[#61] Re: Wicher CDTV

@sanjyuubi, post #57

To dość niekonwencjonalne podejście i trudno określić, czy ma ono wpływ czy nie, ja miałem puszczone UDS i LDS przez CPLD.

Z moich badań wyszło, że UDS i LDS nie trzeba "obrabiać" w CPLDku.
[#62] Re: Wicher CDTV

@spidi, post #61

Dobra po mojej wnikliwej walce z kartą CF 4GB postanowiłem,że ją sformatuje.
Teraz kiedy próbuje za pomocą HDTOOLBOX stworzyć partycje na karcie CF to owszem mogę je stworzyć,ale system WB 3.1 ich nie widzi..
Próbowałem pod systemem WB 3.9 to samo..mogę je stworzyć,ale po restarcie ich nadal nie ma:/ nie wiem co jest nie tak.
Karta CF jest sprawna,bo można ją sformatować z poziomu windows.
Pierwszy raz z czymś takim się spotkałem,że pomimo stworzenia partycji w HDTOOLBOX i bez błędnych komunikatów to po restarcie systemu nadal nie widać tych partycji:/
Nawet użyłem już tej instrukcji
http://romanworkshop.blutu.pl/amiga/tdisk.htm
Nic to nie pomaga..
Macie jakieś pomysły? Mi już ręce opadają co może być nie tak.
[#63] Re: Wicher CDTV

@skofrant, post #62

scsi.device mam 43.43
[#64] Re: Wicher CDTV

@skofrant, post #62

A jaki rozmiar i jaki FS masz na tych partycjach? Na pierwszej bootowalnej powinien być FS zjadliwy dla oprogramowania w ROMie, jeśli nie bootujesz z innego dysku.
WB bootujesz z dyskietki?
Czy po reboocie HDTOOLBOX widzi poprzednio utworzone partycje?

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2020 17:59:34 przez orila
[#65] Re: Wicher CDTV

@orila, post #64

Partycje przygotowuje pod WinUAE
System plikow jaki używam to FFS.
Karte CF 4gb już różnie dzieliłem.Oczywiście uwzgledniam to,że partycja nie może przekroczyć 2GB
Np miałem tak:
Rozruchowa DH0 - 400mb
DH1 - 1,7gb
DH2 - reszta też coś około 1,7gb
Po reboocie HDTOOLBOX nie widzi partcji tylko nie przydzielone nadal całe miejsce karty CF.
A bootuje i z dyskietki WB 3.1 install i też z gotowego co mam obrazu z Amigi 1200 AmigaOS 3.9.
Tu i tu nie widzi utworzonych partycji..
A karta jest sprawna ,bo normalnie sie w windowsie formatuje i przerzuca pliki.
[#66] Re: Wicher CDTV

@skofrant, post #65

Przygotuj partycje na Amidze.

Możesz jeszcze po przygotowaniu partycji zrobić kopię RDB, czy sprawdzić programami czy RDB zapisało na karcie CF.
Odpowiednie programu są na Aminecie
[#67] Re: Wicher CDTV

@Norbert, post #66

Co to jest te RDB?
[#68] Re: Wicher CDTV

@skofrant, post #65

Wynika z tego ze ustawienia partycji się nie zapisały na CF.
Miałem taki problem w CDTV z jednym adapterem SCSI IDE.
[#69] Re: Wicher CDTV

@skofrant, post #65

Zmień model karty. Przerabiałem w przeszłości już podobną sytuację z kilkoma kartami Kingston i Transceed czy jakoś tak..
[#70] Re: Wicher CDTV

@Maxsoft, post #69

Kurcze...jeszcze nie dawno nie było z tym problemu.
Jaką karte CF polecacie która będzie współpracować z savyna68k plus?
[#71] Re: Wicher CDTV

@skofrant, post #70

Odnoszę wrażenie,że to raczej nie jest wina mojej karty CF Kingstona 4GB.
Sprawdzałem też na dwóch kartach jednej 16gb sandisk i jednej 8gb sandisk.
Ta sama sytuacja..Partycje w hdtools się tworzą,ale po reebocie ich w Workbenchu 3.1 i AmigaOS 3.9 nie ma...
Oczywiście wszystko robię jak zawsze
DH0 bootowalna i kolejne DH1 DH2
Nie jest to też wina adaptera CF bo karta w nim działa..widzi ją windows w dodatku mogę ja sformatować czy to na ntfs czy też na fat32 i exfat
Używałem już wielokrotnie polecenia DISKPART.
a WinUAE uruchamiałem z prawami administratora..
Może...problem leży po stronie WinUAE? używam wersji 4.3.0 wcześniej używałem starszej wersji.
Może to jest problem?
[#72] Re: Wicher CDTV

@skofrant, post #71

Zrób podział na partycje pod Amigą
[#73] Re: Wicher CDTV

@skofrant, post #71

Głupie pytanie: A na pewno wciskasz SAVE ( czy jak to się tam nazywa ) po zrobieniu partycji?
[#74] Re: Wicher CDTV

@skofrant, post #71

Jeśli używasz WinUae do zakładania partycji i zrobienia systemu to po resecie
wirtualnej Amigi Partycje muszą być widziane. Jeśli nie są to bez urazy
coś robisz źle. Użyj HdinstTool na prawdziwej Amidze:
HDInstTool
Nie wszystkie karty CF i SD są zgodne z Amigowymi Systemami ale masz 3 szt.
któraś powinna zadziałać.
[#75] Re: Wicher CDTV

@viger, post #74

No to was zaskoczę.
Może zabrzmi to zbyt prozaicznie,ale pomogło odinstalowanie wersji WinUAE 4.3.0 i zainstalowanie wcześniejszej wersji WinUAE 4.2.1
Teraz bez problemu widzi moje partycje Classic Workbench.
Wszystkim dziękuje za porady
[#76] Re: Wicher CDTV

@Don_Adan, post #58

Właściwie, to przed chwilą zauważyłem, że jest taka flaga jak MEMF_24BITDMA i zastanawiam się, czy ona jest w ogóle używana przez sterownik w CDTV, możliwe, że używane są po prostu standardowe funkcje OS do odczytu/zapisu plików, w jednym z wątków w którym twórca TF walczył z CDTV, wspomniał, że nie był w stanie znaleźć żadnego odniesienia do funkcji AllocMem();
[#77] Re: Wicher CDTV

@sanjyuubi, post #76

Musi byc alokacja pamieci w cdtv.device, albo cdtv.tm, albo gdzie indziej w ROM-ie CDTV. I to powinno byc AllocMem, bo AllocVec jest chyba od 2.0 albo od 3.0 dopiero. Zdaje sie, ze sterownik do CD pisal ktos z zewnatrz, a nie od Commodore. I pewnie jak powiedzieli, ze ma 1MB chipu to sie nie przylozyl odpowiednio. Ogolnie to do alokacji pamieci uzywa sie zwykle $00001 (dowolna), $00002 (chip), $10001 (dowolna wyzerowana), $10002 (chip wyzerowana). bardzo rzadko $00004 (fast). Wiec w zasadzie wystarczy zmienic jeden bajt z $01 na $02. I powinno zadzialac. O ile ROM CDTV nie ma CRC. Czyli albo zmiana ROMu, albo turbo powinno mapowac ROM CDTV do fastu i go patchowac. Nie mam dostepu do Amigi teraz wiec tego nie znajde. Ale to powinno byc proste.

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2020 22:13:27 przez Don_Adan
[#78] Re: Wicher CDTV

@Don_Adan, post #77

Trochę mnie pamięć zawiodła, znalazłem ten wątek z TF, w CDTV.device było tylko jedno odniesienie do allocmem, ale coś znalazł w cdfs.device, zmienił flagi, ale nie podał na jakie. W ostatniej części tamtego wątku jest zrzut ekranu sugerujący powodzenie, dalsze posty wskazują, że wciąż są jakieś problemy.

Jeżeli zmienisz flagę na MEMF_CHIP, to urządzenie DMA będzie zapisywało dane w CHIP, ale co potem, powiedzmy, że uruchamiamy plik wykonywalny, który ma 512kb, OS automatycznie przeniesie go do FAST i uruchomi stamtąd? Jeśli nie, to nie ma to wtedy wielkiego sensu, prócz proof-of-concept, bo zawalisz CHIP na momencie, im lepsza karta tym bardziej groteskowo wyglądałaby troska o ten 1 lub 2MB CHIP.

A co z systemem plików, FFS, PFS itd, do CDTV można podłączyć dysk SCSI, czy je też trzeba by patchować?

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2020 22:45:56 przez sanjyuubi
[#79] Re: Wicher CDTV

@sanjyuubi, post #78

Wez pod uwage, ze prawie wszystkie gry czy programy z CDTV dzialaja z HD z fastem, chyba tylko Sherlock Holmes nie dzialal. Bo na Amidze z HD byly tworzone. Kazdy exek ma swoje flagi gdzie ma sie ladowac, zwykle to jest chip lub dowolna pamiec. Problem wystapi tylko jak nie bedzie flagi chip ramu ustawionej a komputer bedzie mial fast ram. Bo wtedy Amiga go tam (do fastu) zaladuje. Niektore stare gry dyskietkowe tak maja. Jest pare mozliwosci. Zmiana 1 bajtu (flagi) w exeku z dowolnej pamieci na chip. Uzycie "Nofastmem" lub wylacznik fastu. 2 ostatnie zawsze zadzialaja. Pierwsze niekoniecznie, o ile sam program alokuje jeszcze pamiec na dane, ktore musza byc w chipie, a uzywa flagi dowolnej pamieci. Wtedy trzeba by go bardziej poprawic. Mysle ze systemy plikowe sa dobrze napisane i wlasciwie alokuja pamiec, bo dzialaja tez na innych Amigach z fastem. Jedyny problem, ze moga wymagac nowszego kickstartu niz 1.3. Na pewno jesli uzywaja AllocVec to wtedy to nie zadziala na CDTV, potrzebny bylby nowszy kickstart jeszcze.
[#80] Re: Wicher CDTV

@skofrant, post #23

dobra zainwestuje trochę
Pytanie do was chłopaki... i do kolegi królika...tzn Sanjyuubi rodzica savyna68k
czy tym programatorem

https://kamami.pl/programatory/563765-dlc9g-programator-kompatybilny-z-xilinx-platform-cable-usb.html

zaprogramuje:
TF534?
Savyna68k/Savyna68k plus?
Protein ?
Jeśli tak to co po za wyżej posiadanymi kartami oraz tym programatorem muszę jeszcze mieć? rozumiem,że wsady,a jakiś program do wgrywania tych wsadów? gdzie go pobrać?
jest jakiś instruktaż?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
[#81] Re: Wicher CDTV

@skofrant, post #80

Kurcze..a STM32F3DISCOVERY dałoby się go przerobić na programator ? Który można by było użyć w tych wyżej kartach turbo do wgrywania wsadów.
Bo przypomniałem sobie,że mam taką płytkę..
[#82] Re: Wicher CDTV

@skofrant, post #80

To jest programator do układów xilinxa posiadających port JTAG, nie wiem jakie układy ma proteina. Potrzebny jest program Impact z pakietu ISE.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem