[#31] Re: Shark

@Andrzej Drozd, post #30

Wiecie co tak naprawdę chcę Wam napisać?

Ludzie są głodni na całym świecie i "Amiga" to brzydki pryszcz, na tle głodujących ludzi. Same snoby. Zero klasycznych ideałów.
[#32] Re: Shark

@Andrzej Drozd, post #31

No bo mi się marzył zawsze taki sprzęt, ze jak potrzebuję starego oprogramowania i użyc swoich starych różnych kart to mi to działa, a jednocześnie jeżeli potrzebuję `kopa` to da mi to szybki proc, a tu nic z tego .
SZkoda.
[#33] Re: Shark

@recedent, post #29

Zastanawia mnie jedno. Zakladajac ze Elbox sprzedawalby Sharka z premedytacja nie wiedzac jaki bedzie jego dalszy los to czy MOSTeam wypuscilby na niego MOSa?
Jesli tak to takie np Efiki nie mialy by chyba racji bytu.
Jak sadzicie?
[#34] Re: Shark

@Phibrizzo, post #33

Jeśli zaistniały by dwie okoliczności takie jak przy portowaniu Mosa na Efikę to sadze, ze odpowiedź była by pozytywna.

MosTeam w zamian za port na Efikę dostał jakieś tam pieniądze i sprzęt na własność. Jeśli było by tak samo to mailibyśmy Mosa na klasyka.

Benedykt Dziubałtowski

[#35] Re: Shark

@recedent, post #29

Tutaj też coś pisze o tej karcie.

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=7&t=4202

Benedykt Dziubałtowski

[#36] Re: Shark

@Benedykt Dziubałtowski, post #34

Gdyby tak udalo sie jakos przekonac Elbox do sprzedarzy tych kart a MOSTeam do przportowania MOSa na taka karte to byla by mozliwosc na G3/4 w klasyku.
Ale niestety oba warunki musialy byc spelnione. Zdaje sabie sprawe ze taka karta nie byla by tania oraz za szybka z porownaniu np z MimiMackiem a i znajac zycie MOSTeam tez nie bylby zainteresowany.
Juz jest za pozno na takie rozwiazania, a szkoda.
[#37] Re: Shark

@Phibrizzo, post #36

Uważam, ze nie. Sprawa jest co prawda prkatycznie beznadziejna ale nie kompetnie :D

Ale sprawę trzeba by nakręcić. Skoro z Hyperionem nie dało się dogadać z jakiś powodów aby OS4 wspierał Sharka to może z Mosem jest jakaś szansa.

Benedykt Dziubałtowski

[#38] Re: Shark

@Benedykt Dziubałtowski, post #37

A nie byłoby łatwiej jak już dogadać się z Natami Team i wypuścić ich SuperAga jako kartę PCI, po to by odpalać stare programy wymagające AGA.
[#39] Re: Shark

@Ender, post #38

po co ? :D skoro byle procek emuluje agatke? sens wkladania agaty w pci jest zaden. lepiej rozwiazac to softwarowo. ami-one czy samanty bez problemu daly by rade przy dobrym kodzie. a karta z aga na pcio tozto jakis hardkor...bezsens

pozatym natami team i to ich cudo... dopiero pod koniec stycznia maja miec gotowa plytke po ostatniej modyfikacji... gotowa na tyle by zaczac znow nad nia pracowac ....

Ostatnia modyfikacja: 25.12.2010 00:59:20
[#40] Re: Shark

@DRACOX, post #39

Masz rację, tylko że na razie WinUAE chyba kładzie inne "udawaczki" właśnie z powodu nienajlepszej/nienajszybszej emulacji układów specjalizowanych. W sumie to jestem ciekaw co wyjdzie z próby zintegrowania UAE z Arosem (nie pamiętam jak się nazywa ten projekt, chyba że coś pomyliłem). Fajnie by było odpalać stare gierki bez bawienia się w ustawienia emulatora.

Ostatnia modyfikacja: 25.12.2010 01:18:00
[#41] Re: Shark

@Ender, post #40

zreszta ,sama agata na pci tez by nic nie dala , ktos musial by dla niej stworzyc sterownik pod system z ktorym byla by uzywana, a takze oprogramowac jakos inne elenty systemu by stare gierki do tejze agaty w pci sie odwolywaly...

Ostatnia modyfikacja: 25.12.2010 01:26:12
[#42] Re: Shark

@Benedykt Dziubałtowski, post #14

Dragon w Elboxie leży w gablotce zaraz za drzwiami po lewej stronie obok Radeonów itp. rozszerzeń.

[#43] Re: Shark

@Ender, post #40

UAE pod PPC nie ma JIT przy emulacji CPU i to jest główny powód wyższości WinUAE nad nim. Sprzętowa emulacja AGA niewiele już chyba da przy prockach rzędu G4 >= 1 GHz, trzeba JIT...
[#44] Re: Shark

@Shredder, post #15

Niech chociaż może Stach100 wstawi w cyberstroma G4

Kiedyś się dotego przymierzałem. Teoretycznie jest to możliwe, ale kiedy sam sobie zadałem pytanie: "po co?" to nie znalazłem odpowiednich argumentów. I dlatego jedyne co robię to zamieniam procki 604e na szybsze.
Jeżeli jednak takie argumenty mi przdstawisz i nie obali je byle pierd komara to wrócę do tematu.

[#45] Re: Shark

@Ender, post #40

Tak pieprzycie o WINUAE i emulacji AGA a to jest nieporozumienie,
To ma być emulacja ?? Wystarczy sobie puścić jakąś prezentacje nawet najprostrzą na na Scali. Toż to tego oglądać się nie da. I co z tego że 4 rdzenie poganiają i szybka greafa w PC jak gubi synchronizację albo przy wyświetlaniu liter zaczyna dzielić ekran... żenada
[#46] Re: Shark

@Shredder, post #45

Jak to bodaj kiedyś Marek Pampuch pisał nie da się udawać komputera lepszego na gorszym. :)

Generalnie ze Scalą pod WinUAE nie walczyłem, ale można jednak niestety powiedzieć, że WinUAE to najlepsza klasyczna Amiga.

[#47] Re: Shark

@Shredder, post #45

No widzisz, emulacja byłaby chyba tańsza/prostsza do zrobienia niż AGA jako karta PCI/PCI-e i napisanie odpowiednich sterów. Klasyk jest fajny, ale wcześniej (niestety) czy później płyty zaczną padać jak muchy i co wtedy? Chyba lepszym rozwiązaniem jest dołożenie karty grafiki (AGA) niż dokładanie do A1200 szybszego turbo.
[#48] Re: Shark

@Ender, post #47

Nie liczyłbym, że płyty zaczną padać jak muchy. Jakoś płyty C64 nie padają. Klasyk jest wiecznie żywy i zapewne nas zaskoczy wielokrotnie. Tak więc nowy sprzęt przyda się na pewno, zresztą widać, że Individual Computers. ciągle coś projektuje i sprzedaje się to bez problemu.
Myślę, że spokojnie sprzedałaby się karta turbo z PPC dla OS4.1 na klasyka.
A jednocześnie w "nowych amigowych systemach" emulacja programowa jest jedynym słusznym kierunkiem, a nie dokładnie jakiś kart z AGA. :)

[#49] Re: Shark

@Phibrizzo, post #33

Jak sadzicie?

Sądzę że tak. :)
[#50] Re: Shark

@stachu100, post #44

Potrzebujesz kasiorki przed wlutowaniem, z załącznikiem że niekoniecznie musi się udać i już.Nie ma się czego wstydzić :)
[#51] Re: Shark

@recedent, post #29

Chodzi o kartę Crescendo 7200, produkcji firmy Sonnet

Tak się składa, że mam tą kartę. Firmowo w PM 8200 było ppc120, teraz ma G3 500 1Mb L2 - można np. spokojnie grać w warcraft 3 i takie tam. Kupiłem nową z zapasów magazynowych za 25 USD na ebayu. A sharka szkoda.
[#52] Re: Shark

@jarema, post #51

Prawda, szkoda Sharka czy Dragona!
Ale na horyzoncie jest coś uważam lepszego, NATAMI!!!
Oby to wypaliło a widać że idzie wszystko w dobrym kierunku. Co prawda na tym nie pójdzie OS4.x jak mógłby na Sharku ale z drugiej strony jest trochę niezłego sprzętu pod AOS4.x jak chociażby Samantha czy Pegasos.

[#53] Re: Shark

@atarens, post #52

O ile mi wiadomo Dragon aż taki martwy to nie jest :)

[#54] Re: Shark

@PrzemasIII, post #53

a co Ci wiadomo? Podziel się informacjami ;)
[#55] Re: Shark

@vegeta, post #54

Pewnie chodzi o to że żyje w marzeniach niektórych ludzi.

[#56] Re: Shark

@vegeta, post #54

Trudno powiedzieć czy jest martwy, czy nie. Był co najmniej raz prezentowany publicznie - działający. Byłem jedną z osób które to widziały, Dragona dotknęły nawet i są na to dostępne ogólnie fotki potwierdzające.
Ale to było kilka lat temu. Czy coś dalej się dzieje w tym kierunku? Raczej niewiele.
[#57] Re: Shark

@Ender, post #40

-

Ostatnia modyfikacja: 18.02.2011 21:16:13
[#58] Re: Shark

@stachu100, post #44

Stachu, cos jak wpelzniecie na etne w trakcie erupcji:), bedziesz pierwszy. Slawa, kobiety wino itd, pozatym cala masa patafianow bedzie chciala mocniejszej grzalki w blizzu, wiec moglbys calkiem solidny narzut na wymianie procka machnac. Emm mam nadzieje ze pokonalem pierd komara:)?

[#59] Re: Shark

@arti4-92, post #55

Ty marzeniami ja faktami

[#60] Re: Shark

@PrzemasIII, post #59

A gdzie są te fakty, bo wiesz, napisać wiele można. Fakty są takie, że ich brak.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem