kategoria: Sprzęt
[#91] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #90

No tak, okazało się, że napęd dyskietek był padnięty. Przyniosłem trzy ALPSy ze szrotu (piwnicy) i przerobiłem, na szczęście jeden okazał się sprawny. Mount PC0: nie działa, wygląda na to, że zainstalowany WB jest jakiś niepełny. Ech, peceta w domu nie mam, chyba trzeba będzie kupić interfejs CF. Mam więc idefixa i acatune na dyskietce 720 i nic nie mogę zrobić. Szlag by to.
[#92] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #91

jak stwierdziles ze MOUNT PC0: nie dziala ?
moze nie masz moutlisty PC0

FileSystem = L:CrossDOSFileSystem
Device = mfm.device
Flags = 1
Surfaces = 2
SectorsPerTrack = 9
SectorSize = 512
Reserved = 1
Interleave = 0
LowCyl = 0
HighCyl = 79
Buffers = 5
BufMemType = 0
StackSize = 600
Priority = 10
GlobVec = -1
DosType = 0x4D534400
Unit = 0
[#93] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #91

System:storage/diskdrive/PC0
i na ikonce zrob dwuklick

nie musisz miec w mount liscie

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2011 17:45:07 przez HOŁDYS
[#94] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@HOŁDYS, post #93

No właśnie nie mam tego katalogu. Jakiś wybrakowany ten mój WB. Muszę zainstalować go od nowa.
[#95] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #94

Nic nie musisz instalować od nowa, to nie Windows ;)
Jeśli masz dyskietkę Storage, to jej zawartość przenieś do katalogu Storage (wcześniej go załóż). To wszystko.
[#96] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #94

uruchom edytor ED.
Przepisz mountliste PC0 ktora podalem wyzej i nagraj ja na dysk (DH0: )
Potem w cli:
mount pc0 from dh0:pc0
i gotowe.

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2011 19:46:30 przez Norbert
[#97] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Norbert, post #96

No przepisałem, po mouncie przestał całkowicie przestał widzieć dyskietki... jednak poszukam dyskietek z WB i zainstaluję.
[#98] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Norbert, post #96

Norbert jesli nie ma kompletnego systemu i nie ma Crossdos filesystemu to nic nie wskora
najlepiej przekopiuj ponownie caly system z opcja nadpisu
[#99] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@HOŁDYS, post #98

OK, czy OS 3.5 się nada i czy w fabrycznym komplecie jest dyskietka, z której można go zbootować na A1200?
[#100] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #99

a masz naped cd??
[#101] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #99

jest dyskietka INSTALL3.0 i Workbnech3.0 ty potrzebujesz WB i Extras
[#102] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Skiba, post #100

Mam CD, dlatego się zastanawiam nad zakupem niedrogiego 3.5.
[#103] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #102

Kup, wrzuc amicdfs, zainstaluj system i przenos dane na cd...
[#104] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Skiba, post #103

Skiba towje rozwiazanie chyba jest napietnowane doswiadczeniem z A2000 :)
przy A600/1200 idealnym rozwiazaniem do tego jest karta CF na PCMCIA dziala jak pendrive szybka sprawna i niewiele kosztuje.

Jesli bardzo chcesz a nie masz jak moge ci przygotowac taka dyskietke ktora od razu zamontuje CF0: i bedzie mogl przerzucac dane karta Compact Flash ..oczywiscie PC0: i dyskietke tez ci zobaczy
pozdr i jak chcesz odezwij sie na Prv chyba szybciej i taniej niz szukanie plyty z AmigaOS3.5
[#105] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@HOŁDYS, post #104

Tak nie da rady - właśnie dzięki uprzejmości jednego z bywalców forum nabyłem kartę WiFi na PCMCIA, na allegro kupiłem kątówkę, więc gniazdo będę miał zajęte. Mam też możliwość dostania od znajomego OS 3.9, ale bez żadnych dyskietek. Musiałby mnie ktoś poratować jakąś dyskietką z WB montującą od razu CD, żeby zacząć instalację. Tylko nie wiem czy dla odmiany 3.9 nie będzie za "ciężki" dla 030.
[#106] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #105

030/56 mhz ACA powinna smigac z AmigaOS3.9 w rozdzielczosciach nie super hires
[#107] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@HOŁDYS, post #71

No powiem Ci Hołdysie, że jakoś spokojny jestem o tego Blizza. Już trochę go mam i działa. Jeżeli kiedyś pójdzie do komputerowej bozi, to trzeba będzie poszukać czegoś innego. Takie życie. ACA też może eksplodować dwa dni po gwarancji i to jest taka sama sytuacja.

Co do demek, to nawet nie które z końca lat 90-tych mają problemy na 030. A to jakiś part nie poleci, a to się muzyka z obrazem nie zgrywa. Oglądanie np. Relica na 030 zahacza już o sadomaso. Do demek to 060 i to najlepiej po Staszkowym tune-up.
[#108] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@HOŁDYS, post #106

No to jest tak: Zainstalowany AOS 3.1, dodałem ACATune do s-s i zima, krzaki na ekranie i Guru. Na szczęście google okazało się pomocne. Musiałem zrobić "Timing Fix" czyli usunąć dwa elementy ze spodu płyty głównej - E123C i E125C. Ostry nóż i po zabiegu. Amiga widzi 64MB, żadnych krzaków. Mój CD LG 52x też jest rozpoznawany, przy okazji dowiedziałem się, że nie mogę nagrywać płyt w UDF - tylko ISO z zamkniętą sesją. Walczę dalej ;)
[#109] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@HOŁDYS, post #106

No to niniejszym chcę podziękować wszystkim. Teraz już działa prawie wszystko.
Dzisiaj dotarł do mnie OS 3.9. Bałem się trochę o jego szybkość. Okazało się, że zupełnie niepotrzebnie.
Co działa:
1. ACA 1230/42, maprom (zmapowany kick 3.1, kości dzisiaj przyjdą, ale jak działa na mapowanym to nie będę się na razie bawił w fizyczną wymianę), prędkość w sysinfo to dokładnie połowa 040/25
2. OS 3.9,
3. karta WiFi PCMCIA SpeedTouch 110 podłączona przez kątówkę - z Genesis i sterownikiem prism2, niestety tylko WEP, ponoć jest płatna wersja obsługująca WPA, może się kiedyś skuszę, niestety ona chyba pobiera IP tylko przez BOOTP, nie wiem gdzie skonfigurować DHCP w Genesis, w związku z czym musiałem podać IP, bramkę i DNS "z palca",
4. Przejściówka RGB->VGA do trybów DblPAL i VGAOnly (do starych gierek monitor jest też połączony przez Composite),
5. Przejściówka do myszy (2 joye + USB/PS2) - bez żadnych sterowników działa myszka na USB.
6. Flop ALPS przerobiony z PC, zostało mi tylko dorobienie czegoś, żeby się go dało otworzyć przy założonym przodzie od infinitiv,
7. CD LG x52 - ze szrotu, na sterowniku idefix, defaultowe z OS 3.9 nic nie widziały, po instalacji idefixa magicznie się pojawił,

Co nie działa lub działa słabo:
1. Raz na jakiś czas nie chce się uruchomić - krzaki po wczytaniu ACATune, czasem Guru, CTrl-A-A nie pomaga, pomaga wyłączenie i włączenie,
2. MMU - co prawda moja karta ma niby procesor bez MMU ale sysinfo pokazuje że MMU jest (68030) ale "NOT USING", nie wiem czy można to zmienić.
3. PPA pod domyślną przeglądarką w 3.9 - dostaję 403 ;)

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2011 13:30:24 przez Jenot

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2011 13:31:09 przez Jenot
[#110] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #109

Co do MMU, to być może go masz - w dawnych czasach (pocz. lat 90) Motorola sprzedawała 68030 z MMU jako wersję bez MMU, gdyż popyt na wersję okrojoną przekroczył ich możliwości. Stąd na części starych kart z 68030 dla Ami można spotkać CPU z MMU, mimo, że miało być bez MMU. Kto wie, może dzisiaj sytuacja jakoś się powtórzyła? A może pisząc że miało być bez MMU masz na myśli be FPU, którego na pewno nie masz, bo 68882 to osobny układ na który karta fizycznie nie ma miejsca.
Jeśli chodzi o MMU "not used" to jest to normalne - AmigaOS sam z siebie nie wykorzystuje MMU, niektóre programy potrafią z niego zrobić uzytek (VMEM, drivery graficzne dla emulatorów Maca, pakiet dodatkowych bibliotek oferujących wsparcie dla MMU), ale trzeba je zainstalować/uruchomić.
[#111] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@wali7, post #110

Na pewno chodziło mi o MMU. FPU nie mam i na ACA 1230/42 nie ma możliwości założenia go.
[#112] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #109

Karta ACA wsunięta za mocno do złącza może Ci powodować te krzaki. Wysuń ją ze pół milimetra.
Druga sprawa, blacha która osłania płytę glówną, też prawie dotyka styków na karcie. Ja to lekko odgiąłem...OK
[#113] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Wojox, post #112

Ja nie mam blachy (Infinitiv). Wymieniłem kości na 3.1 i jest lepiej ale czasem ma narowy - nie wstaje za pierwszym razem. W ACA włączone mapowanie i jeśli po uruchomieniu ACATune nie pojawi się ekran sraczkowo-pomarańczowego koloru to system nie wstanie, jeśli się pojawi to będzie wszystko OK. Da się z tym żyć ale jest nieco upierdliwe. Może HD nie zdąży wstać? Bo czasem wystarczy po włączeniu uruchomić bez S-S i potem Ctrl-A-A i jest OK. Ewentualnie samo ACATune jest jakieś niedopracowane (beta6 - nowszego nie znalazłem)?
[#114] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #113

Stawiam na wylane/wyschnięte kondensatory elektrolityczne na A1200.
[#115] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@stachu100, post #114

O widzisz. O tym nawet nie pomyślałem. Sprawdzę i zawiozę do znajomego elektronika. Czy tu, jak w pececie widać gołym okiem, że kondensatory się wylały, czy wymieniać wszystko hurtem?
[#116] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@Jenot, post #115

Wymieniać wszysko bez zastanawiania się.

Polecam też sprawdzić złącze IDE. Piny są cienkie i uwielbiają się łamać tuż przy laminacie. Co ciekawe na pierwszy rzut oka wszystko jest ok bo wszystkie piny są na swoim miejscu.
Dopiero próba wyciągania pęsetą każdego pinu z osobna ujawnia okrutną prawdę. Ja w swojej testowej A1200 naliczyłem 6 (sześć!!) ułamanych pinów. Rzecz jasna wszystkie ładnie wyglądały i stały równiutko obok dobrych pinów. Wkurzony wywaliłem całe złącze. Teraz mam spokój.
[#117] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@stachu100, post #116

to samo dzieje sie z tasmami ide w pecetach jak sie czesto odpina dyski. Pekaja sciezki w sposob niewidoczny a efekty sa takie jak by dysk nawalil. Sata jest o wiele lepszym rozwiazaniem.
[#118] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@arcof, post #117

U mnie to się właśnie stało z taśmą SCSI UW jak przepinałem dysk w A3000 po raz kolejny . Trochę słabo, bo w sklepie na rogu nie kupię. Na szczęście na alledrogo jeszcze mają.

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2011 21:48:28 przez strim
[#119] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@strim, post #118

a umnie w a4k z tasma IDE , przepinalem dyski i po wlozeniu w zlacze na plycie bylo wszystko ok do pewnego momentu pare chwil po uruchomieniu komputera zaczely sie takie cyrki ze nie moglem dojsc z nim do ladu calego kompa rozbebeszylem w mak i nadal raz startowal raz nie raz dzialal przez 10 minut i sie zawieszal raz wlaczal sie boot menu , zeby przy nastepnym resecie ladnie sie uruchomic itd itp wkoncu przyszedl czas na zmiane tasmy idiota zamiast zrobic to na poczatku to na koniec operacji i komputer ruszyl jak nowy winna byla tasma stara musiala gdzies miec przerwe na jakims sygnale i powodowalo to totalne oglupienie komputera , nowa ladnie ciasno wlazla w zlacze na plycie i chodzi jak nowy

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2011 03:05:37 przez Blendor
[#120] Re: 1kPLN do wydania - blizz 030 czy...

@stachu100, post #116

Trochę podpiekłem płytę - usiłowałem założyć sloty ZII i źle wetknąłem wtyczkę IDE - kilka pinów się wygięło i zwarło (czego nie zauważyłem bo ZII przysłaniała). Przejściówka 2.5"-3/5" lekko się przyspawała do gniazda - stan płyty nieznany, kiedyś sprawdzę, w każdym razie kości kickstart przeżyły.
Na szczęście zdobyłem płytę rev. 2B, zrobiłem Timing Fixa, przełożyłem i wszystko działa. Jedyne do czego musiałem dojść metodą prób i błędów to uruchomienie whdload (w pliku konfiguracyjnym musiałem wyłączyć chipcache - na 1D1 było włączone). Picasso II działa przelotowo ze scandoublerem na sterownikach P96. Nie wiem tylko dlaczego ze starym monitorem Sony 15" X53 nic nie wyświetla na ekranie (ani przelotowo ani własnych trybów) a z Dellem działa wszystko.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem