[#31] Re: TOS vs AMIGAOS

@fazior, post #30

też mam takie odczucie, jednak druga strona barykady ma odmienne zdanie.
zadziwiające

[#32] Re: TOS vs AMIGAOS

@xeen, post #31

bierze sie to stad... kazdy chwali to co ma ;-]

my darzymy sentymentem Amige .. a oni atari ..

pamietajcie.. KROLOWA JEST TYLKO JEDNA ! OK
*nie chodzi o elektrode *

[#33] Re: TOS vs AMIGAOS

@arti4-92, post #27

bzdura

[#34] Re: TOS vs AMIGAOS

@xeen, post #1

No to wykopales topor wojenny :D Teraz wroca dawne czasy
"atarowca wal z gumowca " :P

[#35] Re: TOS vs AMIGAOS

@fazior, post #33

Z precyzuj się.

[#36] Re: TOS vs AMIGAOS

@arti4-92, post #35

"Z precyzuj" a co to takie?

[#37] Re: TOS vs AMIGAOS

@arti4-92, post #35

Arti chyba sprecyzuj ;)

Dla mnie tylko Amiga.

moja historia z kompami zaczęła się od A65 potem Zx potem C64 następnie St i na koniec aż do teraz Amiga i nie ma takiej mocy abym wrócił do St.

[#38] Re: TOS vs AMIGAOS

@fazior, post #36

Sprecyzuj sie .

[#39] Re: TOS vs AMIGAOS

@damianx, post #37

Oczywiscie wole Ami, ale lubie tez Atari, posiadam 1040 ST i 65XE :)

[#40] Re: TOS vs AMIGAOS

@RadoslawF, post #11

"wyświetlanie statycznego obrazku w HAMie było wprawdzie czymś fajnym ale i rzadko wykorzystywanym w praktyce."

Na mojej A1200 Blizzard IV 32 MB Fast + FPU podpiętej do Philipsa 8833-II zdjęcia lepiej wyglądały, niż na PC (K6 3DNow 350MHz) z VooDooRush, który miał ekran odpalony w 16 bitach. Nawet interlace nie przeszkadzał. Nie wiem, czy to efekt tego, że Ami wyświetlała 4 razy więcej kolorów, czy też efekt sprzętowego AA
[#41] Re: TOS vs AMIGAOS

@arti4-92, post #38

sluchał kiedy atari? tak z ciekawosci zapytam, porownywal specyfikacje YM2149 i Pauli? Jak poslucha i porowna to moze nie bedzie bzdur pisal. Tak na marginesie, apropos multitaskingu, odpalilem kiedys na ste moda /z drewna i stali itd:)/ heh tak toto zaczelo rznac po procu ze nic wiecej nie dalo sie zrobic. Jedyne co mozna na tym odpalac w miare komfortowo to szumy i popierdywania generowane przez jamaszke.

Ostatnia modyfikacja: 26.11.2010 11:04:51
[#42] Re: TOS vs AMIGAOS

@fazior, post #41

http://www.youtube.com/watch?v=13NFRCuSiyQ NP to? Bardziej mi sie to podoba od jakiegoś taniego sampla.

Ostatnia modyfikacja: 26.11.2010 11:03:54
[#43] Re: TOS vs AMIGAOS

@arti4-92, post #42

Nie chodzi o podobanie sie a o realne mozliwosci. Na ami tez sa tony cziptjunow.

[#44] Re: TOS vs AMIGAOS

@fazior, post #43

Bardziej na miejscu było by porównanie ym do sida, dalej twierdze że Paula jest gorsza od ym jeżeli chodzi o tworzenie dźwięków o ile Paula wogole je tworzy.

[#45] Re: TOS vs AMIGAOS

@arti4-92, post #44

a na czym opierasz swoje twierdzenia wodzu? http://books.google.pl/books?id=gnw0Zb4St-wC&pg=PA57&lpg=PA57&dq=amiga+paula+generating+sound+possibilities&source=bl&ots=49nUpxAgsD&sig=Zj2QIhkOzmrzFE8b7H0lpirbN3I&hl=pl&ei=aIfvTO3GEMyRswaGxq2bCw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CBUQ6AEwAA#v=onepage&q&f=false

[#46] Re: TOS vs AMIGAOS

@fazior, post #45

Na podstawie tego że Paula nie jest syntezatorem tak jak YM, SID albo opl3.
Dzwiek może być zrobiony w procesorze i odtworzony przez Paule, ale nie bedzie to lepsze od YM.

Ostatnia modyfikacja: 26.11.2010 11:23:30
[#47] Re: TOS vs AMIGAOS

@arti4-92, post #46

Z czytaniem tez masz problem? W tekscie do ktorego linka wkleilem jest czarno na bialym napisane ze generuje, podane sa rowniez parametry jakie moze osiągnąc generowany dzwiek.

Ostatnia modyfikacja: 26.11.2010 11:27:09
[#48] Re: TOS vs AMIGAOS

@fazior, post #47

Fazior z tego co pamietam mial lub ma jakies rozbudowane STe ..
wiec empirycznie sprawdzil i porownal oba systemy oraz mozliwosci komputerow. Mam nadzieje ze zrobil to obiektywnie.
Ja niestety nie umialbym zachowac obiektywizmu ATARI SUX ! :D OK

[#49] Re: TOS vs AMIGAOS

@HOŁDYS, post #48

Ech Holdys nasluchalem sie przez lata jakie to atari jest mjuzik kul. Odpalilem posluchalem emm poprosilem panow z atariarea o the best of i rece mnie opadly. Dlatego ciezko mi czytac takie bzdury j/w.

[#50] Re: TOS vs AMIGAOS

@fazior, post #49

prosta sprawa Atari ST odtwarza sample z czestotliwoscia telefoniczna 11- 16 khz ... Amiga spokojnie 28 khz w PAL . nie wspomne o 56 Khz w DBPAL
mimo 4 kanalow i 8 bitow moduly brzmia rewelacyjnie.. a co waznie odgrywanie bez udzialu CPU .. co latwo sprawdzic jak WB sie zawiesi .. myszka stoi .. a modul sobie nadal jakby nic sie nie stalo ..pomyka

Atari jest lepszy .. ale od C64 nie od A500

[#51] Re: TOS vs AMIGAOS

@fazior, post #49

Bo może ci fani muzykowania komputerowego preferują taka typową starą i typowo komputerową muzykę.

Ja osobiście też wolałem i nadal podoba mi się bardziej muza z AY ze speca,żadne tam atarynki i commodore.

Amiga wyprzedziła trochę te generatorki ,ludzie to zauważyli i poszli o krok dalej robiąc muzę oparta na samplach itp.

Czasmi odpalam sobie jakąś grę na emulatorze st własnie po to aby porównać sobie muzycznie jego możliwości względem amigi.
I w 99% jest jakoś dziwnie gorzej.

Ale może z racji amigi rzuciło mi się na uszy.

[#52] Re: TOS vs AMIGAOS

@damianx, post #51

Ja rozumiem, naprawde, z przyjemnoscia choc zadko odpalam cziptjuny, ale litosci, jak mozna napisac ze jamaszysko stare i nedzne jest w czymkolwiek lepsze od pauli?

[#53] Re: TOS vs AMIGAOS

@fazior, post #52

Bo nie jest lepsze.

Ale jeżeli patrzysz pod kątem muzyki najbliższej naturalnym dzwiękom to tylko paula

ale jak pod kątem typowo elektronicznym to tylko "jamaha" i jej podobne.

Ostatnia modyfikacja: 26.11.2010 11:51:20
[#54] Re: TOS vs AMIGAOS

@damianx, post #53

No wlasnie nie:). Matko i corko amiga moze generowac dzwieki w duzo wiekszym przedziale niz ta cholerna jamacha, mozesz sobie rownie dobrze wygenerowac jamachowskie pierdzenie jak masz na to ochote.

[#55] Re: TOS vs AMIGAOS

@fazior, post #54

fazior toć piszę że paula rulezzzzz

osobiście żałuję że śp commodore nie wsadziło do a1200 i a4000 czegoś rozwojowego paulowego.

i nie chodzi tu o żadne dsp itp ,mi wystarczyłoby 16 bit i przynajmniej 8 kanałów.

[#56] Re: TOS vs AMIGAOS

@damianx, post #53

Offtopic się zrobił, ale słyszałeś coś na C64 produkcji takich muzyków: Reyn Ouwehand, Drax, PRI, GRG, Kristian Røstøen, Jeroen Tel ?

Z nowszych produkcji warto posłuchać:
http://noname.c64.org/csdb/release/?id=91173

Na Yamaszkę nie uświadczyłem takich cukiereczków, ale to może kwestia gustu. Zarzuć jakimiś linkami, albo ulubionymi twórcami na YM, może być na priv.
[#57] Re: TOS vs AMIGAOS

@damianx, post #55

Ale stosujesz jakies dziwne rozroznienia. Yamacha lepsza w tym, paula w tym, a to zwykla nieprawda jest. To ze pierdzenie jest na atari, a na ami sampelki i modki wzielo sie nie ze specyficznych upodoban userow obu kompow. To wynikalo z realnych mozliwosci sprzetu. Powtorze raz jeszcze, paula tez moze wesolo popierdywac i w niczym, nawet w prykaniu nie jest gorsza od ym:).

[#58] Re: TOS vs AMIGAOS

@fazior, post #57

Bo do tego przykładu można przyrównać samochód:

nie po to ludzie mają klasyki żeby przemieszczać się z miejsca a do b.

to robi każdy współczesny samochód często dużo tańszy i w ogóle lepszy,a jednak.....

i tak jest z paulą ,choćby i mogła emulować "24 bity" to i tak wolę oryginał.

mogę sobie na ami posłuchać modków ay mogę to również robić na pc .

[#59] Re: TOS vs AMIGAOS

@damianx, post #58

Dobra koncze juz, w dawnych czasach za laami za gorami, kiedy amiga i atari cos znaczyly amiga tez mogla prykac cziptjunami i z powodzeniem to robila. Ament.

[#60] Re: TOS vs AMIGAOS

@MikeN, post #40

Na mojej A1200 Blizzard IV 32 MB Fast + FPU podpiętej do Philipsa 8833-II zdjęcia lepiej wyglądały, niż na PC (K6 3DNow 350MHz) z VooDooRush, który miał ekran odpalony w 16 bitach. Nawet interlace nie przeszkadzał. Nie wiem, czy to efekt tego, że Ami wyświetlała 4 razy więcej kolorów, czy też efekt sprzętowego AA

Chyba coś w tym jest. znajomy twierdził że u mnie(A1200 Apollo 40/40MHz) DOOM lepiej wygląda niż oryginał na pececie. hmmmm
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem