[#1] CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?
Witam!

Czy ktoś posiada niepotrzebne, może być nie do końca kompletne lub z niesprawnym CD (aczkolwiek wykrywalnym) CDTV?

Chciałem sprawdzić rozszerzenie pamięci i myślałem, że kupię niekompletną CDTV z ALLEGRO, jednak ktoś oblał się zimnym potem z powodu zagorzałej rywalizacji o ostateczną cenę i się wstrzelił w ostatniej minucie i zwinął mi sprzed nosa.

Wiadomo, że klon ruskiego RAMu od kippera koliduje autoconfigiem cd-romu, a tego nie dam rady wyeliminować jeśli nie będę miał sprzętu pod ręką.
[#2] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@sanjyuubi, post #1

Może być taka z rozwaloną zworą JP4? Uruchamia się, ma 512 Chip i 512 Slow Ram.
[#3] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@km-l, post #2

Aby się uruchomiła i dało się zbootować przynajmniej z dyskietki.
[#4] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@sanjyuubi, post #3

Spełnia te warunki Ale stację jakąś masz?
[#5] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@km-l, post #4

Mam zwykłą i HxC, jak ma być zewnętrzna, to się jakoś dorobi.
[#6] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@sanjyuubi, post #1

Nie chcesz płyty z A500???
[#7] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@KRISS, post #6

Mam A500. Przeczytaj w pierwszym poście dlaczego akurat CDTV jest mi potrzebna.
[#8] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@sanjyuubi, post #7

Dzięki uprzejmości kolegi km-l, mam u siebie CDTV, jednak jak się okazuje, bez płyty DMAC nie wykonuje ani jednego transferu DMA do pamięci, co uniemożliwia mi zbadanie tych cykli.

Czy ktoś może posiada chwilowo zbędne caddy?

Na ebay z USA można kupić 7 caddy na raz ( "Lot of 7 CD Caddy CD-ROM holder for Vintage PC" ), ale przecież mi nie potrzeba aż 7 caddy :)

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2015 16:14:46 przez sanjyuubi
[#9] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@sanjyuubi, post #8

mogę chwilowo pożyczyć:)
[#10] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@sanjyuubi, post #8

Czy ktoś, kto ma 2MB do CDTV elboxu może mi powiedzieć jakie tam są kostki pamięci(numer)?

Oglądam to rozszerzenie na zdjęciu i generalnie nie ma tam żadnego sygnału wyprowadzonego z płytki, który blokowałby generowanie sygnału DTACK z GARY'ego. Jeżeli ZIPy na tym rozszerzeniu są SRAM,ami to jest OK, ale jeśli jest inaczej to może nastąpić sytuacja, że DMAC robi cykl do fastu, który jest akurat odświeżany, a ponieważ DTACK nie jest zablokowany, to DMAC myśli, że jest wszystko OK i kończy cykl. Chyba, że DMAC nie potrafi robić cykli DMA do pamięci FAST, wtedy tego problemu nie ma.

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2015 17:02:31 przez sanjyuubi
[#11] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@sanjyuubi, post #10

Wg info z BBoAH niektóre wersje mogą być wyposażone w kości DRAM.
[#12] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@sanjyuubi, post #10

M5M41001AL
9353JA5 - 10
[#13] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@km-l, post #12

Niby to DRAM, ciekawe czy rozwiązali odświeżanie jak w ruskim RAMie.
[#14] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@sanjyuubi, post #10

Chyba, że DMAC nie potrafi robić cykli DMA do pamięci FAST

Potrafi, przynajmniej ten zastosowany w A3000. Nie wiem czy ten w CDTV czymś się różni.
[#15] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@strim_, post #14

Różnią się dość znacznie.

[#16] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@SuperBuster11, post #15

Jakim cudem ten DMAC z A3000 adresuje cokolwiek? Przecież tam jest tylko 5 linii adresowych co daje generalnie 128 bajtów do zaadresowania, czy on z czymś współpracuje? W CDTV DMAC ma wszystkie linie adresowe, czyli teoretycznie może wykonywać transfery DMA gdziekolwiek w zakresie 16MB, pytanie brzmi, czy wykonuje, lub czy kod odpowiedzialny za obsługę CD-ROMu go wykonuje.

PS. W jaki sposób sprawdzić, czy CDTV wykonuje cykle DMA do FASTRAMu na karcie ELBOX 2MB?

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2015 20:22:33 przez sanjyuubi
[#17] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@sanjyuubi, post #16

Współpracuje z układem Ramsey i SCSI.

Co do cykli DMA to nie pomogę.
[#18] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@sanjyuubi, post #16

Pamięć jest widoczna w CDTV i CD-ROM też jest wykrywany.

Pozostaje tylko kwestia DMA.

[#19] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@sanjyuubi, post #18

super
[#20] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@sanjyuubi, post #18

Może mi ktoś powiedzieć, co to za dziadowski kickstart siedzi w tym CDTV? Pół dnia walczyłem z tematem, dlaczego nie działa bootrom 2.3 i się okazało, że jak włożyłem ks1.3 z A500, to bootrom 2.3 zaczął działać.

Jak widać na obrazku whichamiga pokazuje coś takiego jak rekicked rom: -1, -1, a showconfig pokazuje wersję kickstartu 65535.65535 i exec 34.1001, na kickstarcie z A500
nie ma linijki rekicked rom, a showconfig pokazuje wersję KS 34.5 i exec 34.2.

Oznaczenie kości to: 391127-01

Ostatnia aktualizacja: 29.04.2015 21:18:11 przez sanjyuubi
[#21] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@sanjyuubi, post #20

Numeru 391127-01 nie udało mi się nigdzie znaleźć, ale z opisu wersji wynika, że jest to Kickstart CDTV extended 1.0 (34.1001), czyli nie zwykły Kickstart 1.3.
[#22] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@RomanWorkshop, post #21

Po włożeniu w programator okazało się, ze kickstart ma 512kB i siedzi w nim bootrom i ks1.3, nie ma czegoś takiego w tosecach.

CDTV extendet kickstart to tkzw. bootrom, jak podejrzysz bootrom 1.0 w hexedytorze, to zobaczysz tam exec 34.1001.

Pytanie brzmi, jakim cudem ten bootrom znalazł się w jednej kości z ks1.3, zmienia to kilka rzeczy, np. po resecie nastepuje skok bezpośrednio do execa z bootromu zamiast z ks1.3 (i dopiero z tamtad do bootromu) oraz po deaktywacji bootromu nie pojawia się logo dyskietki, czyli nie można uruchomić CDTV w trybie A500 ponieważ dalej jest wykonywany skok pod F000D2. Nie wiem jak to się ma do nie działania bootromu 2.30, pewnie trzeba by zdeassemblować kod.
[#23] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@sanjyuubi, post #22

Ten układ 391127-01 to chyba jakiś rzadki egzemplarz. Ale to jest EPROM, czy mask-ROM?
[#24] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@RomanWorkshop, post #23

[#25] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@sanjyuubi, post #24

[#26] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@sanjyuubi, post #25

brawo!

Kiedy można kupić??
[#27] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@sanjyuubi, post #25

OK
Znakomicie!
I zworka naprawiona.
[#28] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@km-l, post #27

Nie tylko zworka, ale i 2 ścieżki są połatane, ktoś chyba korzystał z lutownicy z udarem.
[#29] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@sanjyuubi, post #28

Zastanawiam się czy zrobić tak, żeby pamięć SLOW była na karcie wyłączalna, czy może działać cały czas?

Transfery DMA do pamięci SLOW na karcie wymagają wyłączenia GARY'ego (inaczej GARY włącza chyba jakieś bufory pomimo wyłączenia SLOW na płycie i jest jakaś kolizja), stąd kolejny przewód z kroplówką do innego organu CDTV.

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2015 23:58:07 przez sanjyuubi
[#30] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@sanjyuubi, post #29

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem