[#1] A2000 - pytania ignoranta.
Zamiłowanie do starych komputerów musiało doprowadzić mnie w końcu do Amigi, komputera jakiego nigdy nie posiadałem. Mogę tylko wspomnieć o wizytach u kolegów, posiadających "pięćsetki" i graniu, graniu, graniu.... Tyle słowem wstępu. Zaznaczam, że w temacie Amigi jestem laikiem.

Udało mi się zdobyć kultową Amigę 2000 i jest to pierwsza przyjaciółka w mojej kolekcji. Poza jednostką centralną mam też oryginalną, mocno pożółkłą klawiaturę. Jak przystało na ignoranta mam kilka pytań.

Po przeglądzie i czyszczeniu podłączyłem do prądu. Kontrolki ok, wentyl w zasilaczu kręci, flop reaguje, dysk też. Niestety nie mam monitora aby uruchomić komputer. Wtyk VGA z pewnością nie pasuje, jeszcze zerknę na łącza monitorów Apple (nie mam ich koło siebie), lecz nie wierzę w sukces. Amiga nie posiada wyjścia TV, więc jestem w d... pośladkach. Muszę zdobyć jakiś wyświetlacz, który posłuży mi również do konsol a w przyszłości też innych Amig (czyli pracujący też w trybie TV) lub podpiąć A2000 do VGA (lub TV). Jak to zrobić? Interesują mnie wyłącznie sposoby, które nie ingerują w komputer (żadnych przeróbek poza dostawianiem kart rozszerzeń). Jeśli się nie da nic zrobić to na jaki monitor zapolować?

Kolejna sprawa. Nie mam myszki i nie wiem, czy zaadoptuję jakąś z PC. Komputer, co wiecie lepiej ode mnie, posiada z przodu łącza RS232. Czy stary mychon z blaszaka ruszy?

Mam nadzieję, że na dysku zachował się system i jakiś soft. Jeśli nie to jakiej wersji os'u szukać pod kątem mojej nowej, uśmiechniętej Amisi?

I ostatnie pytanie. Czy są jakieś, niezbyt kosztowne sposoby, a rozbudowę i ulepszenie mojego nowego nabytku. Interesują mnie jedynie takie modyfikacje, które pozwolą przywrócić komputer do pierwotnej konfiguracji. Opcje ingerującego podkręcania odpadają. To nie jest komputer na rajdy, tylko do kolekcjonerskich, bulwarowych przejażdżek przed dyskotekami. ;)

Osoby odpowiadające na moje trywialne pytania mogą chcieć wiedzieć coś więcej o konfiguracji. Zastrzegam, że o Amigach mam blade pojęcie a o modelu 2000 to nawet bladego niet. Rozkładając komputer dowiedziałem się kilku rzeczy. Płyta główna rev 4.0 (niemiecka). Komputer posiada rozbudowę pamięci Commodore A2000 1MB RAM z wolną częścią gniazd na układy (chyba tak było fabrycznie) oraz kontroler SCSI A2000-HC+8 Series II (Great Valley) z dwoma obsadzonymi bankami RAM na osiem dostępnych. Do tego poczciwy Seagate ST3283N (248MB, 4500obr/min) i flop firmy NEC (wygląda na fabryczny).

PS: To jeszcze dwa pytanka. Czym się różni RAM na karcie Commodore od tego na kontrolerze SCSI? Czy ktoś wie jaką pojemność dysku obsłuży ten kontroler?

Dziękuję za cierpliwość podczas czytania i pozdrawiam! OK

[#2] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@Graf Zero, post #1

jezeli nie masz kart graficznej potrzebujesz kabel RGB dostepny na alledrogo w dziale amiga->osprzet i podlaczysz do telewizora z Euro ! (bo tak sie podlaczalo Amige jak mialo sie kase na TV z euro). Myszka rowniez dostepna w tym samym dziale alledrogo, mozesz rowniez uzyc interejsu aby uzywac myszek od PC . Dopalacze czasami pojawiaja sie na serwisach aukcyjnych (polecam ebay.com tam jest duzo dopalek do a2000) OK

[#3] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@PrzemasIII, post #2

Jak rozumiem karta graficzna na łącze ISA (od PC) odpada? Rozumiem też, że przez przelotkę na łącze Euro nie uzyskam wyższych rozdzielczości. :( W jakich cenach chodzą grafiki do A2000? czy warto, opcjonalnie, połakomić się jednak na jakiś amigowy monitor?

Z innej beczki. Co takiego "magicznego" było w Amidze z TEJ AUKCJI, że poszła za pięć stówek? Czy może to normalna cena? Swój egzemplarz dostałem od znajomego, który wie, że moje mieszkanie przypomina złomowisko komputerowe...

[#4] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@Graf Zero, post #1

Ignorant to dość niepasujące słowo do Twojej osoby, newbie, laik, tak, ale nie ignorant..

Z przodu nie są to porty szeregowe, tylko do myszy/dżojów. Mają tylko taką wtyczkę. Szeregowe i równolgłe porty mają po 25 pinów. Zerknij sobie na stronę http://www.amiga-hardware.com/ tam jest dużo informacji.

Na resztę pytań odpowiedzą Ci na pewno osoby, co mają większą wiedzę niż ja :)

Od siebie mogę dodać, że o ile nie masz zamiaru lutować wyjścia s-video to przyda Ci się kabel rgb<>scart do TV, daje zdecydowanie najlepszą jakość obrazu.

Mysz albo jakąś dedykowaną Amidze na allegro alob efunzine, lub możesz nabyć interfejs ps2m i wtedy skorzystać z dowolnej myszy ps2 (lub usb z dodatkową przejściówką)

W A1200 można bezpośrednio podłączyć monitor VGA (też przejściówką) i wyświetlić niektóre tryby graficzne pod workbenchem. Nie wiem, jak to będzie w A2000, bo nie pamiętam wymagać sterowników monitorów.

[#5] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@Graf Zero, post #3

Jezeli jestes zainteresowany kupnem karty graficznej to dalem ogloszenie w dziale gielda . zeby karta graficzna w A2000 miala sens MUSISZ ja wyposazyc w karte turbo . co do tej a2000 za 500 to nie mam pojecia skad Ci ludzie sie wzieli ehehehe

Ostatnia modyfikacja: 17.08.2009 23:08:05
[#6] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@PrzemasIII, post #5

Ta grafa wygląda zabójczo! :) Niestety, do momentu gdy znajdę normalną pracę, nie mogę sobie na nią pozwolić. Chyba tymczasowo pójdę na łatwiznę i zainwestuję w kabelek* a na dodatkowy osprzęt do Amigi poczekam na lepsze czasy**. Może będę miał szczęście i uda mi się zdobyć tak kosmicznie wyglądający model, jak CyberVision :D

Więc na razie muszę zainwestować w kabelek, myszkę (wolę oryginał od przelotki) oraz jakieś CD na SCSI (zakładam, że kontroler jest zrobiony zgodnie z panującymi regułami).

Jeszcze kilka pytań zostało bez odpowiedzi :P

*upierdliwość polega na tym, że sygnał puszczam przez tuner TV w PC, który ma "czincza",więc muszę użyć dwóch przelotek.

**na terenie Wrocławia dobrą pracę z chęcią przyjmę

[#7] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@Graf Zero, post #1

Amiga nie posiada wyjścia TV

Posiada - jest ono "ukryte" w gnieździe VIDEO. Amigę podłącza się do TV za pomocą wspomnianego wcześniej kabla RGB - SCART.

lub podpiąć A2000 do VGA

Daruj sobie kombinację z podłączaniem do VGA. Gdy będziesz miał kartę graficzną, wtedy podłączysz bez problemów, a teraz szkoda nerwów.

Jeśli się nie da nic zrobić to na jaki monitor zapolować?

Na początek (dopóki nie kupisz sobie karty graficznej - o ile planujesz taki zakup) TV w zupełności wystarczy.

Nie mam myszki i nie wiem, czy zaadoptuję jakąś z PC.

Ze względu na różnice w napięciach i sygnałach potrzebujesz do tego przelotki (o której zresztą już wcześniej pisano).

Czy stary mychon z blaszaka ruszy?

Podłączony bezpośrednio nie.

dysku zachował się system i jakiś soft. Jeśli nie to jakiej wersji os'u szukać

Takiego, jaką wersję kickstartu masz zainstalowaną w komputerze - prawdopodobnie 1.3, ale to trzeba sprawdzić, gdy już podłączysz Ami do jakiegoś wyświetlacza. Jeżeli OS się nie załaduje z dysku twardego to wyświetli się ekran z prośbą o włożenie dyskietki. Na tym ekranie znajduje się informacja o wersji kickstartu (a co za tym idzie również OS).

Czy są jakieś, niezbyt kosztowne sposoby, a rozbudowę i ulepszenie mojego nowego nabytku. Interesują mnie jedynie takie modyfikacje, które pozwolą przywrócić komputer do pierwotnej konfiguracji.

Nie.

[#8] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@Graf Zero, post #1

1. Do Amigi 2000 możesz podłączyć monitor dedykowany amidze. Amiga posiada własne rozwiązanie w tej dziedzinie. Monitor musi wyświetlać obraz telewizyjny (czyli w poziomie od 15 khz). Innym rozwiązaniem jest odpowiedni kabel do telewizora na euro. Jeśli chcesz podłączyć monitor VGA to musisz dokupić flickerfixer, który podwaja sprzetowo odchylanie poziome monitora. Patrząc z przodu na Amigę 2000 masz po prawej stronie od zasilacza gniazdo monitorowe do którego wkładasz flickerfixer.
2. Kartę graficzną możesz włożyć do swojej Amigi, ale musi ona być na sloty Zorro II. Ale bez karty turbo (min. procesor 68030) nie warto, gdyż będzie trochę za wolno. O slotach ISOwych zapomnij, były przeznaczone dla sprzętowego emulatora PC.
3. Gniazda z przodu to nie Rs 232. To specjalne gniazda amigowe. Mysz trzeba kupić dla Amigi, albo jak pisali koledzy przjściówkę dla Ps2 wkładaną w takie gniazdo.
4. Pamięć która masz na kartach jest taka sama tzn. Fast Ram, ale bez karty turbo możesz mieć max. 8 MB. Jeśli na SCSI masz np. 4 MB, to na drugiej możesz dołożyć resztę. Różnią się one tym, że ta Commodore może mieć max. 2 MB, a ta SCSI 8 MB. Jeśli obsadziśz tą SCSI maksymalnie, to ta druga jest zbędna i tak nie będzie widziana. Więcej pamięci możesz mieć tylko na karcie turbo (np. Blizzard 2060 - 128MB).
5. Ten sterownik SCSI powinien poradzić sobie z dyskami do 4 GB.
6. System jaki możesz postawić zależy od wersji ROMu jaki masz w swojej Amidze. Jeśli 1.3 to i taki system. Jeśli 3.1 to może być 3.1, 3.5, 3.9. Jak podłączysz monitor, to zobaczysz co się zgłasza (po odpięciu na dysku twardego, gdyż z nim od razu będzie się ładował system)

[#9] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@Graf Zero, post #3

Co do wyświetlacza to już koledzy poradzili. Co do myszki to zakup sobie na jakiejś aukcji interfejs na usb. Pozwala on podłączyć współczesną myszkę od pc. Amigowe myszki, delikatnie rzecz ujmując, są "niedzisiejsze" (optomechaniczne, niska rozdzielczość). Interfejs nie kosztuje jakichś chorych pieniędzy, a znacząco umila czas spędzony przy Amidze. Co do kontrolera HDD, to masz kawałek fajnego sprzętu. GVP robiło konkretne rzeczy. Co do dysku to trudno powiedzieć. HC8+ był sprzedawany zazwyczaj z dyskiem 52MB (tak piszą na Amiga Hardware). Myślę że 540MB uciągnęło by spokojnie, a "gigówkę" może. Jak ktoś ma w swojej A2000 kontroler GVP to niech napisze jaki dysk ma. Coś się może uda wydedukować. Od razu mówię że 1GB w Amidze to dosyć spory dysk. Programy zajmują znacznie mniej miejsca niż na pc (nawet w tamtych czasach). Jeżeli chciałbyś używać tego komputerka to czegokolwiek to tak jak radzili koledzy - karta turbo.

Tak OT, to nie powinieneś nazywać siebie ignorantem. Ignorant to by taki sprzęt wyrzucił na śmietnik. Ty jednak A2000 przytuliłeś i zamierzasz coś z nią zrobić. To się chwali.

Powodzenia z A2000.

[#10] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@AS, post #8

Dziękuję Wam wszystkim Panowie za szybkie i konkretne odpowiedzi! Rozjaśniło mi się w główce (dzięki odpowiedziom i puszce jasnego) i jestem gotów do dalszej batalii o wejście do amigowego świata. Im dłużej przyglądam się Amidze 2000 (na żywo i w necie), tym bardziej mi się podoba. To musiał być kiedyś kawał solidnego kompa i myślę, że babunia nie powiedziała ostatniego słowa. ;)

Oczywiście, jeśli macie jeszcze jakieś informacje i rady to nie krępujcie się - z chęcią skorzystam :D

[#11] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@Graf Zero, post #3

Graf Zero napisał(a):

Co takiego "magicznego" było w Amidze z
> TEJ
> AUKCJI
, że poszła za pięć stówek? Czy może to normalna
> cena?

Nic. Dwóch kolesi sie rzuciło na nią i tyle, spodziewam sie ze to wynikło z faktu ze dawno na alledrogo zadna sie nie pojawiła - pamietam, kilka miesiecy temu była piękna a2000 , praktycznie dziewicza, poszła za ...200zł, a ten koles co sprzedawał teraz to kupuje te szroty z niemiec za małą kase a potem wystawia za wiele wieksza na all, wiem bo pytałem sie go osobiście i niechetnie potwierdził

A za kilka tygodni kupujący jak sie zorientuje co z taka amigą moze realnie zrobić to bedzie sobie pluł w brode że wydał tyle hajsu

Ostatnia modyfikacja: 18.08.2009 00:48:06
[#12] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@MuppetShow, post #11

Niedawno miałem podobną sytuację chcąc upolować Atari Lynx. Zalicytowałem trochę powyżej rozsądku ale jeden gość mnie przebił. Do teraz nie wiem, czy żałować, czy się cieszyć że nie wygrałem. Fakt - egzemplarz był ładny i z grami. Poszedł za 250... kilka dni potem ten sam egzemplarz pojawił się na aukcji z ceną startową 250zł. Żałuję, że nie dodałem do obserwowanych i nie wiem, czy ktoś kupił. Z tego co widziałem żadnego chętnego nie było.

Jeśli ceny starej elektroniki (w moim zainteresowaniu są komputery i konsole) będą tak podbijane to przeciętny pasjonat będzie musiał przerzucić się na zbieranie kapsli z butelek. Na szczęście moja kolekcja jest na tyle skromna, że nie ma w niej wielu popularnych i tanich na rynku wtórnym konstrukcji. Aż się boję co będzie, gdy faktycznie zacznę polować na unikaty (np. Atari Falcon, Neo Geo Pocket color, Commodore CDTV i inne śniące mi się po nocach). Na szczęście na razie mam sprzęt, który mogę odkrywać i bawić się nim, oczywiście. :)

[#13] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@Graf Zero, post #12

Gosciu kupil za 250 i sprzedal za 250.
Sprzet pojechal do Slowacji
Tu masz linka
[#14] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@Norbert, post #13

Dzięki za info. Szkoda, że tak wyszło - gość nic nie zarobił a gdyby tak nie podbijał ceny to Lynx by został w kraju (i to w mojej kolekcji). Niestety 250zł, czyli maksymalna kwota mpwolf'a i moja to i tak było dla mnie trochę zbyt drogo. :(

Z drugiej strony zostały mi fundusze na kabelki i bzdety do A2000, która niespodziewanie pojawiła się na horyzoncie. :) Po przejrzeniu forum postanowiłem dostawić drugiego flopa. Mam kilka przeznaczonych do PC - również stare egzemplarze, które powinno się łatwo zaadoptować do Amigi. Moja A2000 już jest wyczyszczona z zewnątrz i prezentuje się naprawdę okazale. :)

[#15] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@Graf Zero, post #12

Pod panowaniem Słońca Kaszeb, 250zł wydaje się kwotą dużą. A to była moja normalna dniówka w Irl (na start). Z tym że w Polsce jakieś 7 lat nazad zarabiałem nawet wielokrotność tej kwoty, jako dniówkę, prowadząc malutki biznesik w szarej strefie..
250zł za w/w sprzęt to IMHO nie jest drogo. A że w Polsce od czasów zakichanego AWS trwa permanentny stan kryzysu, to insza historia.

Ostatnia modyfikacja: 18.08.2009 13:59:58
[#16] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@C2H5OH, post #15

na takie tematy jest rzeznia dlatego powstrzymam sie od skomentowania :P

[#17] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@Graf Zero, post #1

Wtrace swoje przyslowiowe 3 grosze mimo, ze juz uzyskales wystarczajace odpowiedzi.
Po pierwsze wyjscie tzw chinch - zolty (przepraszam za niewlasciwe slownictwo) jest najlatwiejszym sposobem sprawdzenia Ami 2000 (jak padl mi monitor to przez pewien czas go uzywalem) - niestety obraz bedzie czarno-bialy (odcienie szarosci)
co do myszek i joy-ow pasuja te od Atari XE - sam tak przekladam joy-a. Jesli chcesz przywrocic Ami do pierwotnej konfiguracji, a nie jest to wersja 2000HD czy inne wariacje to mozesz zazwyczaj to dosc prosto zrobic - wystarczy wyjac karty rozszerzen
jesli sie nie myle masz kontroler SCSI GVP wiec nie powinno byc raczej problemow z dyskami do 4GB pod WB 3.0. Ja niestety(stety) mam A2092 i doswiadczalnie stwierdzilem, ze ma problemy z czytaniem dyskow powyzej 1 GB.
a co do dysku to masz "olbrzyma", bo w mojej Ami siedzi w tej chwili 100MB (zakupiony z kontrolerem) - czeka na lepsze czasy - zakup przelotki SCSI na Ide (niestety nie widzialem zadnej ponizej 100 zl, sa ale w okolicach >300 PLN) a nastepnie podlaczenie karty CF przez przelotke CF-IDE. Poza tym niektore kontrolery SCSI (jak moj) sa wybredne i moga nie obslugiwac niektorych napedow CD-ROM, nagrywarek etc...

Korzystajac z okazji (byc moze to moja niewiedza/ignoracja) chcialem sie zapytac czy ktos wie cos wiecej o rozszerzeniu pamieci, ktore w Amiga Early Startup zglasza sie jako A2049 - nie moglem znalezc wyszukiwarka nic na jej temat w Big book of Amiga hardware
[#18] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@Graf Zero, post #12

Co do myszki możesz kupić przejściówkę USB lub PS2 (koszt około 40 zł) i używać praktycznie każdej myszy od PC. Fajnie mieć oryginalną - ale komfort używania znacznie mniejszy w tym przypadku.

Co do konsol, również jestem kolekcjonerem, ale że Neo Geo Pocket Color to unikat nie wiedziałem, swój egzemplarz w idealnym stanie jak z pudełka wraz z trzema grami kupiłem za 80zł :)
[#19] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@Graf Zero, post #3

aha co do karty graficznej ISA w A2000 poza zastosowaniem tych slotow jako sprzetowy emulator PC to istnieje tzw. "miejska legenda" o tym, ze stosujac ktoras z kart emulujacych pc mozna korzystac z Amiga OS-u - taka karta powinna miec sloty isa i zorro ale nawet jesli istnieje to jest raczej praktycznie nie do kupienia
[#20] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@Graf Zero, post #1

Troche info o tym co masz w tej chwili. Po pierwsze gratulacje super sprzetu, a raczej swietnej bazy do rozbudowy. Na dzien dzisiejszy jest to najlatwiejsza i najtansza w rozbudowie Amiga. Na eBayu az roi sie od kart turbo, graficznych, sieciowych i IO (w tym USB) do A2000, czego nie mozna powiedziec o innych Amigach, moze z wyjatkiem A1200.
Niestety, zebys nie pomyslal, ze jestes w bardzo rozowej sytuacji - masz najgorsza mozliwa wersje plyty glownej. Jest to wersja niemiecka bazowana na przestarzalej architekturze A1000. Rozni sie od pozniejszych (bazowanych na A500) tym, ze nie ma wyjsca video kompozytowego (zolty chinch podpisany "Mono"), ma inny port video przez co nie pasuja niektore Scandoublery i Flicker-Fixery, a takze inny port CPU powodujacy, ze czesc kart turbo nie dziala. Kolejna roznica, ktora juz sam zauwazyles to pamiec na plycie glownej. Otoz masz jej 512KB i jest ona widziana jako Chip RAM. Dodatkowe 512KB w slocie CPU to juz Slow RAM. Nowsze A2000 maja 1MB Chip RAMu na plycie glownej i wolny slot CPU.
Kontroler SCSI GVP to swietna sprawa, ktora ulatwi Ci zanurzenie sie w swiatek amigowy - bedziesz mogl bez wiekszych problemow poprzenosic soft z PC na Amige podlaczajac CD-ROM.
A teraz odpowiedzi na Twoje pytania.
Monitor. Niestety nie masz zbyt duzego wyboru w tej chwili. Jedynie amigowy monitor RGB, albo TV podlaczony przez Euro zlacze. W przyszlosci mozesz dolozyc karte graficzna i/lub Scandoubler/Flicker-Fixer i uzyc zwyklego monitora VGA od PC.
Myszka. Bez specjalnych adapterow tylko amigowa. Ze zdobyciem zwyklej myszki amigowej nie powinno byc problemu, a jesli na taki natrafisz skontatkuj sie ze mna to Cie poratuje ;)
System i soft. Fakt, na poczatek bedziesz potrzebowal co najmniej dyskietek z systemem i driverem do CD-ROMu. Jaki system to juz zalezy od tego jaki masz ROM w Amidze. Standardowo byl w niej OS 1.2, ale bez wymiany kosci ROM mozesz zainstalowac OS 1.3. Jedyna roznica miedzy OS 1.2 i 1.3 jest taka, ze 1.3 umozliwia bootowanie z HDD. W 1.2 bedziesz musial rozpoczynac bootowanie z dyskietki i potem reszta systemu bedzie sie ladowala z HDD.
Wbrew temu co ludzie mysla na OS 1.2/1.3 mozna juz troszke porobic. Taki kultowy soft jak Deluxe Paint, Protracker, AsmOne dziala bez zarzutow. Takze niektore gry sie instaluja i dzialaja z HDD pod OS 1.2/1.3 (The Settlers, Sim City, Dune II, Wings i pewnie wiele innych), takze na poczatek nie musisz sie spieszyc z upgradem.
Sposoby na rozbudowe. Na poczatek polecam zaopatrzyc sie w monitor, myszke i CD-ROM. To pozwoli Ci przeniesc troche softu i zaczac zabawe z Amiga. Potem w zaleznosci od tego do czego bedziesz chcial ta Amige wykorzystywac, jakas karta turbo, wiekszy dysk, karta graficzna, sieciowa, Scandoubler/FF, mozliwosci rozbudowy masz naprawde wiele i wbrew pozorom nie jest tak trudno z ich dostepnoscia.
Teraz ostatnie pytanko ;) RAM na karcie to SLOW RAM, a RAM na kontrolerze SCSI to FAST RAM. Roznica praktycznie zadna oprocz tego jak ta pamiec jest adresowana. Jedna i druga jest widoczna tylko przez procesor, tylko pod innymi adresami. W predkosci tez nie powinno byc zbyt wielkiej roznicy, ale podejrzewam, ze ten SLOW RAM moze byc szybszy od FAST RAMu, poniewaz FAST RAM jest adresowany przez dosc powolna szyne Zorro II, a FAST RAM jest podlaczony bezposrednio do szyny procesora ;)
Mam nadzieje, ze pomoglem i zycze milej zabawy z jedna z fajniejszych Amig :)

[#21] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@Graf Zero, post #1

Ja tez mam nierozbudowana A2000, ale nie mam zamiaru w nia inwestowac. Moim zdaniem nigdy nie dorowna ona A1200 z srednia karta turbo, wiec szkoda kasy.
Ale to tylko moje zdanie, bo ja A1200 z PPC jednak uzywam, a nie tylko sie nia bawie. :)

Tak czy inaczej masz juz duzo podpowiedzi od kolegow, ale nikt jeszcze nie napisal ze starego softu/gier nie odpalisz na karcie graficznej.
Istnieje mozliwosc przekierowania obrazu ze standardowych kosci do karty, ale czy to jest mozliwe w A2000, tego nie wiem. Jezeli nie, to potrzebne beda dwa monitory. Tak jak to kiedys bylo z Makowkami 68k.
Jezeli juz bedziesz mial karte graficzna, to warto Amige wyposazyc w jakis procek 040. Bo miec karte tylko do wyswietlania WB, mija sie z celem. A karta procesorowa z prockiem 040 to chyba fortune kosztuje w porownaniu do Blizzarda/Apollo dla A1200...

DODANE: Moim zdaniem. Masz HD, stacje, klawiature. Dokup sobie monitor PAL, bo na TV szkoda wzroku. Chyba ze podlaczysz monitor LCD. Dokup sobie amigowa myszke, joystick i ciesz sie Amiga. W sprzet zaopatruj sie w www.efunzine.com

Ostatnia modyfikacja: 18.08.2009 18:24:15
[#22] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@Andrzej Drozd, post #21

A2000 moze nie dorowna A1200 z PPC i slotami PCI, ale... znacznie prosciej i taniej bedzie ja doprowadzic do stanu "komputera uzywalnego", czyli z jakims dopalaczem, dodatkowa pamiecia, HDD, CD-ROM, karta graficzna.
Mozliwosc przekierowania obrazu z kosci Amigi na karte graficzna nie zalezy od Amigi, a wlasnie od tej karty. Ja mam u siebie do Picasso II podlaczony obraz z Flicker Fixera i zarowno obraz z Denise jak i Picasso wyswietlany jest na jednym monitorze VGA bez zadnych problemow. No i oczywiscie warto wspomniec, ze ze znalezieniem Scandoublera i karty Picasso nie ma problemu. Wystarczy pogrzebac na eBayu i zadzwonic do eFunzine.
A no i karta 040 do A2000 kosztuje nie wiecej niz do A1200 :P
Nie wspomne juz, ze wszelkie te bajery podlaczamy do A2000 bez zadnych kombinacji. Wyobraz Sobie teraz kogos kto nigdy nie uzywal Amigi i chce ja wyposazyc w karte grafiki. Musi ja przelozyc do obudowy Tower, kupic busboarda, zrobic kanapke, kombinowac z zasilaniem itp. Fakt, ze mozliwosci znacznie wieksze (PPC, PCI), ale jakim kosztem ;)

[#23] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@Czarek, post #22

Aha. No to fajnie wiedziec ze mozna taniej od A1200. :)
No, a PPC w retro w ogole nie jest potrzbny. To tylko ja mam juz tak zjechane. :P
Tak czy inaczej na poczatku bedzie potrzebne wszystko to, co napisalem w DODANE.
Pozniej mozna bawic sie w dalsza rozbudowe. :)

Ostatnia modyfikacja: 18.08.2009 18:51:53
[#24] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@Czarek, post #20

Powalczę z tematem i zapoluję na monitor, lecz na razie będę swoje 7MHz przepinał przez 3GHz z tunerem. Taka "bieda_opcja" do czasu odłożenia kaski i upolowania tej lepszej wersji monitora (Amiga M1438S o ile dobrze wyczytałem).Z czasem mam nadzieję zaopatrzyć się w grafikę i dopalacz, lecz to też kwestia pieniędzy. Co do myszki to chyba się skuszę na przelotkę a oryginalną, amigową mam nadzieję trafić z czasem. Może nabędę z jakimś innym modelem albo ktoś ze znajomych odkopie w piwnicy... Joystick a nawet dwa to pozycja obowiązkowa na tych komputerach - też zdobędę. Dzięki temu będę mógł śmignąć w Lotusie ze znajomymi. :D

CD-ROM SCSI zdobędę ze znajomego "złomowiska" (szrotują serwery, muszę odświeżyć kontakt). Widziałem na aukcjach kabel transmisyjny pomiędzy Amigą a PC. To wydaje się dobrym pomysłem i chyba w niedługiej przyszłości zainwestuję w tę zabawkę.

Patrząc od przodu A2000, z prawej strony płyty głównej (tuż obok zasilacza) jest pojedynczy slot. Zastanawiam się nad jego przeznaczeniem.

Zapomniałem już, że Dune 2 była też na Amigę! To będzie znakomity złodziej czasu ;)

[#25] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@Graf Zero, post #24

Hehe ;)
Monitora Amiga M1438 czy innego Multisynca nie warto podlaczac do A2000, ktora i tak generuje obraz tylko i wylacznie PAL, a do kart graficznych ten monitor ma zbyt slabe parametry (max. rozdzielczosc bodajze 800x600).
I co do tej przelotki na myszke PC - zazwyczaj koszt zaczyna sie powyzej 50 zl, kiedy oryginalna myszka amigowa zadko kosztuje wiecej niz 10 zl, przy czym te fabrycznie nowe na mikro stykach kosztuja max. 30 - 40 zl wiec masz prosta kalkulacje. A za te 50 zl mozesz kupic caly zestaw A500 z mysza (taka sama jaka byla oryginalnie z A2000), joyami, dodatkowa pamiecia i cala masa dyskietek z softem i grami...
Ten slot z prawej strony to slot Video - do niego podlacza sie Scandoubler/FF, genlock, ew. karty video rozszerzajace mozliwosci chipsetu Amigi (nie dodatkowe karty graficzne generujace grafike).

[#26] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@Graf Zero, post #24

@GrafZero
Gniazdo obok zasilacza - napisałem Ci w poście 8 pkt. 1 - gniazdo video/grafiki, służy do włożenia flickerfixera.

@Czarek
Jest taka karta graficzna, którą wkłada się do gniazda video i generuje grafikę - OpalVision, ponadto np. PicassoIV wykorzystuje to gniazdo.

[#27] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@AS, post #26

@AS - Racja. Z przemęczenia zapomniałem. Ogólnie sporo wiedzy pochłonąłem od wczoraj i muszę to wszystko ułożyć w głowie.

Podoba mi się budowa A2000. Miła odmiana od grzebania w blaszakach. :)

EDIT: Tak sobie pomyślałem. Czy po odpowiedniej rozbudowie Amiga 2000 będzie się nadawała, jako komputer "do internetu"? Chodzi mi tutaj o dostępne przeglądarki i to, jak sobie radzą z nowymi, coraz bardziej udziwnionymi stronami.

Ostatnia modyfikacja: 19.08.2009 00:46:11
[#28] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@Graf Zero, post #27

komputer "do ineternetu", powiadasz... Hmm... Jeśli myślisz o nowoczesnej przeglądarce, to pierwsza odpowiedź, która mi się nasunwa to "NIE". Wszystkim amiprzeglądarom na 68k brakuje obsługi kaskadowych arkuszy stylów (CSS), przez co na takim IBrowse na przykład co poniektóre strony wyglądają koszmarnie. Z drugiej strony przypomniałem sobie o porcie Netsurf. Tylko do niego będziesz potrzebował mocniejszego procka i karty graficznej.

[#29] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@recedent, post #28

Czyli na razie zabawa grami, nauka o możliwościach kompa i jego sofcie. Jeśli z czasem uda mi się dostawić lepszą grafę, proca, kartę sieciową i jakiś nowszy ROM (z kickiem) to jest nadzieja. W sumie to taka perspektywa mi wystarcza. :)

Jeszcze raz dziękuję za udzielenie mi tych wszystkich odpowiedzi, zwłaszcza że większość pytań musi być dla Was banalna. Od razu widać, że jesteście totalnie wkręceni w Amigę a jednocześnie otwarci na luserów. To forum ma świetną atmosferę! OK

[#30] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@Graf Zero, post #29

Amiga Klasyczna i Internet... Hm, są dwie szkoły, z tego, co widzę.
1. Fani zawzięci, zwani Amigoowcami;) upierają się, że można internecić się z Amigą.
2. Fani kochający Ami miłością rozsądną twierdzą (się pod tym podpisuję), że zmuszanie Ami do internecienia jest nieetycznym molestowaniem komputera.

A tak serio - nawet jak staruszkę A2000 zamienisz w rakietę, z kartą procesorową 2060 na pokladzie i ze 128 mega ramu, to i tak będziesz się w Internecie męczył. Brutalne fakty są takie, że nie ma dobrej, szybkiej, łykającej wszystko przeglądarki pod systemy od 3.0 do 3.9. Owszem, odpalisz jakieś tam GG, pogadasz na IRC. Coś tam przez FTP ściągniesz. Ale to bez sensu. Po cholerę zmuszać Ami do czegoś, do czego nie jest predystynowana?

A2000 to bardzo dobry komp. Łatwo i stosunkowo tanio zrobisz z niej maszynę do pracy z Lightwave (i nie daj sobie wmówić, że kości AGA są KONIECZNE), do pracy z procesorami tekstu, do pracy z DPaint, PPaint, Scalą, Image FX. Po dołożeniu karty graficznej polatasz na Photogenics. ArtEffect. Bez karty GFX pobawisz się też Maxxonem Cinema 4D, Realem 3D. No dużo się da. Quasi/semiprofesjonalnie popracujesz, z wielką satysfakcją.
Ale nie zmuszaj Amigi Classic do efektywnej pracy w Internecie. Pot, krew, ból i łzy.

Z szacunkiem
Des

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem