[#1] Trudne początki z WHDLoad
Cześć.
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem kupna licencji na WHDLoad. Postanowiłem więc przetestować wersję niezarejestrowaną. Ściągnąłem z PPA kilka gier w wersji WHDLoad, z innych źródeł parę demek. I tu zaczęły się schody. Odpaliłem jako pierwsze demo Art of coś tam (teraz nie przypomnę nazwy), z taką wektorową, tańczącą laską w roli głównej. Po paru sekundach od ruszenia demko wykrzacza się i na ekranie wyświetlają się dziwne śmieci:
http://frywolny.wrzuta.pl/obraz/9Oa3fjcuy7I/dsc00512

Podobnie jest z grami na na kilkanaście sprawdzonych odpaliły się ze dwie. Efekt jest podobny do tego powyżej. Ekran wypełniają dziwne, zmieniające się śmieci, śnieżenie, paski itp... Czasem zakończy się to Guru, a czasem konieczny jest reset.
W Devs mam wszystkie potrzebne obrazy kickstartów wraz z plikami relokacji.
Mój system to ClassicWB 3.1. Amiga 1200 2chip i 4fast. Ogarnia mnie czarna rozpacz.
Dzięki z góry za pomoc.

[#2] Re: Trudne początki z WHDLoad

@frywolny_marian, post #1

Mógłbyś podać linka do tego State of the Art Spaceballsów (skąd 'ściągłes')?

[#3] Re: Trudne początki z WHDLoad

1. Której wersji WHDLoad używasz? Jeżeli jakaś niższa niż 15.x, to czym prędzej zmień na co najmniej 15 lub 16 (a najlepiej na najnowszą, czyli 16.9).

2. Co do za dema i gry? Niektóre slave'y są stare, nierozwijane i pod najnowszą wersją WHDLoad krzaczą. Trzeba je przepisać.

3. Jeżeli żadne z powyższych Cię nie dotyczy, spróbuj różnych kombinacji tooltypów (NOCACHE, NOVBRMOVE). W większości przypadków pomagają.

4. Guru przy WHDLoad to rzadkość. Całkiem niedawno ktoś na forum EAB również pisał o guru WHDLoad. Jeżeli tak się dzieje, to ja bym obstawiał jakiegoś wirusa.

5. Sprawdź czy układy AGA Ci się nie przegrzewają (jeżeli tak się dzieje na każdym tytule...).

6. Winnym równie dobrze może być rozszerzenie E1204, które może być niekompatybilne z WHDLoad.

[#4] Re: Trudne początki z WHDLoad

@mailman, post #3

Guru przy WHDLoad to rzadkość.

Ja dostałem(dostaje) guru 80...24 (albo ...25) przy demie Psychedelic grupy VirtualDreams. Najnowsze WHDLoad, 040... Beton potrafi :>.

Ostatnia modyfikacja: 09.08.2009 17:23:26
[#5] Re: Trudne początki z WHDLoad

@APC74, post #2

Nie ściągłem ;) Jest w komplecie z ClassicWB Full.
http://classicwb.abime.net/classicweb/full.htm

Ostatnia modyfikacja: 09.08.2009 17:43:54
[#6] Re: Trudne początki z WHDLoad

@frywolny_marian, post #5

ja podlaczam sie skad zassac dema whdload (razem z pilkiem image)

[#7] Re: Trudne początki z WHDLoad

@mailman, post #3

1. Nie mam teraz w pobliżu Amigi, ale myślę że to jakaś starsza wersja WHDLoad. Była dodana do systemu - ClassicWB - Bloodwych/EAB.
2. Kilka z nich to de dostępne w dziale RODZYNKI w PPA
3. A dokładnie to co masz namyśli pisząc: "spróbuj różnych kombinacji tooltypów (NOCACHE, NOVBRMOVE)"?
5. AGA się raczej nie przegrzewają. Z dyskietek gry odpalam bez problemu.

[#8] Re: Trudne początki z WHDLoad

@HOŁDYS, post #6

ja podlaczam sie skad zassac dema whdload (razem z pilkiem image)

Trochę jest na stronie WHDLoad (tam gdzie wersje beta). Resztę można sobie zainstalować samemu (odnośniki do ftp.amigascene są na pouet).

[#9] Re: Trudne początki z WHDLoad

@frywolny_marian, post #7

1. Nie mam teraz w pobliżu Amigi, ale myślę że to jakaś starsza wersja WHDLoad. Była dodana do systemu - ClassicWB - Bloodwych/EAB.

No to chyba problem się sam rozwiązał...

2. Kilka z nich to de dostępne w dziale RODZYNKI w PPA

Czyli wypadałoby w niektórych przypadkach sięgnąć po nowsze slave'y. Te dostępne w archiwach są stare.

3. A dokładnie to co masz namyśli pisząc: "spróbuj różnych kombinacji tooltypów (NOCACHE, NOVBRMOVE)"?

W tym momencie ciśnie się na usta RTFM!. Dokumentacja do WHDLoad jest napisana przystępnym językiem i to nawet po polsku. Poza tym o kombinacjach tooltypów napisane jest w każdej instalce.

[#10] Re: Trudne początki z WHDLoad

@mailman, post #9

No to będę musiał do dokumentacji zajrzeć. Dzięki za pomoc.

[#11] Re: Trudne początki z WHDLoad

@frywolny_marian, post #10

Tu masz duzo gier i dem zainstalowanych:

[odnośniki usunięte]

Pozdrawiam

=====
traktuj to jako ostrzeżenie

Moderator
[#12] Re: Trudne początki z WHDLoad

@mailman, post #9

Przestudiowałem dokumentację WHDLoad i teraz rozumiem jeszcze mniej. Czy mógłby mi ktoś, tak po ludzku i na przykładzie objaśnić, jak od początku do końca odpalić grę? Zainstalowałem WHDLoad pod C:, do DEVS wrzuciłem kickstarty, na HD mam jakąś tam gierę - pliki: ikonka, nazwagry.slave, nazwagry.save, disk.1 itp... Co dalej? Gdzieś znalazłem jakiś nędzny opis, ale jak dotąd nie udało mi się prawie nic odpalić.
Wiem, że mój problem wyda się wam banalny, ale dla człowieka, który od dawna nie miał styczności z Amigą i innym niż PC środowiskiem, to czarna magia.
I nie odsyłajcie mnie do dokumentacji bo naprawdę całą przeczytałem.

[#13] Re: Trudne początki z WHDLoad

@frywolny_marian, post #12

Klikasz w ikonkę i działa. W ikonce możesz dopisywać tooltypy.

[#14] Re: Trudne początki z WHDLoad

@mailman, post #13

Kombinowałem na dwóch różnych Amigach, w WinUAE, pod OS3.1, OS3.9, eksperymentowałem z większością tooltypów.
No nic trudno. Dzięki za pomoc.

[#15] Re: Trudne początki z WHDLoad

@frywolny_marian, post #14

Video tutorial: instalacja programów za pomocą WHDLoad, na przykładzie State of the Art. Demo ściągnięte z Aminetu, installer do niego ze strony WHDLoad.

[#16] Re: Trudne początki z WHDLoad

Jeżeli chodzi konkretnie o State of the Art to tu masz wersję plikową tego dema. Jeden exec. Klik i oglądasz.

[#17] Re: Trudne początki z WHDLoad

@APC74, post #15

Po wielu nieudanych próbach uruchomienia gotowych gier odpuściłem sobie i spróbowałem sam zainstalować coś z własnych dyskietek. Ściągnąłem pare installerów z WHDLoad, zainstalowałem gry na HD po czym bez problemu je odpaliłem. Po prostu gotowe znalezione w sieci były chyba skopane.
Jak się okazało instalacja przy użyciu WHDLoad jest banalnie prosta, ale zabrałem się za problem z zupełnie złej strony.
Dzięki za pomoc.

[#18] Re: Trudne początki z WHDLoad

@frywolny_marian, post #17

Dziwne to trochę. Żeby sobie zaoszczędzić trudu ściągnąłem kilka tytułów już zainstalowanych. Rozpakowałem archiwa i wszystko poszło od pierwszego strzału. Nie bardzo widzę co mogłoby być przyczyną.

[#19] Re: Trudne początki z WHDLoad

Podczepię się pod ten temat... Mam problem z Ami 1200, KS 3.0, OS 3.1, M-Tec 030/28, 8 MB Fast, CF 64 MB jako HDD, WHDload 16.9 zarejestrowany. Mam gierkę Mortal Kombat 2 na WHDLoad. Niestety po załączeniu kilku plansz startowych tam gdzie są możliwości: start lub opcje wyskakuje mi kaszana podobna do tej przedstawionej przez Mariana. Jeżeli natomiast wyciągnę kartę CF i zabootuję pod WinUAE wszystko śmiga OK - też konfiguruję na 8 MB Fastu. Błędów pamięci nie mam - testowałem memtestami oraz robiłem CRC32 plikom Disk.1 - Disk.3 wrzuconym do Fast RAMu. Zmieniłem wreszcie turbo na takiego samego M-Teka oraz Blizzarda 030/50/64 MB i też taka sama przypadłość ma miejsce. Gierka załadowana z flopa działa bez zarzutu więc nie mogę winić za to przegrzanych kości AGA. Guru mi nie wyskakuje jedynie "Illegal instruction 10". Inne gry które działały bez problemu na innych Ami jakie miałem wcześniej oraz na WinUAE zachowują się również problematycznie... Jeszcze sprawdzę na innej płycie głównej i na innym KS - 3.1. Mam zonka :/

[#20] Re: Trudne początki z WHDLoad

@pong777, post #19

Wrzuć jeszcze raz tego Mortala na CF-kę. (jeśli kopiujesz z sieci to wrzuć spakowany na kartę i rozpakuj dopiero na Amidze.)

[#21] Re: Trudne początki z WHDLoad

@pong777, post #19

Mam dokładnie taką samą konfigurację, tylko zamiast CF mam tradycyjny dysk i też mam problem z Mortalem drugim :) Tyle, że u mnie po obrazach Acclaim i Probe na moment pojawia się napis Midway presents i wychodzi spowrotem do blatu z błędem Exception "Level 3 Autovector (COPPER/VBLANK/BLITTER)" ($6C) at $9FD996 (slave $506) ocuured. Tyle, że mój WHDLoad nie jest zarejestrowany.

Pozdrawiam rotfl

[#22] Re: Trudne początki z WHDLoad

@Ciapo, post #21

A próbowałeś te obrazy pod WinUAE? Albo sztuczki takiej, że podłączasz dysk od Ami przez przelotke do PC i tam bootujesz z niego system i gierkę montując go uprzednio w WinUAE? W ten sposób się upewniłem że czytnik kart, karta, system plików oraz obrazy są OK. W dokumentacji wyczytałem, że jest jeszcze przełącznik MMU/S i że na 030 trzeba to włączać ale efekt z i bez taki sam. Dalej jestem zielony i wiem tyle co poprzednio. Czekam do wieczora i po pracy wymieniam całą płytę główną... Zobaczymy co z tego wyjdzie.

[#23] Re: Trudne początki z WHDLoad

@pong777, post #22

MK2 z tego co pamiętam nie lubił MMU i CACHE więc radziłbym je wyłączyć przy włączaniu gry.

[#24] Re: Trudne początki z WHDLoad

Witam

Polecam przeczytać tekst dołączony do każdej instalacji slave'a oraz tą stronkę http://www.whdload.de/docs/pl/opt.html. Sam mam kłopoty z niektórymi ściągniętymi, nawet gotowymi pakietami, gierkami. Dzisiaj zamierzam przetestować to a jak nie pomoże to pewno skontaktuje się z autorem slave'a, jak znajdę chwilkę czasu.

A tak na marginesie to nie udało się mi znaleźć na stronie whdload zbiorczego archiwum ze wszystkimi slave'ami. Czy coś takiego istnieje? Pytam się tu na forum zanim napisze do WHDLoad.

Tomek

[#25] Re: Trudne początki z WHDLoad

@Tomski, post #24

> A tak na marginesie to nie udało się mi znaleźć na stronie
> whdload zbiorczego archiwum ze wszystkimi slave'ami. Czy coś
> takiego istnieje?

W pewnym sensie jest, patrz tutaj kawałek pod grami link "or all installs on one single page"
Jak masz Firefoxa z FlashGotem i zainstalowanym jakimś download managerem (FlashGet) to klikasz raz, zaznaczasz wszystkie pliki z końcówką "*.lha" i ściągasz.

[#26] Re: Trudne początki z WHDLoad

@pong777, post #19

Witam,

Wyciągasz niewłaściwe wnioski. To nie jest tak, że jeśli gra chodzi Ci z flopa to po zainstalowaniu na HDD ( mowa o WHDLoad ) też musi Ci działać. Tak wspaniale to nie ma.
Po pierwsze jeśli masz oryginal to twoja wersja może nie byś wspierana przez slave'a.
Po drugie nie masz oryginała mimo że wydaje Ci się że go masz - na sieci jest sporo gier na amigę, które przypominają oryginały, chociażby z nazwy.
Po trzecie faktycznie instalujesz grę z cracka i liczysz, że gra będzie działać ( czasami gra działa do pewnego momentu ).
Po czwarte możesz mieć oryginał gry ale używasz nielegalnego klucza do WHDLoad a wtedy to cuda się dzieją z grami, czasami działają czasami nie.
Po piąte pobierasz zainstalowaną wersję gry z sieci ( ten co to robił sprawdził tylko czy gra się uruchamia ) i wtedy patrz punkt trzeci.

Czyli jak piszesz posta, że masz problem to zakładam że masz oryginał,
zainstalowałeś i próbujesz na amidze odpalić i masz problem. Powinieneś zacząć od ustawienia tooltype NOCACHE.

Ostatnia modyfikacja: 11.08.2009 12:48:15
[#27] Re: Trudne początki z WHDLoad

@asman, post #26

Jest tak jak pisze asman. Jednakże z ciekawości zassałe z torrenta jakąś kolekcję gier i instalowałem przez WHDLoad. Faktem jest że nawet cracki działają. Szans nie ma w wypadku gier które mają jakieś boot diski czy inne cuda. Jeżeli ilość dysków wersji orginalnej i w "rilejsie" się zgadza, to jest szansa że będzie działać. Niestety na NoCACHE i NoMMU nie ma wzoru. Trzeba kombinować z tooltypeami. Czasami się udaje czasami nie. Część tytułów potrzebuje też do działania zrzutu kickstartu w odpowiedniej wersji (najczęściej 1.3). Ja instaluje tylko gry które były NDOS, dosowe w ten czy inny sposób daje się zmusić do działania z dysku. Pozwala to uniknąć czasami problemów. Np. w WormsDC z WHD nie działa opcja zapisu statystyk/drużyn. Po wybraniu Save ekran miga i wszystko staje. Z drugiej strony trochę nie rozumiem - skoro gra dany tytuł posiada installer to po co WHDLoad??

[#28] Re: Trudne początki z WHDLoad

@Red_Bullet, post #27

> Faktem jest że nawet cracki działają.

Pewno, niektóre, ale też bardzo rzadko.
I najczęście się wykrzaczają w środku gry.

> na NoCACHE i NoMMU nie ma wzoru.

Zaryzykuję stwierdzenie że więcej gier chodzi kiedy je wyłączysz.

> Np. w WormsDC z WHD nie działa opcja zapisu statystyk/drużyn. Po wybraniu Save ekran miga i wszystko staje.

He, tak właśnie działa WHDLoad, przechodzi do systemu utworzyć plik i "porcjami" zapisuje jego zawartość ;)
Poczekaj jakiś czas.

[#29] Re: Trudne początki z WHDLoad

@pong777, post #19

A może problemem jest to, że CF jest aktywna? WHDLoad na pewno nie lubi aktywnego stosu TCP/IP (chyba Miami) oraz Poseidona.

[#30] Re: Trudne początki z WHDLoad

@Tomski, post #24

Sam mam kłopoty z niektórymi ściągniętymi, nawet gotowymi pakietami, gierkami.

Jaka jest różnica między ściągniętymi a gotowymi pakietami? Moim zdaniem żadna. Asman dobrze napisał, że nie masz pewności jeżeli nie masz oryginału.

Dzisiaj zamierzam przetestować to a jak nie pomoże to pewno skontaktuje się z autorem slave'a, jak znajdę chwilkę czasu.

Możesz podać konkretne tytuły gier, które mają takie problemy? Od pewnego czasu istnieje bugtracker WHDLoad, gdzie sporo starych błędów już istnieje i czeka na poprawkę (albo to nie są błędy).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem