[#1] NatAmi - czyli wszystko o projekcie - pytania i odpowiedzi
Powstaje obecnie nowy projekt sprzętu zgodnego z Amigą 68k, pozwalający uruchamiać aplikacje z Amigi klasycznej. Poza wsteczną kompatybilnością projekt charakteryzuje się również szeregiem udoskonaleń.

Bliższe informacje na stronie http://www.natami.net/

Pytania, dywagacje, rozważania... Zachęcam do dyskusji.

[#2] Re: NatAmi - czyli wszystko o projekcie - pytania i odpowiedzi

@Mandi^ATO, post #1

Native Amiga.

Następca serii klasyków.

Dla wielu ziszczenie marzeń, maszyna w pełni zasługująca na nazwę "Amiga".

I nie działa pod amigowym linuksem bądź androidem :)

Bomba :)

P.S. Powyższe dla osób nieorientujących się w j.angielskim. Wolne tłumaczenie ;)

[#3] Re: NatAmi - czyli wszystko o projekcie - pytania i odpowiedzi

@Mandi^ATO, post #1

W FAQu na stronie NatAmi stoi, że do komputera będzie dodawany AmigaOS + AmiKit. Czyżby planowano dodawać Amiga Forewer do NatAmi?

[#4] Re: NatAmi - czyli wszystko o projekcie - pytania i odpowiedzi

@APC74, post #3

Czyżby planowano dodawać Amiga Forewer do NatAmi?

Na logikę powinni dodać cały AmigaOS 3.x.
Jak nie dodadzą to gdzie kupisz? Tylko w pakiecie Amiga Forever.

Sprawa Amikit czy innych skonfigurowanych desktopów winna być jako opcja do zainstalowania. Na pewno nowym użytkownikom desktop AmigaOS w wersji Amikit bardziej przypadnie do gustu niż goły Workbench.

Ostatnia modyfikacja: 26.05.2011 22:02:40
[#5] Re: NatAmi - czyli wszystko o projekcie - pytania i odpowiedzi

@michalmarek77, post #2

Bomba

Wpadla bomba do piwnicy, napisala na tablicy S.O.S... Moj synek bedzie w niebowziety, ostatnio nawet zastanawialem sie nad kupnem tej Amigi MCC ala konsola, chociaz moze, awaryjnie male pudeleczko.., ale myszka jest niezbedna i klawiatura tez powoli, no nic, jeszcze pokatuje mi troche moja stara A1200 i jak sie nie rozleci (watpie) to pojdzie do muzeum, kiedy zastapie czyms na fpga.., najlepiej NatAmi!. Bede zmuszony nabyc 2 sztuki, bo sie nie dopcham, a ja jestem tu ostatni w tym lancuchu pokarmowym i tylko ten laptop juz jest tylko moj :)

PS. Rod-Land, moj synek odkryl to (ja tez) za moja namowa i nie moze sie odczepic od Amigi, czyzby Rod-Land mogl zdetronizowac superfroga, nie wierze, za tydzien uwierze, musze zaglosowac na to w GamesTOP10 :). Co prawda malo juz gram, ale wole popatrzec jak gra - bywam pomocny, niz mam ogladac jakis smetny dziennik telewizyjny z kolejnym pultluskiem.. a tak relaks :)

[#6] Re: NatAmi - czyli wszystko o projekcie - pytania i odpowiedzi

@1989, post #5

Kiedyś tak w to namiętnie grałem, że od literek "extra" mieszało mi się w głowie :) heh

[#7] Re: NatAmi - czyli wszystko o projekcie - pytania i odpowiedzi

@Mandi^ATO, post #1

Mandi obudziłeś się dzisiaj z wieloletniej śpiączki? Pytam całkiem bez sarkazmu bo tematów o Natami, o jej "stopniu" amigowości o jej racjach do bycia Amigą i wiele innych bełkotów wylano na tym forum tryliard litrów..

Póki co nadal mamy day 12, Annika chyba się zawiesiła razem z Natami.. Miało być fajnie i zabawnie a wyszły puzzle.

[#8] Re: NatAmi - czyli wszystko o projekcie - pytania i odpowiedzi

@pampers, post #7

Wybaczcie mi, ze to napisze ale NatAmi daleko jeszcze do pobicia rekordu x1000, 505 dni

Co do Anniki, moze musiala isc do szkoly stad opoznienie.

No ale na powaznie, ze tez Ci sie chcialo Mandi zakladac taki temat.

Coz, natami fajny sprzet dla klasykowcow. Jedynie boli brak porzadnego systemu. Nawet AmiKit, ktory jest naprawde ladnie dotuningowany, jest ciagle archaiczny w uzytkowaniu przez to, ze bazuje na klasycznym aos.
Miejmy nadzieje, ze pojawi sie jakis nowszy system na ta maszynke.

[#9] Re: NatAmi - czyli wszystko o projekcie - pytania i odpowiedzi

@michalmarek77, post #2

I nie działa pod amigowym linuksem

A ktory linux jest amigowy ? Masz na mysli system Amiga Unix ,ktory byl rozprowadzany z komputerem Amiga 3000UX ? No ale ,to nie linux przeciez ..

[#10] Re: NatAmi - czyli wszystko o projekcie - pytania i odpowiedzi

@AmiChris, post #8

Pampers, AmiChris:

powód założenia tematu mniej więcej wyjaśniłem tutaj: http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&t=89511#reply_89527

A jeśli nie chce się komuś klikać, zacytuję w większości:

Moim zdaniem to zaczyna być nachalna reklama... I nie jest to uwaga jedynie do Ciebie Banter, gdyż więcej osób przy każdej sposobności pisze podobnie.

Czytam o zasilaczach PicoPSU do Amigi klasycznej - NatAmi...
Czytam o MCC - NatAmi...
Czytam o AmigaOS4 - NatAmi...
Czytam o In Your Dreams - NatAmi...

Jeszcze trochę i strach będzie otworzyć lodówkę. Może zamiast tego lepiej założyć osobny wątek na forum, w którym można by zadawać pytania i udzielać odpowiedzi? Tak, by osoby zainteresowane NatAmi mogły wszystko znaleźć w jednym miejscy, a jednocześnie by nie wciskać się z tym do wszystkich możliwych tematów i na siłę podpinać to pod każdy możliwy temat.

Osobiście uważam, iż lepiej jeśli taki temat jest gdzieś w jednym miejscu, niż pod każdym newsem i w każdym możliwym dziale dyskusja pod tematami niezwiązanymi z NatAmi w zasadzie niczym (chwytanie się szczątków, jak nazwiska współtwórcy, czy podobny sposób zasilania). Osoby niezainteresowane muszą się przez to wszystko przebijać, a osoby zainteresowane w zasadzie muszą latać po całym forum i pod wszystkimi newsami by znaleść cokolwiek. Chyba lepiej by takie rzeczy były w jednym miejscu (dla jednych oznacza to łatwiejsze odnalezienie informacji, dla innych ułatwienie w postaci większej czytelności komentarzy i forum).

Projekt obserwuję od pewnego czasu i też nim co nieco się interesuję, ale bez pewnego pierwiastka widocznego u niektórych uprawiających mesjanizm.

Życzę projektowi osiągnięcia założonych celów, a może i nawet kiedyś takie coś zostanie podłączone gdzieś pod jakiś wyświetlacz u mnie.

[#11] Re: NatAmi - czyli wszystko o projekcie - pytania i odpowiedzi

@Mandi^ATO, post #10

Czytam o zasilaczach PicoPSU do Amigi klasycznej - NatAmi...
Czytam o MCC - NatAmi...
Czytam o AmigaOS4 - NatAmi...
Czytam o In Your Dreams - NatAmi...

Jeszcze trochę i strach będzie otworzyć lodówkę

No i jak mozna odczytac taka interpretacje? Albo niechec, albo strach, albo ideologiczna awersja do tego projektu jako projektu amigowego.

Jak bedziesz myslal tymi kategoriami, ze to reklama, to wyjdzie, ze kazda opinia na jakis temat bedzie reklama czegos. Sama dyskusja o klasycznej amidze nie jest dla ciebie reklama? o Pegasosie, Samie, Amiga OS, Morphos itd. tez nie jest, ale o Natami juz jest? No, interesujace.

Dla mnie to jest naprawdę zdumiewajace, ze nie odczytujesz takiego zainteresowania i miedlenia tematu Natami przy kazdej mozliwej okazji poprostu jako wyraz podniecenia, niecierpliwosci, ekscytacji, nadziei i emocji jakie wzbudza ten projekt. Doszukujesz sie jakichs podtekstow reklamowych co jest komiczne. Tak, wyobraz sobie, ze tak jak jak i wszyscy entuzjasci Natami, dopatrujacy sie w niej nowej Amigi jestesmy oplacani przez Natami Team, czy tez wrecz jestesmy z tajnego stowarzyszenia Natami, ktore ma na celu propagandowe wypromowanie tego produktu i dokonanie przewrotu, obalenie mozliwosci wejscia na rynek X1000, ostateczne wyniszczenie Pegasosow i Amiga One, oraz triumfalne odzyskanie praw do marki "Amiga" OK

I teraz skoro zalozyles ten watek to z pewnoscia nikt nie pisnie tego "przekletego" i znielubianego przez ciebie slowa "Natami" na zadnym innym watku ani w zadnym komentarzu newsa

Zastanow sie, chcesz wprowadzic w ten sposob ideologiczna cenzure? Czy tez sugerowac, ze ludzie nie maja prawa mowic o tym o czym mysla, co sie im w danej chwili kojarzy i jakie dany temat konotacje ma z tym w czym widza przyszlosc Amigi?

Podales linka jak slusznie zauwazyl Pampers niczym filip z konopii :> Wszyscy wiedza, ze jest oficjalna strona, wszyscy tam zagladaja i wyczekuja na biezaco informacji, a ty podales linka w nadziei ze nigdzie poza tym miejscem nie zobaczysz juz okreslenia "Natami", a tym bardziej okreslenia "Natami to nowa Amiga". To ostatnie nie bedzie sie pewnie pojawiac, o ile skrajny odlam zgorzknialych konserwatystow nie bedzie ciagle powtarzac "Natami to nie Amiga tylko emulator, klon..." etc.

to tyle z mojej strony.
mialo byc bardziej ironicznie,
ale rece opadaja masakrycznie.

Ostatnia modyfikacja: 27.05.2011 08:10:31
[#12] Re: NatAmi - czyli wszystko o projekcie - pytania i odpowiedzi

@Hellena, post #9

Mam na myśli oficjalne systemy najnowszych Amig.

Linux Ubuntu oraz Android.

Z tego całego bajzlu ja najbardziej lubię NDOS.
Wkładasz, uruchamiasz, używasz.

[#13] Re: NatAmi - czyli wszystko o projekcie - pytania i odpowiedzi

@michalmarek77, post #12

Niby tak, ale muzy sobie juz nie poklikasz jakims playerem z listy.
Potrzeba chocby Filemastera pod systemem :)

[#14] Re: NatAmi - czyli wszystko o projekcie - pytania i odpowiedzi

@Duracel, post #11

Jako, że jest to Twoja interpretacja moich słów, masz do niej pełne prawo, jednak wyrażę tutaj tylko swoją opinię co do tej Twojej interpretacji, iż ma ona niewiele wspólnego z rzeczywistością, a tym bardziej moimi intencjami, czy obawami. Tłumaczyć dalej nie zamierzam Tobie co i jak, gdyż i tak odwracasz wszystko co piszę na swój pokręcony sposób - a skoro wiesz lepiej, co mam na myśli to i tak moje tłumaczenia są zbyteczne.

[#15] Re: NatAmi - czyli wszystko o projekcie - pytania i odpowiedzi

@Duracel, post #11

obalenie mozliwosci wejscia na rynek X1000, ostateczne wyniszczenie Pegasosow i Amiga One, oraz triumfalne odzyskanie praw do marki "Amiga"

niezla wizja ;)

o tym o czym mysla, co sie im w danej chwili kojarzy i jakie dany temat konotacje ma z tym w czym widza przyszlosc Amigi

MCC ma wieksze konotacje, za to comeback MorphOS mniejsze, skoro dzialac na NatAmi nie zamierza, jego strata :)

NatAmi = Native Amiga OK

[#16] Re: NatAmi - czyli wszystko o projekcie - pytania i odpowiedzi

@Mandi^ATO, post #14

Nie mniej jednak sie wytlumaczyles
Spoko luz bracie :)

[#17] Re: NatAmi - czyli wszystko o projekcie - pytania i odpowiedzi

@michalmarek77, post #12

ekhem no dobre dobre , masz na mysli ten jakis Iconian i commodoreusa ? hehehe

Sprobuj do nich napisac maila ,powodzenia :D

Ostatnia modyfikacja: 27.05.2011 09:20:02
[#18] Re: NatAmi - czyli wszystko o projekcie - pytania i odpowiedzi

@Hellena, post #17

Dobre?

Tak ostro walczy się tu ostatnio co można a co nie nazywać AMIGĄ, że gdy najnowszy model się ukazał, można go nabyć z własnym nowym systemem operacyjnym - trzeba to powiedzieć.

Amiga Inc. zaprezentowała nowe Amigi, zaprezentowała też najnowszy system Amigi. I tyle. Od tej chwili amigowymi systemami są Linux oraz Android.
I nic tego nie zmieni :)

Dziwnym jest, że żaden z tak zachwalanych "amigowych" systemów na najnowszej Amidze się nie uruchomi.

Kto mieczem wojuje ten od miecza ginie.
Gdzie dwóch się bije tam trzeci korzysta.

Może powyższe dwa przysłowia pomogą zrozumieć mój przekaz :)

I tyle :)

[#19] Re: NatAmi - czyli wszystko o projekcie - pytania i odpowiedzi

@michalmarek77, post #12

Z tego całego bajzlu ja najbardziej lubię NDOS.
Wkładasz, uruchamiasz, używasz.

To czy NDOS czy DOS, mniejsza o to, najwazniejsze jest "....uruchamiasz, używasz." . Bajzel jest, rozlam na kilka nurtow amigowania tez nastapil, nie da sie ukryc. Zwolenicy MorphOS i AmigaOS fur PPC, chyba nie dostrzegli, ze po upadku Commodore swiat uciekl amigowemu systemowi z innych powodow niz sadzili i wiekszosc Amigowcow poszla z tym nurtem, pozostawiajac sobie Amige jako hobby... Amigowy system jest fajny i przejrzysty, naprawde przyjemny i mozna uzywac do wszystkiego - na ile zasoby soft pozwalaja, to jednak system w Amidze byl dla wiekszosci osob wlasciwie dodatkiem do sprzetu, cennym i niezbednym, tak jak jest/bedzie w NatAmi. Tworcy NatAmi skupiaja sie na sprzecie, oraz dodatkach do systemu Amigi i nowym podobnym systemie, ktory ma byc pozniej docelowo - dzieki liberalnej licencji. To jednak mysle, ze idac z duchem czasu i postepem, nalezaloby zbudowac nowy domyslny startowy "pulpit", ktory w zasadzie dzialania sprowadzi sie do trzech slow "Wkładasz (lub sciagasz), uruchamiasz, używasz -- gry, programy.. all", pozostawiajac reszte dla bardziej zaawansowanych/zainteresowanych uzytkownikow... :)

[#20] Re: NatAmi - czyli wszystko o projekcie - pytania i odpowiedzi

@michalmarek77, post #18

I nic tego nie zmieni

dzieki Bogu

Dziwnym jest, że żaden z tak zachwalanych "amigowych" systemów na najnowszej Amidze się nie uruchomi

ale naturalnie , AmigaOS 4.x na Amidze X1000

[#21] Re: NatAmi - czyli wszystko o projekcie - pytania i odpowiedzi

@Hellena, post #20

ale naturalnie , AmigaOS 4.x na Amidze X1000

Będąc dosłownym - na AmidzeONE X1000 !!!!!!

Amiga to Amiga, AmigaOne to AmigaOne :)

I walcząc o poprawność - Amiga OS 4.X jest systemem AmigaOne, na najnowszych Amigach (nie)stety się nie uruchomi.....

[#22] Re: NatAmi - czyli wszystko o projekcie - pytania i odpowiedzi

@michalmarek77, post #21

Amiga to Amiga, AmigaOne to AmigaOne

Acha czyli Amiga1200 to Amiga1200 , rozumie :)

Avatar wskazuje ze masz okolo 60-tki ,a piszesz farmazony jak dzieci neo :)
Z moje strony koniec , bo zaczales ot.

[#23] Re: NatAmi - czyli wszystko o projekcie - pytania i odpowiedzi

@Hellena, post #22

Nie ma komputera Amiga1200:)
Jest AMIGA , gdzie 1200 jest opisem modelu, pisanym oddzielnie.
Podobnie jak X1000 dla komputera AmigaOne.

Nie przeinaczaj faktów.

[#24] Re: NatAmi - czyli wszystko o projekcie - pytania i odpowiedzi

@michalmarek77, post #23

Achaaa , a gdyby bylo napisane Amiga One ,Hyperion ma prawa do takiej nazwy od Amiga.Inc ,to bylo by juz O.K ,rozumie i sorry ze sie jeszcze odezwalem , juz naprawde nie bede :)

[#25] Re: NatAmi - czyli wszystko o projekcie - pytania i odpowiedzi

@Hellena, post #24

... a wątek jak byk o NATAMI... proponuję oddzielny wątek n/t Ami-skojarzeń, począwszy od koszulek a skończywszy na tabletach... Natami nie ma z tym nic wspólnego.

Howgh!
[#26] Re: NatAmi - czyli wszystko o projekcie - pytania i odpowiedzi

@Hellena, post #22

"Acha czyli Amiga1200 to Amiga1200 , rozumie"
Nie jest to niestety tak jednoznaczne. Pytanie czy Hyperion jest licencjobiorcą praw do nazwy "AmigaOne" czy ich właścicielem (na exec'u redaktorzy podają sprzeczne wersje). Jeśli tym drugim to Hyperion nie ma praw do nazwy "Amiga" gdyż ta marka jest własnością firmy Amiga inc.

[#27] Re: NatAmi - czyli wszystko o projekcie - pytania i odpowiedzi

@Dopuser, post #25

Doupser, dostrzegles absurd :)
Mandi^ATO zalamie teraz rece, bo zalozyl watek dla NATAMI, a mowi sie o X1000 i linuxie ;)

Swiata, myslenia, skojarzen, tematow... nie da sie pozamykac w ciasne przegrodki gdy te sa pochodne i wzajemnie tworza nowe mysli i nowe tematy... tak tak, wiem co to offtop, ale (jak sadze) wiem tez co to rozsadek.

[#28] Re: NatAmi - czyli wszystko o projekcie - pytania i odpowiedzi

@Duracel, post #27

wiem tez co to rozsadek
Nie przesadzaj ,nieraz dawales zly przyklad offtopa :)
Ja natomiast poprosze o usuniecie moich postow z tego watku i nalozenie na mnie kary 72h :D Na swoja obrone mam kaca :P

[#29] Re: NatAmi - czyli wszystko o projekcie - pytania i odpowiedzi

@Hellena, post #28

Założyciel wątku o NatAmi ma prawo być niepocieszony , większość pisze w jego temacie o tym o czym nie powinni (może to taka polska choroba).Jak zadasz politykowi pytanie to najczęściej prostej odpowiedzi nie dostaniesz jeśli w ogóle dostaniesz i tutaj jest podobnie.
Wracając do tematu zważcie na to że wasze Amigi nie będą wieczne (tylko do 21.12.2012) i dobrze byłoby je czymś zastąpić i dla tego powstają takie projekty i bardzo dobrze.
Uważam że NatAmi jest trafionym projektem w sedno problemu , co nowy sprzęt to nowy bo ze starym można w każdej chwili się pożegnać. :D

[#30] Re: NatAmi - czyli wszystko o projekcie - pytania i odpowiedzi

@michalmarek77, post #2

Native Amiga albo Naive Amiga, co za roznica. Taka jak miedzy AGA a SAGA ;P
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem