[#1] FPGAArcade Replay
Mikej, twórca konkurenta Natami wrzucił na a.org 2 krótkie filmiki pokazujące prototyp tej maszynki w działaniu:

http://www.youtube.com/watch?v=AKmdGUK9XcI

http://www.youtube.com/watch?v=CBIAncdZdf8

Dla mniej wymagających będzie to spora konkurencja dla Natami, cena tej maszynki ponoć ma oscylować w granicach 250-300 euro.

[#2] Re: FPGAArcade Replay

@pampers, post #1

:) ładnie

[#3] Re: FPGAArcade Replay

@pampers, post #1

SysSpeed pokazał żeprędkościowo ten przęt jest sporo woniejszy od Apollo 40/40 MHz.

Ostatnia modyfikacja: 17.03.2011 10:47:38
[#4] Re: FPGAArcade Replay

@Andrzej Drozd, post #3

W fazie prototypu na pewno. Pewnie czeka ich jeszcze sporo optymalizacji, ale znając życie to nie ma być demon prędkości tylko w miarę dobry sprzętowy emulator.

[#5] Re: FPGAArcade Replay

@pampers, post #4

Fajna rzecz, mam nadzieję, że to zmobilizuje team Natami do przyspieszenia prac nad swoim projektem, bo ostatnio mam wrażenie, że team Natami
większą radość czerpie z samego "budowania swojego projektu w nieskończoność" niż jego potencjalnego ukończenia Nie mniej trzymam kciuki za oba projekty.

[#6] Re: FPGAArcade Replay

@Andrzej Drozd, post #3

konkurencja dla Natami to nie jest nawet w zamysle autora. To ma byc sprzetowy emulator EC020/AGA (choc pokazuje 2x wiecej niz 030/25Mhz, i 8x EC020), nie ma wielu portow - USB, Ethernet, PCI, 4xAudio.... Uzyty uklad FPGA to tez mala jednostka (Spartan3e).

Ogolnie daleko temu do Natami, ale moze byc ciekawa alternatywa dla tych, ktorym potrzebny jest tylko w miare wydajny/tani klasyk z AGA :)

ps. FPGA to wolnosc OK . A Natami otwiera zupelnie nowy rozdzial w histori Amigi 68k :)

Ostatnia modyfikacja: 17.03.2011 11:43:25
[#7] Re: FPGAArcade Replay

@slay, post #5

Fajnie by było gdyby pojawiła się niezbyt droga alternatywa .
Trzymam kciuki . :D
[#8] Re: FPGAArcade Replay

@pampers, post #1

No i bardzo dobrze! Do WHDLoad bardziej niż wystarczy, a i jakieś mniej wymagające demko też się zapuści. OK
Myślę że właśnie to będzie strzał w dziesiątkę bardziej niż Natami.
Po pierwsze niewiele osób potrzebuje "superwypaśnego" klasyka z LAN, USB, 070, 256MB FAST, 128MB??? CHIP, SuperAGA, itd.
Po drugie: cena.
Jak FPGAArcade Replay ma kosztować powiedzmy 250EUR z "chudą" specyfikacją 030 + 8MB FAST (albo coś koło tego) no to ile będzie kosztować Natami?

Na to retoryczne pytanie niech zwolennicy Natami sami sobie odpowiedzą.

Ja już pisałem że cena Natami dla kilenta końcowego to moim zdaniem 1000EUR (czy też 4000PLN). Czy się wiele pomylę? Zobaczymy.

Wiadomo: więcej mocy się zawsze przyda, ale 1000EUR mniej w kieszeni to dla wielu jest ciężkie do zaakceptowania; tym bardziej w dobie kryzysu...
[#9] Re: FPGAArcade Replay

@1989, post #6

ps. FPGA to wolnosc

Chociaż nie zawsze zgadzam się z Tobą to w tym przypadku podzielam Twój pogląd.
Za 10-15 lat zabytkowe komputery typu Amiga, ZX Spectrum, Atari, C64 i (co tam kto chce) będą istniały w 3 postaciach:
1) Oryginalne maszyny (działające lub nie) dopieszczane przez swoich właścicieli
2) Jako emulatory porgramowe dla wiodących systemów operacyjnych
3) Jako sprzętowe emulatory "zakodowane" w układach FPGA.

I właśnie 3 punkt będzie najbardziej intresujący:
W pudełku wielkości paczki papierosów (+ mały zewnętrzny zasilacz sieciowy) będzie upchnięty układ FPGA wraz ze wszystkimi potrzebnymi peryferiami. A najciekawsza będzie możliwość wyboru emulowanej maszyny. Po prostu przy włączeniu zasilania użytkownik będzie sobie wybierał czy ma być to Amiga, Atari, C64, itd. Po klepnięciu "Enter" po sekundzie lub dwóch będzie miał na ekranie postawiony przez siebie system na emulatorze maszyny którą przed chwilą wybrał.
Rzecz jasna do "pudełka" można będzie podłączyć standardową klawiaturę, monitor, myszkę, sieć, USB, WiFi HDMI, itd. A system operacyjny obsłuży wszystko to do czego ktoś napisze sterowniki. Reszta będzie po prostu w danej chwili nieaktywna.

Fajne, nie?

P.S.
Może zapatentować ten wynalazek?
W końcu patentuje się najczęściej tylko wizje i koncepcje a nie działające rozwiązania.
[#10] Re: FPGAArcade Replay

@Andrzej Drozd, post #3

Może i jest wolniejszy, ale zwróć uwagę, że użyty jest w tym soft procesor, co oznacza, że procesor też jest emulowany.
Dzięki temu szybsze FPGA = szybszy procesor, ponadto możliwe byłoby reprogramowanie FPGA na dowolny procesor np. 68000, jeżeli potrzebujemy odpalić soft, który wymaga 020 albo wyżej wystarczy jeden klik i mamy 68020 na pokładzie, co przekłada się na lepszą kompatybilność. :)

Ostatnia modyfikacja: 17.03.2011 12:39:53
[#11] Re: FPGAArcade Replay

@witekkk, post #10

Jaki soft procesor, co jest emulowane? FPGA to układ w którym buduje sie inny układ, procesor zbudowany w takim ukladzie, nie jest emulowany a po prostu jest.

wydaje mi się że nie można powiedzieć o szybkosci układu FPGA, bo bez żadnej konfiguracji jest to poprostu kupka bramek niepołączonych ze soba.

inna droga, możesz zbudować jakiś procesor w fpga i tym procesorem emulować inny procesor :>, ale to droga troche na około :P

Edycja: Co do samego ArcadeFPGA, spokojnie można powiedzieć że to poważna konkurencja dla Natami, dlaczego?? Cena Natami będzie zapewne kilka razy większa, Natami to po prostu bardzo szybka Amiga, a ArcadeFPGA może robić za szybką Amigę i szybkie Atari - sprzet trafi do większej liczby ludzi, nie tylko do amigowców. Trzecia sprawa to fakt, że nie każdy potrzebuje jakiejś wielkiej mocy, a wystarczy mu maszynka do whdload.

Ostatnia modyfikacja: 17.03.2011 12:55:14
[#12] Re: FPGAArcade Replay

@stachu100, post #8

Ja już pisałem że cena Natami dla kilenta końcowego to moim zdaniem 1000EUR (czy też 4000PLN). Czy się wiele pomylę? Zobaczymy.

spojrz na cene Atari Coldfire Project, mysle, ze cena Natami w dniu premiery bedzie cos kolo 600 euro netto, choc z uwagi na brak procesora ColdFire itd., moze byc nawet istotnie nizsza np: 500 euro netto. Tworcy Natami sa swiadomi tego jaka cena zapewni im sukces, dlatego nie bawia w rozbudowe ponad bog wie co. W swiecie Natami to bedzie odpowiednik A500 czyt. N050-N070 (1xCore)/150-200Mhz/SAGA/512MB DDR2 (256+256), niezbedne porty USB,PCI..itd.

Chociaż nie zawsze zgadzam się z Tobą

cieszy mnie to OK , bo mamy o czym dyskutowac :)

Fajne, nie?

takie rozwiazanie tez bralem pod uwage w przypadku ArcadeFPGA. Amiga/Atari/Commodore/ZX itd. ALL in One :)

Ostatnia modyfikacja: 17.03.2011 13:16:38
[#13] Re: FPGAArcade Replay

@arti4-92, post #11

Cena Natami będzie zapewne kilka razy większa, Natami to po prostu bardzo szybka Amiga, a ArcadeFPGA może robić za szybką Amigę i szybkie Atari - sprzet trafi do większej liczby ludzi, nie tylko do amigowców.

jako emulator samego klasyka, na pewno jest to ciekawsza i tansza propozycja + nowy sprzet, ale niektorzy chca lepszej Amigi 68k czyt. sny o Amidze :)

Ostatnia modyfikacja: 17.03.2011 13:13:38
[#14] Re: FPGAArcade Replay

@witekkk, post #10

Dzięki temu szybsze FPGA = szybszy procesor

niekoniecznie musi byc lepszy i szybszy FPGA tj. wiecej MHz itd. - choc to tez decyduje o wydajnosci, wystarczy posiedziec troche dluzej - optymalizacje, nad programem zeby wiecej wycisnac z tego samego FPGA :)

[#15] Re: FPGAArcade Replay

@1989, post #14

Ktoś chyba nie rozumie idei FPGA.

[#16] Re: FPGAArcade Replay

@arti4-92, post #15

Ktoś chyba nie rozumie idei FPGA

moze jasniej ?

[#17] Re: FPGAArcade Replay

@arti4-92, post #15

arti4-92:
@1989 ma rację: szybkość emulowanego procesora bardzo zależy od jakości jego implementacji w FPGA. Może się okazać że skopana implementacja powiedzmy procka 030 na 200MHz układzie FPGA będzie chodzić kilkakrotnie wolniej od optymalnej i przemyślanej implementacji w tym samym FPGA pracujacym na 50MHz.
I jeżeli ktoś nie rozumie idei FPGA to na pewno nie jest to @1989.

Ostatnia modyfikacja: 17.03.2011 14:41:16
[#18] Re: FPGAArcade Replay

@stachu100, post #17

Wydaję mi się, że 1989 stara się wmówić nam wszystkim, że procesor zbudowany w układzie FPGA jest emulowany...

[#19] Re: FPGAArcade Replay

@Andrzej Drozd, post #3

SysSpeed pokazał żeprędkościowo ten przęt jest sporo woniejszy od Apollo 40/40 MHz.

no i co? Do sentymentalnego popykania w superfroga albo inna gierce wystarczy. Ot, taki lepszy MiniMig.

... pierwsza maszynka retro ktora sklonny bylbym kupic...

[#20] Re: FPGAArcade Replay

@stachu100, post #8

Co do ceny Natami to sądzę, że się mylisz, gdyż z tego co można było przeczytać na forum Natami, ma ono być sprzedawane po kosztach produkcji, gdyż jego autorowi (Thomasowi Hirschowi) nie zależy na kasie (zarabia dość) a jego celem jest reaktywacja Amigi klasycznej. A do tego potrzebna jest sprzedaż jak największej ilości egzemplarzy. Oczywiście koszty produkcji to nie sa tylko same użyte części, ale pewnie też zakupione materiały (nawet niewykorzystane), montaż, osprzęt itp. Tak więc jak ktoś zna aktualne ceny poszczególnych podzespołów to może sobie wyliczyć ile Natami może kosztować. Oczywiście pewnie trzeba doliczyć też VAT itp.

Ostatnia modyfikacja: 17.03.2011 15:07:14
[#21] Re: FPGAArcade Replay

@szuler, post #19

Ja bym dodał do niej rs-a i jakieś usb. wtedy byłoby optimum (jak dla mnie). Pewnie nawet i spectrumnę 128k by zaemulowało (widziałem jakieś wsady dla AY-3-8910..) hmm...

[#22] Re: FPGAArcade Replay

@arti4-92, post #11

Soft procesor moi drodzy to procesor implementowany w układach FPGA, czyli taki, którego nie ma fizycznie umieszczonego w układzie, a jest zbudowany w oparciu o wewnętrzne komponenty FPGA (czytaj. bloki pamięci, bramki logiczne itp.).
Co do prędkości to jak ktoś wcześniej zauważył wszystko jest "wepchane" w układ Spartan3e, co w stosunku do tego co dzieje się na rynku, jest to przestarzała rodzina układów FPGA, obecnie króluje rodzina Spartan6.
Lepsze FPGA=lepszy procesor, to jest prawda i nie jest prawda, nowsze FPGA wykonane są w nowszych procesach technologicznych - nowsza technologia = mniejszy pobór mocy, wyższe częstotliwości pracy.
Co do implementacji, to ona ma także kluczowe znaczenie, ale nie zapominajmy, że takie stworzone przez użytkownika "układy" są syntezowane i implementowane pod konkretny układ FPGA, co oznacza, że na różnych FPGA mogą one inaczej wyglądać i działać(mam na myśli prędkość)

A wracając do głównego wątku moim zdaniem to rozwiązanie jest lepsze i z pewnością powinno być tańsze choćby ze względu na to, że nie trzeba się zatroszczyć o żaden procesor.

Ostatnia modyfikacja: 17.03.2011 17:02:35
[#23] Re: FPGAArcade Replay

@arti4-92, post #18

że procesor zbudowany w układzie FPGA jest emulowany...

uklad FPGA pozostaje ukladem FPGA,niezaleznie od tego,jaka konfiguracje przyjmnie.

ps. dodam tylko, ze istnieje mozliwosc dokonania konwersja z fpga do asic, tylko za wczesnie na takie kroki w/w konstrukcjach.

Ostatnia modyfikacja: 17.03.2011 17:29:48
[#24] Re: FPGAArcade Replay

@pampers, post #1

Zdjęcie daughterboard:

http://minimig.net/yaqube/images/RPX060PCB.JPG

Jak widać na załączonym obrazku:

3 x USB
1 x MicroSD
procek 68060 (??)
Ethernet

Szykuje się konkurent dla Natami jeżeli to wszystko razem zabangla :)

[#25] Re: FPGAArcade Replay

@pampers, post #24

Szykuje się konkurent dla Natami jeżeli to wszystko razem zabangla

Procesor 060 i zwykła AGA nie mogą być konkurencją dla Natami, ale bardzo ciekawym i komfortowym sprzętem do retro.
Natami ma być czymś więcej niż tylko maszynką do retro.
[#26] Re: FPGAArcade Replay

@Andrzej Drozd, post #25

Procesor 060 i zwykła AGA nie mogą być konkurencją dla Natami

z taka druga plytka to juz konkurencja dla A1200/060. Natami jest poza konkurencja i w tym przypadku bedzie pewnie nawet tansza - co dwie plytki, to nie jedna.

Natami ma być czymś więcej niż tylko maszynką do retro.

takze do codziennego uzytkowania Amigi, tak jak to robia uzytkownicy MOS i AOS4. Tak, to jest konkurencja dla sprzetu z MOS i AOS4, choc uzytkownicy tych systemow nie wygladaja na zainteresowanych

Ostatnia modyfikacja: 18.03.2011 10:37:55
[#27] Re: FPGAArcade Replay

@1989, post #26

jak natami bedzie szybsze od sprzętu który mam czyli powermaca 1.25 to czemu nie

[#28] Re: FPGAArcade Replay

@rzookol, post #27

tak jakby to tylko o szybkosc chodzilo. dla mnie uzywanie systemu pod uae to meka. chocby taki prosty patent jak ulomna konsola (nawet kingcon)

[#29] Re: FPGAArcade Replay

@kiero, post #28

ja mowie o sytuacji, gdy na natami byłby morphos i byśmy mieli sensowny system na maszynce o zgodnosci sprzętowej z amizłomem

[#30] Re: FPGAArcade Replay

@rzookol, post #29

to trzeba bylo od razu pisac, ze fajtazjujesz. no ale w kontekscie natami to moglem sie domyslic

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem