kategoria: Sprzęt
[#61] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@stachu100, post #51

Co racja to racja, ale chyba trochę przesadziłeś z tymi kwotami. We własnym zakresie zrobisz sobie prototyp za mniej niż 1000zł, ile nad nim będziesz siedzieć nad ułożeniem logiki prawidłowo to inna kwestia i może się ciągnąć miesiącami pracując w pojedynkę. Najwięcej pieniędzy na bank trzeba włożyć w złącza do portów rozszerzeń, bo tego nikt nie produkuje i nie wiem czemu ale niektórym się wydaje, że Amigowców jest jak mrówek i wszyscy by chętnie kupili, jest jednak pewna kwestia, jest wiele osób które chciało by mieć, ale tylko kilka z nich będzie na to stać. Skośnoocy wolą podrabiać ipody, pendrive i inne duperele, które się sprzedają w ilości 10000000 razy większej niż osprzęt do starego komputera.

Wątpię aby Jens Schonfeld miał kokosy ze swoich kart do Amigi, zarobki jakie ma ze swojej standardowej pracy powinny być dla niego wystarczające (1900E za dzień kontraktu, minimalny czas kontraktu, pół dnia to 950E, nie pytajcie skąd wiem), a Amigą zajmuje się hobbystycznie.

[#62] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@rafgc, post #61

1000PLN za prototyp???????
Chętnie zapłacę Tobie 20 razy więcej za DZIAŁAJĄCY prototyp karty dla klasyka o specyfikacji cytuję:
wyprodukowanie na jednej płytce jakiejś karty turbo z prockiem 1 GHz PPC i np. HD Radeonem i portami USB, nawet i dźwiękówka by się zmieściła

Koniec cytatu.
20000PLN do zgarnięcia! Zapraszam!
[#63] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Wojox, post #59

[#64] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #63

Widać że czekasz na MorphOS 3.0 z obsługą Twojej G5 OK

[#65] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@stachu100, post #62

Moze jakies bounty? :) Tez byl bym zainteresowany ! :P
[#66] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Wojox, post #64

To niestety nie G5. To intel (dwie klapki od DVD - G5 ma jedną). G5 musiałem sprzedać bo moja Pani spać nie mogła - wentylatory były zdecydowanie głośniejsze. Ale... za naszego życia ma się ukazać MorphOS na G5? No to trzeba poszukać G5 z liquid cooling ;)

Ostatnia modyfikacja: 13.10.2011 22:56:50
[#67] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #66

Amiga uruchomiona - co prawda na razie "goła" i przez Composite, ale na Dellu obraz i tak zaskakująco przyzwoity. Teraz czekam na resztę złomu - turbo, mysz, joye, przejściówka RGB->VGA, kick 3.1 (nie zauważyłem, że na efunzine jest i kupiłem na ebay - będę czekał teraz z miesiąc) i kątówkę do PCMCIA (z myślą o jakiejś karcie sieciowej - TA ponoć działa, potwierdzi ktoś?).
[#68] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #67

i przez Composite, ale na Dellu obraz i tak zaskakująco przyzwoity.

a nie mowilem :) Video Composite Out nie jest takie zle

[#69] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #67

Ta karta działa z Amigą lecz nie jestem pewien czy na tym wysuwanym złączu, gdyż mam taką samą i na tym wysuwanym złączu nie działa a przy podłączonym kabelku już tak. Albo u mnie padnięte jest to złącze wysuwane - tego nie wiem. Dodam że do tej karty pasuje tylko kabelek 10MBit. Ten 10/100Mbitów nie działa - sprawdzone organoleptycznie.

[#70] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #56

Zamiast tej ACA chyba lepiej było by wziąć Blizzarda IV. Niby ACA to nówka produkt i nie ma prawa paść, ale Blizki też jakoś padać nie chcą (przynajmniej te o których wiem że są jeszcze w użyciu). Z drugiej strony, jak się człowiek nie para grafą 3D to koproc jest w zasadzie zbędny. Czy są w ogóle jakieś gry (poza portami DooM, Quake itp) które wykorzystują FPU? Prodki scenowej to też nie widziałem do tej pory, która wymaga FPU, bądź użycie rzeczonego znacznie przyspiesza obliczenia. Internet na Amidze to bajka. Aminet działa, generalnie strony napisane w czystym html działają w miarę ok. Na 030 grafika w jpg chwilkę się wyświetla. Poza tym internet jest raczej słabo używalny (zwłaszcza bez karty gfx). Moim zdaniem, przy tej gotówce, mogłeś uderzyć do Staszka - coś by może z 060 wynalazł dla Ciebie. Teraz to po ptokach. Przede wszystkim, to życzę aby Amiga działała bezawaryjnie.

[#71] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Red_Bullet, post #70

Blizki też jakoś padać nie chcą (przynajmniej te o których wiem że są jeszcze w użyciu

heh nie znasz dnia ani godziny smierci twojej 20 letniej karty
to ryzykowna lokata pieniedzy

Prodki scenowej to też nie widziałem do tej pory, która wymaga FPU,

oj stary to malo widziales :) wszystkie produkcje nowe TBL ktore wymagaja min 040 z automatu wymagaja FPU (bo zakladaja ze nie masz wersj LC lub EC)

a co do 030 ..zwyciezkie demo z BP09 Jesus Christ Motocross wysmienicie chodzi juz na BLizzardzie 030 FPU 50 mhz !!!

http://www.pouet.net/prod.php?which=52968

Ostatnia modyfikacja: 14.10.2011 11:49:00
[#72] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Red_Bullet, post #70

Właśnie widzę na Allegro - dwa Blizzardy - jeden sprawny, jeden trup, do tego trup Apollo 1230 i sprawny Phase5 PPC/060 za szaloną kasę. A co do uderzania do Staszka - przecież nic straconego. Pobawię się ACA, jak okaże się za wolna to opchnę i poszukam czegoś szybszego.

Do internetu, nazwijmy go, graficznego to mam inny sprzęt. Na Amidze wystarczy mi prosty klient ftp (nawet coś w rodzaju ncftp się nada), jakiś irc, może ssh. Na nic więcej nie liczę.

Ostatnia modyfikacja: 14.10.2011 12:34:43
[#73] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #72

sprawny Phase5 PPC/060 za szaloną kasę

tyle kosztuje blizard z MC68060 ktory chodzi na 80 mhz
cena przeskoczy 2 k na bank

[#74] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@HOŁDYS, post #73

Ze sprawdzonego źródła wiem, że niedługo na Allegro pojawi się Blizzard 1230/50Mhz IV z 16 MB simmem i wymienioną przeze mnie bateryjką :)

Ostatnia modyfikacja: 14.10.2011 13:21:18
[#75] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #72

No to przyjechała przejściówka RGB->VGA i karta turbo. Przełożyłem zworkę na kick 3.0, założyłem (po raz kolejny rzucając bluzgi na Infinitiva) i... infinite loop ;)
Na szczęście chyba złącze na płycie głównej zaśniedziało bo po zdjęciu i ponownym założeniu wszystko ruszyło. To znaczy pokazał się WB. Niestety obsługa bez myszy jest okrutnie niewygodna więc poczekam aż dotrze kolejna paczka, tym razem z myszą.

Ostatnia modyfikacja: 14.10.2011 16:02:20
[#76] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #75

infinitive to porazka po calosci najgorsza obudowa w histori IT

[#77] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #75

Udało się uzyskać obraz po RGB z Amigi na Twoim monitorze?

[#78] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #75

dokrec dolne i gorne sroby to bedzie bardzo stabilnie moje sie nie chwieja, mam takie 3 towerki OK

[#79] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@gorzyga, post #77

No okazało się, że nie mam w domu ani jednej sztuki kabla DSUB. Jutro sprawdzę.
A co do śrub to też jutro się tym zajmę, muszę doprowadzić całą Amigę do ładu - wyczyścić pudło i klawiaturę, uporządkować kable i takie tam. Ma wyglądać jak nowa :)
[#80] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #67

Co do sieciówki, to ta co pokazałeś z końcówką oznaczeń "589" powinna działać. Tylko taki jest sterownik na aminecie. Ja kupiłem sieciówkę za 0.99 ft ale z końcówką numeracji 592/593. Nie próbowałem czy rusza.... OK

[#81] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #72

Heh, każdy kombinuje po swojemu. prawda.
Ale bardzo osobiście uważam, że trzeba było od początku lecieć w 060, skoro dysponowałeś kasą na zakup takiej dopałki. Tym bardziej, że marzy Ci się karta GFX i inne cudeńka. ACA jest takim "etapem pośrednim", który to etap nie jest Ci do niczego niepotrzebny. Jasno widać, że "czujesz" Amigę, nie jesteś lamerem, łamaczem dżojów.

ACA zapewne jest bardzo okejos, no ale - skoro planujesz więcej niż łojenie w SuperŻabę - pół roku nie minie, jak uznasz, iż potrzebujesz szybszego procka. Zakład? Przeskok z nawet stosunkowo wysoce sprawnego procesora 040 na 060 potrafi bardzo pozytywnie zaskoczyć.

Serdeczności
Des
Ps. Prywatnie wolę leciwe, bez jakiejkolwiek gwarancji 060, niż nówkę spod igły z "niższym"cepem.

[#82] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #66

Chłopaki z MOS Team uruchomiły Morphosa na G5, ale jednocześnie twierdzą, że nie wiadomo kiedy i czy w ogóle pojawi się ta wersja publicznie.
Ale G4 1.5 GHz to naprawdę bardo dużo. Niech potwierdzi Wojox, który bawi się MOSem na G4 400 MHz i jest (chyba) zadowolony.
[#83] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@wali7, post #82

G4 400 z ATI Rage na PCI gdzieś mam na strychu ale to podrasowany z G3 B&W i chyba nie będzie działał (płyta podobna do Gigabit Ethernet ale bez AGP).

Co do Amigi, mam kilka problemów. Po włożeniu karty po pierwszym starcie mam Software Failure, Ctrl-A-A powoduje, że system się uruchamia ale karty chyba nie widzi (w pasku WB nie widzę dużej ilości RAM). Podejrzewam, że może chodzić o brak ACATune w s-s. No i tu mam drugi problem, bo zdaje się, że CD umarło (po włożeniu płyty nie pojawia się nic na pulpicie - a może trzeba coś zamontować), ale z tego co widzę to i z CD z muzyką nie daje rady. Muszę przywieźć kilka złomów LG x52 do testów.

Kolejna sprawa - RGB->VGA - niestety, mój monitor się drze, że Out of freq. Wypróbuję jeszcze Sony 15" X53 i jakiegoś starego EIZO 18". Może coś zadziała. Jak nie to z przyszłej wypłaty trzeba będzie uszczknąć trochę cichaczem na scandoubler.

A tak BTW - kto tak miesza z wyglądem forum? Zniknął avatar, układ jakiś dziwny. Poprzednio było lepiej.

Ostatnia aktualizacja: 15.10.2011 11:14:22 przez Jenot
[#84] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@wali7, post #82

Wali jest ok... Dziś jak dobrze pójdzie przeflaszuje radeona na AGP. Skoro MosTeam uruchomił MorphOSa na PM G5 to niech jak najszybciej to dają dla ludzików. Inaczej to sprawdzi się to co powiedziałem. Jeśli nie dadzą Mosa na G5 będzie to oznaczało że jest jakaś niepisana umowa z właścicielami Amigi. Zrobi się za dobra konkurencja nie tylko dla AOS 4.X ale także dla całego amigowego sprzetu, z Amigą One X1000 włącznie. G5 miały po 2 rdzenie 2500 MHz, więc proc z X1000 okazałby się przeciętny.

Mój G4 to teraz najczęściej uruchamiany komp. Męczę się po 30 minut z wersją "demo", myślę nad szybszym PM, a G5 byłaby w sam raz. Szukać drugiej G4 mi się niechce.

Kto mi podpowie jak uruchamiać "porty" gier. Taki Quake 1,2,3 na MOS ?? Chcę zobaczyć czy mój konfig pociągnie takie starocie.

Forum mi się podoba, jest lepiej od poprzedniego. Trochę odświeżenia nie zaszkodzi...

Jenot ACA nie widzi całej pamięci, bo masz kickstart 3.0. Trzeba uruchomić programik z dyskietki :acatune
Jak zmienisz kick na 3.1 wszystko ruszy od strzału.(pamiętaj o zworce, po zmianie kicka)
CD ci nie działa bo nie masz zainstalowanego sterownika. Ściąg z Aminetu idefix97, zainstaluj i powinno ruszyć.

Ostatnia aktualizacja: 15.10.2011 12:20:44 przez Wojox
[#85] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Wojox, post #84

He he... Schmidt, Mariak i spółka pewnie pękliby ze śmiechu, gdyby się dowiedzieli, że podejrzewasz ich o niepisaną umowę z Benem Hermansem od A-Eonu.

Co do G5 - przypominam, że pierwsze szoty z MorphOSa działającego na PowerBooku pochodzą z okolic 2005 roku. Chciałbyś, żeby MOS-Team upublicznił ledwo działającą, wiechliwą wersję nie obsługującą nawet połowy możliwości sprzętu?
[#86] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Wojox, post #84

Łatwo powiedzieć - ściągnij. ;) W MP nie mam stacji dyskietek, a na CD przecież nie wypalę... Jakoś sobie poradzę. Same schody normalnie. Załóżmy, że zmienię kick na 3.1 - da się wtedy zbootować z CD czy chcąc np. kupić WB 3.5 lub 3.9 będę musiał mieć dyskietkę startową? Ale ACATune i idefixa zrobię inaczej. W pracy mam flopy, zakleję dyskietkę 1.44, sformatuję na 720kB, wrzucę ACATune i idefixa. Mam nadzieję, że amigowy napęd coś takiego zobaczy.
[#87] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #86

Tzn. w Amidze stację dysków masz ? Więc wystarczy zakleić dyskietkę 1,44 i sformatować ją pod Amigą. Dyskietki 720 czyta jeżeli "podmontujesz" wcześniej (chyba tak to kiedyś było).
Jeśli nie masz Workbencha to ściągnij adf.y z netu, najlepiej 3.1 z dyskietką install. Bez dyskietki będziesz strasznie kombinował. Jedna musi być zawsze, ta z Workbenchem 3.0 lub Install 3.1. Z większości problemów się tak wychodzi w Amidze. Uruchomisz Ceda do edycji s-s, czy Dopusa aby przekopiować rezerwowy system z 2-giej partycji...
[#88] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Wojox, post #87

Mam na dysku WB 3.1, czysty. Uruchamia się. A jeśli sformatuję 720 na PC to będę miał jakieś problemy z odczytaniem tego na tym WB? Jeśli nie to dam sobie radę. A jak już będę miał CD to wszystkie problemy się rozwiążą. Pozestaje ewentualnie cudowanie z CF ale to kolejny wydatek a do następnego miesiąca nie chciałbym już inwestować. ;)
[#89] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #88

amiga czyta 720 kb msdos

wpisz w execute command PC0:
i wloz dyskietke pecetowa
[#90] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@HOŁDYS, post #89

Cholera, nie wiedziałem, że pod nowszymi wersjami windows są kłopoty z formatowaniem dyskietek na 720kB. Na szczęście mam w robocie jeszcze staruszka z OS/2 i dał radę.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem