Wątek zamknięty
[#31] Re: Pierwszwe wrazenia z OS4 - wersja Nowara

@rzookol, post #30

He he he
[#32] Re: Pierwszwe wrazenia z OS4 - wersja Nowara

@Andrzej Drozd, post #31

no i tak na nich wiecej uruchomisz niz na tych z os4 :)

[#33] Re: Pierwszwe wrazenia z OS4 - wersja Nowara

@Andrzej Drozd, post #27

Petunia jest wolniejsza od Trance na 127.

[#34] Re: Pierwszwe wrazenia z OS4 - wersja Nowara

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #33

Predkosc predkoscia, ale nie zapominajmy o interpretacji kodu 68k przez emulator. Jezeli jest dokladniejszy to prawdopodobnie bedzie wolniejszy.

[#35] Re: Pierwszwe wrazenia z OS4 - wersja Nowara

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #33

Na 127 dla zasady,
Gdy Petunia ma 127,
Trance ma 127,
Petunia jest szybsza od Trance nawet gdy on ma 127,
Petunia jest wolniejsza od Tance dopiero gdy on ma 127,
albo czy w ogole jest wolniejsza?

Sztuka interpretacji :P
[#36] Re: Pierwszwe wrazenia z OS4 - wersja Nowara

@Lokaty, post #34

w sumie to nie wiadomo który jest dokładniejszy, ja znam jedynie Trance i nie zauważyłem żadnych problemów z softem... dużo większy problem stanowią róznice w API [ale to nie do uniknięcia, bo przecież systemy amigowe pod PPC nie są prostą rekompilacją źródłówek z 68k]
co do różnic prędkości, to mnie to ani ziębi, ani grzeje, bo z punktu widzenia G4 właściwie każdy program chodzi jak trzeba.
może być tak, że MOS jako system optymalizowany i pisany głównie dla Pegasosów może na klasyku zwyczajnie nie wyrabiać - przykładem jest MUI4.0 które jest tak wypasione, że cudem by było, gdyby dobrze chodziło pod 603e
ale jak pisałem wcześniej - trzeba zrobić dokładne testy [może napisać jakiś prosty programik testujący i skompilować dla mosa, os4 i 68k, co by jita wypróbować?] i wtedy można coś powiedzieć. a tak, to pozostają odczucia użytkowników - zresztą rzecz ważna, bo co [przykładowo i całkowicie teoretycznie] po teoretycznie superszybkim i ogólnie świetnym systemie, który z jakichś powodów nie leży uzytkownikom?

Ostatnia modyfikacja: 15.03.08 18:40
[#37] Re: Pierwszwe wrazenia z OS4 - wersja Nowara

@Lokaty, post #34

os4 i mos ma jeszcze w kernelu emulator interpretowany.

dla porownania odpal demo requiem pod mos i os4 oraz ocean machine i starstruck.

[#38] Re: Pierwszwe wrazenia z OS4 - wersja Nowara

@Andrzej Drozd, post #25

Akurat to, że w mosie 1.4.x sheduler jest do bani, i jeden źle napisany program może zabić tzw. "multitasking", to żadna nowość. Na prockach typu G3 jakoś to daje rade, ale na klasyku...

[#39] Re: Pierwszwe wrazenia z OS4 - wersja Nowara

@Lokaty, post #34

Jezeli jest dokladniejszy to prawdopodobnie bedzie wolniejszy.

To założenie ma 50% szans na to, że jest prawdziwe. ;]

[#40] Re: Pierwszwe wrazenia z OS4 - wersja Nowara

@MinisterQ, post #38

Aha. Czyli w sumie nie ma co testowac, poniewaz zalozmy ze jakby 1.4.5 to wersja beta i nie jest finalnym systemem.

MOS2 nie kupie. Nie mam Pegaza i 1.4.5 w pelni wystarczy. Nie ma zadnych rewelacji w MOS2 zwiazanych z klasykiem.
[#41] Re: Pierwszwe wrazenia z OS4 - wersja Nowara

@MinisterQ, post #39

To założenie ma 50% szans na to, że jest prawdziwe. ;]

Czyli idac tym tokiem myslenia mozna zalozyc, ze kolejne 50% jest odpowiedzialne za to iz jest wolny poniewaz "ktos go skopal" ;)

Ja w kazdym badz razie jak narazie nie narzekam - demka pod RTG i 68k bardzo ladnie dzialaja (np. "Respirator Stories" by Ephidrena dziala cudownie, znacznie lepiej niz na mojej 040/33).

Ostatnia modyfikacja: 15.03.08 19:33
[#42] Re: Pierwszwe wrazenia z OS4 - wersja Nowara

@Lokaty, post #41

> Czyli idac tym tokiem myslenia

co dwie glowy to nie jedna ;)

> demka pod RTG i 68k bardzo ladnie dzialaja

jakie jeszcze dzialaja? :)

[#43] Re: Pierwszwe wrazenia z OS4 - wersja Nowara

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #42

co dwie glowy to nie jedna

Hehe, a co bylo gdyby jeszcze jakas sie dolaczyla - normalnie rewolucja ;)

jakie jeszcze dzialaja?

"Mental" by Push - odpalil sie, jednake bez dzwieku i znacznie wolniej niz na 68k
"Sumolysbryter" by Ephidrena - tak samo jak "Respirator stories" dziala swietnie
"Fake electronik lightshow" by Ephidrena - rowniez i to demko przepieknie "chodzi"
"Metatag lock k-231277" by MAWI - odpalilo sie w rozdzielczosci Workbencha (nie "rozpracowalem" promowania jeszcze...) plynnosc oczywiscie okej, niektore scenki nie byly poprawnie wyswietlane
"I want to be machine" by Appendix - odpalilo sie tak samo jak demko MAWI, jednak zobaczylem tylko kawalek, ale dzialalo dobrze na tyle ile zobaczylem

Jest jeszcze kilka, ktore z checia zobacze... ale najpierw bede sobie jeszcze poprzypominac jakies produkcje ;)

Do tego wszystkiego wlaczylem maga Excess #9 - oczywiscie sie odpalil bez oporow.

Ostatnia modyfikacja: 15.03.08 21:07
[#44] Re: Pierwszwe wrazenia z OS4 - wersja Nowara

@Lokaty, post #43

Lokaty napisał(a):

> co dwie glowy to nie jedna
>
> Hehe, a co bylo gdyby jeszcze jakas sie dolaczyla - normalnie
> rewolucja ;)

mialem to na mysli strzałka w prawo http://en.wikipedia.org/wiki/Trance_JIT

> "Metatag lock k-231277" by MAWI - odpalilo sie w
> rozdzielczosci Workbencha (nie "rozpracowalem" promowania

nie trzeba promowac dodaj rozdzialki 320x200 320x256 320x512 itd :)

> jeszcze...) plynnosc oczywiscie okej, niektore scenki nie byly
> poprawnie wyswietlane
> "I want to be machine" by Appendix - odpalilo sie tak
> samo jak demko MAWI, jednak zobaczylem tylko kawalek, ale
> dzialalo dobrze na tyle ile zobaczylem

widzialem nie jest dobrze, bo sceny sa zle wyswietlane, pod mosem dziala dobrze.

Ostatnia modyfikacja: 16.03.08 06:10
[#45] Re: Pierwszwe wrazenia z OS4 - wersja Nowara

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #44

ale mos nie jest amigowy i dlatego amigowe rzeczy działają na nim lepiej

[#46] Re: Pierwszwe wrazenia z OS4 - wersja Nowara

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #44

nie trzeba promowac dodaj rozdzialki 320x200 320x256 320x512 itd

Troche zle sie wyrazilem - domyslnie system poprostu odpala to demo (oraz demo Appendix) w rozdzialce systemowej (u mnie 1024x768 ) - moze to wynikac z dwoch rzeczy - wiec albo bede musial ustawic rozdzialke odpowiednia dla trybu PALowskiego (tj. 320x256 i 640x512), badz ustawic domyslna rozdzielczosc dla konkretnego ekranu.

Wracajac do dema Appendix - niejasno sie wyrazilem - masz racje, sceny nie sa poprawnie wyswietlane, ale piszac moj ostatni komentarz mialem na mysli predkosc dzialania.

A czy "I want to be machine" pod MOSem odpaliles pod AGA, czy CGXem??

Ostatnia modyfikacja: 16.03.08 10:55
[#47] Re: Pierwszwe wrazenia z OS4 - wersja Nowara

@amigowiec0, post #2

Jak dla mnie, to prościej jest robić to jakimś programem konfiguracyjnym odfajkowując potrzebne opcje, niż grzebać w tooltype'ach ikony.

[#48] Drogi Amigafanie

@Andrzej Drozd, post #1

Zamiast mnie obgadywac w miejscu do którego nie mam dostępu czyli na execu co jest niegrzeczne mogles sie zapytac tutaj a szybko wyjasniłbym Ci tę kwestię dotyczącą 3d.

Na klasykach opierając się na powszechnie dostępnych informacjach (oczywiscie mogę się mylic) nie jest dołączona emulacja Warposa. Przegranie takiej emulacji z płytki z OS4 dla AmigiONE jest LEGALNE tylko wtedy gdy ktoś posiada rzeczoną amige ONE. Tak więc 95% posiadaczy OS4 dla klasyków w Polszy nie ma emulacji Warposa co implikuje brak możliwości uruchamiania gierek dla klasycznego os3.x.

Następnie odniosę się do wypowiedzi o FPSE. Tak sie sklada ze betatestowalem wersje dla mosa i dzieki temu (a także sugestii od kiero) został poprawiony dośc upierdliwy błąd w wersji także os4. Wypowiedzi napisane w tym wątku odnoszą się do systuacji z aw.net i jeslibyś czytał tam wątki to byś zrozumiał o co chodzi. Tu ie chodzi o zwyklych userów a debilnych troli cieszących się z tego że na mosie się programy z os4 nie uruchamiają. Bynajmniej nie chodzi tu o polskie podwórko bo na razie nikt problemów z rekompilacją softu pod inny system nie robi a raczej sam stara się i próbuje takich rzeczy dokonywac.

Tekst o pokazywaniu dzialających płyt głównych był faktyczni napisany jako głupawo-dowcipny (chociaz oczywiscie nie pozbawiony prawdy) i tylko w takich kategoriach należy go odczytywa.

Natomiast prosiłbym, żeby jakiekolwiek moje wypowiedzi nie byly opisywane w miejscu w którym do nich sie nie mogę odnieśc bo to są chwyty poniżej pasa. Jesli się w czyms mylę mogę przyznac racje adwersarzowi.
Poza tym wypłakiwanie się na forum egzeka jest domeną mufy, po co go nasladowac

[#49] Re: Drogi Amigafanie

@rzookol, post #48

Amigafan Ci nie odpowie, sam jakiś czas temu wziął swoje zabawki po tym jak dostał bana, ostatecznie się obraził, i się stąd wypisał.

Tak swoją drogą, to jesteśmy świadkami narodzin kolejnego fenomenu - komentarzy międzyportalowych. ;)

[#50] Re: Drogi Amigafanie

@MinisterQ, post #49

Amigafan Ci nie odpowie, sam jakiś czas temu wziął swoje zabawki po tym jak dostał bana, ostatecznie się obraził, i się stąd wypisał.

Robiąc nam wszystkim tu gadającym wspaniały prezent. :) Nie wiedziałem. Dzięki za informację.

[#51] Re: Drogi Amigafanie

@rzookol, post #48

> Poza tym wypłakiwanie się na forum egzeka jest domeną mufy, po
> co go nasladowac

Nie tylko mufy. Są jeszcze tacy, co potrafią komuś praktycznie zarzucić publicznie przestępstwo, tylko dlatego, że nie odpowiada na posta.

A mogło mu się po prostu nie chcieć, ale lepiej przyjąć wersję że coś ukradł...

[#52] Re: Drogi Amigafanie

@rzookol, post #48

Daj linka do poczytania.
[#53] Re: Drogi Amigafanie

@Arbuz, post #52

http://forum.exec.pl/posts/list/75/289.page

ale ostrzegam, wchodzisz na execa

[#54] Re: Drogi Amigafanie

@rzookol, post #53

Ja pi.....ę ale kanał. Chyba się zapiszę na exec. Tam to mógłbym sobie trochę po trolować. Jak mnie raz zbanują to da radę zarejestrować się z innego konta pocztowego? Ty to możesz wiedzieć bo i nazwisk masz kilka

ps. Czy to już wojna czy zaledwie zaczepka?

Ostatnia modyfikacja: 16.03.08 18:02
[#55] Re: Drogi Amigafanie

@MDW, post #50

> wspaniały prezent

Nie wiem czy "wspaniałym prezentem" można nazwać informację o tym, że z wypowiadania się zrezygnowała osoba posiadająca rozległą wiedzę na temat Amigi.
Zwłaszcza "dużych" Amig a jako poisadacz takiej Amigi wiem, że o jakiekolwiek źródło wiedzy w tym zakresie jest obecnie niezwykle trudno.
Amigafan pomógł rozwiązać niejednemu, w tym i mnie, sporo amigowych problemów.

Ostatnia modyfikacja: 16.03.08 18:51
[#56] Re: Drogi Amigafanie

@amigowiec0, post #55

Ta osoba, nawet jeśli miała wiedę o Amidze, to raczej dzieliła się
pustymi oskarżeniamii pomówieniami, rzucanymi at hok...

[#57] Re: Drogi Amigafanie

@amigowiec0, post #55

Ta osoba posiadała również niesamowitą zdolność unikania odpowiedzi na niewygodne pytania, oraz zdolności wróżbity (potrafiła ocenić ilośc sprzedanych Efik bez dostępu do dokumentów producenta/sprzedawcy).

Zaiste strata niesamowita. Chyba się potnę. Albo nie, bo by się pewnie ucieszył.

[#58] Re: Drogi Amigafanie

@Kaczus, post #56

Nie zamierzam z Wami polemizować na temat cech charakteru czy kto kogo lubi bądź nie.
Każdy ma swoje zdanie, np. gdy zrezygnował użytkownik Fei cieszyłem się niczym GumBoy z odejścia Amigafana. Wraz z odejściem człowieka, który w moim odczuciu swoją osobą na portal wniósł jedynie obelżywe uwagi poziom wypowiedzi wyraźnie wzrósł, wracając do tego z przed jego pojawienia się tutaj.
Ku mojemu zdziwieniu czytałem, że niektórzy ubolewają nad jego odejściem.
Ja z kolei ubolewam nad odejściem Amigafana.
Dla mnie ta osoba była bardzo wartościowym i pomocnym użytkownikiem tego portalu.
Ale, jak pisałem, każdy ma prawo mieć swoje zdanie na temat osób wypowiadających się na portalu.

Ostatnia modyfikacja: 16.03.08 20:13
[#59] Re: Drogi Amigafanie

@amigowiec0, post #58

Tu nie ma nad czym ubolewać. Amigafan i Fei byli klasą dla siebie wzajemnie. Na odejściu obu portal tylko zyskał. Nie jestem tylko do końca pewien, czy jeden z nich nie komentuje tu wciąż pod pseudonimem.

[#60] Re: Drogi Amigafanie

@amigowiec0, post #58

...dlategoż postarałem się wyjaśnic amigafanowi jego błędny pogląd na moje wypowiedzi miast na niego naskakiwac. Oprócz złosliwych uwag pod adresem OS4 potrafie także obiektywnie ocenic ten system Hyperionu (nie uwazam go za amigowy tak jak execowcy nie uwazają mosa za amigowy ale to tylko moja subiektywna opinia poparta jeno sprawą sądową i wypowiedziami samego Hyperionu).
Jesli amigafan mial problemy z mosem a os4 sie mu uruchomil bez problemu to jest to plus os4. Jesli instalacja jest bardziej dopracowana w os4 to jest to jego plus. Wogóle z tego co można wyczytac pierwsze godziny użytkowania os4 są bardziej profesjonalnie przygotowane niz w mosie, w którym brak stosu i paru drobiazgów.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem