[#1] Nowy sprzęt spod znaku Boinga - Mirari
Kilka dni temu Dave "Skateman" Koelman zaprezentował nową płytę główną PPC opracowaną przez Haralda "Geennaama" Kanninga (developera, który dał się poznać jako autor kilku sterowników sprzętowych dla AmigaOS 4). Sprzęt jest już na tę chwilę gotowy, gdyż działają na nim wszystkie aktualne dystrybucje Linuksa PPC. Jego specyfikacja wygląda następująco:

Płyta w standardzie micro-ATX, 244x170mm (dł. x szer.)
T1042 (4 rdzenie e5500) do 1,5 GHz / możliwość instalacji procesora T2081 (4 dwuwątkowe rdzenie e6500 z Altivec 2.0) do 1,8 GHz
DDR3L (1,35 V) SODIMM
Gniazdo PCIe x16 zi (PCIe 2.0)
Gniazdo PCIe x4 (T10x2 PCIe 2.0; T2081 PCIe 3.0)
Gniazdo PCIe x1 (PCIe 2.0)
2x SATA 2.0 (tylko T10x2, z prędkością 300Mbit/s)
2x sloty NVMe (drugi slot wzajemnie wykluczający się z drugim portem SATA)
8 portów USB 2.0 (4 podłączone do tylnego wejścia/wyjścia; 4 podłączone do wewnętrznych złączy USB 2.0)
4 porty USB 3.2 Gen1 (2 podłączone do tylnego wejścia/wyjścia; 2 podłączone do wewnętrznego złącza USB 3.0)
Sieć Ethernet 10/100/1000 Mbit
Dźwięk analogowy 192kHz/24bit (mikrofon, wejście liniowe, wyjście liniowe do tylnego wejścia/wyjścia; mikrofon, słuchawki do złącza audio HD)
Cyfrowe wyjście audio S/PDIF / Toslink
9-pinowe złącze RS232 do tylnego panelu I/O
Karta Micro SD (push-in-push-out) jako źródło rozruchu
24-pinowe złącze zasilania ATX
4-pinowe złącze zasilania procesora ATX
Gniazdo wentylatora procesora z PWM
Nagłówek wentylatora obudowy
TRION FPGA

Płyta Mirari została zaprojektowana w celu dostarczenia społeczności Amigi taniego sprzętu PowerPC
. Aktualnie wyprodukowano 5 prototypów i wszystkie działają (100% wydajności). Płyty działają stabilnie i przeszły wielogodzinne testy obiążeniowe za pomocą narzędzi symulujących ekstremalne warunki dla systemu Linux. Jedną z obserwacji jest to, że procesory pracują w temperaturach około 30°C w stanie spoczynku i około 40°C pod pełnym obciążeniem, co jest dobre dla potencjału podkręcania.

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2025 09:14:11 przez MUFA-amigaone-pl
2
[#2] Re: Nowy sprzęt spod znaku Boinga - Mirari

@MUFA-amigaone-pl, post #1

Jaka jest projektowana cena?
[#3] Re: Nowy sprzęt spod znaku Boinga - Mirari

@_DiskDoctor_, post #2

Podobno, ma być tańsza niż Tabor, aczkolwiek podkreślam że to nieoficjalne plotki, które gdzieś tam do mnie docierają. Oficjalna cena jak dotąd nie została podana.
[#4] Re: Nowy sprzęt spod znaku Boinga - Mirari

@_DiskDoctor_, post #2

To jest zasadnicze pytanie. Twórcy widzą na tej płycie AOS4 i Mosa. Nie wiadomo jak wyglądają ustalenia ale zdaje się, że rozmowy z Trevorem już trwają. I teraz pytanie co on zrobi. Jako właściciel kernela może dać zielone światło ale jako współwłaściciel AEonu zabije w ten sposób definitywnie Tabora...albo radykalnie obniży jego cenę. No i pytanie co projektant miał na myśli pisząc "tania płyta" i czy potem na skutek kolejnych danin cena nie wzrośnie kilkukrotnie, jak to miało miejsce z Taborem.
Dodam, że Geennam to niesamowity gość. Jako pierwszy po analizie parametrów wybrał mostek pci2pcie, który umozliwił działanie RadeonówHD z leciwą SAM440 czym dał jej drugie życie. W kilka miesięcy napisał sterownik audio na PCIe potem to samo z Nvme. Dotychczas trwało to latami. Jako pierwszy chyba uzyskał passthru dla grafiki w QEMU. Pochwalił się prawie ukończonym stosem USB3 a teraz ta płyta. Oby tylko inni nie chcieli wydoić kasy z jego darmowej pracy bo on jest wyjątkowo czuły na tym punkcie. Zapytałem o wycenę samych kosztów płyty ale nie mam na razie odpowiedzi...

PS. Istotne jest to, że AOS4 może będzie a może nie. Najwyżej jak stwierdzają autorzy "to była fajna zabawa i dowód na to, że da się tanio"

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2025 10:07:08 przez pini
4
[#5] Re: Nowy sprzęt spod znaku Boinga - Mirari

@MUFA-amigaone-pl, post #3

Jeśli taniej niż Tabor, to chyba nieźle!

Ważniejszy niż cena jest jednak support systemów -- i to obydwu.

Na cenę w stylu płyt x86-64 nie ma co liczyć, bo to po prostu jest niemożliwe.

By the way, czy jest już dystrybucja AROSa na PPC?
[#6] Re: Nowy sprzęt spod znaku Boinga - Mirari

@_DiskDoctor_, post #5

By the way, czy jest już dystrybucja AROSa na PPC?

Jest chyba dla SAM460, aczkolwiek to chyba sztuka dla sztuki, bo nie ma do tego żadnego oprogramowania. Kiedyś gdy Aminet w statystykach miał kategorię AROS PPC (teraz nie ma bo sprawdzałem przed chwilą), to był dla tej architektury zaledwie jeden program. Już nie pamiętam nawet co.
[#7] Re: Nowy sprzęt spod znaku Boinga - Mirari

@MUFA-amigaone-pl, post #6

Zaraz, chwileczkę. Czyli co, AROS dla PPC to inny system niż AROS dla x86?

Oprogramowanie powinno się odpalać via system operacyjny (po to jest), niezależnie od architektury (od tego jest).

To w takim razie na podstawie tego, co piszesz, znaczy to tyle, że AROSa dla PPC nie ma, a co więcej, nigdy nie było.
[#8] Re: Nowy sprzęt spod znaku Boinga - Mirari

@_DiskDoctor_, post #7

Zaraz, chwileczkę. Czyli co, AROS dla PPC to inny system niż AROS dla x86?

Soft musi być skompilowany pod PowerPC, binarki z x86 nie zadziałają, no chyba że jakieś emu x86 będzie to ogarniało.

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2025 12:01:21 przez waldiamiga
[#9] Re: Nowy sprzęt spod znaku Boinga - Mirari

@waldiamiga, post #8

Myślałem, że binarki/instalki Windowsowe nie muszą być kompilowane pod ARM żeby działały na architekturze ARM. Tak samo Apple -- Intel/ARM. Nigdy się tym w sumie nie interesowałem.

No ale rzeczywiście, jeżeli w przypadku AROSa taka jest architektura systemu, że trzeba to pokompilować na każdy procesor, to szkoda, że powstał AROS PPC, a jednocześnie nikomu się nie chciało już skompilować programów pod niego.

Wedle mojej wiedzy, kompilacja to automatyczny proces, więc na upartego, wystarczyłoby puścić jeden (!) skrypt na PPC żeby poprzenosić te programy. Jednocześnie, AROS ma otwarte źródła, zakładam że również gros jego programów, stąd, sytuacja ta opisana, wydaje mi się być co najmniej dziwna...
[#10] Re: Nowy sprzęt spod znaku Boinga - Mirari

@MUFA-amigaone-pl, post #1

Tragedia prędkościowa, sprzęt na poziomie 2008 roku. Cała reszta akceptowalna.
1
[#11] Re: Nowy sprzęt spod znaku Boinga - Mirari

@michal_zukowski, post #10

Ale moglbys przyrownac do jakiegos konkretnego sprzetu z PPC?
[#12] Re: Nowy sprzęt spod znaku Boinga - Mirari

@michal_zukowski, post #10

No, ale chyba lepiej niż MM i PB 1.67 GHz. A nasze NG to dzis RNG RetroNostalGic a nie Next Generations.OK
1
[#13] Re: Nowy sprzęt spod znaku Boinga - Mirari

@Phibrizzo, post #11

Z tego, co mi wiadomo, AmigaOS 4 nie obsługuje wielowątkowości, więc wykorzystywany będzie tylko jeden rdzeń procesora. Mnie na przykład nie udało się znaleźć żadnych testów tego CPU. Bez konkretnych danych trudno wyciągać wnioski. Na pewno jednak powinien być szybszy i cichszy od Maca mini.
[#14] Re: Nowy sprzęt spod znaku Boinga - Mirari

@_DiskDoctor_, post #9

Myślałem, że binarki/instalki Windowsowe nie muszą być kompilowane pod ARM żeby działały na architekturze ARM. Tak samo Apple -- Intel/ARM.

Pod macOS intelowe programy działają na makach z ARM tylko dlatego, że jest emulacja x86/x64 (Roseta 2). Jeżeli kiedyś ten emulator wyleci z systemu (a wyleci tak jak kiedyś wyleciała Roseta 1 pozwalająca uruchamiać programy PPC na x86/x64), to przestaną się uruchamiać.
Tu nie ma magii i czarów, tylko zgrabnie zakopane emulatory. Tak samo mamy w AmigaOS4, MorphOS z emulacją 680x0, nawet jej nie widzimy. W przypadku Windowsa ta emulacja pewnie będzie w bebechach systemu siedziała przez kolejne 30 lat, bo Microsoft do swojego śmietnika tylko dokłada i nigdy nic nie czyści. Ale Apple za kilka lat to usunie, gdy już nie będzie sensu istnienia takiej emulacji. Właściwie już mógłby to wywalić, bo ARM na dobre się zadomowił na macOS i nikt nie chce dzisiaj słyszeć o x64, bo na tej platformie nie ma właściwie żadnej zalety.

Na macOS (wcześniej też OSX, MacOSX) istnieją/istniały tzw. fat binary (universal binary), ale to też nie jest żadna magia tylko po prostu paczka, która zawiera w sobie binarki dla różnych architektur. Można sobie nawet zerknąć do środka i usunąć którąś wersję. Był program, który usuwał z takiej fatbinarki architekturę, której użytkownik nie potrzebuje.

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2025 17:38:22 przez MDW
2
[#15] Re: Nowy sprzęt spod znaku Boinga - Mirari

@MDW, post #14

W przypadku Windowsa ta emulacja pewnie będzie w bebechach systemu siedziała przez kolejne 30 lat, bo Microsoft do swojego śmietnika tylko dokłada i nigdy nic nie czyści.

Ja używam Windows na swoim PC od czasów XP (potem długa przerwa i dopiero wersja 8) i znam tylko tryby zgodności z programami z poprzednich wersji systemu.

Są tam też opcje do zmniejszenia rozdzielczości i głębi barw.

Nie widzę natomiast emulacji. Istnieje "Windows Subsystem for Linux", ale go się włącza oddzielnie w wersji Pro i służy do uruchamiania programów z Linuxa.

Programy z Windowsa 16-bit nie zadziałają (np. instalator gry Dune 2000). Wydaje mi się, że Windows mocno trzyma się architektury procesora x86, mimo że istnieją specjalne wersje na inne procesory.

Moje proste programy w WinAPI, które pisałem na potrzeby studiów, działają od strzała i to bardzo szybko, korzystając z natywnych bibliotek.

Ja zgadzam się, że system operacyjny powinien uruchamiać programy niezależne od architektury sprzętowej. Po to jest.

Co do płyty głównej z tematu wątku, to uważam że to ciekawy sprzęt dla pasjonatów Amigi NG. Prędkość to rzecz względna. Jest możliwość podłączenia nowych podzespołów, kart itp.

Cena to ważna dla mnie rzecz, dlatego też mam składaka PC, a nie laptop czy Maca.

Ja nadal w moim PC mam dysk talerzowy (bo niezawodny), mimo że mogę testować dyski NVME.

Takie zastosowania jak LaTeX, z których od pewnego czasu często korzystam, są rzadko spotykane w praktyce u użytkowników Amigi NG.

Ja lubię Amigowy Deluxe Paint i oprogramowanie PD (szczególnie natywne), jak i realizować na Amidze fajne algorytmy. Przykładem demka biblioteki GameX.

@KM_Ender

Zawsze można stopniować Retro. Przecież są ludzie którzy pasjonują się kolejnymi platformami. Ważne jest co Cię interesuje w danej platformie, i co z niej chcesz uzyskać - oraz co uzyskujesz.

Ja nie widzę nic złego w interesowaniu się Amigą. Przecież to tylko i wyłącznie nasza sprawa.

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2025 18:35:50 przez Hexmage960
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem