[#61] Re: TOS vs AMIGAOS

@xeen, post #1

1. Porównywanie systemów komputerów 16-bitowych po tylu latach IMHO nie ma już sensu.

2. Tryb HAM na A500 był praktycznie bezużyteczny (za mała paleta kolorów, rozdzielczość oraz za mała moc komputera - wyjątki potwierdzają regułę), ale na AGA po prostu niezbędny (wyświetlanie zdjęć, obróbka grafiki, dema)

3. Ciekawostka. Jeśli porównać sprzętowo komputery ośmiobitowe i ich teoretycznych następców w 16. bitach, to idealnym poprzednikiem Amigi 500 jest... Atari XL/XE.

Przynajmniej ja widzę więcej podobieństw sprzętowych niż analizując pary C64 - Amiga (16-bit) oraz Atari XL/XE - Atari (16-bit) ;)

Wymieniam pierwsze co przychodzi mi na myśl: tęcze, proste łączenie różnych "ekranów", niemal dowolna pamięć ekranu, wąskie, lecz długie w pionie sprzętowe duszki, spora paleta kolorów, 4 kanały dźwiękowe, częste używanie trybu 4-kolorowego... :)
[#62] Re: TOS vs AMIGAOS

@Adam Kulesza, post #61

Co do tego Atari XE, to Jay Miner był ojcem układu TIA odpowiedzialnego za grafikę konsoli Atari 2600. GTIA zastosowany w Atari XL/XE był rozwinięciem TIA, tak więc wiele pomysłów zastosowanych w małym Atari miało tego samego ojca co sama Amiga.
[#63] Re: TOS vs AMIGAOS

@Adam Kulesza, post #61

tęcze, proste łączenie różnych "ekranów", niemal dowolna pamięć ekranu,

Te wszystkie efekty laczy jedno - Antic. Pod atari pislo sie programy dla Antic-a (mozna bylo, tak jak na Amidze, dosc sporo :)), a pod Amiga pisalo sie CopperListy :)

[#64] Re: TOS vs AMIGAOS

@szuler, post #63

Atari XL/XE pozwalało wyświetlić jednocześnie 256 kolorów na ekranie :P
Oczywiście pecetowcy w to nie wierzyli :)

[#65] Re: TOS vs AMIGAOS

@kjb, post #64

Atari XL/XE pozwalało wyświetlić jednocześnie 256 kolorów na ekranie :P

No ba. A ja sobie kiedys tak zaprogramowalem Antic-a, ze mi wyszedl piekny tryb "interlace" z ladnymi kolorami :)

[#66] Re: TOS vs AMIGAOS

@szuler, post #65

mozna gdzies na necie zobaczyc ten efekt na Atari 8 bit ?

[#67] Re: TOS vs AMIGAOS

@HOŁDYS, post #50

Ależ się znęcacie nad biednym ataruskiem :(

Przecież nie chodzi o to, żeby atari odgrywał dzwięki swoimi generatorami. Zresztą amiga też nie jest tu niczym wyjątkowo świetnym. Używałem na atari Cubase a dzwięki generowały syntezatory a nie komputer jako taki. Wszystko działało dobrze i stabilnie,a o to chodziło. Nie wiem czy na amidze było podobne oprogramowanie, ale z pewnością brak standardowego gniazda MIDI był jednym z czynników ograniczających zastosowania amigi w muzyce.

[#68] Re: TOS vs AMIGAOS

@silverbud, post #67

Amigowy port serial jest zgodny z midi - wystarcza dwa gniazda i chwila lutowania zeby zrobic przelotke Amiga Serial -> MIDI. Cos w rodzaju przelotki Jack - RCA Chinch tylko troche wiecej kabelkow.

Ostatnia modyfikacja: 29.11.2010 16:02:34
[#69] Re: TOS vs AMIGAOS

@Czarek, post #68

atari nie dorasta amidze do pient.
[#70] Re: TOS vs AMIGAOS

@szuler, post #65

No ba. A ja sobie kiedys tak zaprogramowalem Antic-a, ze mi wyszedl piekny tryb "interlace" z ladnymi kolorami usmiech

A jesteś pewny że to było interlace ?
Atari w ramach oszczędności wyświetlał co drugą linię, było to zresztą widać gołym okiem na monochromatycznych neptunach i podobnych monitorach.

Pozdrawiam
[#71] Re: TOS vs AMIGAOS

@RadoslawF, post #70

atari nie ma interlecu w ogole os atari i to kazdego to wielkie nieporozumienie i zawieszaja sie co chwile

Ostatnia modyfikacja: 29.11.2010 16:11:29
[#72] Re: TOS vs AMIGAOS

@b10, post #69

Co racja to racja.
Też uważam że Zaporożec lepszy był od Syreny OK

[#73] Re: TOS vs AMIGAOS

@Czarek, post #68

W kwestii możliwości dźwiękowych Paula królowała niepodzielnie. Zaś jeśli chodzi o midi to jednak atarka rządziła. Wbudowane gniazda + Cubase Steinberga robiło swoje.
[#74] Re: TOS vs AMIGAOS

@RadoslawF, post #70

A jesteś pewny że to było interlace ?

Oczywiscie ze nie, dlatego napisalem "interlace" a nie interlace. To co zrobilem to wyswietlanie co ramke dwoch osobnych obrazow z innymi paletami. Albo po to, zeby uzyskac 3 albo 4 odcienie szarosci w trybie 320x192, albo zeby uzyskac kolory posrednie.

[#75] Re: TOS vs AMIGAOS

@damianx, post #51

Ostatnia modyfikacja: 02.12.2010 22:34:22
[#76] Re: TOS vs AMIGAOS

@HOŁDYS, post #75

Tak kozacko oba wyglądają w tych barwach wojennych, że musiałem wam to pokazać. :) To okładka francuskiego magazynu z marca 1988.

[#77] Re: TOS vs AMIGAOS

@ZbyniuR, post #76

Super to wygląda (okładka), i pomysł i wykonanie OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem