[#1] A500 kontroler IDE pod procesor
Witam

Szukam schematu ,spisu części i zdjęcia płytki drukowanej by wysłać do zakładu co wykonuje płytki drukowane w celu jej zrobienia do kontrolera IDE wkładany pod procesor może ktoś ma by udostępnić.

Pozdrawiam
[wyróżniony] [#2] Re: A500 kontroler IDE pod procesor

@barbaramazurek, post #1

Bardzo słabo szukasz, było na forum wiele razy.
[#3] Re: A500 kontroler IDE pod procesor

@km-l, post #2

Dziękuję za szybką odpowiedz ale z mój znajomy początkujący elektronik z tak skomplikowanym urządzeniem nie da sobie rady może coś prostszego bez bootowania i pamięci ale pod procesor.
[#4] Re: A500 kontroler IDE pod procesor

@barbaramazurek, post #3

Dlaczego nie użyjesz wyszukiwarki? Temat z prostym kontrolerem również był na forum.
[#5] Re: A500 kontroler IDE pod procesor

@km-l, post #4

Nie wiem co napisać by szukało
[wyróżniony] [#6] Re: A500 kontroler IDE pod procesor

@barbaramazurek, post #5

Proponuję starannie i wnikliwie przeczytać ten wątek.
[wyróżniony] [#7] Re: A500 kontroler IDE pod procesor

@Krashan, post #6

Dziękuję za pomoc ale wolałabym pod procesor
[wyróżniony] [#8] Re: A500 kontroler IDE pod procesor

@barbaramazurek, post #7

W tamtym wątku w poście #25 jest link do projektu karty IDE + RAM pod procesor. Wcale nie jakiejś bardzo skomplikowanej.

Był jeszcze prostszy projekt samego IDE pod procesor 68000, oparty na jednym małym CPLD, ale nie mogę go zlokalizować obecnie...

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2016 12:26:43 przez strim_
[#9] Re: A500 kontroler IDE pod procesor

@strim_, post #8

Jak by kolega zlokalizował to bym bardzo prosiła bo proste urządzenie mój początkujący elektronik by dał radę to zmontować ,bo chyba gotowego to nikt nie oferuje szukałam na Allegro i nic nie ma jest karta ale droga pod karty Cf
[#10] Re: A500 kontroler IDE pod procesor

@barbaramazurek, post #9

W poście #2 dałem Ci linka postu #25 o którym pisze strim_.
[wyróżniony] [#11] Re: A500 kontroler IDE pod procesor

@barbaramazurek, post #9

No tak, nie doczytałem dokładnie i się wymądrzyłem.
Sprawdź kontroler z tego wątku.

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2016 15:11:23 przez km-l
[#12] Re: A500 kontroler IDE pod procesor

@km-l, post #11

Dziękuję wszystkim kolegom za życzliwą i skuteczną pomoc chyba ten mój elektronik da sobie radę z tym ostatnim kontrolerem bo jak nie to będę musiała szukać gotowego urządzenia.

Pozdrowienia i Podziękowania dla Wszystkich
[#13] Re: A500 kontroler IDE pod procesor

@km-l, post #11

Mój elektronik to obejrzał i może to by zrobił ale ten układzik xct9572 TQ100AE to gdzie kupić i czy go się programuje?
[#14] Re: A500 kontroler IDE pod procesor

@barbaramazurek, post #13

Hueh... doprawdy, nawet modelu układu nie potrafisz dobrze przepisać? Xilinx XC9572 w obudowie TQFP100, może jeszcze znajdziesz w monsterze, ale lepiej już poszukać wersji XC9572XL, którą można znaleźć szerzej. Jeśli dysponujesz portem LPT to w Kamami kupisz zarówno w/w układ jak i programator ZL4PRG (~10zł) na ten port.
[#15] Re: A500 kontroler IDE pod procesor

@barbaramazurek, post #13

Tak, to jest układ programowalny. W zalinkowanym wyżej wątku jest link w którym są wszystkie materiały do tego, wsady też.

XC9572 już nie jest produkowany, więc można co najwyżej szukać na portalach typu allegro, eBay. Ewentualnie, wprowadzając minimalne zmiany w projekcie (dodanie regulatora 3.3V) można byłoby go zastąpić przez XC9572XL, który dalej jest produkowany i łatwy do kupienia.
[#16] Re: A500 kontroler IDE pod procesor

@abcdef, post #14

Dziękuję za odpowiedz bardzo pomocną na krytykę z twojej strony tylko mi pozostaje powiedzieć że na świecie są ludzie bardziej i mniej mądrzy widocznie należę do tych drugich nie wiem jak mi się to t dodało ale z tego powodu nie będę sobie w głowę strzelać.
Pozdrawiam
[#17] Re: A500 kontroler IDE pod procesor

@barbaramazurek, post #16

Starsze wersje interfejsu korzystały z XC9572 w obudowie 64 pinowej (TQFP64) - zależnie od umiejętności twojego elektronika ten właśnie układ może być bardziej odpowiadający (łatwiej zrobić płytkę w domowych warunkach).
[#18] Re: A500 kontroler IDE pod procesor

@abcdef, post #17

Układ znalazłam na Allegro ale jak przerobić tą płytkę by pasowały połączenia pod ten układ XC9572 TQFP64 może jest gdzieś gotowa taka płytka ?
[#19] Re: A500 kontroler IDE pod procesor

@barbaramazurek, post #18

Na allegro jest XC9572XL, który jak pisałem wyżej wymaga regulatora 3.3V.
[#20] Re: A500 kontroler IDE pod procesor

@abcdef, post #14

Szukam tego programatora ZL4PRG na tej stronie co jest układ i jakby go nie było
[#21] Re: A500 kontroler IDE pod procesor

@barbaramazurek, post #20

Programator znalazłam ale z wyjściem na jtag co jeszcze potrzeba by zaprogramować ten układ: XC9572XL TQ100AE.
Programator ze strony:

https://kamami.pl/programatory/457-zl4prg.html
[#22] Re: A500 kontroler IDE pod procesor

@strim_, post #19

Jak zmienić projekt płytki do regulatora 3.3V?
[wyróżniony] [#23] Re: A500 kontroler IDE pod procesor

@barbaramazurek, post #22

Na potrzeby tego wątku można przyjąć, że różnica między XC9572 a XC9572XL jest tylko taka, że ten drugi jest zasilany napięciem 3.3V, więc należy...
  • Umieścić stosowny regulator 3.3V gdzieś na płytce.
  • Do wejścia regulatora podłączyć 5V.
  • Wyjście regulatora (3.3V) podłączyć do zasilania XC9572XL (zamiast 5V z oryginalnego projektu).
  • Dodać kondensatory odsprzęgające przy regulatorze, zgodnie z notą katalogową zastosowanego regulatora 3.3V.
  • Połączyć masy tego wszystkiego.

P.S. Nawet początkujący elektronik może to wszystko wywnioskować patrząc w noty katalogowe tych dwóch układów i schemat omawianego tu rozszerzenia.

Ostatnia aktualizacja: 17.02.2016 00:50:23 przez strim_
[#24] Re: A500 kontroler IDE pod procesor

@strim_, post #23

Dziękuję za pomoc i cierpliwość z tymi początkującymi elektronikami to jest różnie ja mam siostrę z wykształcenia technik elektromonter a jak przyjdzie wymiana gniazdka elektrycznego to szwagier ślusarz to robi bo ona nie umie
[#25] Re: A500 kontroler IDE pod procesor

@strim_, post #15

Witam
Droga do sukcesu zaczyna być ciernista sklep Farnell płatność tylko kartą płatniczą takowej nie posiadam więc chyba pora zapytać się kto ma do odstąpienia IDE68k i za ile?

Pozdrawiam
[#26] Re: A500 kontroler IDE pod procesor

@barbaramazurek, post #25

Pewnie będzie łatwiej poprosić sąsiada, żeby zapłacił kartą i oddać mu gotówkę niż kupić od ręki IDE68k Dotychczas myślałem, że tylko nadprezes takowej karty nie posiada. Poza tym ostatnio zamykane są wątki z ogłoszeniami związanymi z zakupem czy sprzedażą. Od tego jest dział GIEŁDA.

Ostatnia aktualizacja: 17.02.2016 11:19:59 przez misiek2
[#27] Re: A500 kontroler IDE pod procesor

@misiek2, post #26

Niestety wszyscy moi znajomi maja karty którymi nie można płacić w internecie
[#28] Re: A500 kontroler IDE pod procesor

@barbaramazurek, post #27

W sumie masz poniekąd rację. Trzeba mieć kartę z wypukłymi cyferkami albo włączyć w koncie usługę płatności elektronicznych przy użyciu karty. W niektórych bankach jest z tym kłopot.
[#29] Re: A500 kontroler IDE pod procesor

@misiek2, post #28

Kto z kolegów Amigowców kupił na Allegro XC9572XL TQ100AE i ma do odstąpienia 1 szt?
[#30] Re: A500 kontroler IDE pod procesor

@barbaramazurek, post #29

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem