kategoria: Sprzęt
[#1] 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...
No właśnie - stałem się szczęśliwym (oby) posiadaczem Amigi 1200 w towerce infinitiv ze slotami Zorro II i dyskiem - TEJ . Dokupiłem do niej mysz i to na razie tyle. Chcę to podłączyć albo do monitora LCD (Dell 2407WFP - ma wolne wejścia DSUB, S-Video i Composite) i/lub do plazmy o rozdziałce 1024x768.
Amiga jest bez żadnego Turbo - golasek. Teraz co chcę zrobić:
- połączyć z monitorem/TV tak aby uzyskać możliwie przyzwoity obraz i nie wydając przy tym majątku (scandoubler lub grafika na ZorroII),
- mam zamiar pograć w klasyki ale też uruchomić WB, jakieś programy, docelowo pewnie i z sieci skorzystać - więc Blizz 1230/50+32MB jest bardzo wskazany.
- jeśli sieć to pewnie najtaniej będzie kupić kątówkę PCMCIA i właśnie kartę na tym złączu (po kablu lub WiFi).

Doradźcie coś bo budżet na razie ograniczony i wszystkiego co bym chciał i tak nie kupię - a marzenia to 030/50+Mediator+Radeon+sieciówka PCI+scandoubler.
I teraz, czy kupić na początek Blizzarda i scandoubler wewnętrzny czy Blizzarda i CV64 ale czy przy takiej kombinacji będę potrzebował scandoublera (zakładam, że tak bo gierek pewnie przez CV nie przepuszczę). Czy może jeszcze co innego - stary monitor Commodore ;)
Ceny brałem z efunzine - na ebayu posucha a jeśli nawet coś się pojawi to ceny 2x większe niż na efunzine. Allegro - nic nie ma.
No chyba, że ktoś ma jakiś złom na strychu i się podzieli (oczywiście nie za darmo) :)

Ostatnia modyfikacja: 12.10.2011 11:27:49
[#2] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #1

do mediatora i voodoo polecam minimum apollo 040 a najlepiej 060.... za 1k PLN kupisz taką kartę...

[#3] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@altcomputing, post #2

Czyli sugerujesz, żeby zacząć od 060 i czekać na przypływ kasy a monitor na razie podłączyć po Composite?
[#4] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #1

Byla ostatnio CV3D z modułem SD na eBay, ale fakt, pewnie przekroczylaby twoj budzet, bo poszla za prawie 500 Euro ...no i chyba Scan Dubler jest na slot video, ktorego (chyba) nie ma na Zorro2 do A1200.

Ja bym najpierw kupil jakis SD z 030 lub 040. A pozniej zastanowil sie nad Zorro i karta graficzna a na serio, to kupilbym jakas duza Amige.

[#5] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #3

zakup 060 aczkolwiek moze byc problem za 1000 zl
aczkolwiek jak chcesz ta Amige jedynie do grania w klasyki to 8 MB FAST wystarczy

obraz przez composite video powinien byc zadowlajacy na tym monitorze

Ostatnia modyfikacja: 12.10.2011 11:54:08
[#6] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@HOŁDYS, post #5

No właśnie nie tylko gry - jeśli miałyby być tylko to bym się nie zastanawiał. Zależy mi na przyzwoitej jakości obrazu na monitorze (w grach i nie tylko) i na niemuleniu całego systemu.
W zasadzie wystarczyłoby mi 030/50+CV3D - na eFunzine cena takiego zestawu niewiele przekracza mój budżet. Ewentualnie nie zawracać sobie głowy grafiką i kupić Blizza i wewnętrzny scandoubler - cena akurat równe 1000 i towar dostępny.
A w przyszłości, w przypływie gotówki Mediator + grafika + sieciówka i może 060 (ale 060 z tego co widzę są kompletnie nieosiągalne). Bo jeśli teraz kupię coś na ZII to się do niego uwiążę i ograniczę możliwości rozbudowy w przyszłości.

Co do dużych amig to polowałem ale ceny mnie przerosły ;)
[#7] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #6

szukaj dluzej bo mozna utrafic A4000 w okolicach 1200 zl i jest to naprawde dobrze wydana kwota OK

[#8] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #3

Moim zdaniem zdecydowanie gra warta świeczki jeśli chcesz poważnie rozbudować sprzęt. Po prostu 030 będzie dla Ciebie za słabe...

O zakup 060 pytaj użytkownika stachu100. Ja swoją kartę kupiłem za 1050PLN.

Ostatnia modyfikacja: 12.10.2011 12:12:20

Ostatnia modyfikacja: 12.10.2011 12:12:38
[#9] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #1

Zacznij od turbo z pamięcią. Im szybsze, tym lepsze. Procesor 030 nie do wszystkiego wystarcza, niestety.
Kartę graficzną póki co sobie daruj, tak sądzę.
Jeżeli telewizor, do którego możesz podłączyć Amigę ma wejścia EURO, to kup kabel RGB->SCART i heja

Pozdrawiam
Des

[#10] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Des, post #9

Procesor 030 nie do wszystkiego wystarcza, niestety.

Może nie do wszystkiego, ale:

- Do klasycznych gier to więcej niż potrzeba, a przy tym oferuje kompatybilność większą niż 68040 i 68060.
- Mam obecnie Blizza 1230 MkIV w maszynie z Mediatorem i system nie muli nawet w roździelczości 1680x1050. Jeśli będzie posiadał kartę graficzną to system z 030 i tak będzie działał szybko.

68030 to będzie za mało do portów gier z PC i do nowszych scenowych dem. Do reszty wystarczy moim zdaniem...

Ostatnia modyfikacja: 12.10.2011 12:23:45
[#11] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@strim, post #10

Jest jeszcze jedna ewentualność - turbo 030 i monitor 1084S. W budżecie się mieści, obraz dobrej jakości i staroświecki wygląd - 1084S obok 24" potwora Della ;)
[#12] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@strim, post #10

060 nie ma wbrew pozorom jakichś większych problemów z kompatybilnością, a jeśli już, to są mniejsze niż na 040. Resztę załatwia WHDLoad, który przy okazji bardzo ułatwia uruchamianie starych tytułów. Zaletą 060 jest nieporównywalna prędkość działania.

Przeskok z 030 na 060 to jak z 386 na Pentiuma...

Ja bym sugerował kupić 060 i zbierać kasę na Medka+Voodoo. Sam tak zrobiłem i nie żałuję.

Ostatnia modyfikacja: 12.10.2011 12:28:00
[#13] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #11

Jeśli systemu normalnie będziesz używał na karcie graficznej i LCD to nie problem.

Na dłubanie w WB na 1084S zwyczajnie szkoda oczu. Grać czy oglądać demka można bez problemu.

@altcomputing

Co rzeczesz... w 060 brakuje sporej ilości instrukcji, które były w starszych CPU. Jeśli slave danej gry/dema nie przewiduje tego, to nie będzie działać poprawnie... Nie wszystko WHDload załatwia automatycznie, ale tu pewnie mógłby się wypowiedzieć ktoś kto się na nim lepiej zna.

Ostatnia modyfikacja: 12.10.2011 12:30:01
[#14] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #11

Miast 1084S rozważyłbym jakiś telewizor CRT do roli monitora. Za niepoważne pieniądze kupisz w dobrym stanie np. sony black trinitron 21 cali. Jakość obrazu nieporównywalnie lepsza od tego, co daje 1084S.

Pozdrawiam
Des

[#15] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@strim, post #13

Jako rzecze Ja: Gierki pod WHDLoad działają mi na 060 lepiej niż 040. Takie subiektywne odczucie.

[#16] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Des, post #14

lub sony black trinitron 34 cale .... 5 wejsc Euro :) rozstawiane glosniki .. funkcja PIP :) (dzielenie ekranu) dla jaj raz zrobilem sobie na jednym Amige na drugiej polowie ATARI ST :D ROKZ !!!

i te stare 20 letnie CRT sa bezpieczniejesze niz mega nowe ;-]

http://www.tvn24.pl/0,1720581,0,1,dymiace-telewizory-sony-1-6-mln-sztuk-do-naprawy,wiadomosc.html

Ostatnia modyfikacja: 12.10.2011 12:42:38
[#17] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@HOŁDYS, post #16

Niezłe
Dużo więcej przyjemności i ciekawsza jakość niż na 1084S, który z racji wieku musi być wypalony, no i płaskim ekranem poszczycić się nie może.

Pozdrółka
Des
Ps. A co procesora - zawsze im szybszy, tym lepszy. Przy 060 nie spotkałem nigdy poważnych problemów z kompatybilnością.

[#18] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Des, post #17

030 daje 7-8 krotne przyszpieszenie kosztuje ok 400-450 pln 060 daje kopa w granicach 50x względem nierozbudowanej A1200 i kosztuje 1000-1300 PLN w zależności od źródła. Zatem odpowiedź zdaje się być oczywista :) Szkoda że odkładam na autko bo już łyknąłbym tą 1260/80 modowaną przez stachu100 sprzedawaną na alledrogo przez ITU. Ale nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem jeszcze pewnie niejadna taka okazja będzie.

Mam już pod tym kątem gotową towerkę :)

[#19] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@miro_78, post #18

Dell 2407WFP - ma wolne wejścia DSUB, S-Video i Composite ..... Więc podłącz się na początek przez Composite, jakoś się pomęczysz troszkę. Jak dojdziesz do karty grafiki podepniesz się do DSUB. Odpuść sobie 1084s, nie dość że to już historia, monitor z "gigantyczną" plamką, to zapewne kontrast i brightness już na maksa i dalej ciemno...na ekranie...

Co do turbo, spójż na moją sygnaturkę, mam kartę od Jensa Schoefelda (dobrze napisałem ?). Karta ma 50/50% zalet i wad. Zalety, zero zwisów, wszystko działa szybko i sprawnie, dużo ramu 5ns, małe rozmiary, wystarczająca wydajność, używam OS 3.9 w rozdzielczości 1280X512 na AGA i monitorek nie miga, przynajmniej mój.. Wady, tylko jedna i to zasadnicza, BRAK FPU, kooprocesor przydaje się w grach 3D, więc nie ma co nawet próbować z portami z innych platform. Gorzej gry z Amigi, Breathless, AB3D, Genetic Speices, Gloom, Fears itp... one mulą tak że nie idzie za bardzo grać..Lepiej mi to działało na CD32/ProModule/4MB Fast+50 MHz FPU 68882+Akikko..
Więc decyzja Jensa była nie zrozumiała, powinien chociarz zostawić podstawkę pod FPU. I teraz mam pod górkę w rozbudowie klasyka, muszę sprzedać 030 i zakupić wersję 040 lub 060, a te procki mają wbudowane FPU....

Wg. mnie nie pchaj się w 030 (acz,,,Blizzard ma FPU, ale nie mam doświadczeń jakie jest wydajne)
Lepiej kup 060,, a resztę w innym czasie... OK

Ostatnia modyfikacja: 12.10.2011 13:53:13
[#20] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Wojox, post #19

tak jak mówi Wojox, nie pchaj się w 030. Moje 030 i 8mb ramu to przy różnych zabawach to za mało. Teraz, też myśle zeby opchnać swoje 030 i kupić 040 :)

[#21] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Wojox, post #19

@miro_78 Nie widzę tej 060 na Allegro. Na Ebayu też nie ma. Efunzine - posucha. Korciła mnie ta ACA 1230 ale ma jeszcze jedną wadę oprócz braku FPU - jest nie do dostania. Do A600 tej firmy można wyrwać bez problemu, do 1200 - nic. Tak naprawdę jedyne co można dostać od ręki to Blizzard 1230/50.

@Wojox No fajnie, S-Video, tylko żeby to pogodzić to też się muszę z lutownicą męczyć. Właśnie mi przybyło jeszcze parę zł. więc chyba zainwestuję w wewnętrzny scandoubler. Co do Turbo, to jest jeszcze dostępna Apollo 1240/40 - warto dopłacić nieco ponad stówę i ją brać zamiast 1230/50? Mam kilka kg SIMMów to coś się do niej dobierze. Czy może jest wybredna i nie każdą pamięć "łyknie"?No i jeszcze jedno - ta 1200 którą kupiłem ma kick 3.0 - 1230 Blizzarda ma Maprom, Apollo z tego co widzę w opisie nie - czy to nie będzie stanowiło jakiegoś problemu i nie ograniczy mi możliwości uruchamiania części softu? No i Apollo obsługuje max. 32MB.

Ostatnia modyfikacja: 12.10.2011 14:58:07

Ostatnia modyfikacja: 12.10.2011 14:59:15
[#22] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #21

Tak naprawdę jedyne co można dostać od ręki to Blizzard 1230/50

Ja bym w to szedł, do klasykowania to nie jest wcale zła karta. A ja widziałem trochę kart turbo . Pomijając samą średnią wydajność CPU to jest solidna karta, można nawet wyposażyć ją w bardzo dobry kontroler SCSI działający w trybie DMA.

Apollo (...) warto dopłacić nieco ponad stówę i ją brać zamiast 1230/50

Jak masz stalowe nerwy to możesz iść w Apollo...

BTW. Ładny avatar

Ostatnia modyfikacja: 12.10.2011 15:14:35
[#23] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #21

Apollo też ma maprom. Bierz 040, przy 40mhz jest duuużo szybsza od 030/50.

[#24] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@strim, post #22

Jak masz stalowe nerwy to możesz iść w Apollo...

sa apollo i apollo .. ja mialem wersje ktora przekrecila sie na 040/50 mhz i spokojnie mozna bylo popracowac .. czy poogladac starsze demka
jednak najlepsza karta ktora mialem to Blizzard 1260/80 mhz 64 MB RAM
wszystko w desktopie zero wiatraczkow

apollo zalezy od modelu mozesz trafic na upierdliwca ktory daje sporo problemow a mozesz trafic na karte stabilna jak glaz (uklad mach)

[#25] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@HOŁDYS, post #24

Dokładnie. Ja miałem 4 egzemplarze, z żadnym nie było problemów. Ewentualnie zdarzało sie że nie kontaktowały MACH-y ale sposobów jest na to 100.

[#26] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@altcomputing, post #25

Jednak chyba więcej było (i jest) apollaków sprawiających problemy. Ja wymiękłem po trzecim. Zaś żaden z Blizzardów, które miałem (i mam) nie szarpie mi nerwów

Pozdrawiam
Des

[#27] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #6

Masz dobry monitor, spróbuj obraz z AGA podłączyć pod DSUB (poprzez odpowiedni kabel, po RGB), monitor ma też wejście composite, więc poprzez gniazdko VGA powinien też łykać tryb 15kHz - ja mam nieco nowszy model Della i obraz z AGA po RGB (DSUB) jest bardzo ładny.

[#28] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@gorzyga, post #27

Hmmm, to by było rozwiązanie idealne - jeśli przez przejściówkę RGB->DSUB poszedłby PAL to zaoszczędziłbym 400zł. Spróbuję tak zrobić - przejściówka dostępna na efunzine za 45zł.
Pytanie ostateczne - Apollo 1240/40 czy Blizzard 1230/50 czyli:
TO czy TO?
[#29] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #28

Na podstawie tego co powiedziano do tej pory powinieneś sam już móc wysnuć wniosek, co będzie dla Ciebie lepsze.

[#30] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #28

w tym sklepie czesto ceny sa nie aktualne .. i moze koles ci krzyknac ponad 700 stowek za 040 co jest dla mnie cena zawyzona chociaz dostajesz jakas tam gwarancje (roznie z tym bywa) i sprzet pewny (z tym takze)

na alledrogo da sie wychaczyc Apollo 040/40 32 MB ram za 500 zl trzeba cierpliwie sledzic aukcje ...Blizzard 1230/50 na allegro kosztuje 400 - 450 zl
z Ramem 64 MB .. a nie 658 zl jak jest w tym sklepie

mozna kupic taniej ... ale trzeba poszukac ..

najlepie dodaj ogloszenie do dzialu gielda na PPA moze ktos sie odezwie

Ostatnia modyfikacja: 12.10.2011 17:42:52
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem