Wątek zamknięty
[#31] Re: Natami

@HOŁDYS, post #30

cd32, cdtv to co ? komputery ? Komputery domowe wywodzą się z gałęzi konsol - warto poczytać o histroii takich maszyn jak Atari 8-bit, C64 oraz Amiga.
Nie rozumiem dlaczego deprecjonuje się Amige jako maszynę do gier, skoro to te gry praktycznie w Europie zdefiniowały tą cudną maszynę!!!!

Je sli wkurza Cię to porównanie, mało wiesz o Amidze, a jeszcze mniej o obecnych konsolach.....Sorry

Czasem warto poszerzyć horyzonty :)

Pozdrawiam

[#32] Re: Natami

@skipp, post #28

Szuler, przecież grg dawał link do tej wypowiedzi kilkanaście wpisów wyżej

No widzisz, bo ja totalna lama jestem, na dodatek bez kawy...

[#33] Re: Natami

@szuler, post #32

bo to był taki teleturniej "proszę zachować pytającą formę odpowiedzi" :>
[#34] Re: Natami

@michalmarek77, post #29

System amigi /obecne jego inkarnacje/ nie ma nic ze swojej historycznej innowacyjności. Natami ma faktycznie coś z prawdziwej filozofii Amigi, i dlatego będzie to świetna maszyna.

Ale Natami też nie ma nic z innowacyjności...

[#35] Re: Natami

@G. Kraszewski, post #34

IMHO jak na RETRO maszynę kontynuuje filozofię projektantów Amigi.

Oczywiście mówiemy o retro, nie o obecnych trendach

[#36] Re: Natami

@michalmarek77, post #31

Nie deprecjonuje się Amigę jako maszynę do gier. Ale nie można jej do roli konsolki redukować, co tez czynisz namiętnie. Commodore CDTV nie było sprzedawane pod marką Amiga, a CD32... co za wybiórcza pamięć...
CD32 to były ostatnie próby ratowania się (tak jak Jaguar firmy Atari), ale jakby zapomniałeś o "większych" modelach - 1000, 2000, 3000, 4000 - maszynki do gier?

Jeśli wkurza Cię to porównanie, mało wiesz o Amidze,(...)
Argument typu "jest jak mówię - bo tak!"

(...)a jeszcze mniej o obecnych konsolach.....Sorry
Ja też. PS3 nie leży w moich zainteresowaniach. Chyba nie musimy, co? Jakby nie ten portal
[#37] Re: Natami

@G. Kraszewski, post #34

N050 i w przyszłości N070 to są nowe CPU w architekturze M68K mające być architektonicznie dużo lepsze od 68060 i mające 100% kompatybilności z każdym CPU z rodziny M68K czyli mające coś czego oryginalne Motorolki nie miały...
Super-AGA to też całkiem nowy chipset mający zachować 100% zgodności zarówno z AGA jak i OCS/ECS

Innowacyjność czy nie innowacyjność...
jakby nie było: NatAmi FTW !!!

[#38] Re: Natami

@adam_mierzwa, post #36

i juz sie porobilo Śpioch
[#39] Re: Natami

@Sventevith, post #7

A co to za ustrojstwo to FPGArcade i jak się to ma do minimaga ?

To prawie to samo. Sprzet ten jest po to, gdy komuś padnie Amiga.
Ja jako użytkownik karty Apollo 040/40, w ogóle nie jestem zainteresowany FPGArcade i minimigiem. Zresztą te sprzęty działają wolniej niż 040/40.
[#40] Re: Natami

@Leon, post #9

Jak to co? niech wygra tańszy.

Ale i tak wygra szybszy. :)
[#41] Re: Natami

@Andrzej Drozd, post #40

I znow wygral PeCet

[#42] Re: Natami

@Andrzej Drozd, post #39

Ja jako użytkownik PC również nie jestem zainteresowany FPGAarcade i Minimigiem, za to Natami tak, dlatego Natami zwycięży, a reszta to kupa złomu. To jedyna prawda, czy się to komuś podoba, czy też nie. Miałem proroczy sen, w którym zostało mi to objawione.
siedzi, pije i chrupki

[#43] Re: Natami

@grg, post #38

Nic się nie porobiło
michalmarek lansuje tezę "iPod/iPad, Playstation 3, Xbox360 - obecni następcy Amigi"
A jest to teza równie prawdziwa co - i tu zamiast Amigi wstaw dowolnie: C64, Atari, Pegasus i t.d. (dowolny popularny komputer/konsola)
[#44] Re: Natami

@pampers, post #1

Do tego, kto mi wysłał anonimową wiadomość pouczającą na temat mojego optymizmu:

1. Czemu tutaj tego nie napisałeś?
2. Mój optymizm - moja sprawa! Proszę mnie nie pouczać w raz w temacie NatAmi (bo jej jeszcze nie ma), a dwa w temacie mojego własnego optymizmu (bo ch... Ci do tego) ;)

[#45] Re: Natami

@michalmarek77, post #31

Irytujacy jestes z tymi konsolami... To cos dla Ciebie, jak widac, nawet reklamy Commodore niosly inny przekaz :)

http://www.youtube.com/watch?v=UMLsQAJ-oHU&feature

Ten chlopak po lewej stronie to TY - consoleboy, a po prawej to tutejsi Amigowcy :)

[#46] Re: Natami

@adam_mierzwa, post #43

Faktycznie, jeśli chodzi o komputery domowe, pokroju Atari800 czy C64 bardzo możliwe.
W przypadku ST bądź PC już nie bardzo - gry nie były ich domeną, nie były do gier projektowane. Wspomniane na początku komputery wraz z Amigą, miały specjalizowane procesory po to by właśnie z grami móc sobie poradzić. Gry były dla nich naturalną domeną i pewnie 90% sprzedawanego na te systemy oprogramowania to były gry.

Amiga umarła w chwili gdy zaprzestano wydawania na nią gier. Przynajmniej w 90% :)

[#47] Re: Natami

@adam_mierzwa, post #43

ale ileż można o tym samym w kółko i bez tematu...
[#48] Re: Natami

@skipp, post #44

Jeśli anonim był wysłany poprzez PPA, to wystarczy dać "odpowiedz" w funkcjach mailera żeby się dowiedzieć co to za "anonim" go napisał.

[#49] Re: Natami

@recedent, post #48

Nie zmienia to faktu, że nie rozumiem po co mam prowadzić korespondencję mailową z kimś komu nie pasuje mój optymizm LOL OK

[#50] Re: Natami

@michalmarek77, post #35

Michale mam jakies tam PS3 wiec wiem co to ..
co do histori .. nie wiem czy pamietasz przyczyny zapasci gier wideo i krach w konsolach w 1983 r .. do tej zapasci przyczynilo sie takie o to haslelko reklamowe znanej firmy produkujace komputery 8 bitowe .. a potem Amigi
cytat z wikipedi:
Bardzo agresywny marketing tanich komputerów domowych, głównie Commodore 64, wykorzystujący hasła reklamowe typu:

"Dlaczego kupować dziecku konsolę, która odciągnie je od nauki, skoro możesz kupić komputer, który przygotuje je do college'u?".

Konsolo to zabawka .. Amiga to komputer OK

Ostatnia modyfikacja: 15.04.2011 16:00:58
[#51] Re: Natami

@skipp, post #49

może się w Tobie podkochuje
[#52] Re: Natami

@Andrzej Drozd, post #40

W Polsce pewnie wygra FPGA Arcade bo będzie znacznie tańszy. ;)

[#53] Re: Natami

@Leon, post #52

No Małysz nie wygra już na pewno...
[#54] Re: Natami

@1989, post #45

Podobnie reklamowano Atari 800, C64.
Generalnie "dzięki" takim reklamom Amiga w USA nigdy nie zaistniała w świadomości jak powinna. W USA Amiga faktycznie była High-End maszyną - deo grafiki i telewizji. Nigdy praktycznie nie zaistniałą jako centrum domowej rozrywki......Cóż, błedy marketingu.

W Europie sprawa wygląda zupełnie inaczej - najlepiej sprzedająca się Amiga w Historii to A500 w bundle-PAcku z Batmanem i innymi grami. Dzięki takim działaniom C=UK Amiga w całej europie była najlepszą najbardziej pożądaną maszyną do grania młodych mężczyzn!!!!
Pamiętam , że podczas premiery Amigi 1200 na targach w Koloni /zresztą sam ją tam kupiłem/ była reklamowana definitywnie jako idealna maszyna do gier i rozrywki przede wszystkim!
Generalnie wystarczy spojrzeć na sprzedaż w Niemczech i Uk - często sam bywałem na World of Commodore w Koloni - i niemal w 100% były tam prezentowane gry, a głównymi punktami imprezy była możliwośc porozmawiania z ich autorami, dostania autografów, obejrzenia nowych gier!
Kto był na Atari Messe bądź Cebicie wie jaka między tymi imprezami była różnica !!!!

W Europie Amiga=Gry i podobnie ja to odbieram. Co nie znaczy, iż na Amidze tylko grałem. Reszta była jednak tylko dodatkiem. Fajnym acz nie znaczącym
przy jej rozrywkowym wykorzystaniu.

Pixlowanie w DxPaicie czy później w Brillance było fajne, acz rozrywkowe :)

[#55] Re: Natami

@Leon, post #52

W przypadku takich maszyn jak NATAMI cena naprawdę jest drugorzędna.

Wg mnie ciężko porónywa NATAMI z FPGA Arcade. Ta druga maszyna to tylko substytut WinUAE .NATAMI natomiast to prawdziwy RETRO-POWER!

[#56] Re: Natami

@1989, post #41

I znow wygral PeCet

Nie wygrał. Każdy ma peceta, a ludzie i tak chcą kupić Natami lub ArcadeFPGA/Minimiga. :)
[#57] Re: Natami

@skipp, post #44

Do tego, kto mi wysłał anonimową wiadomość pouczającą na temat mojego optymizmu:

Caco nie tylko ciebie już pouczał. To prawdziwy orędownik Amigi PPC. Dzielny żołnierz i bohater. Ku chwale przyszłości! :P
[#58] Re: Natami

@Andrzej Drozd, post #57

To prawdziwy orędownik Amigi PPC

to ten oszust z Allegro ?

[#59] Re: Natami

@Leon, post #52

Proszę szanowną redakcję PPA o ankietę na ten temat. :)
[#60] Re: Natami

@HOŁDYS, post #58

buha ha ha

Wypraszam sobie Panie Hołdys. Nie jestem żadnym oszustem z
allegro, a jedynie głosem rozsądku, którego obecność na ppa jest
wiele niepożądana.

dostalem wlasnie takiego maila
chyba ktos nie zrozumial groteski ...o panu AmigaPPC

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem