[#31] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@sanjyuubi, post #29

tak zrób wyłączaną przez zworkę
[#32] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@Dorian3d, post #31

Czy są programy, które nie działają, gdy jest obecna pamięć SLOW?
[#33] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@sanjyuubi, post #32

programy to nie wiem ale gry niektóre jak Black Tiger
nie chcą działać .
[#34] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@sanjyuubi, post #32

Czy ktoś ma podłączony do CDTV interfejs typu IDE68K i mu się nie zawiesza dysk podczas kopiowania plików z CD?
[#35] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@sanjyuubi, post #34

Ma ktoś może rozszerzenie elboxu do CDTV? Mam spory problem z ujarzmieniem tego DMACa i nie mogę wykluczyć, czy w grę wchodzi uszkodzenie CDTV, czy też jakiś inny niuans.
[#36] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@sanjyuubi, post #35

Co za bzdura, logika od ruskiego ramu (czyli wzór jak nie powinno się tego robić) działa na CDTV i jakimś cudem DMACowi to pasuje.
[#37] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@sanjyuubi, post #36

Podejrzewam, że jest subtelna różnica w timingach dostępu do pamięci przez CPU i przez DMACa. Zobacz analizatorem czy są jakieś różnice.
[#38] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@strim_, post #37

Ruski ram ma takie same timingi jak mój, tylko ,że w ruskim ramie są wykonywane odświeżania co dwa cykle procesora i pomiędzy cyklami (czyli generalnie bardzo często). wygląda to tak jakby DMACowi nie pasowały waitstate'y, które wprowadzam podczas odświeżania (przy taktowaniu pamięci 7MHz miga dioda power, a przy 28MHz działa, ale niestabilnie), co jest dziwne, bo Gary wprowadza dwa waitstate z góry od siebie przy dostępie do CHIP dla DMACa, przy dostępie do fast Gary nie wprowadza żadnych waitstate'ów, a ruski RAM działa. Szkoda, że nie ma dokumentacji do DMACa.

Na pewno jest jakiś trik. Przy SRAMie nie powinno być takich zachowań, bo nie ma tam odświeżania.
[#39] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@sanjyuubi, post #38

To muszę Ci szybciej te SRAMy wysłać .
[#40] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@strim_, post #39

To nic nie da, bo nie mam PCB :)

Poza tym zastanawiam się, czy po prostu DMAC nie lubi jak się odswieża pamięć podczas transferu, z tego co widzę na analizatorze, to DMAC atakuje pamięć serią danych (nie liczyłem, ale chyba z 16 cykli jest, potem przerwa i znowu seria), więc mógłbym zrobić tak, że odświeżanie jest wykonywane gdy DMAC nie wykonuje cykli do pamięci, ale chyba dam sobie z tym spokój, skoro następna wersja będzie na SRAMach.

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2015 10:55:28 przez sanjyuubi
[#41] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@sanjyuubi, post #40

Jako takiego datasheetu DMACa niestety nigdy nie widziałem.

Można by jeszcze popatrzeć jak jest zbudowane np. A590. Tam jest DMAC i Fast na DRAMach w jednym rozszerzeniu. W A590 za odświeżanie DRAMu odpowiada GAL, do którego wchodzi kilka sygnałów zegarowych, _RAMSEL i najwyższe linie adresowe DRAMu. Niestety nie wiadomo jak on dokładnie działa, bo nie ma źródeł wsadu do niego.

A590 Service Manual.

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2015 11:28:03 przez strim_
[#42] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@strim_, post #41

Niejaki matze przepisał wsad do tego GALa. Niby nie robi on nic odkrywczego, ale z drugiej strony, korzysta z tych samych sygnałów zegarowych z których korzysta DMAC, więc pewnie jest tu jakaś niejawna, synchroniczna zależność :P.

a590_u5-source.zip
[#43] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@strim_, post #42

W CDTV _RAMSEL nie jest w ogóle podłaczony. Jak patrzę na diagram sygnałów z tego A590, to wydaje mi się, że odświeżanie jest podobnie rozwiązane jak w ruskim ramie. ABEL'a nie specjalnie rozumiem, ale widać, że tam jest tylko logika kombinatoryjna i nie ma żadnych rejestrów ani licznika do odświeżania, no i w podstawce 68000 nie ma dostępnych sygnałów C1, C2 i CDAC, z których bodajże można uzyskać 28MHz.
[wyróżniony] [#44] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@sanjyuubi, post #43

Dzięki koledze sanjyuubi zostałem szczęśliwym posiadaczem
prototypu rozszerzenia pamięci z kontrolerem IDE savyna68k dla CDTV (i nie tylko).
Zamieszczam króciutki film prezentujący savynę68k w mojej CDTV.
Rozszerzenie ma 8MB pamięci fast i 1,5MB pamięci SLOW oraz kontroler IDE.
Najważniejszą rzeczą dla posiadaczy CDTV jest to, że pamięć jest
autokonfigurowalna i nie trzeba jej dodawać programami typu addmem. Drugą ważną
rzeczą jest to, że pamięć działa i to bardzo dobrze w przeciwieństwie do
rozszerzenia oferowanego przez kippera, które z moimi amigami CDTV działało. A
trzecią rzeczą jest to, że ma kontroler IDE i można do CDTV podłączyć twardy
dysk lub kartę SD. Z 9,5MB pamięci można rozpocząć zabawę z WHDLOAD.
Można wypalić płytki dla CDTV z TinyLauncherem. Większość dem i gier uruchamia
się poprawnie.
Musiałem wyrzucić starą płytkę z kickami, savyna68k i płytka TOMSA zachodziły na siebie 2mm (nie dziwne, przełącznik TOMSA zajmował "połowę" powierzchni w CDTV .
[#45] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@km-l, post #44

Mam i ja :) Świetna rzecz. W powiedz, ile ci ten 68010 wyciąga w sysinfo ? Jaka różnica względem 68000 ?
[#46] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@km-l, post #44

No i trzeba jeszcze dodać, że przy operacjach kopiowania z urządzeń korzystających z DMA na dysk IDE jest jakiś dziwny problem pojawiającymi się błędami i znikającymi partycjami na systemie plików FFS (co kolega km-l przećwiczył w dość szerokim zakresie), a którego nie ma przy korzystaniu z systemu plików PFS3AIO, problem nie występuje również, gdy kopiuje się dane pomiędzy partycjami dysku IDE.

Nie potrafię określić przyczyny takiego stanu, wygląda jak jakiś problem programowy.

A i jeszcze pamięć slow, to pseudo-slow, jest szybsza od oryginalnego slow, bo znajduje się na niezależnym kontrolerze.

Ostatnia aktualizacja: 09.08.2015 22:23:53 przez sanjyuubi
[#47] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@sanjyuubi, post #46

Hmm. u mnie na tą chwilę wszystko OK raczej... Chodzi ci o kopiowanie z CD na CF ?
[#48] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@twardy, post #45

0.78 Mips w/g SysInfo.
[#49] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@km-l, post #48

Ech, to 0,04 mipsa różnicy co do 68000.

Pytanie - czy nie dałoby się przy 68010 przetaktować CDTV/A500 do 14 albo przynajmniej 10 MHz ? Proce 68010 są tanie jak barszcz...
[#50] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@twardy, post #47

Tak, przy kopiowaniu z CD na IDE, na którym jest system plików FFS u mnie po jakimś czasie (zupełnie losowo, pięć minut, godzina) kopiowanie zatrzymywało się, nie można było już otworzyć ikonki dysku. Jeśli jest system plików PFSaio to nie ma żadnych problemów.
[#51] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@km-l, post #50

Aaa no to zdarzyło mi się to samo parę razy. Pomagał tylko reset. Ale zwaliłem sobie winę na płytę cd-r z której zgrywałem dane.
[#52] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@sanjyuubi, post #46

kiedy będzie można to kupić, gdzie i za ile?
[#53] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@zmiennik, post #52

Hej!
Ja również jestem chętny na savyna68k. Jak coś to biorę w ciemno 2 sztuki.
[#54] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@zmiennik, post #52

Być może będzie tak, ze wrzucę potrzebne pliki do zlecenia PCB i złożenia i ktoś to będzie klepał, albo ktoś sobie sam złoży.

Najszybciej to pewnie będzie dostępne u Dez3 albo Architect1200.
[#55] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@twardy, post #45

Gratuluję Panowie, a przede wszystkim gratulacje dla Ojca Stworzyciela- sanjyuubi, dobrze, że jesteś po jasnej stronie rocka OK
[#56] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@BULI, post #55

sanjyuubi to mistrz !
Płytka proto. Pewnie nastepna będzie mniejsza inne pamięci? Przez co te tomsowe
Kicki nie będą kolidować.

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2015 11:42:19 przez stryker
[#57] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@km-l, post #50

Lata temu miałem SCSI w CDTV, TEN SAM PROBLEM ... przy kopiowaniu ze CD na HDD losowe błędy.... w losowym miejscu.
[#58] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@km-l, post #44

Z 9,5MB pamięci można rozpocząć zabawę z WHDLOAD.

dacie radę jakoś sprawdzić z WhdLoad i zdać relację?
[#59] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@zmiennik, post #58

Na razie wszystko co odpalalem dzialalo. Agony, Frontier, Battle Squadron, jakies demka. Zainstalowalem XBencha i tez poprawnie odpala. Jak bede mial wiecej czasu to zrobie wiecej testow :)
[#60] Re: CDTV niekompletne/sprawne - ktoś ma?

@sanjyuubi, post #54

Gratuluję udanego projektu,

jeśli ktoś będzie to "klepał" to też się skuszę.

Pozdrawiam!
emeliot
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem