[#61] Re: karta 68EC020-TK

@Ralpheeck, post #53

Czy A1000 ma jakieś specyficzne właściwości odróżniające ją od A500, które by mogły ewentualnie przeszkadzać?
[#62] Re: karta 68EC020-TK

@sanjyuubi, post #52

Mierzyłem zmiany na liniach między CPU a Agnus mając odpalony w pętli test pamięci robiący zapisy i odczyty patternów do kolejnych adresów jednocześnie mając położoną termoparę na Agnusie.
[#63] Re: karta 68EC020-TK

@orila, post #62

Zdaję sobie sprawę że zmiana konfiguracji pamięci wpływa na scenariusze real life, ale tak jak pisałem ja robiłem długi stress test. Celem było sprawdzenie jakości CPU z dostawy z Chin (połowa poszła do śmieci, btw). Dodatkowo użyłem mega chip ram z używanym Agnusem 8375 z A500 plus. Na początku obwiniałem CPU do czasu aż wiatrak przesunął mi się od wibracji trochę w stronę Agnusa i stabilność się poprawiła, więc zacząłem szukać źródła ciepła i problemów.
[#64] Re: karta 68EC020-TK

@orila, post #62

To nie jest miarodajny test, ponieważ nie ma prywatnych linii między CPU, a Agnusem, mogłeś równie dobrze obserwować wzmożone odczyty kickstartu, różnych rejestrów, CIA, prędzej byś to ocenił miarodajniej mierząc częstotliwość na linii RAS pamięci CHIP.

Ni zaprzeczam, że Agnus nie grzał się bardziej, jednak mam wrażenie, że to tylko wierzchołek góry lodowej, możesz mi powiedzieć dokładniej jak/czym zrobić ten test? Sprawdzę u siebie na turbinie z ciekawości temperaturę Agnusa(u siebie używałeś sv68k+?). Jest to zastanawiające, mam kartę, która ma 5mips i ona jest za wolna, by nasycić rzeczywistą przepustowość do pamięci CHIP, 3.5MB/s

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2020 14:19:59 przez sanjyuubi
[#65] Re: karta 68EC020-TK

@sanjyuubi, post #64

Tak jak wspomniałem nie to było moim celem.
Używałem "Advanced Amiga Analyzer by Wilcom Ltd." -> memory tester.
Tak, konfiguracja to była CDTV, Sv68k+, mega chip ram ze starym Agnusem wyprutym z A500 rev 8.
Nie pamiętam już którą linię mierzyłem.
W każdym razie mając 2 identyczne konfiguracje tylko na jednej był problem.

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2020 19:51:44 przez orila
[#66] Re: karta 68EC020-TK

@orila, post #65

To ciekawe, tylko ten 8375 się grzał, czy grzał się w konkretnej CDTV?
[#67] Re: karta 68EC020-TK

@sanjyuubi, post #66

Ten konkretny 8375 się grzał bardziej. Tamtą CDTV sprzedałem, ale poskładam inną, więc jak się skończy coronavirus to mogę sprawdzić z inną płytą główną, inną sv, innymi agnusami,... teraz nie mam możliwości.
[#68] Re: karta 68EC020-TK

@orila, post #67

Spoko, nie mam na to parcia, chociaż pewnie nie jest możliwe dojście do tego czym różnią się dwa Agnusy, np. czy wszystkie były wykonane w tej samej fabryce i czy były różne rewizje. Będę miał chęci to też zrobię sobie taki test.

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2020 22:26:37 przez sanjyuubi
[#69] Re: karta 68EC020-TK

@skofrant, post #29

Gdy ostatnio się pytałem Architecta, to mówił, że zostały mu dwa prototypy tych kart, więc warto się zapytać.

Ostatnia aktualizacja: 15.06.2020 16:08:07 przez WyciorX
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem