[#40]
Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie
@radzik,
post #34
No ale mi niestety nie odpowiada cała filozofia GUI MorphOS
Cała ta jak to nazywasz filozofia GUI sprowadza się do tego, że domyślną, wbudowaną w system biblioteką do tworzenia interfejsów graficznych jest MUI. No i prefsy są w jednym okienku, ale przecież w OS4 też jest okno z ikonkami... Chyba, że dla Ciebie "filozofia" to wygląd skórek dołączanych do systemu, ale to chyba pomieszanie pojęć. W takiej sytuacji polecam skórkę "OFour", która upodabnia wyglądem MorphOS-a do AmigaOS 4.
Co do samej budowy systemów nie wiem, nie chcę wiedzieć, nie znam się
A szkoda, zwłaszcza "nie chcę wiedzieć" brzmi pesymistycznie. Ocenianie systemu operacyjnego poprzez zewnętrzny wygląd aktualnie ustawionej skórki, to podejście, które nazwałbym płytkim. Praktycznie każdy współczesny system operacyjny można graficznie skonfigurować tak, żeby wyglądał jak inny (np. temat Windows do KDE). Czasami też postawa "nie chcę wiedzieć" wynika z niedopuszczania do swojej świadomości, że jednak MorphOS jest rozwiązaniem lepszym. Wtedy wynajduje się kolejne "uzasadnienia" w stylu "MorphOS działa na struclach ze śmietnika", albo "nie posiada praw do nazwy Amiga, więc na pewno jest gorszy".
Tak czy inaczej, wybór jest Twój.