[#91] Re: Nowy sprzęt spod znaku Boinga - Mirari

@markusg, post #86

A ja bym wolał żeby ten mylący tytuł wątku był zmieniony bo zaraz wyjdzie na to MOS i 5 lat bd się zastanawiać czemu taki tytuł i czemu w wątek w tym dziale zanim być może wyjdzie na to AOS
[#92] Re: Nowy sprzęt spod znaku Boinga - Mirari

@TomK, post #91

W sumie to na Mirari podczas bootowania wyświetla się logo z boingiem, niezależnie czy bootuje MorphOS czy inny system:

Ale OK. Vox populi - vox Dei. Kolejne newsy i ploteczki dotyczące działania Mirari pod MorphOS-em będę wrzucał do osobnego wątku (#FochForever).
2
[#93] Re: Nowy sprzęt spod znaku Boinga - Mirari

@TomK, post #91

zanim być może wyjdzie na to AOS

Hejże, Amigowcu, smutek zwalcz i strach,
Przecież na tej płycie za 30 lat,
Przeportują może
jasno, szybko, wtedy,
Wydajny jak morze AmigaOS 4

3
[#94] Re: Nowy sprzęt spod znaku Boinga - Mirari

@_DiskDoctor_, post #93

Zanim zaczniesz pisać wierszyki na temat tego co będzie za x lat, fragment wypowiedzi głównego inżyniera projektu:

"Pierwotny prototyp składał się z pięciu płyt głównych, z których jedna pozostała nieprzypisana. MorphOS natychmiast wyraził zainteresowanie i był w stanie pracować na jednej płytce, natomiast AmigaOS4 ze względu na swoje specyficzne potrzeby wymagał wielu płyt. W związku z tym pierwszą płytę przydzielono systemowi MorphOS. Bez względu na decyzję, było jasne, że początkowo nie uda się uwzględnić wszystkich stron...

Planowana jest druga partia co najmniej dziesięciu płytek,
przy czym kilka egzemplarzy będzie przeznaczonych dla głównych deweloperów AmigaOS4, którzy rozpoczną pracę nad nimi."
4
[#95] Re: Nowy sprzęt spod znaku Boinga - Mirari

@recedent, post #92

Troszkę żzartyję zgryźliwie stetryczale ale mam już swój wiek ale pomysł rozdzielenia popieram całym sercem które krwawi czytając jak szybko idzie to na MOS więc chcę schować głowę w piasek i nie widzieć tego
[#96] Re: Nowy sprzęt spod znaku Boinga - Mirari

@MUFA-amigaone-pl, post #94

Czyli żarty zakazane są. OK.

PS: AmigaOS jest systemem WŁASNOŚCIOWYM (podobnie jak MorphOS), więc to że zadziała na płycie X nie oznacza z automatu, że można go z płytą X sprzedawać.

Słabo pamiętającym przypomnę losy projektu Moana.

Ale kibicuję oczywiście. Ja osobiście cały czas czekam na laptopa dla siebie.
1
[#97] Re: Nowy sprzęt spod znaku Boinga - Mirari

@_DiskDoctor_, post #96

Słabo pamiętającym przypomnę losy projektu Moana.

To bardzo dobry przykład, do tego mógłbym jeszcze dorzucić AmigaOS na LimePPC, jak i MorphOS na X86. To są historie z gatunku, ktoś kiedyś coś zabootował a potem nic.

No o ja nie sugeruję bynajmniej że w tym przypadku będzie tak samo bo to jednak podobny sprzęt do X5000, więc postępy powinny przychodzić dość gładko. Natomiast odtrąbianie już dziś historii w stylu że AmigaOS będzie na to gotowy 5 lat po MOSie, jest niczym więcej niż pajacowaniem że strony mocno trollującego ostatnio Toma K. Na razie fakty są takie że system dla Mirari nie jest gotowy ani jeden ani drugi
Do finalnej wersji z obsługą wszystkich komponentów na płycie typu NMVE czy USB 3, jeszcze daleka droga. Natomiast fakt że MOS bootuje się wcześniej niż AmigaOS4, gdzie Ci drudzy nie dostali jeszcze płyty, nie oznacza że MOS osiągnął tutaj jakąś 5 letnią przewagę, ani nawet tego że finalnie na mecie będzie pierwszy.
1
[#98] Re: Nowy sprzęt spod znaku Boinga - Mirari

@MUFA-amigaone-pl, post #97

Natomiast fakt że MOS bootuje się wcześniej niż AmigaOS4(...)

Nie tylko startuje, widać też rozpoznawanie karty graficznej.

Poczekamy, zobaczymy.
2
[#99] Re: Nowy sprzęt spod znaku Boinga - Mirari

@_DiskDoctor_, post #93

Hejże, Amigowcu, smutek zwalcz i strach,
Przecież na tej płycie za 30 lat,
Przeportują może
jasno, szybko, wtedy,
Wydajny jak morze AmigaOS 4

Jest pewien projekt Qemu. Jest jeden programista -BALATON Zoltan.
Nie posiadając dostępów do źródeł ani uboot poza Acube dla sam460 i dokumentacji systemu AOS4 zrobił coś czego środowisko AOS4 nie nie zrobiłoby nigdy przez 40 lat.
Nie jest związany z żądną z firm Hyperion , Aeon itp - nawet nikt mu nie udsotępnia sterwoników ani pomocy w/w firm. Jedynie proste wsparcie na forum i pomoc wolontariuszy.
Nawet jak Mirari nie będzie dostępne przez następne 25 lat AOS4 przeżyje.

Nagrałem ci krótki film onośnie QEMU testów AOS4 PEG2 i A1 z przekazaniem zasób x86_64 pod kontrolę AOS4 przez QEMU jakie robiełem dzisiaj abyś nie martwił

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2025 00:40:07 przez markusg
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem