[#31] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@Des, post #30

Des napisał(a):

> A tak serio - nawet jak staruszkę A2000 zamienisz w rakietę, z
> kartą procesorową 2060 na pokladzie i ze 128 mega ramu, to i
> tak będziesz się w Internecie męczył. Brutalne fakty są takie,
> że nie ma dobrej, szybkiej, łykającej wszystko przeglądarki pod
> systemy od 3.0 do 3.9. Owszem, odpalisz jakieś tam GG, pogadasz
> na IRC. Coś tam przez FTP ściągniesz. Ale to bez sensu. Po
> cholerę zmuszać Ami do czegoś, do czego nie jest
> predystynowana?

Do przeglądania stron www procesor 060 nie wystarczy, nawet PPC to mało, do tego potrzebna jest jeszcze karta graficzna. I już można z tym że zawsze trafimy na jakąś stronę której nam przeglądarka poprawnie nie wyświetli.

Kolejna sprawa to karta sieciowa na sloty Zorro to biały kruk a bawienie się w internet przez złącze szeregowe lub równoległe to nie jest to.

Pozdrawiam
[#32] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@RadoslawF, post #31

Szkoda. Jestem ciekaw, jak by to wyglądało i z chęcią czasem bym pobuszował po necie na Amisi. Z drugiej strony nie jest to konieczne. Za kilka dni dotrze kabel i będzie "dzień sądu" podczas sprawdzania sprawności A2000. Na początek z pewnością wystarczy taka konfiguracja, jaką aktualnie posiadam. Jeśli wszystko będzie OK to zacznę przygotowywać się psychicznie i finansowo do rozbudowy. :)

[#33] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@RadoslawF, post #31

No otóż to. O tym właśnie mówię. Ami Klasyczna w najbardziej wypaśnym konfigu Nie Nadaje Się do Internetu. Moje pierwsze boje na froncie Ami i Internet, to oferowany przez Escom pakiet "Amiga Surfer". Już wtedy, w polowie lat dziewięćdziesiątych "Surfer" odstawal in minus od tego, co oferował głupi piec z windą95 i IE na pokladzie. Przykre to, ale prawdziwe. Surfera radośnie kupiłem i bardzo szybko sprzedałem, bo to męczarnia byla. Szybciej. lepiej, wygodniej pod każdy względem netowalo się z pieca z celeronem 300.

Z szacunkiem
Des

[#34] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@Graf Zero, post #32

Bo ja wiem, czy szkoda? Summa summarum możesz spokojnie spróbować. Tyle, że niczego fajnego nie zobaczysz. Jak już wspominałem - do GG, IRC i ściągania softu z Aminetu spox, ale o komfortowym korzystaniu z WWW zapomnij.

Z szacunkiem
Des

[#35] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@RadoslawF, post #31

Karty sieciowe na zorro sa dostepne w Vesalii i Softhucie. Nowiutkie z gwarancja. Cena ok 150 euro ;)

[#36] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@Czarek, post #35

Taniocha ;) Z pewnością dorzucają do nich Amigę z osprzętem...

Może potrwa to dłużej, lecz będę się starał kompletować sprzęt po trochę niższych kosztach. Co innego, jeśli wygram w totka.

Ostatnia modyfikacja: 20.08.2009 13:00:15
[#37] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@RadoslawF, post #31

nawet PPC to mało

Dla OWB spokojnie wystarcza, a reszta softu bez problemu dziala na prockach 040.
[#38] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@Des, post #33

Nie Nadaje Się do Internetu.

Nadaje sie. Codziennie uzywam.
[#39] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@Andrzej Drozd, post #38

Wierzę.
Ale powiedz mi, bez złośliwości, z ciekawości pytam, bo całe lata świetlne nie używalem Ami do Internetu - czy masz to wszystko, i tak wygodnie, jak np. ja, pod najnowszym Firefoxem w Linux Mint 7 Gloria?
Flesz, dżawa, serwisy typu you tube, te sprawy?

Z szacunkiem
Des

[#40] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@Andrzej Drozd, post #37

Andrzej Drozd napisał(a):

> nawet PPC to mało
>
> Dla OWB spokojnie wystarcza, a reszta softu bez problemu dziala
> na prockach 040.

Reszta to sobie może i działać, przeglądarka stron www bez karty graficznej to pomyłka niezależnie od prędkości używanego procesora.
Nie doczytałeś tego co było dalej czy ja zapomniałem o tej karcie GFX napisać ?

Pozdrawiam
[#41] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@Des, post #39

Wiadomo ze nie ma Javy i Flasha. Tak czy inaczej OWB juz jest calkiem przyzwoita przegladarka. Do YouTuba jest jakis plugin pod MPlayera. Czyli ogolnie trzeba kombinowac

Do jakosci FireFoxa jeszcze daleko.
Tak czy inaczej o OWB na AOS3 mozna zapomniec. Z drugiej strony do stron amigowych, na rozbudowanej A2000 wystarczy IBrowse i bedzie mozna poprawnie ogladnac prawie wszystko zwiazane z Amiga. A reszte zostawiamy dla peceta.
I to ma sens, dla radochy. Po zatym internet to nie tylko WWW. Wlasnie juz wspomniane GG, poczta, programy pogodowe. itd.
Internet w Amidze dla potrzeb amigowych, to ŚWIETNA sprawa.
[#42] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@RadoslawF, post #40

Nie doczytałeś tego co było dalej czy ja zapomniałem o tej karcie GFX napisać ?

Spokojnie. Czesc juz napisalem w poprzednim poscie.
No rzeczywiscie, bez karty sie nie obejdzie. Gdyby chociaz byla AGA, to moznaby na amigowe strony wchodzic w 256 kolorach.
Ale sciagac pliki bedzie mozna nawet na IB odpalonym w czterech kolorach. Jak juz wspomnialem, net w Amidze jest dla radochy.
Ja wlasnie pisze sobie teraz z IB. Jezeli bede potrzebowal dokladniej ogladnac jakas inna strone, to odpale OWB (AOS4), a jezeli bede chcial poogladac YouTube, to klikne na Opere/FireFoxa, na pececie obok.

Podsumowujac - kto odradza internetu w Amidze i porownuje go do tego co jest na pececie, ten jest malkontentem, sztywniakiem i pececiarzem. :P
[#43] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@RadoslawF, post #31

RadoslawF napisał(a):

> Do przeglądania stron www procesor 060 nie wystarczy, nawet PPC
> to mało,

A to ciekawe co napisałeś. To co ja i inni użytkownicy Amig robili przez wiele lat, zanim powstały karty z PPC czy 68060?

> do tego potrzebna jest jeszcze karta graficzna.

Nie potrzebna. Każda amigowa przeglądarka zadziała na Amidze bez karty graficznej.

> I już
> można z tym że zawsze trafimy na jakąś stronę której nam
> przeglądarka poprawnie nie wyświetli.

To jest prawdą. Ale zawsze można użyć alternatywy, czyli jakiegoś netscape na Shapeshifterze.

> Kolejna sprawa to karta sieciowa na sloty Zorro to biały kruk a
> bawienie się w internet przez złącze szeregowe lub równoległe
> to nie jest to.

A ja wiele lat używałem modemu podłączonego przez port szeregowy. Predkość 54k spokojnie wystarczała i obecnie także wystarcza do WWW.
[#44] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@RadoslawF, post #40

RadoslawF napisał(a):

> Reszta to sobie może i działać, przeglądarka stron www bez
> karty graficznej to pomyłka niezależnie od prędkości używanego
> procesora.

Napisz może dlaczego karta GFX jest niezbędna do oglądania WWW.
[#45] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@Andrzej Drozd, post #42

Andrzej do YouTuba możesz użyć Tubexxa pod Mosem. Ja tak oglądam jak mi się nie chce maca odpalac. :D

Ostatnia modyfikacja: 21.08.2009 17:06:43
[#46] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@Sir_Lucas, post #45

Albo na przykład GetVideo, albo Flashless. Co nie zmienia faktu, że na A2000 się nie da odpalić ani MorphOSa, ani OS4 (ile zrobili sztuk "developer PPC boards" do A2000? Pięć?).

[#47] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@recedent, post #46

OK. czyli przyjmijmy, że gdy finanse mi pozwolą będę korzystał z Amigi do internetu "for fun" zdając sobie sprawę ze wszystkich wad takiego rozwiązania. Rozgorzała tutaj naprawdę ciekawa dyskusja na ten temat :D

Z innej beczki. Na dniach otrzymam kabel A2000 - Euro, lecz niezbyt mnie to urządza. Ponieważ nie mam telewizora wszystko przepinam przez tuner w blaszaku. Wiąże się to z dużą ilością przelotek i kabli, które nie tylko będą pogarszały obraz, lecz mogą nie działać prawidłowo. Czy jest możliwość zdobycia kabla A2000 - RCA (cinch)? To znacznie by mi ułatwiło życie.

PS: Przypominam, że w mojej wersji Amigi 2000 nie mam wstawionego wyjścia cinch fabrycznie i kabel musi pasować do gniazda monitorowego.

Pozdrawiam - to forum jest naprawdę życzliwe dla nowych!

[#48] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@Graf Zero, post #47

Jeśli tak bardzo pożądasz chincha, możesz nabyć (choćby na Allegro) tak zwany modulator TV. Licz się jednak z tym, że jakość obrazu będzie bardzo słaba.

[#49] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@Graf Zero, post #47

Modulator jest średnio ciekawym rozwiązaniem problemu. Może poszukaj gdzieś (za niewielkie pieniądze poniewierają się po komisach i lombardach) telewizora, jakiegoś Sony Black Trinitron, 21 cali. Na początek, do kompa bez karty GFX jest idealny. Przez kabel rgb->euro uzyskasz obraz o niebo lepszy, niż na stareńkich, wypalonych monitorach dedykowanych Amidze. Płaski ekran, dobry kontrast, dobry balans bieli, dobre kolory. Za 4 stówy spokojnie takiego tivizora kupisz. Lepsze to niż pierdyliardy kabli, przelotek i takich tam, że już o podłączeniu poprzez modulator nie wspomnę.

Z szacunkiem
Des

[#50] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@kmilota, post #44

kmilota napisał(a):

> > Reszta to sobie może i działać, przeglądarka stron www bez
> > karty graficznej to pomyłka niezależnie od prędkości
> używanego
> > procesora.
>
> Napisz może dlaczego karta GFX jest niezbędna do oglądania WWW.

Napisz może dlaczego tekst "przeglądarka stron www bez karty graficznej to pomyłka" zinterpretowałeś jako "jest niezbędna" ?
Oczywiście przeglądarkę uruchomisz na kościach AGA nawet pewnie na ECS i OCS ale przeglądanie stron na tym to pomyłka. Taki zestaw nadaje się do uruchomienia w celu pokazania że można i to wszystko.

Pozdrawiam
[#51] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@kmilota, post #43

> do tego potrzebna jest jeszcze karta graficzna.

Nie potrzebna. Każda amigowa przeglądarka zadziała na Amidze bez karty graficznej.

To że zadziała nie znaczy że taki zestaw nadaje się do przeglądania stron www.
Do stron w pierwszej kolejności potrzebna jest karta GFX, w drugiej kolejności przydatne bywa przyspieszenie kompa, rozszerzenie pamięci i HD.
A przykładowa "każda Amiga" to także jakaś A2000 z 1mb Chipu, nie pisz że taki sprzęt nadaje się do przeglądania stron, mimo że przeglądarkę na tym uruchomisz.

Pozdrawiam
[#52] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@RadoslawF, post #51

Podpisuję się pod tym postem.
Jasne, że na nawet minimalnie rozbudowanej Ami można uruchomić przeglądarki, programy pocztowe, GG, Irca.
Można, ale nie warto, no chyba, że "for fun".
Zaś argumenty typu "bo spod jednej zrobisz to, spod drugiej tamto, a jak ci nie będzie chodzilo, to odpal emulator Maca i użyj Netszkapy".
E, no nie. Powtórze, chyba że li tylko "for fun". Bo generalnie to kombinowanie, jak koń pod górkę, orka na ugorze.

Z szacunkiem
Des
Ps. Nie jest moim zamiarem wykpiwanie, obrażanie kogokolwiek. Każdy z nas ma swoje zakrętasy, przyzwyczajenia, odpały. I trzeba to uszanować. Cechą zasadniczą userów PPA jest właśnie wzajemny szacunek, praktycznie brak trollingu i debilnej agresji. Nawet jak się bijemy po twarzach, to kulturalnie bardzo

[#53] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@Des, post #49

To może być kłopotliwe. Mieszkanie 20m2, trzy piece stacjonarne, dwa mobilne i do tego jeszcze masa innego osprzętu (konsole, Maci, trzy drukarki, teraz też A2000). Na telewizor po prostu nie mam miejsca - zwłaszcza 21 cali, chyba że z łóżka albo lodówki zrezygnuję. :P Myślałem, że może trafiały się kable z łączem RCA zamiast Euro. Albo s-video. Jeśli już jakiś większy grat z tunerem, to Mac Performa (integrowany z monitorem) bo były milusie - może kiedyś upoluję takie cacko.

Na razie nie będę kombinował zbytnio. Priorytetem jest skompletować "zestaw startowy" i zobaczyć jak to wszystko działa. Z braku laku będzie to szło przez tuner w piecu i przelotki. Może z czasem wypracuję jakieś lepsze rozwiązanie (opcjonalnie wygram w totka).

[#54] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@RadoslawF, post #50

RadoslawF napisał(a):

> Napisz może dlaczego tekst "przeglądarka stron www bez karty
> graficznej to pomyłka" zinterpretowałeś jako "jest niezbędna" ?

Ze względu na użyte przez ciebie słowo "to pomyłka". Dla mnie jak coś jest pomyłką, to znaczy nie do użytku. Czyli w tym wypadku jest potrzebna lub niezbędna karta graficzna - w/g ciebie.

> Oczywiście przeglądarkę uruchomisz na kościach AGA nawet pewnie
> na ECS i OCS ale przeglądanie stron na tym to pomyłka.

Dlaczego? Pracowałeś może kiedyś na Macach z dwukolorowymi monitorkami, albo na czarnobiałych terminalach Unixowych?

> Taki
> zestaw nadaje się do uruchomienia w celu pokazania że można i
> to wszystko.

Kiedyś tylko takie zestawy były i wszyscy byli zadowoleni. Więc coś się zmieniło?
[#55] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@kmilota, post #54

kmilota napisał(a):

> > Napisz może dlaczego tekst "przeglądarka stron www bez karty
> > graficznej to pomyłka" zinterpretowałeś jako "jest niezbędna"
> ?
>
> Ze względu na użyte przez ciebie słowo "to pomyłka". Dla mnie
> jak coś jest pomyłką, to znaczy nie do użytku. Czyli w tym
> wypadku jest potrzebna lub niezbędna karta graficzna - w/g
> ciebie.

Zamiast "nie do użytku" przyjmij nie do sensownego lub wygodnego użytku.

> > Oczywiście przeglądarkę uruchomisz na kościach AGA nawet
> pewnie
> > na ECS i OCS ale przeglądanie stron na tym to pomyłka.
>
> Dlaczego? Pracowałeś może kiedyś na Macach z dwukolorowymi
> monitorkami, albo na czarnobiałych terminalach Unixowych?

Pracowałem na starych Makach, pracowałem na Atari ST z monitorami monochromatycznymi, ale stron www na nich nie oglądałem.
A ty oglądałeś ? byłeś zadowolony z wyglądu ?

> > Taki
> > zestaw nadaje się do uruchomienia w celu pokazania że można i
> > to wszystko.
>
> Kiedyś tylko takie zestawy były i wszyscy byli zadowoleni. Więc
> coś się zmieniło?

Sugerujesz że kiedy standardem była A500 z monitorem 640x256 lub z bijącym po oczach 640x512 ludzie masowa przeglądali na nich strony www ?

Pozdrawiam
[#56] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@RadoslawF, post #51

RadoslawF napisał(a):

> To że zadziała nie znaczy że taki zestaw nadaje się do
> przeglądania stron www.

Nie wiem jakie ty masz wymagania, ale są także tacy użytkownicy internetu, którzy przeglądają strony WWW na C64. To co tobie wydaje się pomyłką, inny z radością używa. Nie możesz wszystkiego kroić na własną miarę.

> Do stron w pierwszej kolejności potrzebna jest karta GFX, w
> drugiej kolejności przydatne bywa przyspieszenie kompa,
> rozszerzenie pamięci i HD.

Owszem mam dobrze rozbudowaną A4000 i nie wróciłbym do A500, ale od A500 (wcześniej C64 z systemem GEOS) zaczynałem i wiem do czego jest zdolna.

> A przykładowa "każda Amiga" to także jakaś A2000 z 1mb Chipu,
> nie pisz że taki sprzęt nadaje się do przeglądania stron, mimo
> że przeglądarkę na tym uruchomisz.

No to napisz wreszcie dlaczego nie nadaje się do przeglądania stron.
[#57] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@RadoslawF, post #55

RadoslawF napisał(a):

> > > Oczywiście przeglądarkę uruchomisz na kościach AGA nawet
> > pewnie
> > > na ECS i OCS ale przeglądanie stron na tym to pomyłka.
> >
> > Dlaczego? Pracowałeś może kiedyś na Macach z dwukolorowymi
> > monitorkami, albo na czarnobiałych terminalach Unixowych?
>
> Pracowałem na starych Makach, pracowałem na Atari ST z
> monitorami monochromatycznymi, ale stron www na nich nie
> oglądałem.
> A ty oglądałeś ? byłeś zadowolony z wyglądu ?

A ja oglądałem i byłem pod wrażeniem tej nowości. W końcu wystarczyła myszka do poruszania się po internecie, a nie terminal tekstowy.

> > > Taki
> > > zestaw nadaje się do uruchomienia w celu pokazania że można
> > > i to wszystko.
> >
> > Kiedyś tylko takie zestawy były i wszyscy byli zadowoleni.
> > Więc coś się zmieniło?
>
> Sugerujesz że kiedy standardem była A500 z monitorem 640x256
> lub z bijącym po oczach 640x512 ludzie masowa przeglądali na
> nich strony www ?

Nie wiem czy masowo. Zresztą w tamtych czasach w Polsce mało kto miał modem. Pamiętam jak zamawiałem połączenie, a pani mówiła że nie może mnie połączyć, bo tam tylko coś piszczy. Ale mimo wszystko było to lepsze niż na pecetach z kartami CGA lub Herkulesami.
[#58] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@kmilota, post #56

kmilota napisał(a):

> > To że zadziała nie znaczy że taki zestaw nadaje się do
> > przeglądania stron www.
>
> Nie wiem jakie ty masz wymagania, ale są także tacy użytkownicy
> internetu, którzy przeglądają strony WWW na C64. To co tobie
> wydaje się pomyłką, inny z radością używa. Nie możesz
> wszystkiego kroić na własną miarę.

Minimalne wymagania do przeglądania stron www to rozdzielczość 800x600 i 16bitowy zestaw kolorów.
Czytałem o przeglądarce www dla C64 tylko to co ona pokazuje ma sie nijak do tego co widać na IBrowse o współczesnych przeglądarkach jak Firefox nie wspomnę. I to o czym nie chcesz pamiętać to zestaw C64 plus ta przeglądarka nie służy do typowego czytania stron a o udowodnienie że można.

> > Do stron w pierwszej kolejności potrzebna jest karta GFX, w
> > drugiej kolejności przydatne bywa przyspieszenie kompa,
> > rozszerzenie pamięci i HD.
>
> Owszem mam dobrze rozbudowaną A4000 i nie wróciłbym do A500,
> ale od A500 (wcześniej C64 z systemem GEOS) zaczynałem i wiem
> do czego jest zdolna.

Czyli teoretycznie wiedzieć powinniśmy obaj.

> > A przykładowa "każda Amiga" to także jakaś A2000 z 1mb Chipu,
> > nie pisz że taki sprzęt nadaje się do przeglądania stron,
> mimo
> > że przeglądarkę na tym uruchomisz.
>
> No to napisz wreszcie dlaczego nie nadaje się do przeglądania
> stron.

Dlatego że jak oglądałem strony www z A1200 bez karty GFX to brakowało pamięci CHIP, a taka A2000 ma tej pamięci jeszcze mniej.

Pozdrawiam
[#59] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@kmilota, post #57

kmilota napisał(a):

> A ja oglądałem i byłem pod wrażeniem tej nowości. W końcu
> wystarczyła myszka do poruszania się po internecie, a nie
> terminal tekstowy.

W tamtych czasach byłem, dzisiaj nie jestem.
Tak samo jak w tamtych czasach siedziałem przed paskudnym monitorem i cieszyłem się że wyświetla 640x256 a może wyświetlić jak bardzo potrzeba 640x512 a nie 320x256 jak w kompie 8 bit.

> > Sugerujesz że kiedy standardem była A500 z monitorem 640x256
> > lub z bijącym po oczach 640x512 ludzie masowa przeglądali na
> > nich strony www ?
>
> Nie wiem czy masowo. Zresztą w tamtych czasach w Polsce mało
> kto miał modem. Pamiętam jak zamawiałem połączenie, a pani
> mówiła że nie może mnie połączyć, bo tam tylko coś piszczy. Ale
> mimo wszystko było to lepsze niż na pecetach z kartami CGA lub
> Herkulesami.

Dostęp do sieci przez numer TPSA to już czasy A1200 i A4000.
Właściciele A500 zadawalali się pykaniem w dostępne gierki.
W dyskusjach ludzi serfujących po sieci przewijały się tematy jaką głębię kolorów ustawić i jak skonfigurować przeglądarkę aby pamięci CHIP wystarczyło.

Pozdrawiam
[#60] Re: A2000 - pytania ignoranta.

@RadoslawF, post #59

Z tego co pamiętam to grafikę na modemie się wyłączało. Wtedy można to było robić bez szkody dla "wyglądu" strony. Wszystko co trzeba - było w tekście. Na allegro dało się w ten sposób bez problemu zalogować.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem