[#31] Re: karta 68EC020-TK

@orila, post #30

O to porządna marka
Będe musiał też zakupić...
Dzięki za info.
[#32] Re: karta 68EC020-TK

@skofrant, post #1

Ja się tylko dziwię że jeśli Savyna68k rozeszła się jak ciepłe bułeczki to dlaczego wersja PLUS czy te "testowe" karty dla CDTV nie ujrzały światła dziennego dla poczciwego zjadacza chleba?
Codziennie przeglądam forum a w szczególności tematy związane z czarnulą i wydaje mi się że to jakaś mafia na tym portalu grasuję (żeby nikogo nie obrazić to tylko taki niewinny żart).
Rozumiem że poczciwy lud zakłada komitety kolejkowe jak jakiś temat pojawi się na tapecie, z tego kupi może połowa ale są ludzie uczciwi kochający swój retro-sprzęt i kupią takiego turbiacza 020/030 a w razie czego on tak czy tak zejdzie z pułki konstruktora na jakimś portalu aukcyjnym polskim czy zagranicznym.

P.S. Żeby nie było to ja także wspieram konstruktorów swoimi zakupami: Savyna68k, +1MB Chip, HC000, folie itp.

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2020 07:23:36 przez BenHur
[#33] Re: karta 68EC020-TK

@BenHur, post #32

No to jest już nas czterech
[#34] Re: karta 68EC020-TK

@skofrant, post #33

Jak by była karta do CDTV to i ja bym chętnie moją wyposażył :) Na razie walczę z 68EC020-TK(wczoraj zaprogramowany xilinx, dziś będą testy). Przy okazji zapytam, gdzie znaleźć wsad do układu 29F010? Bo na githubie nie ma.
[#35] Re: karta 68EC020-TK

@Red, post #34

Ja programowałem tym co jest w AT-BUS 2008-Clone, bo to tak naprawdę ten sam ROM.
[#36] Re: karta 68EC020-TK

@MariuszK, post #35

Już pięciu chętnych
Hal
Orila
Skofrant
BenHur
Red
[#37] Re: karta 68EC020-TK

@MariuszK, post #35

Dzięki :) To w takim razie zaprogramuję tym samym wsadem.
[#38] Re: karta 68EC020-TK

@skofrant, post #36

Sześciu :)
Hal
Orila
Skofrant
BenHur
Red
Panti1801
[#39] Re: karta 68EC020-TK

@Kilos, post #12

[#40] Re: karta 68EC020-TK

@panti1801, post #38

[#41] Re: karta 68EC020-TK

@Hal, post #23

Mój czas jest wyceniony w postaci produktów na półce sklepu Architecta, jeśli czegoś tam nie ma, to w 90% nie istnieje, nie kwalifikuje się jeszcze do sprzedaży masowej, jest w stanie prototypowania, nie jest rzetelnie przetestowane, nie spełnia jeszcze założeń twórcy lub zostały one zmienione lub pojawiły się nowe. Prototypów w stanie używalnym pozbywam się na Allegro lub Ebay, tam obserwujcie sytuację jak chcecie jakiś wyrwać.

Rzadko chwalę się czymś, co nie jest skończone, by przeciwdziałać budowaniu niepotrzebnej euforii, męczeniu ludzi przez 5 lat złudzeniami lub nadziejami, także generowaniu list kolejkowych wg mnie podchodzących pod spam (nie lubię ich).

Kilos złożył sam swoje dwie karty, skoro już zostałem sprzedany za 30Ton węgla, wszelkie pytania na temat działania tej karty i prośby o demonstracje proszę kierować do niego, może nawet by wam parę złożył, PCB by się pewnie jakieś skombinowało dla niego .

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2020 15:44:53 przez sanjyuubi
[#42] Re: karta 68EC020-TK

@sanjyuubi, post #41

To będziemy pytać
i już zapytanie poszło do Kilosa...

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2020 15:46:11 przez skofrant
[#43] Re: karta 68EC020-TK

@orila, post #21

tak jak z kreceniem CPU tak z Agnusem wszystko zalezy od konkretnej sztuki.

Dla mnie to jest akurat nielogiczne, ponieważ karta turbo nie może robić niczego szybciej niż procesor, który zastępuje. Dostęp do Amigi jest tak samo szybki, czyli wolny jak 68000 7MHz, bo jego cykl jest emulowany, brak tej emulacji to proszenie się o problemy, które szybko dają o sobie znać podczas budowy karty (chyba, że ktoś ma farta lub zrobi za mało testów, w A500 bezpośrednio podkręcony procesor będzie działał do pewnego stopnia, w A600 już nie). Najbardziej powinien się grzać bez obecności pamięci fast, ponieważ procesor ciągle czyta z pamięci Chip instrukcje.

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2020 21:25:53 przez sanjyuubi
[#44] Re: karta 68EC020-TK

@skofrant, post #1

Hej
Mam pytanie o "CDTV-firmware". Czy chodzi o cdtv-device, czy o coś innego?
Mi ta karta nie chodzi ani w trybie CDTV ani A500
[#45] Re: karta 68EC020-TK

@MarekG1, post #44

Jeśli nie działa w trybie A500, to nie ma to nic wspólnego z firmware CDTV, bo ono jest wyłączone w tym trybie. Ja miałem raz taki przypadek, że karta turbo mi przestała działać, a sam 68000 działał i skończyło się na tym, że zaczęło wszystko działać po wyjęciu i przeczyszczeniu Agnusa, u Ciebie może być coś innego. Czy ta karta działa Ci w A500?
[#46] Re: karta 68EC020-TK

@sanjyuubi, post #45

Tak
W A500 działa doskonale.
Spróbuje z Agnusem i zobaczymy
A i sprawdzałem w 2 CDTV

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2020 13:17:37 przez MarekG1
[#47] Re: karta 68EC020-TK

@MarekG1, post #46

MarekG1 masz na myśli tą kartę teraz ???

68EC020-TK

Jak Ty ją do CDTV zmieściłeś? Matze stwierdził,że powinna działać w CDTV w trybie CDTV.
Ja tego nie wiem,bo nie mam tej karty.Jeśli to by się potwierdziło to mielibyśmy oficjalnie kartę z prockiem 020 do CDTV
[#48] Re: karta 68EC020-TK

@skofrant, post #47

Niestety właśnie z 68ec020TK walczę.
Stwierdziłem że jak ruszy w CDTV to przeprojektuję płytkę i ją zmieszczę
[#49] Re: karta 68EC020-TK

@sanjyuubi, post #43

Podwojenie taktowania CPU podwoiło ilość dostępów do CHIP RAM.
Sprawdziłem oscyloskopem. Dodam że robiłem stres test pamięci. Agnus nagrzał się o dodatkowe 10 st. C do ponad 50 i zwiesił się. Z CPU 7MHz nie było problemu. Rozwiązaniem było też chłodzenie lub inna sztuka Agnusa.
[#50] Re: karta 68EC020-TK

@MarekG1, post #48

Nie zadziała Ci bez odpowiedniego firmware, jak chcesz to napisz mi swój @ na PW to Ci podeślę. Jeśli chodzi o przeprojektowanie PCB pod CDTV to ktoś to już robi na a1k. Pewnie udostępni...

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2020 15:34:07 przez Kilos
[#51] Re: karta 68EC020-TK

@Kilos, post #50

Hura
W końcu zobaczyłem boot.
Odnośnie przeprojektowania to bardziej wierzę w siebie i resztę polskiego środowiska amigowego.
Jeszcze raz dziękuję za wsad.
Jak się kiedyś spotkamy upomnij się o browara :)
[#52] Re: karta 68EC020-TK

@orila, post #49

Podwoiło, ale w przypadku posiadania pamięci fast i to jest logiczne, a teraz wyłącz fast i zobacz ile ich jest na karcie 14MHz bez fast i samym 68000 7MHz, powinno być prawie tyle samo, na karcie 7MHz i fast powinno ich być mniej.

Jak mierzyłeś ilość cykli do CHIP?

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2020 18:51:57 przez sanjyuubi
[#53] Re: karta 68EC020-TK

@sanjyuubi, post #52

Czy może ktoś powiedzieć czy karta ta działa bez problemu z a1000? Idzie z buta do OS na CF? Trzeba jakies specjalne firmware lub kickstart?
[#54] Re: karta 68EC020-TK

@MarekG1, post #51

To nie jest już kwestia wiary, ani proweniencji środowiska, bo widziałem gotowy projekt.

[#55] Re: karta 68EC020-TK

@Ralpheeck, post #53

Działa normalnie. Na amiBay chyba nawet zdjęcie jest.
[#56] Re: karta 68EC020-TK

@Kilos, post #54

Wygląda super.
Tylko dlaczego ide 40 a nie 44.
Wróciłem do Amigi ok 2 lata temu a karta istnieje co najmniej od 7 lat, temat tej karty rozgryzam od ok 4 miesięcy. Ogólnie patrząc na środowisko Amigowe widzę w Polsce spory potencjał, a nasze (często źle ukierunkowane) "kombinatorstwo" i umiejętność pracy przy minimalnych funduszach naprawdę procentuje.
Kurdę chyba głupi nie jestem ale o "proweniencji" musiałem w PWN czytać :)
[#57] Re: karta 68EC020-TK

@MarekG1, post #56

Tą kartę zaprojektował Matze z a1k w 2017 roku, także jest nieco młodsza. Jeśli chodzi o otwarte projekty to u nas jest raczej średnio, większość potencjału idzie w te komercyjne co nie jest szczególnie dziwne, bo każdy stara się w tym kraju jakoś przeżyć.

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2020 22:17:30 przez Kilos
[#58] Re: karta 68EC020-TK

@Kilos, post #57

W ramach akcji "kompletujemy wszystkie dzieła Matzego" mam pytanko, czy ktoś nie ma na zbyciu płytek do tej karty? Jeśli nie, to zamówię u Chińczyków....
[#59] Re: karta 68EC020-TK

@Kilos, post #57

większość potencjału idzie w te komercyjne co nie jest szczególnie dziwne, bo każdy stara się w tym kraju jakoś przeżyć.

Rafał ma to swoje plusy, zanim zacząłem składać karty A6095 (w sumie od tego zacząłem na ppa) koszt ich oscylował nawet po 400-500zł. Teraz A6095 kupujesz za 250zł w retroami z gwarancja 2 lata i idealnym lutowaniem.
A teraz dzięki Sanjyuubi-emu Fast A608mini będzie jeszcze tańszy w produkcji co się ma na niższą cenę końcowa.
[#60] Re: karta 68EC020-TK

@Architect1200, post #59

Pisałem raczej z pozycji kogoś kto lubi sam podłubać. Poza tym nie narzekam, jak komuś brakuje otwartych projektów to zawsze może sam się naumieć i coś ogarnąć.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem