[#1] A500 Fast ram na side porcie
Helou!

W moim temacie o A500 rev 5 nikt nie odpowiedział, ale w sumie, to niekoniecznie wszyscy tam zaglądają, więc zapytam tu: czy jest jakieś DIY/łatwo dostępne rozszerzenie fast RAM do A500 na boczny port?
Wszystko co znajduję, to raczej artefakty z lat minionych ;) Czy ktoś ze wspólczesnych konstruktorów udostępniał źródła do takiego osprzętu?
[#2] Re: A500 Fast ram na side porcie

@watman, post #1

Są np pod procesor 8Mb FAST i ze złączem IDE
[#3] Re: A500 Fast ram na side porcie

@watman, post #1

Na boczny port masz ACA 500 Plus. To trochę więcej niż Fast, ale jest łatwo dostępne i działa z Rev. 5.
[#4] Re: A500 Fast ram na side porcie

@Amigo-A1200-040, post #2

Amigo-A1200-040
"Są np pod procesor 8Mb FAST i ze złączem IDE "

Tak, to wiem, tych nawet kilka spokojnie znalazłem, chodzi mi o wykorzystanie sideportu właśnie :)
Nisza dla magików-elektroników? :>

Jenot
"Na boczny port masz ACA 500 Plus. To trochę więcej niż Fast, ale jest łatwo dostępne i działa z Rev. 5. "
Tak chyba się w końcu skończy, ale miałem nadzieję na coś tańszego - i w sumie to się zastanawiam czy potrzebuję jeszcze czegoś więcej niż Fastu aktualnie :)

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2018 09:00:35 przez watman
[#5] Re: A500 Fast ram na side porcie

@watman, post #4

Nawet nie wiesz, że potrzebujesz ;)
Chociaż, chyba wolałbym jednak coś do środka (Wicher, wampir) - Amiga 500 to spory kawał złomu, dołożysz cokolwiek z boku i buirko może się okazać za małe. A CF można wyciągnąć na taśmie na zewnątrz.
[#6] Re: A500 Fast ram na side porcie

@Jenot, post #5

No jak nie będzie, to będę kombinował :)
Ale taki sprzęcik jak Supra RAM by mi pasował :)
8MB Fastu w takim wąskim opakowaniu - perfect :)
[#7] Re: A500 Fast ram na side porcie

@watman, post #4

[#8] Re: A500 Fast ram na side porcie

@Dorian3d, post #7

Nie widzę związku...
Chyba, że chcesz przez to powiedzieć 'Bierz wewnętrzne turbo z clockportem'...

Ale to i tak nie jest odpowiedź na moje pytanie :)
[#9] Re: A500 Fast ram na side porcie

@Jenot, post #5

Wicher też pierwotnie miał być na slocie ale autor wizję zarzucił nad czym ubolewałem bo pewnie wziąłbym Wichra zamiast ACA... (patrząc jak projekt się rozwija byłoby to bardzo fajne rozszerzenie na slot)
Z tym miejscem to nie jest aż tak tragicznie choć faktycznie 500 z ACA lepiej mieć gdzieś postawioną na stałe i tego nie ruszać jak się już zapnie bo nie wiem ile to by wytrzymało jakby tak niedzielnie za każdym razem wpinać i wypinać rozkładając sprzęt z szafy.

@watman
teraz pamięć, jak już będzie to pewnie i WHDLoad by się przydało odpalić no to i jakiś HDD by się przydał, taaa... też na początku kupiłem goteka i myślałem że nic więcej nie potrzebuję :)
Dla kogoś kto jak ja nie chce wypinać oryginalnych układów i robić kanapek ACA jest rozwiązaniem bardzo dobrym. pamięć CHIP/FAST, turbo, CFki 2, opcja rozszerzenia o kolejne karty.
[#10] Re: A500 Fast ram na side porcie

@softiron, post #9

WHDload z karty CF już mam - moja Ami aktualnie ma 1MB Chip i 1,5MB Slow - mam kontroler IDE od xangela/Mq, stąd też pod procka już nic nie włożę (chyba, że kilkuwarstwowe kanapki działają ;P )
Fast na sideporcie byłby idealny :) Ami mam postawioną na stałe - wygospodarowałem retrokącik ;)
Wicher na bocznym też byłby super, ale nie ma :(
[#11] Re: A500 Fast ram na side porcie

@softiron, post #9

Pewno by dało radę zrobić adapter na boczny port pozwalający wpiąć weń rozszerzenie na procesor.
[#12] Re: A500 Fast ram na side porcie

@teh_KaiN, post #11

riser spod procka przez slot na zewnątrz? :D
Procek jest na wysokości portu.
tylko że to nadal wkładanie pod układ a mnie to akurat nie pasuje. ale wydaje mi się że dla chcących nie byłby to problem. i więcej miejsca się w środku robi...
[#13] Re: A500 Fast ram na side porcie

@softiron, post #12

Nie, raczej to że gniazdo boczne ma większość sygnałów (jak nie wszystkie) które są w gnieździe CPU - bo przecież turbiny boczne mają zbieżną budowę do tych na gniazdo procka.
[#14] Re: A500 Fast ram na side porcie

@teh_KaiN, post #13

No tak, ACA korzysta z własnego proca przecież.
[#15] Re: A500 Fast ram na side porcie

@watman, post #10

Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, ale zdaje się że pamięć Fast tym się różni od pamięci Slow że jest połączona z prockiem magistralą o szerokości 32 bitów, a Slow tylko 16bit. Procek 68000 nawet nie ma w sobie takich pinów by te dodatkowe bity szerszej magistrali podłączyć, więc bez zmiany procka można sobie jedynie dodać Slow np. modyfikując tą kartę którą masz, skoro rynek nie oferuje w tej chwili innych tanich i niedużych rozwiązań.
[#16] Re: A500 Fast ram na side porcie

@ZbyniuR, post #15

Pamięć SLOW działa podobnie jak CHIP ale nie jest dostępna dla układów specjalizowanych tylko dla CPU. Procesor musi czekać na dostęp do niej podobnie jak na dostęp do pamięci CHIP. Pamięć FAST jest dostępna od razu dla CPU bez czekania na żadne DMA więc procesor może sobie liczyć coś w pamięci FAST a w tym samym czasie np. blitter może kopiować bloki pamięci CHIP.

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2018 07:12:20 przez jarokuczi
[#17] Re: A500 Fast ram na side porcie

@ZbyniuR, post #15

A co do szerokości szyny danych to ma to tylko znaczenie przy operowaniu 32-bitowymi liczbami - 68000 musi je sobie wczytywać na raty w dwóch cyklach dostępowych.
[#18] Re: A500 Fast ram na side porcie

@teh_KaiN, post #13

W zasadzie to powinno się dać zrobić tak, że wyjmujesz procesor z gniazda głównego, zakładasz ekspander z gniazdem procesora do portu bocznego, na którym to masz wyprowadzone sygnały procesora (bo są chyba wszystkie), w to wkładasz dowolne rozszerzenie wewnętrzne z procesorem i działa. Mnie osobiście to nie interesuje bo toleruję wyłącznie rozszerzenia wewnętrzne, ale jakby ktoś chciał, to czemu nie.
[#19] Re: A500 Fast ram na side porcie

@perinoid, post #18

A jakby to współdziałało z innymi rozszerzeniami wpiętymi w złącze proca wewnętrznie, to już w ogóle by był czad ;)

Ale Fastram na złączu bocznym by mi wystarczył ;)
[#20] Re: A500 Fast ram na side porcie

@perinoid, post #18

No, w formie gniazda na procesor wyprowadzonego ze złącza bocznego. Tylko gniazdo CPU by musiało być obrócone o 180 stopni, bo skoro turbiny wewnętrzne "rosną" w prawo to tu by raczej musiały w lewo. Do tego jakąś uniwersalną logikę wyłączającą procesor wewnętrzny triggerowaną na zworce i przelotowo sygnały ze złącza bocznego i nikt nic sobie nie blokuje, oprócz miejsca wszerz na biurku, hyhy.

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2018 12:27:37 przez teh_KaiN
[#21] Re: A500 Fast ram na side porcie

@teh_KaiN, post #20

90st ccw może. to pójdziesz w stronę tyłu obudowy (jak ACA)
można to zabudować w całkiem zgrabną obudowę, nie za szeroką.
[#22] Re: A500 Fast ram na side porcie

@softiron, post #21

Magicy lutownicy, nisza rynkowa czeka! :)
[#23] Re: A500 Fast ram na side porcie

@watman, post #22

Takie proste coś nie potrzebuje lutownicy. No, chyba tylko, żeby wlutować gniazda. Trzeba natomiast zaprojektować płytkę. Logika jest potrzebna tylko w przypadku, gdybyśmy chcieli pozostawić wewnętrzny procesor, bo trzeba go odłączać. Ale jakby go po prostu wyjąć, to problem znika (chyba).

Ja osobiście nie lubię rozwiązań zewnętrznych, ale jak ktoś ma inne potrzeby - to powodzenia życzę

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2018 14:20:07 przez perinoid
[#24] Re: A500 Fast ram na side porcie

@ZbyniuR, post #15

Poprawiam :)
Nie jest nigdzie określone, ilu bitowa ma być pamięć Fast. Przede wszystkim zależy to od rodzaju procka: 68000 i 68010 mają wyprowadzone 16 bitów magistrali danych, stąd da się do nich podłączyć jedynie pamięć 16 bitową. Stad na bocznym gnieździe w A500 jest 16 bitów szyny danych. W magistrali Zorro II (która jest w 99% zgodna z sygnałami na bocznym slocie A500) jest oczywiście tak samo.
Jeśli masz kartę z prockiem 68020+, można podpiąć pamięć 32 bitową magistralą (ba taka szyna tam istnieje). Da się też podpiąć wtedy pamięć 16 bitową.
Pamięć Fast to jest pamięć podpięta bezpośrednio do szyny procesora, może być więc 16 lub 32 bitowa, zależnie od typu procesora. Pamięć Slow podpięta jest za pośrednictwem szyny obsługiwanej przez Agnusa, szyna ta jest 16 bitowa, powolność wynika jednak głównie z obciążenia jej dostępem do chip RAM przez kanały DMA chipsetu (każdy transfer danych za pośrednictwem chipsetu - wysyłanie danych na ekran, blitter, muzyka z Pauli... powoduje uniemożliwienie procesorowi dostępu do pamięci korzystającej z tej magistrali). Można też zapytać, dlaczego wymyślono ten Slow RAM? Proste - można wprost podpiąć pamięć DRAM bez żadnych dodatkowych układów (odświeżanie), bo pamięć ta jest w pełni wykrywana i obsługiwana przez Agnusa. Chociaż niedostępna dla chipsetu.
Zamontowanie pamięci Fast wymaga dorobienia kontrolera DRAM (albo wykorzystanie dużo droższej pamięci SRAM), oraz obsługę autokonfiguracji tej pamięci, bez tego system by jej nie widział.
Pamięć Slow jest przez wiele niesystemowego softu (głównie gier dla A500) traktowana jako rozszerzenie pamięci. Jeśli masz przykładowo A4000 ze 128 MB pamięci Fast, a nie masz Slow (a zazwyczaj nie masz), to dla takiego starego softu jest to komputer z 0,5 MB RAM :) . Możliwe jest zaalokowanie w przestrzeni adresowej pamięci Slow, pamięci podpiętej bezpośrednio do CPU (prawdziwy Fast). Wtedy masz prawdziwy Fast (szybkość), a stary soft traktuje go jako Slow RAM. Takie coś funkcjonuje w ACA500.

Reasumując:
- pamięć Fast może być 16 lub 32 bitowa, zależnie od CPU
- pamięć Fast to dwie rzeczy: (I) podpięcie jej fizycznie do magistrali CPU, oraz (II) zamapowanie w górnych 8 MB przestrzeni adresowej MC68000 (wtedy jest to Fast ZII), lub powyżej pierwszych 16 MB (wtedy jest Fast ZIII, wymaga to minimum 68020)
- w A500 z 68000 pamięć Fast jest 16 bitowa, jeśli mamy kartę z 68020 to może (ale nie musi) być 32 bitowa
- każda pamięć fast podpięta za pośrednictwem magistrali Zorro II jest 16 bitowa
- "tradycyjna" pamięć Slow jest wolniejsza, bo spowalniają ją kanały DMA Agnusa, blokujące magistralę
- jest możliwe takie zamapowanie części prawdziwego Fastu, aby soft widział go jak Slow
[#25] Re: A500 Fast ram na side porcie

@perinoid, post #23

Mi chodzi głównie o tanie rozwiązanie bazujące na tym porcie, którego aktualnie nie używam ;P

Swojo drogo, na EAB ktoś podrzucił taką turbinę - rudy syn Wichra i ACA500+
Czemu rudy? Bo cena praktycznie taka jak ACA, a specki gorsze...

Jest jeszcze taki dupslik - pytanie za 64 tysiące galaktycznych kredytek: czy dwuwarstwowa kanapka (z kontrolerem IDE) zadziała? Bo to też by mi robiło robotę, a cena wygląda zachęcająco...
[#26] Re: A500 Fast ram na side porcie

@watman, post #25

Zadziała. Stackowałem tak kiedyś kontroler IDE z Savyną z wyłączonym IDE. Chodziło.
[#27] Re: A500 Fast ram na side porcie

@watman, post #25

Zadziała. Stackowałem tak kiedyś kontroler IDE z Savyną z wyłączonym IDE. Chodziło.
[#28] Re: A500 Fast ram na side porcie

@perinoid, post #26

No to teraz tylko pomierzyć, czy się pod obudową zmieści... :)

EDYTA:
Może ktoś zerknąć, czy mi się tylko wydaje, czy gość udostępnia schematy i wsady? -> LINK <-

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2018 09:23:03 przez watman
[#29] Re: A500 Fast ram na side porcie

@watman, post #28

Udostępnia. Jakbyś robił to może i mi machniesz?

A co do "czy się zmieści" - jak wyprujesz gniazdo procesora i wylutujesz to bezpośrednio w płytę to się zmieści. Gdybyś chciał zachować oryginalną podstawkę to będziesz potrzebował riser. Ale to nie problem, jest na naszym rynku kilka modeli.
[#30] Re: A500 Fast ram na side porcie

@perinoid, post #29

1. watman
2. perinoid

Tak jakby ktoś się chciał podjąć produkcji ;P

A ja już sprawdzam risery ;)

EDYTA:
No a gdyby ktoś rzeczywiście zrobił wyprowadzenie złącza CPU na side slot, to hipotetycznie: Kontroler IDE w środku, wyprowadzony RAM na zewnątrz, i jeden procesor - gdzie go wsadzic, żeby działało?

Albo przerysowanie płytki, żeby zrobić takie mini8mb na sideport, bez procka?

Kurde, trza było za szczyla siedzieć w sprzęcie, a nie w sofcie, to teraz bym lutował PCB do Amigi, a nie poganiał Hindusów excelem ;P

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2018 09:43:19 przez watman
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem