Wątek zamknięty
[#31] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@abcdef, post #30

abcdef a ty dalej swoje po co to piszesz w tym temacie nie interesuje mnie to że używasz linuxa , makówek czy czego tam jeszcze .
Pomyśl i ostro się zastanów dlaczego tylu ludzi do tej pory nie pozbyło się tego archaicznego komputera - a może dotrze do ciebie dlaczego się tym interesujemy i w to bawimy często wydając sporą kasę. :D

[#32] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@Arkadyy, post #31

Misiu pysiu, ja amigę też posiadam (a500 z 1MB chip - dolutowane 4 kostki i przełącznik on/off+slow/chip, do tego diy 4MB fast, a teraz pomału zabieram się za diy hdd - to tak przy okazji) więc akurat dokładnie rozumiem o czym piszesz. Ale zdaje mi się, że od twojego pierwszego postu chcesz coś udowadniać innym gdzie każdy, w tym amigowcy z mocniejszymi klasykami, jasno i wyraźnie wykazują dezaoprobatę do pomysłu. A, że w pewnym momencie dyskusja zeszła na emulację na x86 czy PPC (jak to ma miejsce w uA1, Pegasosie czy PC z WinUAE) to nie możesz MNIE zbluzgać za to, że się do niej włączyłem pisząc o SWOICH doświadczeniach z emulacją związanych. Zanim zatem pochopnie kogoś zaklasyfikujesz do ukrytej opcji windowsowej może zadaj sobie choć odrobinę trudu by poprawnie zinterpretować czyjąś wypowiedź.
[#33] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@abcdef, post #32

Co jakiś czas wracają ludzie, którzy mieli kiedyś amigę/używali kiedyś amigi. Potem przyszły studia/praca/rodzina jednym słowem proza życia. Po tych latach nieobecności trafiają na ppa.pl mając jeszcze głowę pełną Pampuchowej propagandy, a tu siedzą niektórzy żywo interesujący się Amigą i postamigowymi drogami rozwoju, od czasów upadku C= aż do teraz.

"Słuchajcie mam świetny pomysł. Sam bym to zrobił, ale nie umiem. O widzę że ten czy ów się trochę zna, to może by zrobił ? Nie chce ? To leniuch ! Przecież to jedyna droga na osiągnięcie sukcesu !!!"

Ci drudzy mogą się trochę irytować.

[#34] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@zyga64, post #33

Dobra abcdef skoro jesteś taki chop do przodu to powiedz mi po jaki kij produkowano karty z Pecetowymi prockami na PCI do Amigi jako emulatory sprzętowe . Nawet kiedyś coś takiego widziałem u kolegi i działało razem w jednej obudowie z Amigą.Skoro już wtedy można było kupić super szybkiego Peceta w obudowie sam dla siebie sterem , żeglarzem i okrętem (po prostu pecet jak kto woli blaszak).A nie bawić się w takie bezsensowne emulatorki jak niektórzy twierdzą , a może to taka teoria że Ami z Pece w jednej obudowie mogła ale na odwrót już za chiny nie da rady? :D

[#35] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@Arkadyy, post #34

Różnica jest taka, że ta Amiga 2000 czy 500 nie mogła z rozsądną prędkością emulować PC (286 czy 386), a obecne PC więcej niż z zadowalającą prędkością emulują Amigę (nawet 060). To o czym piszesz miałoby sens w czasach Pentium/Pentium II. A nie teraz. Jeszcze raz proszę - zastanów się trochę a nie rzucaj przykładami z przed ponad 20 lat, bo wtedy była inna sytuacja i teraz jest inna.

Ostatnia modyfikacja: 08.04.2011 17:01:08
[#36] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@abcdef, post #35

Słuchaj nie jestem debilem który zatrzymał się w miejscu i wiem o tym wszystkim o czym napisałeś .Chodzi mi o to że nie jestem zwolennikiem jak może się spostrzegłeś (jak nie to trudno) emulacji programowej Amigi.To raz a dwa fakt że ludki budują takie sprzęciki na FPGA bo nie tylko można samego procka w tym zemulować np:060 ale i AGA -tę to jest to można powiedzieć pewnego rodzaju przyszłość Amigi bo kiedyś popadają całkiem i czymś trzeba będzie je zastąpić.A co do tego w jakiej formie to właśnie ten temat podjąłem.
I ja sobie tak wymyśliłem że może w ten sposób byłoby dosyć praktycznie bo wszystko byłoby w jednej obudowie, a nie obstawić się tysiącem pudełek.
Rozumiesz teraz o co kaman. :D

[#37] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@Arkadyy, post #36

No to ja napisałem, że zamiast karty zajmującej slot PCI których w obecnych kompach niewiele to samo, tyle że ZA DARMO, bez nakładu pracy innego niż ściągnięcie .rom odpowiedniej wersji względem tego jaką amigę mamy + ściągnięcie i zainstalowanie winuae mamy dokładnie tyle samo tylko w inny sposób. Moim zdaniem zdecydowanie tańszy i mniej problematyczny (właśnie dlatego że programowy - tj. mogę ustawić to tak by 99,9% starych gier z 500tki poszło, czego nie zrobię z zaszytą agatą w fpga). Możesz się z tym nie zgadzać, ale to TY wyszedłeś z pomysłem który NASZYM zdaniem nie ma większego sensu. Jeśli nie chciałeś się dowiedzieć co o tym inni myślą to po co założyłeś temat?
[#38] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@abcdef, post #28

we flopsach akurat jest mniejsza roznica niz mipsach tj. caly czas mowimy o emulacji FPU 68k na FPU x86. Instrukcje sse sa trudniejsze do uzycia w JIT, jezeli w ogole oplacalne, kiedy procesor emulowany nie ma instrukcji simd.

[#39] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@1989, post #38

No w emulacji SEE nic nie da, bo nawet 060 raczej wektorami nic nie liczyło. Chodziło mi tam o skalę wydajności.
[#40] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@abcdef, post #39

nawet nie chodzi o to, bo mozna probowac "pozbierac" instrukcje i polaczyc w jedna simd, choc to moze byc juz zbyt kosztowne..., sek w tym, ze simd nie operuje na 80bit precyzji rejestrach.

[#41] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@abcdef, post #37

Nie zgodze się z Tobą. Sam bym z chęcią kupił takie sprzetowe rozwiązanie. Bo to zawsze jakiś klamor jest. WinUAE bardzo źle emuluje kości OCS/ECS/AGA. Konwertuje grafikę z bitplanów na chunky-pixel po najmniejszej lini oporu. Sprawdzam wielokrotnie na monitorze oczywiście LCD. Na laptopie 1280x800 Galaga ma pixelowatą grafę, zwłaszcze wybuchy obiektów. Na oryginale z 22'' monitorem LCD wszystko ładnie (kabel RGB-SCART RGB).
Więc co z tego że WinUAE emuluje samego procka x150, a najważniejszy element (grafikę) potraktowano po macoszemu.
Gdyby tak zadbali o powiedzmy programowe poprawianie układów AGA i zastosowano upscaling do wyższych rozdziałek, to bym honor oddał emulacji programowej...

[#42] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@Wojox, post #41

Od łagodnych przejść i lekkiego rozmycia pikseli są filtry.
Patrz:
http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=100810
Na dole... I wystarczy tylko napisać taki filtr do WinUAE. Ewentualnie jakiś Gaussian blur, albo filtr medianowy. Pisałem w matlabie takie, na OpenGL/D3D się nie znam (jeszcze). Rozumiesz? Da się w emulatorze programowym to zrobić dobrze i to mniejszym nakładem pracy niż kombinowaniem z FPGA na PCI. Dodam tylko, że różnych filtrów do postprocesu obrazu jest całe mnóstwo. Jako, że w obecnej chwili nie korzystam z windowsa nie wiem w jakim formacie filtry d3d/ogl są, czy to skrypty .fx i .vp/.fp, czy coś innego... ale jeśli tak, to przykładowych kodów chyba nie brakuje. Patrz strona nvidii dla developerów.

Ostatnia modyfikacja: 08.04.2011 18:52:02
[#43] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@Wojox, post #41

WinUAE bardzo źle emuluje kości OCS/ECS/AGA.

Jeżeli można na WinUAE uruchomić dema i gry pisane pod klasyka to moim zdaniem emulacja jest zaimplementowana prawidłowo (działa dobrze).

Konwertuje grafikę z bitplanów na chunky-pixel po najmniejszej lini oporu.

W domyślnych ustawieniach, dostosowanych dla najwolniejszych PC, ale WinUAE pozwala na wiele, wiele więcej w temacie obrazu.

Gdyby tak zadbali o powiedzmy programowe poprawianie układów AGA i zastosowano upscaling do wyższych rozdziałek...

No przecież to jest w WinUAE i w dodatku robione przez GPU a nie CPU (żeby nie zwalniać emulacji)...

[#44] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@Wojox, post #41

Nie zgodze się z Tobą. Sam bym z chęcią kupił takie sprzetowe rozwiązanie.

sprzetowe rozwiazanie to jedno... sprzet to jednak sprzet:), drugie to karta PCI, ten pomysl jest wlasnie nienajlepszy, po pierwsze, nie kazdy ma PC ze slotami PCI (ja nie mam - laptop, niektore nowe plyty nie maja), a po drugie, podnosi to koszt, po trzecie, to jednak byloby dosc klopotliwe w obsludze, jako koprocesor dla uae, kiedys moze tak - w czasach Pentium1-2/Celeron, dzis nie bardzo. Pomimo mojej sympati i wiary w projekt Natami, nie widze tego jako karty PCI, tylko jako osobny komputer. Natami ma PCI i do Natami mozna wlozyc karte PCI z calym PeCetem - sa takie :D

[#45] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@Wojox, post #41

Więc co z tego że WinUAE emuluje samego procka x150, a najważniejszy element (grafikę) potraktowano po macoszemu.
Gdyby tak zadbali o powiedzmy programowe poprawianie układów AGA i zastosowano upscaling do wyższych rozdziałek, to bym honor oddał emulacji programowej...

To czas najwyzszy, abys oddal honor. Wlasnie zainstalowalem z ciekawosci najnowsze WinUAE i co widze? Cala mase filtrow i wtyczek pozwalajacej wyczyniac cuda z obrazem. Po kilku minutach zabawy ustawieniami filtrow odpalilem 9fingers. Obraz przypominal taki, jaki A500 z zewnetrzym modulatorem dawala na starym kolorowym telewizorze. Straszny blur, odbicia obrazu, szumy. Wszystko to sprawka filtrow dla WinUAE...

[#46] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@szuler, post #45

Nie chodziło mi o dostrajanie, filtrowanie na własną rękę, a nóż trafię na to co ma być. W A 1200 nie mam żadnych cudów i filtrów, jedynie nasycenie barw mogę zmieniać w TV. Powiedzmy że UAE zapoda jeden konkretny "filter" który upodobni obraz na 100 % do oryginału to bedzie OK ! Ale jak mam się bawić w szukanie "bluru, rozmycia, zaszumienia i odszumienia" to wolę odpalać oryginał niż UAE...

Poprubuję z tym się pobawić. OK

[#47] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@Wojox, post #46

W A 1200 nie mam żadnych cudów i filtrów, jedynie nasycenie barw mogę zmieniać w TV.

I masz tor analogowy ktorym przesylasz sygnal video dalej.

Powiedzmy że UAE zapoda jeden konkretny "filter" który upodobni obraz na 100 % do oryginału to bedzie OK !

Takie cos jest niewykonalne. Do jakiego oryginalu powinien dazyc ten filtr? Do A1200 podpietej pod monitor Philips, czy pod monitor Commodore? A moze Microvitec? Czy UAE ma emulowac obraz taki, jaki otrzymasz po kablu composite video, RGB czy moze z modulatora? Czy UAE powinno emulowac niedoskonalosci kabla ktory podlaczales do telewizora? No i najwazniejsze, jaki telewizor ma emulowac UAE? Rubin, Sony czy jakis inny?

Po to wlasnie w filtrach UAE jest cala masa ustawien, zebys mogl sobie je dostosowac do twoich wlasnych potrzeb i odczuc. Chcesz miec filtr odpowiadajacy 100% twojemu oryginalowi - napisz go sam ;)

[#48] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@szuler, post #47

Kolego z kości graficznych Ami wychodzi zawsze ten sam sygnał. Mieszasz w kotle bez potrzeby. Mojego peceta też podłączę do rubina, LCD i wielu innych wyświetlaczy i na każdym obraz będzie inny.
Tu właśnie jest sedno emulacji programowa i nie ma punktu odniesienia. Sygnał ma byc taki jaki zapodaje Amiga, a nie gra w kotka i myszkę.
Chyba AGA podaje jakiś standardowy niepowtarzalny sygnał i o taki mi chodzi.

Monitory to już inna bajka i każdy komputer ma inny obraz na innym monitorze. DLATEGO dla celów DTP wymyślano WYSIWIG. Ale to juz tylko domena Maców...

[#49] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@Arkadyy, post #1

Tylko pchają to w kolejne pudełka , a razem
w jednej obudowie dali by radę i miejsca byłoby na biurku więcej

Gdyby to PC był dołączany do slotu Amigi, to było by to ideologicznie poprawne ;) Amiga w najczystszej pierwotnej formie jest nieskalanym zimną blachą i głośnymi wiatrakami piękną dziewicą. A tylko seksoholicy i kryptofetyszyści twierdzą oficjalnie, że wygląd nie ma znaczenia.

[#50] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@Duracel, post #49

Miałem takiego klienta rekordzistę, który zabudował dodatkowe wentylatory i miał ich w sumie 10 sztuk. Jak to włączył chodziło to jak wentylator z kopalni. Pytałem czy mu nie przeszkadza ? On mówi że zawsze gra w słuchawkach, a reszta rodziny się męczy...

[#51] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@Wojox, post #50

Kolega abcdef zamieścił link do strony na której był podjęty temat filtrów, tylko że to było w 2006 roku czyli czasu upłynęło sporo.I tawierdzi że napisanie takiego filtra to nie takie trudne-to dlaczego kolega do tej pory nie napisał takowego?
A jeśli chodzi o to jaki obraz ma emulować UAE to chyba oczywiste a mianowicie dobrej jakości ponieważ oryginał taki generuje . :D

[#52] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@Arkadyy, post #51

A po co miałem napisać... ściągnąłem najnowsze WinUAE + paczkę filtrów i tam jest Hq2x, 3x a nawet 4x ;) Że o wielu innych nie wspomnę. Warunek - najnowsze DX9 runtimes. Wymyślać koła nie zamierzam, zostawiam takie rzeczy podobnym do kolegi ;)

Jedynie szkoda, że nie można łączyć filtrów (PAL+hq2x)

Ostatnia modyfikacja: 09.04.2011 12:25:14
[#53] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@abcdef, post #30

spróbuj se obejrzeć jakąś prezentacje na scali na WUAE żenada....
[#54] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@Shredder, post #53

Spróbowałem "se" dzisiaj GRAĆ w The Settlers z PAL i było bardzo fajnie. Lepiej niż w wersji PC z SVGA ;)
[#55] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@abcdef, post #52

Czyli jak zwykle niedorobiony (tzw.kompromis).Nie lepiej mieć kontakt z prawdziwym sprzętem? :D

[#56] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@Wojox, post #48

Tu właśnie jest sedno emulacji programowa i nie ma punktu odniesienia. Sygnał ma byc taki jaki zapodaje Amiga, a nie gra w kotka i myszkę.
Chyba AGA podaje jakiś standardowy niepowtarzalny sygnał i o taki mi chodzi.

E no stary, idz na całość! Zarządaj emulacji blokujących się kursorów na interfejsie mikronika (czy co to tam było), skrzypiącego plastiku, przegrzanego zasilacza oraz niestykącego i padającego Apollo. Acha, i jeszcze zapychające się wałki amigowej myszy dawały niepowtarzalne efekty przy rysowaniu kółek w Deluxie (próbowałem to osiągnąć w MS Paincie oraz Gimpie ale efekty były kiepskie - optyczne mysze afu!). Hardkor hardłer łemulator i nie ma łopierdalania z softami jakimyś

Ostatnia modyfikacja: 09.04.2011 16:15:40
[#57] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@Arkadyy, post #55

Nie lepiej mieć kontakt z prawdziwym sprzętem?

Nie Śpioch
[#58] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@grg, post #57

Kolega qrq jakieś głupoty wypisujesz , miałem kiedyś kartę Apollo i działała bez problemów co do mikronika też spoko . I o co ci chodzi -pewnie sam nie wiesz? :D

[#59] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@Arkadyy, post #58

Ale ja wiem, TROLLOWAĆ zaczynają wielbiciele PC i WinUAEmigi...
Zauważyłem że wielbiciele Amigi mają zawsze pod górę. Proszę stwórzcie zakładkę PC, ja tam nie bedę zaglądał... bo po co...

[#60] Re: Amiga FPGA do złącza PCI

@Arkadyy, post #58

A co mnie to obchodzi co Ty miałeś? Ja miałem taką i chcę, żeby mi emulowało wiernie. I od mojej opinii się odczep.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem