[#1] Wicher CDTV
Mam pytanie do was.
Jaka jest różnica tego Wicherka CDTV względem Savyna 68k plus?
Czy działa na Wicher CDTV CD?
Czy zegar moze być szybszy niż 14mhz?
I jak z dostępnością i ceną tej karty?
[#2] Re: Wicher CDTV

@skofrant, post #1

Wicher CDTV to rozszerzenie pamięci + IDE. SV68k+ to w sumie to samo, tylko ma opcję włączenia mizernego turbo. Wicher zapewne ma lepszą obsługę od strony programowej i jest dostępny, SV68k+ to taki wynalazek, który powstał w ilości zaledwie kilku sztuk i nie wykrywa wszystkich dysków (mam FW, które to poprawia).

Procek może być szybszy, w sumie nie ma ograniczeń, z wyjątkiem miejsca w obudowie oraz maksymalnej ilości pamięci, do której ma dostęp DMAC, czyli 8MB + skrawki.
[#3] Re: Wicher CDTV

@sanjyuubi, post #2

Dzięki Sanjyuubi za wyjaśnienie
ja na obecną chwilę posiadam SV68k+ i fakt nie chce Mi sporej części kart CF wykrywać.
Czy odsprzedałbyś Mi ten poprawiony FW?
Jeśli chodzi o Wicher CDTV to chyba nie długo na niego też się skuszę.
[#4] Re: Wicher CDTV

@skofrant, post #3

Wsad nie jest odpłatny, jak masz czym go wgrać (programator xilinx lub coś co jest obsługiwane przez urjtag), to mogę udostępnić.
[#5] Re: Wicher CDTV

@sanjyuubi, post #4

Sanjyuubi dzięki za pomoc.
Musiałbym zakupić programator.Do jednorazowej akcji nie jest Mi potrzebny.
Może z Tobą się dogadam,że Ci podeśle kartę,a Ty odpłatnie za fatygę Mi wgrasz nowy firmware.
Ale to już po tej całej pandemii na spokojnie
A powiedz...przewidujesz zaprojektowanie karty zgodną z CDTV i z prockiem minimum 020?
[#6] Re: Wicher CDTV

@skofrant, post #5

Możesz sobie poszukać kogoś w okolicy, kto potrafi to zrobić, a programator też można sobie zrobić samemu na port równoległy, albo z tego popularnego układu FTDI na USB.

Gdyby taką kartę można było zrobić, to by pewnie ktoś już ją zrobił.
[#7] Re: Wicher CDTV

@sanjyuubi, post #6

http://amiga.resource.cx/exp/turbocd
A dałoby się zrobić replikę tego?
[#8] Re: Wicher CDTV

@orila, post #7

O kurcze, ale finezyjny kształt i otwory w PCB, na kondensatory? Sam procesor chyba nie ma sensu, do tego jest Bigram CD wkładany w miejsce AGNUSA, ktoś się sporo namęczył, ale czy można zamknąć CDTV przy takiej kanapce?
[#9] Re: Wicher CDTV

@sanjyuubi, post #8

Myślę że wystarczyłoby CPU, bo rozszerzenia RAM są też osobne do wpinania w złącze diagnostyczne:
link

Te rozszerzenia mieszczą się w CDTV, bo są dopasowane dość na styk, głównie do kondensatorów i wszystkiego innego co bardziej wystaje.

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2020 18:48:57 przez orila
[#10] Re: Wicher CDTV

@orila, post #9

Mam to rozszerzenie co jest w linku i to jest fast.
I druga sprawa gryzie się z wichrem.
[#11] Re: Wicher CDTV

@mkdevil666, post #10

Wicher i to rozszerzenie to chyba ten sam obszar pamięci więc trudno aby się nie gryzło skoro Fastu max 8MB. Albo albo, ale nie na raz. Ale z lepszym CPU to mozna nawet pomyśleć o obszarze ZorroIII. Jakiś czas temu dorwałem osobno obudowę CDTV, zepsuty CDROM który naprawiłem, płytę główną, przepalony przedni panel który prawie naprawiłem (coronavirus przerwał prace) i Derringera którego chcę zmieścić pod płytą główną. Taki plan na CDTV z MC68030.
[#12] Re: Wicher CDTV

@sanjyuubi, post #6

Sanjyuubi,
Chyba ten byłby odpowiedni co poniżej w linku.

https://allegro.pl/oferta/programator-sonoff-arduino-ft232rl-ftdi-mini-usb-7338988669?reco_id=7775590d-68e5-11ea-b9d6-246e9677f310&sid=3ec404f37aa2fad6253fa5dd6bb023427743f77ee2f01bb84454c4701b8c0118

Orila,
Dobry pomysł z tą repliką karty turbo do CDTV z prockiem 020

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2020 07:55:58 przez skofrant
[#13] Re: Wicher CDTV

@skofrant, post #12

Teoretycznie każdy FT232 się nada do urjtag, pytanie brzmi, co będzie lepsze, kupno tego urządzenia i zaadoptowanie wyjdzie taniej troszkę, ale może minąć trochę czasu zanim to zakończy się sukcesem, wysłąnie będzie ciut droższe, ale szybsze, a znalezienie kogoś z okolic, kto ma programator jtag z listy obsługiwanych przez urjtag lub może zaprogramować xilinxa, będzie najtańsze i najprzyjemniejsze.
[#14] Re: Wicher CDTV

@sanjyuubi, post #13

Można też chyba użyć raspberry pi jak masz pod ręką.
JA tak zaprogramowałem xilinxy do tf328
[#15] Re: Wicher CDTV

@nekroskop, post #14

Nie mam Raspberry Pi
Raczej w mojej okolicy (Elbląg) będzie kłopot zlokalizować osobę,która ma taki programator.
Zwłaszcza w dobie tej pandemii nie zalecane są obecnie fizyczne kontakty z ludźmi.
Może wy jesteście wstanie doradzić tani obsługiwany przez urjtag programator?
[#16] Re: Wicher CDTV

@skofrant, post #15

Tu masz listę obsługiwanych programatorów.

NA Allegro widzę USB blaster od Altery za 19zł.

Jeśli nie masz niczego pod ręką, lub ktoś w pobliżu nie ma, a sam nie masz ochoty się męczyć, to w tedy nie ma to sensu i zostaje wysyłka.

Toż to hańba, że mapa Amigowców pokazuje tylko 3-ch w Elblągu, ale jeśli pomyśleć, że tam jeszcze węglem palą... :)
[#17] Re: Wicher CDTV

@sanjyuubi, post #2

A to co za karta ?
jakaś mutacja 68EC020-TK ?
[#18] Re: Wicher CDTV

@UJP, post #17

W dobie wysypu kart do Amigi, nie jestem na bierząco, nawet o tym TK nie czytałem.
[#19] Re: Wicher CDTV

@skofrant, post #1

Gdzie mozna w polsce kupic Wichra do CDTV.
[#20] Re: Wicher CDTV

@sanjyuubi, post #16

Ten USB blaster od Altery wygląda całkiem spoko ale pytanie widzę,że on ma złącze JTAGE z dołączonym kabelkiem 10 pinowym.
W savyna68k plus nie widzę tego złącza.
[#21] Re: Wicher CDTV

@skofrant, post #20

JTAG ma i nawet 20 pinowe złącza, a i tak używa się w nim 4-ch sygnałów.
[#22] Re: Wicher CDTV

@robertos231, post #19

Trochę to zaskakujące, że w Retroami nie ma, a w Vesalii jest.
[#23] Re: Wicher CDTV

@sanjyuubi, post #21

Dobra zamówie ten programator.
[#24] Re: Wicher CDTV

@orila, post #11

a co myślicie o tym projekcie?

http://www.amiga.cz/?p=1328
[#25] Re: Wicher CDTV

@skofrant, post #24

No właśnie mam go w planach, ale nie "high".
[#26] Re: Wicher CDTV

@skofrant, post #24

Mnie zastanawia jak ta karta ma pracować poprawnie z pamięcią w Z3, jeśli DMAC w CDTV ma dostęp tylko do Z2, a system alokacji pamięci nie ma podziału na obszary pamięci i alokuje do DMA jakąkolwiek pamięć, chyba, że ta karta ma jakieś oprogramowanie w sobie, które to poprawia, albo tylko w trybie A500.

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2020 20:46:10 przez sanjyuubi
[#27] Re: Wicher CDTV

@skofrant, post #24

a to nie było w 2011r?

projekt upadł ?
[#28] Re: Wicher CDTV

@skofrant, post #24

Karte Derringer 030/50 68882/50 32MB
nie jest łatwo kupic
[#29] Re: Wicher CDTV

@skofrant, post #24

Jak zawsze brakuje tam lepszej grafiki.
[#30] Re: Wicher CDTV

@sanjyuubi, post #26

Kolega z Czech złożył to i działa mu.
Zamierzam zdobić to samo ale Deringera chcę wstawić pod płytę główną.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem