aminecie (na schemacie Aminetowym są wymazane ścieżki a na projekcie Eagl'a - pobieżnie sprawdzając - chyba są nadal.
GFX: http://www.guildserver.co.uk/projects/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=1050&g2_serialNumber=1
Zresztą autor mówi, że trzeba dodać 11 sztuk 0.1uf decoupler'ów - nie bardzo mi ta nazwa pasuje do kondensatora... może ktoś wyjaśni co z nimi zrobić??

[#45] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@mallorn, post #44

Te decouplery to są kondensatory które są stosowane do "blokowania" zasilania, wpina się je bezpośrednio między masę i zasilanie układów scalonych w celu zmniejszenia zakłóceń generowanych przez układ, najlepiej użyć tyle kondensatorów ile jest par zasilanie/masa w układzie scalonym. Autorowi rozszerzenie najprawdopodobniej chodziło o zastosowanie tych kondensatorów przy zasilaniu pamięci, ale w dokumentacji jest napisane, że na płytce są otwory na te kondensatory.

Te kondensatory czasami odgrywają kluczową rolę,w rozszerzeniu pamięci do A600 jak nie przylutowałem tych kondensatorów pod układ PLD, to tylko pierwsze 2MB przechodziło testy poprawnie a potem im dalej tym więcej błędów się pojawiało, po przylutowaniu kondensatorów, wszystkie problemy zniknęły.

Ostatnia modyfikacja: 19.01.2010 23:12:49
[#46] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@mallorn, post #44

A mam jeszcze jedno pytanie, będziesz używał dysku twardego w A500? Bo jak nie to to rozszerzenie będzie mało użyteczne, ponieważ nie jest autokonfigurowalne (amiga go nie wykrywa samodzielnie) i trzeba je "uruchamiać' poleceniem autoaddram. Gry uruchamiane z WB lub mające normalny system plików jeszcze od biedy da radę przystosować do używania tej pamięci poprzez skopiowanie autoaddram i przygotowanie pliku konfiguracyjnego, ale żadna gra NDOS nie skorzysta z tej pamięci (chyba, że ma jakieś własne procedury do wykrywania takich rozszerzeń).

Ostatnia modyfikacja: 20.01.2010 00:23:09
[#47] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@rafgc, post #46

Dzięki.
Tak, zamierzam zbudować jeszcze A500IDE, start z dyskietki a potem autoaddram z HD, tylko w tamtym projekcie jest ograniczenie do 40MB dysku i nie wiem czy przy wyższym od KS1.3 można podnieść to ograniczenie.

[#48] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@mallorn, post #47

Zabrałem się za zrobienie tego ustrojstwa. Progres na zdjęciach.
To moja pierwsza płytka w życiu... więc proszę o nie za mocne krytykowanie ;)
http://zapodaj.net/images/4576c87e497a.jpg
http://zapodaj.net/images/ed0db3dabe17.jpg
Pytania:
1. Decouplery: ma ich być 11 a ja znalazłem tylko 8 miejsc (o ile dobrze liczę) - zaznaczone na niebiesko:
a) Gdzie zapodać pozostałe trzy...
b) Kondensatory - patrząc od góry na stronę z napisem - lewą nóżkę kondensatora dać do zasilania czy prawą ..(czy to obojętne)?
2. Na czerwono zaznaczyłem miejsca z którymi nie wiem co zrobić - proszę o instrukcję

Znalazłem podstawki pod SIMMy - są za szerokie i nie zmieszczą się jeden obok drugiego na płytce, więc wlutuję tasiemki... wtedy płytka 8meg'a wejdzie nad płytę główną, przeszkadzać będzie jedynie 1 kondensator zaraz obok procesora... ale po dogięciu go - miejsce będzie - niestety pochylenie klawiatury uniemożliwia włożenie płytki na gniazdo procesora - trzeba będzie machnąć tasiemki i procka zamontować na 8meg'u gdzieś indziej - czy takie rozwiązanie jest dopuszczalne z uwagi na zakłócenia "przedłużacza" do procka; czy raczej zostawić go na miejscu bawić się z dodatkową podstawką?

[#49] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@mallorn, post #48

Zginęły foty do poprzedniego wpisu. Są tutaj http://img708.imageshack.us/img708/1690/plytka2.jpg

[#50] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@mallorn, post #49

Decouplery się włącza między zasilania a masę przy każdym scalaku (bynajmniej tak powinno być), ja widzę ich na płytce 11 więc może autor płytki w eagle zapomniał o nich lub uznał, że są nie potrzebne.

Ostatnia modyfikacja: 16.03.2010 14:27:07
[#51] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@rafgc, post #50

A co zrobić w miejscach oznaczonych czerwonymi kółkami?

[#52] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@mallorn, post #51

Kondensatory, tam gdzie jest pojedynczy otworek masz włożyć drucik i połączyć spód z górą. Widzę też że kondensator przy 74hct08 ma niedokończoną ścieżkę.

Co tak zjechałeś z tymi otworami, chyba nie wydrukowałeś otworów za naprowadzaniem wiertła. O ile mi się zdaje to trzeba zaznaczyć otwory przy drukowaniu.

[#53] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@rafgc, post #52

>Kondensatory, tam gdzie jest pojedynczy otworek masz włożyć drucik i połączyć spód z górą.
Czyli przelotka na jednej nóżce... druga nóżka kondensatora na ścieżkę, w której "powinien" być otwór?

>Widzę też że kondensator przy 74hct08 ma niedokończoną ścieżkę.
Też się połapałem niedawno - w oryginalnym projekcie jest tak samo... Poza tym znalazłem gdzieś podczas sprawdzania zwarć i lutów jedną niepotrzebną ścieżkę (połączenie było też inną drogą).

>Co tak zjechałeś z tymi otworami, chyba nie wydrukowałeś otworów za naprowadzaniem wiertła.
Wrzuciłem naprowadzanie ale przesadziłem z temperaturą żelazka akurat na tej płytce i rozlał się toner - zniknęło naprowadzanie, musiałem użyć punktaka. Dodatkowo otwory mi zjeżdżają bo mam wiertarkę bez prowadnicy z trzpieniem dla wierteł od 1mm i kombinować muszę z uszczelnieniem otworu do wierteł 0.7

Ostatnia modyfikacja: 17.03.2010 15:14:29
[#54] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@mallorn, post #53

To jest tylko przelotka. Włóż tyle kondensatorów ile jest na nie miejsca na płytce.

[#55] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@rafgc, post #54

OK.. właściwie już kończę lutowanie płytki ale mam kolejne pytanie nowicjusza... nie wiem (UPEWNIAM SIĘ) z której strony na płytce jest pin 1 SIMMów... o ile dobrze rozumuję to piny 28 i 29 nie są podłączone:
28 /CASP* Parity Column Address Strobe
29 DP* Data parity in
a kolejny:
27 /RAS Row Address Strobe (połączony jest na wszystkich kościach i idzie do74HC08
Zatem pin 1 SIMMów jest CHYBA(?) po stronie 74LS138... Mam rację?

[#56] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@mallorn, post #55

hej ludziska. umnie w pracy walaja sie jakies 20-30 simow (dwa rozne typy, nie wiem jakiej pojemnosci). mialem juz je wywalac ale ktos mi powiedzial zeby dac info na ppa.

jak kto zainteresowany to niech napisze na email i w poniedzialek moge podeslac fotke.

jak co to dam jeszcze info na gielde

[#57] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@MaveRick, post #56

sam mam około 30 sztuk, za to SIPPami byłbym zainteresowany...

[#58] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@mallorn, post #57

Zrobiłem, ale jak na razie nie działa.
Rozstaw otworów pod pamięci jest dopasowany pod SIPPY a nie SIMMY, więc było sporo kombinacji z podłączeniem.

Po podpięciu z 2x1MB i napięciem z płyty głównej - A500 nie startowała, po uruchomieniu z zewnętrznego zasilacza - tak, ale układy na rozszerzeniu miały temperaturę żelazka. AutoAddRam nie wykrywał pamięci.

Później uszkodziłem płytkę przy kolejnym wylutowywaniu podstawek pod pamięci (za bardzo się spieszyłem), muszę wykonać nową, ale ta musi być przeprojektowana pod SIMMY, powinna też być dorobiona płytka pod procesor, zmniejszyłaby się płyta rozszerzenia, bo tasiemki zajmują mniej miejsca niż rozstaw procka.

Do dziś nie wiem czy prawidłowo wlutowałem kondensatory. Trochę entuzjazm do 8mega mi opadł, więc chyba niedługo podłubie w interfejsie AIDE500v1.11 a potem się zabiorę za 8mega, ale chwilowo nie mam na to czasu.

Może ktoś chce się pobawić z uszkodzoną płytką? oddam za free (bez pamięci) komuś kto znajdzie błąd w układzie.

[#59] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@mallorn, post #58

A sprawdzałeś, czy twoje simmy są na liście obsługiwanych układów, bo nie wszystkie będą z tym działać. Jeśli simmy sie tak mocno grzeją, to chyba masz je źle przylutowane.

[#60] Re: 68k.aminet.net/package/docs/hard/8meg

@rafgc, post #30

Zapytam tak dla pewności, czy jeśli to rozszerzenie jest dedykowane A500 i podłącza się je na procesor to chyba powinno działać w CDTV?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem