[#61] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@Count Grishnak, post #57

Szkoda tylko ze poza systemem nic nie chodzi bo klasyk nie wyrabia

Wiadomo. :) Ale nie mowimy teraz o predkosci klasyka, tylko o AOS4, MOS i AOS3 (z koprocesorem PPC). AOS4 na klasykach spisuje sie najlepiej. Dlatego tez wiekszosc ludzi na klasykach z PPC uzywa AOS4, zamiast MOSa, czy nawet AOS3 :)

Ostatnia modyfikacja: 13.01.2010 13:08:15
[#62] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@Count Grishnak, post #57

Ależ chodzi. Fakt mam problemy z poprawnym działaniem NetSurfa, ale OWB chodzi ładnie, dopiero muli się na Google Docs. Na klasyku (603/233 MHz) jest problem z oglądaniem filmów, no ale to jest wiadome, proc za słaby. Ale praca na systemie (nawet na standardowej skórce OS4) jest ok, tak jak Andrzej mówi OS4 jest odczuwalnie szybszy od MOS 1.45. Tak więc www, operacje na plikach, lha, mp3 działają bardzo ładnie jak na sprzęt totalnie przestarzały. Gorzej jest z softem 68k, o ile ImageFX działa nieźle, w miarę szybko o tyle Cinema4D renderuje obrazy z prędkością 040/33 MHz (porównywałem) więc tu się negatywnie zaskoczyłem.
Poza tym po małej optymalizacji, bazując tylko na dodatkach z Comodities OS4 pod siebie mi się bardzo dobrze na tym pracuje. Dodając do tego AmiArc i AmiListera, plus nieśmiertelnego DOpus4 naprawdę więcej do szczęścia nie potrzeba.
Dlatego wstępnie jestem bardziej za OS4 niż za MOSem.

[#63] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@radzik, post #62

Hmm pamietam ze liczylem sobie jakas kolapuszke w Lightwave na os4 i mosie i wynik byl zdecydowanie na korzysc mosa. Mam dziwne podejrzenia ze jednak nie sprawdzales zbyt dokladnie motyla:). Ps nie chodzi mi o zdyskredytowanie os4, tylko milo by bylo gdybys nie polegal na wrazeniach "screenowych" a po prostu sprawdzil sobie oba rozwiazania:)

Ostatnia modyfikacja: 13.01.2010 13:20:50
[#64] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@Count Grishnak, post #63

Wiesz, ja się nie przejmuje zbytnio emulacją 68k. Według mnie ma to zapewnić jakie takie odpalanie naprawdę niezbędnego softu na nowym systemie. Nie będę się decydował na MOSa np. z powodu szybkości renderingów Cinema4D. Cineme4D traktuje jako taką protezę, bo czekam na np. natywnego Alladyna4D. AOS4 i MOS to są nowe system pod nowy sprzęt (na klasyku to tylko ciekawość/fun/bajer) i musi wyjść na to natywny software. W innym wypadku oba te systemy można se wsadzić tam gdzieś bo po co mi system na PPC bez natywnego, nowego softu poważnego oprogramowania do pracy.

[#65] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@radzik, post #64

AOS4 i MOS to są nowe system pod nowy sprzęt

W tym kontekście warto wiedzieć, że na nowym sprzęcie MorphOS jest znacząco szybszy (co pokazały między innymi testy porównawcze AmigaOS 4 i MorphOS-a na Pegasosie 2, przeprowadzone przez francuski portal Obligement). Warto też porównać bazę dostępnego natywnego oprogramowania.

[#66] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@sqward, post #35

ale niestety kuleje bardzo funkcjonalność.

Coś więcej na ten temat? No i czy tylko falcon?
[#67] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@Grzegorz Kraszewski, post #65

Już wcześniej widziałem te testy. Z tego co widać na Pegu II MOS zamiata OS4 jak tylko chce. Jedyny argument może być taki, że jest to pierwsza wersja AOS pod Pega II, ale generalnie nie jest to żaden argument. :) Pozostaje mieć nadzieję, że OS4 będzie lepiej dopracowany. Ciekawiło by mnie też porównanie Blednera (no ale na OS4 to on jeszcze nie wyszedł publicznie) i Hollywood.
Szkoda, że nie miałem szansy organoleptycznie popracować sobie na OS4 i MOS na tej maszynie, może kiedyś się trafi.

Na razie pozostaje mój punkt widzenia z wersji obu systemów na klasycznym sprzęcie.

[#68] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@QkiZ, post #52

W takim razie to pewnie kwestia tego, że Atari nie dorobiło się sprzętu Next-Genowego (dorobiło się?), więc wszyscy programiści siłą rzeczy albo przenieśli się na inną platformę sprzętową, albo piszą dalej pod 68k. Swoją drogą ciekawe co to znaczy "da się używać na gołym Falconie 020/14, a na 060/100 działa bardzo dobrze". Być może tak samo jak Netsurf/OWB 68k - teoretycznie uruchomią się na 020/14, a normalną prędkość osiągniesz dopiero na emulatorze?

[#69] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@recedent, post #68

hades, milan oraz ct060, nic poza 68k nie maja

[#70] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@recedent, post #68

ciekawe co to znaczy "da się używać na gołym Falconie 020/14

To nic nie znaczy. Goły Falcon miał 68030@16MHz.
[#71] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@C2H5OH, post #70

Dziękuję za wyprowadzenie z koszmarnego błędu. A czy masz może takiego Falcona 030/16 pod ręką, żeby sprawdzić, jak się na nim sprawuje HighWire?

[#72] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@recedent, post #71

CSS dziala bardzo dobrze na Netsurf ( 1200 + 060@50mhz + Voodoo3 ), ale osobiscie uzywam IBrowse i mimo ze nieraz strony wygladaja strasznie to dziala szybko i stabilnie, a Netsurf potrafi zrobic freeze na ladne kilkadziesiat sekund jezeli struktura dokumentu HTML jest skomplikowana.

[#73] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@recedent, post #71

Nie posiadam. Z Atari mam tylko 800XL do naprawy..
[#74] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@neoCDTV, post #72

A jak dział na stronie ppa.pl na 060? Na 040/33 MHz dość wolno, zajmuje mu trochę wczytanie tego i owego.

[#75] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@radzik, post #74

Odpowiedz moge dopiero dac w weekend, obecnie amiga znow jest rozebrana lub jeszcze nie zlozona.

[#76] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@recedent, post #71

Trzeba wziąć jeszcze pod uwagę, że CT060 na Falconie działa na SDRamach.
A i jeszcze Atari Falcon posiada DSP, nie wiem czy coś to zmienia jeśli chodzi o wyświetlanie stron internetowych, ale np. na gołym Atari Falconie można ponoć spokojnie słuchać MP3 w bardzo dobrej jakości :)

[#77] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@Sir_Lucas, post #76

Gołego falcona używam tylko do oglądania starych dem. Różnica między gołym falconem a falconem z ct60 jest dużo większa niż różnica między gołą a1200 a a1200 z 060. Prawdopodobnie to zasłago sdramu.

[#78] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@Grzegorz Kraszewski, post #65

To ze MOS2 jest babrdziej zaawansowanym i szybszym od ASOS4.1, to wiadomo.

Niestety na klasyku MOS1.4.5 jest strasznie wiechliwy. Zreszta nie tylko na klasyku. Potrafi sie zamrozic w nieoczekiwanym momencie. AOS4 nie ma tego problemu.
Tak wiec od dwoch lat, spedzam wiecej czasu na AOS4 niz MOS. Przez te dwa lata, bardzo przyzwyczailem sie do AOS4.
Nowego sprzetu nie mam zamiaru kupic, ale gdybym mial, to wybralbym raczej ten z AOS4. Dwuletnia sila przyzwyczajenia.
Coz, to niedopracowanie MOSa 1.4.5, tak wlasnie wplynelo na wybor klasykowcow z PPC.
[#79] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@Daclaw, post #10

No nie powiedziałbym. Regularnie przeglądam fora dla 8-bitowców i niestety tam również panuje atmosfera wzajemnego "opluwania się" (np. forum C64 Power i C&A Fan). Dodatkowo osoby aktywne zniechęcone atmosferą zakładają własne forum, które wkrótce staje się martwe z braku użytkowników. Zamiast robić coś konstruktywnego, cała para idzie w gwizdek :(

[#80] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@recedent, post #68

Nawet na emulatorze nie osiagniesz normalnej predkosci ( Netsurf, nie wiem jak z OWB )

[#81] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@Andrzej Drozd, post #78

A na czym poza klasykiem MOS jest wiechliwy? Miałem Pegaza 2, teraz mam maca mini z MOSem, i na żadnym ten system nie jest wiechliwy.
[#82] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@wali7, post #81

Pewnie masz na myśli dwójeczkę, a Andrzej pisze o 1.4.5
[#83] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@wali7, post #81

Nie ma się co tak nabijać z klasykowców z ppc, bo to potencjalni klienci na nowy sprzęt. Fakt jest taki, żę MOS słabiej chodzi (poza emulacją 68k) niż AOS na klasyku a efekt jest taki, żę ja osobiścię wolę kupić coś związnego z OS4 w przyszłości.

[#84] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@recedent, post #68

recedent napisał(a):

> W takim razie to pewnie kwestia tego, że Atari nie dorobiło się
> sprzętu Next-Genowego (dorobiło się?), więc wszyscy programiści
> siłą rzeczy albo przenieśli się na inną platformę sprzętową,
> albo piszą dalej pod 68k. Swoją drogą ciekawe co to znaczy "da
> się używać na gołym Falconie 020/14, a na 060/100 działa bardzo
> dobrze". Być może tak samo jak Netsurf/OWB 68k - teoretycznie
> uruchomią się na 020/14, a normalną prędkość osiągniesz dopiero
> na emulatorze?
>
>

Gdzieś słyszałem o projekcie Atari Coldfire, więc myślą o nextgen.

neoCDTV napisał(a):

> Odpowiedz moge dopiero dac w weekend, obecnie amiga znow jest
> rozebrana lub jeszcze nie zlozona.
>
>

Jemu chodziło o Atari a nie Amigę.

[#85] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@radzik, post #83

No standardowe ustawienia MorphOS na classika troszke suxx :)
W sumie moglem na AmiWigili co nieco ci je zmienić i było by lepiej ;)

[#86] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@Drako^lM, post #85

Będzie jeszcze szansa na pokazanie wszystkiego raz jeszcze w tym roku. :)

[#87] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@radzik, post #86

OK

[#88] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@R-Tea, post #82

Pewnie masz na myśli dwójeczkę, a Andrzej pisze o 1.4.5

Tak. Na poczatku strasznie marudzilem na AOS4. Najbardziej zabolala mnie emulacja starego softu. Wciaz sie przelaczalem pomiedzy AOS3.1 i MOS1.4.5.

Z czasem, nauczylem sie uzywac zamiennikow lub innego rozwiazania podejscia do problemu. Z niektorych spraw calkowicie zrezygnowalem, dzieki drugiej Amidze. Od okolo roku na Amidze z PPC uzywam praktycznie tylko AOS4 (czasami przelaczam sie na MOSa, aby sprawdzic soft). AOS3.1 mam swietnie zalatany, ale tylko zalatany, czesto wywala sie WOS i emulacja PUP, czasami lubi sie zresetowac, a BVision i tak oddziela mnie od rzeczy ktore mam na drugiej Amidze z AGA. Natomiast MOS 1.4.5 robi czlowieka za...dlugo wytrzymalem, ale ile razy mozna sie restartowac?
AOS4 Classic, z dobrym i sprawdzonym softem jest po prostu systemem stabilnym. A takiego mi potrzeba, dla GG, poczty i paru innych spraw (tak, tak, peceta uzywam raczej "tylko" dla Youtube, MySpace, Flash i czegos tam jeszcze do muzyki).
[#89] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@Andrzej Drozd, post #88

Nie zauważyłem wiechliwości MorphOSa 1.4.5 ale prawda jest taka że nie bardzo odczuwam przyjemność używania tej wersji po tym jak posiedzę na Miniaku z wersją 2.4, za duża przepaść.

Nie wiem jak wygląda AOS4 na klasyku, może się kiedyś przekonam jak dorobię się cd romu ;) ale wątpie szczerze żeby coś mogło mnie tak zauroczyć jak MorphOS na moim mini :)

[#90] Re: Dlaczego Atari ST ma przeglądarkę z CSS, a Amiga nie

@Andrzej Drozd, post #88

ja na klasyku restartowalem mosa raz na dzien srednio

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem