[#1] Testerzy z klasykiem poszukiwani
Poszukuje uzytkownikow Amigi typu Classic do przetestowania pewnego programu.
Moze zaczne od wymagan jakie wg mnie powinny wystarczyc:

- dowolna Amiga z systemem (tu uwaga) 3.5/3.9
- karta graficzna i szybki procek raczej nie jest wymagany ale jesli ktos ma to nawet lepiej.

Do przetestowania jest moj nowy program ktory moglby zastapic systemowego AmiDocka.

Jak to wyglada mozna zobaczyc tu:

http://www.changeit.ppa.pl/temp/TDP.png

Poniewaz jest to wczesna wersja napisze o chwilowych niedostatkach:

- program uruchamia sie w trybie BACKDROP
- program dziala tylko z ikonami typu Glow/NewIkon
- brak jest programu do ustawiania preferencji
- program zawsze sie uruchamia na dole ekranu w pozycji wyposrodkowanej
- dostepny jest tylko jeden poziom ikon

Co do preferencji: w archiwum jest plik z preferencjami ktory trzeba umiescic w katalogu ENV: w ktorym widac jak to powinno wygladac wiec samemu mozna zmienic podczas testow.

Program posiada dwa parametry:
DELAY - opoznienie wyswietlenia sie ikonek po uruchomieniu programu (np. jesli ktos chce tego zuyc w WBStartup)
PICTURE - sciezka dostepu do obrazka ktory moze robic za tlo. Na potrzeby testu pozwolilem sobie zaczerpnac jeden motyw z PPA. Mam nadzieje ze sie tym nie narazilem.

Archiwum do pobrania:

http://www.changeit.ppa.pl/temp/BIB.lha

Prosze o opinie oraz bug raporty.

Nie chce narazie wypuszczac w swiat tej wersji gdyz jak widac sa pewne braki a od tego momentu program przechodzi w "Status nieznany"

Enjoy.
[#2] Re: Testerzy z klasykiem poszukiwani

@Phibrizzo, post #1

Fajny programik ale u mnie prawie nie działa. Konfiguracja w stopce.

Wyświetla poprawnie jedną ikonę od UnArc i ona działa, reszta wygląda jak stare ikony z OS 3.1, są jakieś takie rozalwalone, nakładające się na siebie, nie działają.
Jest też jeden kwadracik od NewIcons. Ikony to zestaw w większość NewIcons + trochę Glow z OS 3.9. Z prefs wywaliłem dwa pliki o które mi się program zbuntował że ich nie ma.

Ostatnia modyfikacja: 20.03.2011 10:12:06
[#3] Re: Testerzy z klasykiem poszukiwani

@Phibrizzo, post #1

Gdybyś przypadkiem przemyślał przeniesienie go na OS 3.1... Wygląda fajnie i chętnie bym go używał wówczas.

Ostatnia modyfikacja: 20.03.2011 12:36:26
[#4] Re: Testerzy z klasykiem poszukiwani

@strim, post #3

O ile ten program nie używa felernego Reaction tylko MUI, to nie będzie chyba źle.
Ja póki co próbowałem odpalić na AOS3.1 z romem v45.xxx, jednak mam nieodpowiednią icon.library. Potrzebna jest v46.xxx.
Mam v40.1 i gdzieś znalazłem v44.543, jednak nie mogę ich spaczować dostępnymi, trzema updejtami z Aminetu. Nie mam czasu się tym bawić, chyba że ktoś podeśle mi bibliotekę. :)

Ostatnia modyfikacja: 20.03.2011 12:56:10
[#5] Re: Testerzy z klasykiem poszukiwani

@Andrzej Drozd, post #4

Sądzę, że potrzebna jest icon.library z os3.5/os3.9 (patrz info autora)

[#6] Re: Testerzy z klasykiem poszukiwani

@Phibrizzo, post #1

W koďcu jest nadzieja űe wywalë AmiDock-a i zastapie czyms lepszym :)
3mam kciuki Robert aby program rozwijal sie dalej.
Uwazam ze jak najszybciej trzeba dodac mozliwosc wielopoziomowej obslugi tego menu.
Jeden poziom to zbyt malo nawet na starcie jak dla mnie.

[#7] Re: Testerzy z klasykiem poszukiwani

@Phibrizzo, post #1

Odpowiem zbiorczo:

Program kozysta z icon.library 44+. Bardzo upraszcza to pewne rzeczy.
MUI/Reaction nie jest wykozystane.

Poprzednio napisalem ze program rozpoznaje NewIcon. Niestety jest z nimi jakis problem.
Zapodalem nowa wersje. Obecnie poprawnie rozpoznaje ikony:
- Standardowe (4 kolory)
- MagicIcon (8 kolorow)
- GlowIcon

NewIkon nie jest poprawnie rozpoznawany.

Zapomnialem tez dodac ze klawiszem Esc mozna wylaczyc program.

Ostatnia modyfikacja: 20.03.2011 20:48:57
[#8] Re: Testerzy z klasykiem poszukiwani

@Phibrizzo, post #1

Bardzo fajny zamiennik AmiDocka - wyglada na zerzniety prosto z Maca, tylko przydaloba by sie jeszcze opcja Drag N Drop do dodawania, usuwania i przestawiania elementow, chociaz bez tego tez jest super.
Na mojej A500 dziala super tylko animacja ikon nie jest 100% plynna - na moje oko jest jakies 15 FPS, a jako ze konfig jest dosc mocny (060/50 MHz, 128 MB RAM, CV64/3D) przydaloby sie troszke optymalizacji. Co do preferencji to nie wiem czy jest sens robic jakis program do ich ustawiania - taki minimalistyczny prosty programik chyba tego nie potrzebuje, chyba ze planujesz dodac jakies dodatkowe (dla mnie zbedne) ficzery typu skalowanie, inne animacje do wyboru, zmienna predkosc animacji itp. Aha, testowalem na OS 3.9 z BB2 i nowym icon.library (patche z Aminetu), ROM 3.1 (45.57).

Ostatnia modyfikacja: 21.03.2011 15:31:56
[#9] Re: Testerzy z klasykiem poszukiwani

@Phibrizzo, post #7

Zapowiada się całkiem dobrze, teraz zadziałało lepiej ale mam stare ikony z AOS 3.1.
Czy fakt że wcześniej wyświetliła się jedna ikona (NewIcon) o czymś świadczy?

[#10] Re: Testerzy z klasykiem poszukiwani

@Czarek, post #8

wyglada na zerzniety prosto z Maca

Oczywiscie nie boimy sie dobrych wzorcow ;)

na moje oko jest jakies 15 FPS

Haha, a wlasnie ze jest dokladnie 10 FPS. Zrobilem to w najprostrzy mozliwy sposob i zadna optymalizacja to raczej nie pomoze bo sama procedura jest do bulu prosta.

Aha, testowalem na OS 3.9 z BB2 i nowym icon.library (patche z Aminetu), ROM 3.1 (45.57).

U siebie testuje na icon.library 46.4.175 (tak, wiem jest na Aminecie nowsza ale jeszcze nie instalowalem) ROM 3.5 (44.1)
[#11] Re: Testerzy z klasykiem poszukiwani

@Thom/CT, post #9

Zapodalem nowsza wersje (0.1.2).
Teraz juz powinny dzialc wszystkie ikony lacznie z NewIcon.

Czy fakt że wcześniej wyświetliła się jedna ikona (NewIcon) o czymś świadczy?

Jesli wyswietlila sie poprawnie to podejrzewam ze to mogla nie byc ikona typu NewIcon. Bo do tej pory wlasnie tego typu ikony wyswietlaly sie jako maly kwadracik.
[#12] Re: Testerzy z klasykiem poszukiwani

@Phibrizzo, post #11

Teraz to nawet działa ale mam kilka uwag.
ESC na wyście nie jest wg mnie dobrym pomysłem, przydała by się jakaś kombinacja klawiszy lub jeszcze lepiej załadowanie ponowne programu.
Nie działa animacja jeśli program jest nie zaznaczony (aktywny) - czyżby backdrop?
Po załadowaniu w tle jest szare tło (brakuje tapety) mimo że delay ustawiony jest na 5 i ikony pojawiają się już po wgraniu wszystkiego.
Jeśli dam "wznów wb" z menu program znika, chyba nawet wyłącza.

[#13] Re: Testerzy z klasykiem poszukiwani

@Thom/CT, post #12

Jeszcze jedno mi przyszło do głowy: czy można w łatwy sposób zrobić wyłącznik animacji? Np parametr w ikonie?

[#14] Re: Testerzy z klasykiem poszukiwani

@Thom/CT, post #12

ESC na wyście nie jest wg mnie dobrym pomysłem

Zmienilem na LShift+Esc

Nie działa animacja jeśli program jest nie zaznaczony (aktywny)

To prawda. Okno (chociarz go tu nie wiedac) musi byc aktywne zeby cos sie moglo dziac - pracuje nad tym.

Po załadowaniu w tle jest szare tło (brakuje tapety) mimo że delay ustawiony jest na 5 i ikony pojawiają się już po wgraniu wszystkiego.

Poprawione.

Jeśli dam "wznów wb" z menu program znika, chyba nawet wyłącza.

Nie wylacza sie. Jesli zmienisz ustawienia WB na okno (w pierwsza funkcja w menu WB) to zauwazysz ze program jest pod spodem.
Niestety tak dzialaja okna programow w trybie BACKDROP. Narazie zmienilem aby program odpalal sie w oknie (co nie zawsze ladnie wyglada) bo na "Wznow WB" nie znalazl sie mocny (patrz inny watek w dziele programowanie).
W obecnej wersji jesli wykonasz Wznow WB to kolory ikon sie wykrzacza dlatego dodalem klawisz F1 ktory zrobi REFRESH.

czy można w łatwy sposób zrobić wyłącznik animacji? Np parametr w ikonie?

Dac by sie dalo. Jednak w obecnej formie programu jest to bardzo trudne, probowalem. Moze pozniej jeszcze wroce do tego zagadnienia.
Obecnie chcialbym sie zajac wielopoziomowoscia.

Uwaga ogolna: chcialbym zaznaczyc ze nie ma na co liczyc zeby tlo pod ikonami dynamicznie sie zmienialo. W systemie 3.x jest to niemozliwe, dlatego chcialem aby program dzialal w trybie BACKDROP.
[#15] Re: Testerzy z klasykiem poszukiwani

@Phibrizzo, post #14

Link z archiwum nie działa.

[#16] Re: Testerzy z klasykiem poszukiwani

@Thom/CT, post #15

Juz dziala.
[#17] Re: Testerzy z klasykiem poszukiwani

@Phibrizzo, post #16

zadziała pod mosem? ;)

[#18] Re: Testerzy z klasykiem poszukiwani

@adater, post #17

W obecnej wersji - nie. Ale moze jak skoncze na wersje klasyka to i na MOSa sie sprobuje.
[#19] Re: Testerzy z klasykiem poszukiwani

@Phibrizzo, post #18

Witam,

Program działa w sumie b. dobrze. Ale oczywiście przychodzą pomysły na nowe opcje i tak:
- możliwość modyfikacji szerokości paska pod ikonami i tu opcja na całą szerokość lub zadana w pixelach. Ewentualnie parametr ile ma być więcej niż zajmują ikony.
- odległość między ikonami - ta jak dla mnie jest ok ale może się przydać zbliżenie aby jeszcze jedną ikonę wcisnąć jak zabraknie miejsca.

Czy program powinien się pojawić pod Magellanem? Nie eksperymentowałem bo na razie testuje Magellana jako dodatkowy program nie zamiennik dla WB.

Pozdrawiam,

[#20] Re: Testerzy z klasykiem poszukiwani

@Thom/CT, post #19

Zrobilem mala rewolucje w programie ale o tym pozniej. Na poczatek odpowiedzi na pytania:

- możliwość modyfikacji szerokości paska pod ikonami i tu opcja na całą szerokość lub zadana w pixelach. Ewentualnie parametr ile ma być więcej niż zajmują ikony.

Wstepnie jest to ustawione na 20 pikseli. Zostawilem sobie taki margines bo chcialem na koncach paska dodac gadzety ktore mialy do czegos slozyc (np otwarcie edytora prefsow, zmiana grupy ikon itp itd). Ale ta sprawa nie jest jeszcze do konca przemyslana ("Przyslosc zmienna jest" jak mawial Mistrz Yoda) ;)

- odległość między ikonami - ta jak dla mnie jest ok ale może się przydać zbliżenie aby jeszcze jedną ikonę wcisnąć jak zabraknie miejsca.

Obecnie ta odleglosc wynosi 5 pikseli. Jesli chcesz parametr to dodam go natepnym razem. Ale zawsze tez moge to ustawic na 0.

Czy program powinien się pojawić pod Magellanem?

Tego nie wiem. Nie uzywam Magellana.

A teraz o zmianach w nowej wersji.
Program po uruchomieniu nie pokazuje sie odrazu na ekranie.
Aby sie pokazal nalezy kursorem myszy zjechac na sam dol ekranu i poczekac troszke (ile? to zaleznie od procka).
Takie rozwiazanie to pewnien kompromis miedzy zmiennym tlem a trybem BACKDROP.
Program sam sie chowa jesli zjedzie sie myszka poza jego obreb lub wybierze jaks program z bara.
Parametr DELAY traci znaczenie w tym przypadku.

Jest to tak zrobione troszke na sile i docisniete kolanem, wiec na roznych konfigach moze to roznie wygladac. Na GFX i na 060 z wylaczonymi CACHE jest to jeszcze do zaakceptowania (tak mysle). W kazdym badz razie juz szybciej raczej nie bedzie.

Czy tak jest lepiej, opinie uzytkownikow pokaza.

Ostatnia modyfikacja: 24.03.2011 21:06:23
[#21] Re: Testerzy z klasykiem poszukiwani

@Phibrizzo, post #20

Czy jak wystawiasz nową wersję możesz pisać jaka to ona jest? :)

[#22] Re: Testerzy z klasykiem poszukiwani

@Thom/CT, post #21

Chodzi Ci abym nazywal archiwym tak aby nazwa mowila ktora to wersja? czy tu pisac bezposrednio jej numerek?
[#23] Re: Testerzy z klasykiem poszukiwani

@Phibrizzo, post #22

Archiwum może zostać jak jest. Wystarczy jak napiszesz że jest nowa wersja i jaka. A wtedy co nowego jak do tej pory było. ;)

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 25.03.2011 07:25:45
[#24] Re: Testerzy z klasykiem poszukiwani

@Phibrizzo, post #22

Rozumie, że ten programik nie ruszy pod WB3.1?

[#25] Re: Testerzy z klasykiem poszukiwani

@Phibrizzo, post #1

Jakie procedury zostały wykorzystane w programie, że jest wymagana wersja OS 3.5 wzwyż?

Pytam się bo można by zejść do 3.1 :D

[#26] Re: Testerzy z klasykiem poszukiwani

@LeszczAmiga, post #25

Do najwazniejszych naleza: LayoutIcon() oraz DrawIconState().
Uzylem jeszcze dwie ktorych wczesniej nie bylo w icon.library: IconControl() oraz GetIconTags. Jedank te dwie dalo by sie jakos obejsc.
[#27] Re: Testerzy z klasykiem poszukiwani

@Phibrizzo, post #26

Zauważyłem ciekawy "feature" (żeby nie napisać "bug") a mianowicie jak odpalisz coś w miejscu gdzie się pojawia program przed jego załadowaniem to po zamknięciu tego czegoś zostaje to jako tapeta pod ikonami. ;)
Tak się dzieje np z Hippo Playrem.

Ostatnia modyfikacja: 25.03.2011 20:50:36
[#28] Re: Testerzy z klasykiem poszukiwani

@Thom/CT, post #27

Dodalem parametr SPACE ktorym mozna okreslic odleglosc miedzy ikonami, standardowo = 5.

Zauważyłem ciekawy "feature" (żeby nie napisać "bug")

Tego jeszcze nie obczailem

Na serwerze jest nowa wersja 0.2.0
Wersja ta umozliwia juz tworzenie poziomow: max 10 poziomow po max 20 ikon.
Niestety prefsy nadal trzeba robic samemu ale wyglada to prosto:

;Nazwa poziomu 1 (max 20 znakw)
hd0:costam1
hd0:costam2
...
;Nazwa poziomu 2
hd1:costam3
...

itp itd

Na chwile obecna zmiana poziomu nastepuje klawiszami F2 - nastepny poziom, F3 - poprzeni. Ten sposob zostanie w przyszlosci wyeliminowany.
Lub kolkiem myszy (ten zostanie).
[#29] Re: Testerzy z klasykiem poszukiwani

@Phibrizzo, post #28

Mogę podesłać zrzut ekranu jak ktoś podpowie jak to zrobić na klasyku. :)
Jakoś nie mogę sobie przypomnieć.
To co mi przychodzi do głowy to powinno się udać Snapem albo Snapem z MCP.
Z tym że tego drugiego nie udało mi się zmusić do działania.

[#30] Re: Testerzy z klasykiem poszukiwani

@Thom/CT, post #29

Wygląda to tak:
http://img96.imageshack.us/i/scrgrab1.jpg/

Jeszcze jedną rzecz zauważyłem a mianowicie program deaktywuje okno WB.
Zauważyłem dopiero jak odpaliłem system z backdrop.
Nie sprawdzałem ale czy nie wpisanie ścieżki do obrazka spowoduje że się nie załaduje I nie będzie wołać o niego? W sęsie że musi być?

Wersja 0.2.0 nie działa wcale u mnie. Jak zmieniłem prefs na ten co jest w arch to wywala tylko okienko że nie może czegoś znaleźć ale ikony się nie pojawiają.

Ostatnia modyfikacja: 31.03.2011 01:21:50
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem