kategoria: Płyty główne
[#31] Re: Kondensatory z Allegro

@Madman, post #29

Właśnie przeglądam ofertę sklepu TME i przygotowuję zamówienie na kondensatory zgodnie z listą z serwisu https://www.ikod.se/repairs/capacitor-lists/. Niestety, dwie pozycje są obecnie niedostępne na stanie: EEUFR1A102, EEHZA1H100R . Czy możecie doradzić, na jakie zamienniki (o zbliżonych lub lepszych parametrach) najlepiej je podmienić, aby skompletować pełny zestaw do recapu .
Zwrot na Allegro już nadany. Zadałem sprzedającemu pytanie, dlaczego wysyła towar niezgodny z opisem i zdjęciami zamieszczonymi w ofercie. Odpisał, że firma Sanyo została przejęta przez Chińczyków i nie produkuje już kondensatorów. Z tego, co doczytałem, Sanyo przejął Panasonic, więc nie jest to na 100% „Laguer”
Płytę mam już wstępnie przygotowaną, zostało mi tylko usunięcie starych kondensatorów THT. Rozumiem, że najłatwiej byłoby zlecić taką robotę profesjonaliście – ostatnio recap robił mi Marcin74, którego bardzo, bardzo polecam – ale tym razem spróbuję sam. Dam znać, jak mi poszło!

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2026 13:15:25 przez kismat75
1
[#32] Re: Kondensatory z Allegro

@kismat75, post #31

Musisz mieć bardzo dobre grotu jeśli chodzi o pojemność cieplna bo inaczej sobie kuku zrobisz. Trzymam kciuki oczywiście za wymianę. OK
[#33] Re: Kondensatory z Allegro

@kismat75, post #31

ale to co ty podajesz to sa zwykle elektrolity a nie polimerowe

tu masz 1000uf polimer
https://www.tme.eu/en/details/a750ms108m1caae013/tht-polymer-capacitors/kemet/

a ten 10uf co podales jest dostepny w tme

ale masz tu polimerowy 10uf

https://www.tme.eu/en/details/50svpf10m/smd-polymer-capacitors/panasonic/

tez nie wiem po co ci THT 10uf skoro w a600 nie ma

masz linki do 1000uf/16v THT
i do
10uf/50v SMD

wez tam zobacz reszte tego co zes zapakowal do koszyka o podejrzewam ze wszysko masz zwykle elektrolity a nie polimery

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2026 13:35:16 przez Kulamario
[#34] Re: Kondensatory z Allegro

@Kulamario, post #33

A do A500 3300uF jakie by kolega polecił?
[#35] Re: Kondensatory z Allegro

@Kulamario, post #33

ale to co ty podajesz to sa zwykle elektrolity a nie polimerowe
I co w związku z tym? Nawet taki z durability 5000hr czyli minimalne dla panasonic z serii FR przy typowych warunkach pracy w amidze zapewni żywotność rzędu 20 lat mielenia 24/7 ... serio uważasz, że to za mało?
[#36] Re: Kondensatory z Allegro

@heman70, post #34

Jak wroce z roboty to ci powiem
[#37] Re: Kondensatory z Allegro

@abcdef, post #35

To w związku tym ze elektrolity sie mogą zeszczac na plyte I zniszczyc a polimery nie
Taka drobna różnica
1
[#38] Re: Kondensatory z Allegro

@heman70, post #34

W A500 zamiast 3300uF były też fabrycznie lutowane 1000uF. W rev8 prawie zawsze miałem 1000uF. W rev6 raz takie raz takie. Zawsze wymieniałem na 1000uF
Ja używam A750-1000/16 Kemet. Można też dać 10V A750-1000/10 jeśli to na linię 5V. Różnią się wysokością i bez problemu oba mieszczą się w Amigach, więc ja stosowałem 16V

100uF lutowałem A765EB107M1CLAE025 100uF 16V 6,3mm

10uf i 22uf miałem jakieś Panasonica
W niektórych rewizjach płyt było mało miejsca na 22uf i te na 6.3mm ledwo się mieściły (ale mieściły)
20SVP22M 22uf 20v 6.3mm
16SVP22M 22uf 16v 5mm
20SVP10M 10uf 20v 5mm

47uF miałem o średnicy 8mm i były na moich rewizjach za duże. W A600 i A1200 ta pojemność jest przy filtrowaniu zasilania 12V i -12V więc ja w ich miejsce lutowałem 100uF. Nie chciało mi się czekać, aż przyjdą A765EB476M1ELAE040
[#39] Re: Kondensatory z Allegro

@Kulamario, post #37

Ryzyko takie jak tego, że hybryda czy elektryk się zapali i wraz z garażem spłonie dom. Niby jest mierzalne i się zdarza, a jakoś miliony takich pojazdów jeżdżą i nic się nie dzieje.
Nie żeby wybór polimerów był złym wyborem, tylko nie rozumiem tego parcia i przedstawiania aluminiowych jako zły wybór. Przypomnę tylko, że elektrolity na PCBA płyt głównych do PC umierały w pierwszej kolejności od kiepskiego zasilacza, a w drugiej - od żyłowania CPU bo też i padały pierwsze w obwodach przetwornicy zasilania CPU. A i tak wyciek był relatywnie rzadki (no może z wyjątkiem początków nowego milenium i tzw. plagi kondensatorowej). Żadne z tych zagrożeń nie występuje na płycie A500 czy A600 gdzie a) nie ma kolejnych prądożernych przetwornic z dużym ripple current, b) wybrane markowe kondensatory są w zdecydowanej topce kondensatorów aluminiowych i c) jak w prosty sposób wykazałem w typowych warunkach użytkowania w Amidze jakikolwiek failure mode pojawiłby się po dekadach
Więc... z mojej perspektywy jakkolwiek wybór polimerów jest ok tak wybór markowych elektrolitów też jest ok i risk level uznałbym jako nieznaczący. Jeśli uważasz, że jest inaczej to byłoby miło gdybyś to uargumentował.
[#40] Re: Kondensatory z Allegro

@abcdef, post #39

z mojej perspektywy jakkolwiek wybór polimerów jest ok tak wybór markowych elektrolitów też jest ok i risk level uznałbym jako nieznaczący.

Masz rację. Ja lutuje polimery, bo płyta mi się z nimi bardziej podoba. Różnica w cenie też jest niewielka. Teraz nie wiem ile wychodzi zestaw do Amigi, ale jak kiedyś zamawiałem na kilka, to wychodziło jakieś 35zł. Niewiele drożej niż zestaw z allegro wątpliwej jakości. Jak sobie zamówisz markowe elektrolity z pewnego źródła, to największa różnica będzie w estetyce. Mi sie tam polimery kolorystycznie podobają i dlatego je montuje.
1
[#41] Re: Kondensatory z Allegro

@snifferman, post #38

A jak ma się 3300uF vs 1000uF do obwodu, w którym się znajdują w A500 rev.6 vs rev. 8? Jakie są rezystory etc., bo różnica jest znacząca w pojemności i tu bym się zastanowił.
W aucie na kole dojazdowym też pojedziesz, ale jak długo i z jakimi skutkami?
[#42] Re: Kondensatory z Allegro

@snifferman, post #40

Mi zestaw do CD32 na polimerach Panasonica wyszedł koło 150 zł w Mouserze (netto) także tanio już było Elektrolity markowe koło 60 zł (TME).

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2026 23:17:00 przez -tbn-
[#43] Re: Kondensatory z Allegro

@snifferman, post #38

Wiadomym jest, że Commodore nieustannie modyfikowało swoje płyty, zmieniając podzespoły.
Mam A500 6a z 3300uF i raczej nie wstawię tam 1000uF. Może i nic się nie stanie, ale nie jestem do tego przekonany.
Z polimerów znalazłem najbardziej zbliżony 2700uF na 16V: APSG160ELL272MJ20S.
[#44] Re: Kondensatory z Allegro

@Cezarykl, post #30

bo standardem jest 20% tolerancja wartości,

czy może była większa różnica?

Znacznie większa.
[#45] Re: Kondensatory z Allegro

@Madman, post #44

Nie wiem, ja wrzuciłem tantalowe w każdej amidze, i wszystko działa już któryś rok. Po za tym bez konserwantów amiga też będzie działać xd
[#46] Re: Kondensatory z Allegro

@AD99, post #41

3300uf są do filtrowania linii zasilania. Fabrycznie w tym miejscu też lutowali 1000uF. W rev8 tylko chyba jednej na kilkadziesiąt co mialem były 3300uF.
[#47] Re: Kondensatory z Allegro

@heman70, post #43

Z polimerów znalazłem najbardziej zbliżony 2700uF na 16V: APSG160ELL272MJ20S.

Też będzie pasował.
[#48] Re: Kondensatory z Allegro

@Kulamario, post #7

Nie daje sie tantali do amigi !!!!!!!
Mongolskie recapy
Ps
Tylko polimery !!!

Tak jest.

Mongolskie recapy.mp3
5
[#49] Re: Kondensatory z Allegro

@Krashan, post #48

Super brawo !!!

Tantale są wieczne. Kondensator może przestać działać, ale ślad wypalenia na płycie głównej po 'mongolskim recapie' zostaje na całe życie.

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2026 22:11:58 przez kismat75

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2026 22:19:03 przez kismat75
[#50] Re: Kondensatory z Allegro

@Krashan, post #48

1
[#51] Re: Kondensatory z Allegro

@NaczelnyFA, post #45

ja wrzuciłem tantalowe w każdej amidze, i wszystko działa już któryś rok.

czy dawać wszystkie tantale na jednolite napięcie np 50v lub np 63v ?
xD
?
[#52] Re: Kondensatory z Allegro

@snifferman, post #50

Gdy nie umiesz, drzwi otwórz i wyjdź.
Zniknij w głuszy.

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2026 22:56:03 przez Krashan
[#53] Re: Kondensatory z Allegro

@Krashan, post #48

Krashan na eurowizję.
[#54] Re: Kondensatory z Allegro

@Krashan, post #52

A500 Tantal version

1
[#55] Re: Kondensatory z Allegro

@snifferman, post #54

Sadysto.
1
[#56] Re: Kondensatory z Allegro

@Krashan, post #55

Byłem wtedy jeszcze młody... Niedoświadczony.
[#57] Re: Kondensatory z Allegro

@snifferman, post #56

Na stos i na na podpałkę rzucić tantale zbanowac
1
[#58] Re: Kondensatory z Allegro

@AD99, post #57

Te tantale są bezpieczne. Nagrałem nawet filmik jak bardzo

link
[#59] Re: Kondensatory z Allegro

@snifferman, post #50

Powinieneś sobie zmienić nick na Tantallini Pogromca Kondensatorów
[#60] Re: Kondensatory z Allegro

@snifferman, post #58

Witam.
Te tantale są bezpieczne.

To złudne bezpieczeństwo.
Pozdrawiam.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem