kategoria: Płyty główne
[#1] Kondensatory z Allegro
Kupiłem na Allegro zestaw kondensatorów tantalowych 'HQ' do Amigi 600/1200 (link poniżej). W przysłanym komplecie brakuje kondensatorów firmy Sanyo – zamiast nich otrzymałem 2x Rubycon oraz 2x Laguer. Ponadto kilka sztuk ma wyższe napięcie, niż wynikało to z opisu aukcji. Czy ktoś mógłby zweryfikować ten zestaw? Przesyłam zdjęcia – czy warto to montować, czy lepiej od razu reklamować?

https://allegro.pl/oferta/kondensatory-tantalowe-amiga-600-1200-hq-serwis-13378762297

[#2] Re: Kondensatory z Allegro

@kismat75, post #1

Napiecie moze byc wyzsze. Wazne, zeby pojemnosc sie zgadzala.
2
[#3] Re: Kondensatory z Allegro

@moulder, post #2

O napięciu wiem chodzi głownie o jakość .
[#4] Re: Kondensatory z Allegro

@moulder, post #2

Są na wyższe napięcie żeby nie doginać wyprowadzeń. Obecnie kondensatory o podobnych parametrach co 3 dekady temu są ze 2 rozmiary mniejsze. Rubycon jest ok, ale leaguer to typowy chińczyk jak yaeago czy aishi...

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2026 12:49:42 przez abcdef
1
[#5] Re: Kondensatory z Allegro

@kismat75, post #1

Witam.
Wyższym napięciem się nie przejmuj a w przypadku kondensatorów tantalowych to jest nawet wskazane.
Co do tych elektrolitów jak sprzedawca oferował markowe Sanyo a przysłał inne to jest nie w porządku wobec kupującego.
Te elektrolity SMD i tantale tez nie mają oznaczenia producenta wiec równie dobrze mogą to być tanie chinczyki.
Chociaż na tych tantalowych 10uF jest taki symbol podobny do A - mogący oznaczać Kyocera AVX.
Po poprawnym wlutowaniu będą działać ale sam jak robię recap w Amigach to obecnie stosuję polimerowe Panasonic.
Zarówno THT jak i SMD.
Najlepiej kupić samemu w porządnym sklepie: tme czy mouser.
Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2026 15:35:08 przez ted
1
[#6] Re: Kondensatory z Allegro

@kismat75, post #1

Kiedyś zdarzyło mi się kupić taki komplet na Allegro, nie wiem czy od tego samego sprzedawcy, ale go odesłałem, bo:
- zdjęcia w aukcji pokazywały inne kondensatory niż te które dostałem
- miały być markowe, a były mieszane jak u Ciebie

Sanyo zdaje się już nie robi kondensatorów od 2009 r. jeśli wierzyć AI.
Jak miał być Panasonic/Rubycon to nie wysyła się Leaguer'a. Szanujmy się.
2
[#7] Re: Kondensatory z Allegro

@kismat75, post #1

Nie daje sie tantali do amigi !!!!!!!
Mongolskie recapy
Ps
Tylko polimery !!!

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2026 16:33:43 przez Kulamario
2
[#8] Re: Kondensatory z Allegro

@Kulamario, post #7

Mam 9 lat tantale w A600 i A1200 dlaczego się nie daje ?
[#9] Re: Kondensatory z Allegro

@Blady, post #8

Bo takie z niewiadomego źródła dostają zwarcia i robią szkody. Takie markowe kupione z mousera działają u mnie kilkanaście lat. Takie z allegro czy ali już miałem przypadki, że czarny ekran i piszczenie zasilacza. Dym ze środka Amigi.

Teraz zamawiam polimery z legitnych źródeł i markowe i jest git. No i estetycznie mi sie bardziej podobają.

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2026 17:37:03 przez snifferman
5
[#10] Re: Kondensatory z Allegro

@Kulamario, post #7

A ja mam tantale praktycznie w każdej Ami i jestem zadowolony zero problemów.
[#11] Re: Kondensatory z Allegro

@snifferman, post #9

W końcu żeś zrobił jak należy
Hehehhehehe

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2026 19:05:55 przez Kulamario
1
[#12] Re: Kondensatory z Allegro

@miro_78, post #10

Twoja sprawa co tam masz
[#13] Re: Kondensatory z Allegro

@Blady, post #8

Jestem niemal ze pewny jak bym w nowe plyty wkładał tantale to by mnie wiara zlinczowala za to i bym żadnej plyty nie sprzedał chyba ze do polski lub niemiec

W Niemczech i polsce te tantale pakują w amigi

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2026 19:14:25 przez Kulamario
1
[#14] Re: Kondensatory z Allegro

@kismat75, post #1

Weź mu to oddaj i kup w mouser polimery
Zrob tak jak należy
I będziesz mial pewność ze nic nie wybuchnie ani sie nie zejszczy elektrolitem

Moze w tme mają nie wiem tobie by raczej bardziej pasowało tme niz mouser czy digikey
Ja kupuję kondensatory tylko w tych dwóch sklepach

Ale najważniejsze to ze by byl polimerowy

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2026 19:13:08 przez Kulamario
1
[#15] Re: Kondensatory z Allegro

@Blady, post #8

Dobre tantale nie są złe (oprócz toru audio ze względu na ich charakterystykę pojemności zależną chyba od amplitudy przyłożonego sygnału). Tyle, że obrzydliwie wyglądają na płycie.

Klient który kupuje ręcznie montowaną płytę za gruby pieniądz, oczekuje luksusu, tutaj wszystko musi błyszczeć, być idealnie zmontowane i pachnieć nowością. Gdyby na płycie było gniazdo optyczne audio to też musiałoby być złocone i wysadzane diamentami .
3
[#16] Re: Kondensatory z Allegro

@snifferman, post #9

Też lutuję polimery, ostatnie tantale pewnie z 10 lat temu wlutowałem. Polimery nie dość że mają identyczne obudowy co oryginały, ale dodatkowo mają fajne kolorki oznaczeń. Amiga jest taka weselsza w środku ;)
A najmniejsze wymieniam na ceramiki SMD. Wiem, że mogą sprawiać problemy (bo maja inną charakterystykę niż elektrolity)... ale nie sprawiają. I podobnie jak polimery nie wylewają.
2
[#17] Re: Kondensatory z Allegro

@bfgmatik, post #15

Klient który kupuje ręcznie montowaną płytę za gruby pieniądz, oczekuje luksusu, tutaj wszystko musi błyszczeć, być idealnie zmontowane i pachnieć nowością. Gdyby na płycie było gniazdo optyczne audio to też musiałoby być złocone i wysadzane diamentami .

Dokładnie widze ze wiesz o co chodzi
1
[#18] Re: Kondensatory z Allegro

@Kulamario, post #14

Przeczytałem wszystkie Wasze komentarze pod postem. Złożyłem już reklamację u sprzedającego na Allegro, dołączając te same zdjęcia otrzymanych kondensatorów, które udostępniłem tutaj na forum. Obecnie czekam na rozpatrzenie zgłoszenia. Uważam, że sprzedaż i opis towaru powinny być rzetelne – tym bardziej że przeglądając teraz opinie o tym sprzedawcy, znalazłem już jeden negatywny komentarz dotyczący kondensatorów do Amigi 4000; kupujący otrzymał wtedy bardzo podobny zestaw.
Zdecydowałem się na zakup kondensatorów polimerowych, ponieważ widzę, że w większości je polecacie. Płyta mojej Amigi 600 jest już przygotowana i dzisiaj miała przejść proces wymiany. Jeśli ktoś z Was posiada nadmiarowy, kompletny zestaw kondensatorów (zgodny z listą: https://www.ikod.se/repairs/capacitor-lists/), chętnie go odkupię.
2
[#19] Re: Kondensatory z Allegro

@bfgmatik, post #15

Dobre tantale nie są złe (oprócz toru audio ze względu na ich charakterystykę pojemności zależną chyba od amplitudy przyłożonego sygnału). Tyle, że obrzydliwie wyglądają na płycie.

W A500 po zmianie kondensatorów przy samym wzmacniaczu oraz rezystorów w torze audio wlutowałem sobie gniazda pin zamiast kondensatorów i zmieniałem w locie tantal/polimer/elektrolit. Nawet na słuchawkach nie słyszałem różnicy. Sprawdzałem na muzyczce z Frontiera/Trollsa/moduły protracera.

Na oscyloskopie przy czystym sinusie było widać zmianę kształtu, ale to przy sygnale z generatora. Sinus generowany na Amidze w Amiga Basic oraz w ATK jest już hmm... "Niedoskonały" przed kondensatorem i trudno mi ocenić zniekształcenia, bo nie wiem jak na MSO5204 to zmierzyć, a nie mam nic specyficznie do audio. Ale tak w skrócie powiem, że raczej na Amidze dla kogoś 40+ nie będzie to miało znaczenia. Chyba, że sobie popatrzy na oscyloskopie i nie da mu to spać spokojnie.

Jeśli chodzi też o A600 to warto przy okazji poprawić tor audio
link
W A1200 jest fabrycznie ok i nie trzeba zmieniać
[#20] Re: Kondensatory z Allegro

@snifferman, post #19

Bo amiga ma za hujowy dźwięk
Pobaw sie wzmacniaczami audio wtedy zobaczysz różnice nawet bez słuchawek
[#21] Re: Kondensatory z Allegro

@Kulamario, post #7

Mam tantale w wielu Amigach oprocz toru audio i zero problemow od wieku lat. O co caman?
[#22] Re: Kondensatory z Allegro

@snifferman, post #9

Próbuję znaleźć polimery do CD32 i jakaś kaszana z 4.7uF /25-35V jest. Na Mouserze ciężko - zamówienie min. 300 netto o jeszcze teraz ta dodatkowa opłata celna. Albo źle szukam, albo wyrzuca mi głównie czarne Kemety (tanalowo-polimerowe). Na TME to już w ogóle pustki...
[#23] Re: Kondensatory z Allegro

@-tbn-, post #22

Ja uzywam tych
https://www.mouser.ie/ProductDetail/667-10SVP4R7M
[#24] Re: Kondensatory z Allegro

@Kulamario, post #7

Ale dlaczego się nie daje ? przecież nawet fabrycznie na płytach A1200 rev.2B był jeden 10uF przy DACu lutowany fabrycznie. Dodatkowo większość kart turbo miała montowane fabrycznie tantale, szczególnie te karty z Phase5 czy DCE, to samo tyczy się specjalizowanych kart na zorro np. Video Toaster itd. kart graficznych CV64/3D czy Cybervision64 idąc dalej BlizzardVisionPPC czy CybervisionPPC z jakiegoś powodu były tam lutowane tantale, na pewno nie z powodu ceny, gdyż w tamtych czasach tantale były droższe. Patrząc dalej w profesjonalnych serwerach CISCO, centralach telefonicznych czy wydajnych, zarządzalnych switchach ethernetowych głównie są lutowane tantale.
Może nie jestem zwolennikiem tantali, lecz w swoich Amigach stosuję tantale, fakt nie w audio. W nowych płytach oraz recapach stosuję już polimery gdyż jakoś większość osób nieświadomie woli w amidze kondensatory polimerowe, być może że ładnie wyglądają lub "tak wszyscy mówią" :)
Wbrew opiniom że tantale wybuchają itd. to nigdy mnie się nie zdarzyła taka sytuacja, jedynie jeden raz gdzie wlutowałem tantala odwrotnie (warunkiem jest nie przekraczanie napięcia znamionowego kondensatora)
Z polimerowymi kondensatorami miałem kilka przypadków że dostały wewnętrzne zwarcie i co dziwne przy niskim napięciu tylko 5V w A1200, A4000D i C64
1
[#25] Re: Kondensatory z Allegro

@Kulamario, post #23

Dzięki.

Teraz już sobie przypominam, że jak recapowałem inną CD32 w 2021 to nic na 35V nie było i wstawiłem tantale dla tej wartości. Ten na 10V co przesłałeś nie dostanie strzała?
[#26] Re: Kondensatory z Allegro

@-tbn-, post #25

Ten na 10V co przesłałeś nie dostanie strzała

Nie. Ten kondensator jest w torze audio i tam nawet 5v nie ma. CD32 Nie ma nawet -12V, więc na całej płycie nie występuje napięcie powyżej 12v. W innych Amigach masz -12V, ale napięcie 24V może wystąpić na kondensatorach tylko w wypadku uszkodzeń.

Tam gdzie jest napięcie 12V kondensatory 16V wystarczą. Tam gdzie jest 5V wystarczą 10V. Tak to wygląda w sekcji zasilania. W sekcji audio napięcia są jeszcze mniejsze i można dać na mniejsze napięcia. Można to sobie pomierzyć i posprawdzać na oscyloskopie. Albo tam, gdzie się nie jest pewnym dać 16v i będzie ok.
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem