kategoria: Karty procesorowe
[#61] Re: A540 dyskusja

@lukzer, post #58

Przetestowałem i nadal tak samo. Sprawdziłem też te niedziałające całkiem procki jeszcze raz w Apollo no i tam nadal działają ok nawet takie 3 sztuki fabrycznie na 33mhz opisane w Apollo chodzą bez problemu na 40 a w a640 nie ruszają. Wymieniłem xilinxa na wersję industrial i też bez różnicy. Już nie mam siły dzisiaj ma dalszą zabawę. Łatwiej już chyba wymieniać czego nie wymieniłem w tej karcie niż co wymieniłem. Zostały chyba tylko te lvc245 i pamięć RAM i ROM oraz czip generujący zegar. A no i stabilizator 3.3v.
[#62] Re: A540 dyskusja

@markus0321, post #61

Na innych wersjach płyty tez tak się zachowują te karty ? Wątpię żeby to była pamięć, dla mnie bardziej wygląda to na problem z resetem ew. zasilaniem .. Jak Ci się nie uda uruchomić możesz do mnie podesłać , jesteś pierwszą osobą która ma takie problemy z karta.
[#63] Re: A540 dyskusja

@wali7, post #60

Może działać mimo dzwonienia i przestrzałów jeśli nie są wielkie, zależy od projektu, może ich wcale nie być, musiałbyś zerknąć oscyloskopem. Ja już kiedyś przeszedłem przez plac boju typu "trzymasz palec na linii - działa, zabierasz - nie działa" przy buforze ABT, problem rozwiązał rezystor szeregowy, jako ciekawostka podam, że w FPGA, np. Spartan 6 możesz sobie wybrać wydajność prądową wyjścia i są te wartości na dość niskim poziomie w porównaniu do ABT, bo wynoszą od 4 do 16mA, gdzie ABT ma source/sink na poziomie 32/64mA.
[#64] Re: A540 dyskusja

@bulbulator, post #63

W przypadku problemów z ABT można chyba spróbować ACT, bo tu prądy są mniejsze.
1
[#65] Re: A540 dyskusja

@lukzer, post #62

Sprawdziłem na 4 płytach łącznie jednej 2D, dwie sztuki 1.3 i jedna1.5 zmieniłem te cztery LVC245 i teraz wszystkie 245 są typu SN74CB3T3245PW ale to w ogóle jak by nie ma wpływu na to jak ta karta u mnie działa. (przy okazji przetestowałem że można je używać zamiennie). Ciągle tak jak by z tym resetem było coś nie tak ale przy ustawieniu karty na inny mnożnik niż x10 Czyli jak włączam a karta ma zapamiętany mnożnik x8 lub x12 to nie wstanie komputer tylko dopiero po resecie. Ale jest nadal też problem z tym że większość sprawnych CPU nie chce nawet na mnożniku x10 się uruchomić. Działają tylko te z jak by nowszą maską (L88M i 72K88M). W międzyczasie sprawdzę jeszcze te rezystory pullup 1k te od góry wszystkie mają około 1k ale może pomyliłem jakiś 10k z 1k pomysł zasadniczo wszystko poza pamięciami ROM i RAM generatorem zegara. Zaraz ale u mnie nie ma LM75 bo jeszcze nie dotarły do mnie ale czy to może mieć taki wpływ na działanie karty?
[#66] Re: A540 dyskusja

@markus0321, post #65

Wypadałoby sprawdzić co naprawdę produkuje PLL, bo z mojego (niewielkiego) doświadczenia wynika, że jest to jeden z bardziej zawodnych elementów amigowych kart. A objawy polegają najczęściej właśnie na braku działania przy konkretnych mnożnikach.
[#67] Re: A540 dyskusja

@markus0321, post #65

LM75 i RTC nie mają wpływu na działanie karty.. spróbuj jeszcze dodać zewnetrzne zasilanie
[#68] Re: A540 dyskusja

@markus0321, post #65

L88M i 72K88M

Ja testowałem pod koniec 2025 poprzednią rewizję karty i mi co prawda wstawała na masce 02E3F, ale miała problemy by czasem wstać i ogólnie problemy ze stabilnością. Zasadniczo zrzuciłem to na karb mojej Amiszy bo podobnie działały A630 r2 i r3. Furia też kaprysiła. Stabilnie jest dopiero gdy założę kartę XT lub a608mini - obie na podstawce plcc. Przetestowałbym 9t pod tym kątem (też na plcc) ale jest nie do znalezienia. Może proboem leży w zastosowanej podstawce?
[#69] Re: A540 dyskusja

@-tbn-, post #68

Z tymi podstawkami nakładanymi na 68000 to jest właśnie różnie, czasami musze z 3 razy zakładać
XT lub fast 8Mb żeby zajarzyło.
[#70] Re: A540 dyskusja

@-tbn-, post #68

Ja już na 4-rech płytach A600 w rewizjach 1.3, 1.5 i 2D testowałem i zawsze jest u mnie tak samo i tylko te 2 chodzą inne 7 sztuk chociaż sprawne to w tej sztuce co mam nie chcą się uruchomić, zawsze dają czarny ekran poza jednym 25Mhz na tym czasem zrobi się biały a może bardziej jasno szary.
[#71] Re: A540 dyskusja

@markus0321, post #70

Tak dla "potomnych" nie stosujcie tych pojedynczych SIL jako zamiennik dla podstawki pod CPU 040. Pierwsze problemy z nieuruchamianiem się karty miałem właśnie przecz takie dwa dodane do zwykłej mniejszej 17x17. Zbudowałem drugą gdzie całe gniazdo pod 040 złożyłem z pojedynczych SIL precyzyjnych i na tej właściwie wcale się nie uruchomił żadem CPU a po włożeniu w te sile prawdziwej podstawku pod CPU 040 i potem CPU każdy wcześniej nie uruchamiający się proc, jednak ruszył. Piszę tak na wszelki wypadek jak by ktoś miał takie "głupie" pomysły... szeroki uśmiech.

Są jeszcze podobne ale niskoprofilowe i takie mam w Apollo i te nie sprawiają problemu (poza tym że ciężko jest wcisnąć i wyciągnąć CPU), diłają wręcz lepiej niż oryginalne podstawki. Takie są ok

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2026 12:18:45 przez markus0321
2
[#72] Re: A540 dyskusja

@markus0321, post #71

Czy to było przyczyną niewstawania karty opisanych w poprzednich postach czy jeszcze inny problem?
[#73] Re: A540 dyskusja

@-tbn-, post #72

To był ten problem, że nie wszystkie sprawne CPU działały w mojej karcie.
To, że mam problem z miękkim resetem lub nie uruchamianiem się od razu po włączeniu na 28 lub 42 MHz to raczej nie jest z tym związane. na 28 lub 42 udaje się za to uruchomić kartę jak najpierw przytrzymam reset a potem włączę Amidze zasilanie i zwolnię linię resetu. Wtedy uruchamia się od razu nawet na 28 lub na 42MHz. Ale na 35MHz działa u mnie wszystko ok reset z klawiatury i softwearowy (np. po załadowaniu loadmodule).
Edit: przez przytrzymanie resetu mam na myśli zwarcie do masy linii "_KB_RESET" (kolektor tranzystora Q511 na płycie Amigi)
EDit2: ja mam podpiętą klawiaturę od Amigi 500 dla tego u mnie pewnie nie działa w pełni Ctrl+A+A ale też softwearowy reset nie działa mi poprawnie na 28 i 42

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2026 13:13:02 przez markus0321
[#74] Re: A540 dyskusja

@lukzer, post #1

Pierwsze oznaki życia !

Pojawily się też już pierwsze problemy z projektem np. karta wchodzi na Kickstart i siedzi pod dość dużym kątem.. trzeba by przenieść kickstart na PCB ..
Niestety dla projektu to już koniec urlopu i będzie trudniej dokończy..
4
[#75] Re: A540 dyskusja

@lukzer, post #74

A jak da się dodatkową podstawkę pod MC68000, to też będzie wygięta karta A540?
[#76] Re: A540 dyskusja

@AD99, post #75

Nie wtedy będzie ok, ale z doświadczenia z A640 wiem że podstawki potrafią narobić problemów..
Kickstart na PCB A540 będzie jako opcja , ułatwi też wymianę bo nie trzeba będzie wyciągać karty.. a jak wyjdzie w praktyce.. czas pokaże..
1
[#77] Re: A540 dyskusja

@lukzer, post #76

Hej
Przyjmij że karta będzie wymagała risera/relokatora, dla mnie praktycznie każda karta go wymaga, inaczej przykrywa Agnusa który dość mocno się grzeje, dodatkowo prawie zawsze mam przełącznik kicków który jest wyższy od standardowej kości. Riser to kilka/kilkanaście zł a rozwiązuje problem kilku/kilkunastu godzin ponownego układania ścieżek.
[#78] Re: A540 dyskusja

@MarekG1, post #77

W A600 z A640 jak się nie zrobi dobrego nawiewu pomiędzy płytki to Agnus dosłownie potrafi poparzyć. Ja tam zawsze nawiew daję pomiędzy takie "kanapki".
1
[#79] Re: A540 dyskusja

@markus0321, post #71

Tak dla "potomnych" nie stosujcie tych pojedynczych SIL jako zamiennik dla podstawki pod CPU 040. Pierwsze problemy z nieuruchamianiem się karty miałem właśnie przecz takie dwa dodane do zwykłej mniejszej 17x17. Zbudowałem drugą gdzie całe gniazdo pod 040 złożyłem z pojedynczych SIL precyzyjnych i na tej właściwie wcale się nie uruchomił żadem CPU a po włożeniu w te sile prawdziwej podstawku pod CPU 040 i potem CPU każdy wcześniej nie uruchamiający się proc, jednak ruszył. Piszę tak na wszelki wypadek jak by ktoś miał takie "głupie" pomysły... .

Tak zbudowałem swoją podstawkę i działa wszystko bez problemu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem